fbpx
Сегодня
Колонка 17:35 05 Май 2023

Все, что вам следует знать о профилактике и лечении катаракты

Це захворювання у всіх на слуху, проте в людей щодо нього існує чимало упереджень та хибних уявлень. Буцімто можна позбутися катаракти завдяки краплям, не квапитися й чекати її дозрівання та робити операцію лише в крайньому разі. 

Однак світова статистика змушує серйозно замислитися на цю тему й звернутися до доказової медицини, адже понад половини випадків сліпоти є наслідком нелікованої хвороби. То що насправді ефективно та які сучасні методи позбавлення від катаракти існують.

Що таке катаракта

Це офтальмологічне захворювання, за якого частково або повністю тьмяніє кришталик ока. В нас він працює як анатомічна лінза, що заломлює промені світла й проєктує їх на сітківку. Тож коли кришталик мутнішає, в людини знижується якість зору. 

Якщо нічого не робити, катаракта загрожує цілковитою сліпотою. 

Симптоми розвитку хвороби

Ознаки, які ви можете виявити самостійно:

  • вікове погіршення зору;
  • різке зниження сутінкового та нічного зору;
  • почали бачити гірше за яскравого природного освітлення;
  • коли дивитеся на джерело світла, навколо нього з'являється сяйво; 
  • часто міняєте окуляри;
  • виникли проблеми з читанням;
  • відчуваєте ніби перед очима у вас запітніле скло. 

Навіть тимчасове поліпшення зору на близькій відстані може свідчити про те, що починається розвиток катаракти.  

Хвороба діагностується і в молодому, і в похилому віці, проте найчастіше виникає у людей за 60–70 років.

Лікування

На жаль, не існує препарату, який здатний медикаментозно позбавити від катаракти, тому єдиним методом залишається хірургічне втручання. Оперативним шляхом помутнілий кришталик видаляють і замінюють на штучну лінзу. 

Лікування слід проводити тільки-но почали відчувати дискомфорт і погіршення зору. Чекати на розвиток захворювання небезпечно, бо з часом ядро кришталика ущільнюється, що ускладнює маніпуляції з ним. 

Водночас видалення катаракти на ранніх стадіях забезпечує не лише ідеальний зір і високий результат після операції, а й комфорт життя. Вам не доведеться проходити всі стадії її дозрівання й щодня відчувати незручності та проблеми, пов'язані зі зниженням зору. Так будуть усунені чинники, що обмежують вашу свободу.

Та важливіше, що завдяки видаленню катаракти на незрілій стадії зникає ризик розвитку вторинних захворювань ока під час її дозрівання. 

Про сучасні методики

Позбавлення захворювання способом факоемульсифікації не вимагає госпіталізації і не впливає на повсякденний спосіб життя. Виконується маніпуляція амбулаторно, і за деякий час після операції людина йде додому. 

Сучасна хірургія катаракти дає можливість заодно виправити наявні аномалії рефракції, як-от короткозорість, далекозорість, астигматизм чи пресбіопію (вікову далекозорість), шляхом підбору моно-, мультифокальних або торичних кришталиків. 

Поліпшення зору в разі операції на ранніх стадіях катаракти  відбувається вже протягом перших днів. 

Безпечність процедури

Заміна кришталика ока триває до 10 хвилин! Маніпуляція безболісна, адже робиться крапельна анестезія, що знижує навіть мінімальний ризик для вікових пацієнтів і не дає небажаного навантаження на серцево-судинну систему.

Як проходить операція? Лікар через 2-міліметровий розріз уводить прилад, той за допомогою ультразвуку руйнує кришталик до стану емульсії. Далі вона відсмоктується, і на це місце встановлюється інтраокулярна лінза. Процедура переноситься легко навіть людьми дуже похилого віку.

Профілактика

Катаракта є природною віковою зміною ока, тому офтальмологи рекомендують берегти органи зору протягом усього життя. 

Що це означає? Користуватися якісними сонцезахисними окулярами, які мають фільтр проти ультрафіолетових променів. Повноцінно харчуватися, не зловживати спиртними напоями, кинути курити. Робити зарядку для очей, користуватися за потреби зволожувальними краплями. 

Стежити за станом ендокринної системи, а при хворобах щитоподібної залози чи цукровому діабеті обов'язково виконувати необхідне лікування. І звісно, відвідувати офтальмолога хоча б раз на рік.

72

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: