fbpx
Сегодня
Колонка 08:58 03 Апр 2024

10 шагов для превращения идей в успешные инновации

Как работать с собственными идеями? Как их отфильтровать и на чем сфокусироваться? (укр.)

У світі існує безліч ідей нових винаходів, продуктів і рішень. Проте лише тисячі з них – реалізуються, лише сотні – стають успішними і лише десятки – такими, про які говорить весь світ. Ось кілька кроків, необхідних для перетворення ідей з розв'язання проблем на успішні інновації. 

1. "Задокументуйте" ідею 

Опишіть проблему, яку пропонуєте розв'язати своїм рішенням чи продуктом – будь-то новий розприскувач для газонів чи технологія повернення електромобілями енергії у мережу для живлення будинку. У більшості випадків стартапи не досягають успіху саме через те, що не вирішують реальних проблем користувачів. 

Окрім того, в подальшому це буде дуже важливий слайд вашої презентації потенційним інвесторам, партнерам, користувачам тощо. 

2. Визначення власної мотивації

Люди винаходять із різних причин. Хтось – щоб зробити життя комфортнішим чи  змінити світ на краще. Хтось – через жагу до досліджень і відкриттів. Інші ж керуються амбіціями, ринковою часткою, прибутками.

А що надихнуло вас почати працювати над вашою ідеєю? Дайте собі чесну відповідь на запитання, що вами керує і чи коригується ідея з розв'язання певної проблеми з  вашими цілями і цінностями, професійним компетенціями тощо. Аби не витрачати дорогоцінний ресурс – час – на переслідування тих ідей і розв'язання тих проблем, які вам не цікаві або які не дозволяють отримати вигоду з ваших сильних сторін. 

3. Огляд на всі 360˚

Оцініть свою ідею з усіх можливих точок зору, як-от хто ваші клієнти і чому вони платитимуть за ваш продукт чи послугу? Чи достатньо великий ринок? Чи існують аналоги? Якщо так, які переваги маєте і в чому унікальність саме вашого рішення? Які інвестиції потрібні для реалізації ідеї та як швидко вони повернуться? Це важливий крок для всіх підприємців, щоб зрозуміти все про свій стартап і побачити цілісну картину бізнесу. 

4. Патентний ландшафт

З маркетинговою, фінансовою складовою тісно пов'язана юридична. Так, приміром, перш ніж подати заявку на патент, щоб захистити своє рішення, слід зробити не менш важливий крок – виконати початковий патентний пошук і переконатися, що ніхто інший не запатентував "вашу" ідею. Точніше – технологію, винахід, дизайн тощо. Переконайтеся, що ваш продукт можна виробляти та поширювати без ризиків бути звинуваченим у порушенні прав інтелектуальної власності інших. Це також допоможе вам оцінити конкурентів, дослідити ситуацію на ринку у певній сфері, зрозуміти цінову політику і т.д.

Уявімо ситуацію. Ви – український стартап, що розробляє платіжний сервіс і воліє вийти на західні ринки. Але аналіз показав, що спосіб взаєморозрахунків із застосуванням блокчейну, над яким працюєте, вже запатентований іншою компанією. Разом із тим відкрив нові технологічні аспекти та наштовхнув на нове рішення, яке вже за кілька місяців можна успішно вивести на ринок.

5. Прототип

Саму лише ідею презентувати можна, а от захистити від крадіжки – ні. Бо ідея – це щось ефімерне, що не має матеріального втілення. А от якщо вона буде виражена у технічному чи конструкторському рішенні, тобто створено прототип, тоді можна презентувати потенційним інвесторам і всім, кому вважаєте за потрібне. 

Створюйте прототип якомога швидше, з найменшими витратами і не треба зациклюватися на досконалості. Перфекціонізм у даному разі грає проти вас, бо з'їдає час. Усе одно, отримавши перші відгуки, вам доведеться вдосконалювати ваше рішення і це – правильно. 

6. Зворотній зв'язок

Бути в контакті з реальними людьми потрібно з першого дня існування стартапу. Найзручніше це робити, запустивши прототип, тестуючи продукт на потенційних користувачах. Постійно спілкуйтеся з ними, щоб краще відчути їхні проблеми та потреби. Кілька інтерв'ю з представниками цільової аудиторії допоможуть заощадити десятки годин брейнштормінгу і навіть підштовхнути до нових версій продукту чи рішення, нової стратегії тощо. 

Не менш важливі відгуки людей, які мають глибокі знання ринку, проблеми, розв'язання якої ви пропонуєте своїм рішенням, продуктом.

7. Тестування

Свого часу творці Airbnb перевірили ідею сервісу, що вирішує проблему недорогої оренди житла, на власній квартирі. Ідеї стартапів не завжди спрацьовують так, як хотілося б, тож краще перевірити. Наскільки добре працює? Як використовують користувачі? Тощо. 

Нині стартапи використовують мінімально життєздатний продукт (minimum viable product, MVP). Тобто демо з мінімальним, найнеобхіднішим функціоналом, який можна дати користувачам для використання.

8. Продаж рішення

Настав час вибору прибуткової бізнес-моделі – ця стадія передує офіційному запуску на ринку. Якщо це продукт, то де вироблятимете? Якщо технологія, як запроваджуватиме? Як продаватимете? Самостійно чи ліцензуватимете через іншу компанію? 

Або ж обираєте інший шлях – продати патент. Сьогодні існує чимало відповідних сервісів – розміщуєш інформацію (опис, зображення, номер патенту тощо) і чекаєш свого зіркового часу.

9. Терпіння і робота над помилками

Не намагайтеся відразу ж захопити Всесвіт і запасіться терпінням, якщо інтересу раптом немає. Причин може бути чимало. І якщо виключити такі, як неактуальна проблема, незатребуване рішення, нерелевантна реалізація тощо, з'ясовується не менш важлива – найчастіше стартапи не знають або не використовують усі можливі способи просування і виході на цільову аудиторію. 

Переконайтеся, що добре пропрацювали це питання. Можливо, є сенс податися до одного з акселераторів – таких собі прискорювачів росту від країни, корпорацій, інвестиційних фондів тощо. Їхні програми зазвичай тривають від трьох до шести місяців і мають  цінність у вигляді допомоги менторством, бізнес-експертизою, виявленням сильних і слабких сторін продукту, просуванням у медіа, а також, звісно, у доступі до фінансування. 

10. Будьте гнучкими

Якщо у вашій уяві була реалізація вашої технології в індустрії Х  або впровадження технології в країні Y, проте ви не бачите актуального відгуку в індустрії або країні, перепитайте собе: "A де ще моя технологія може бути реалізована?", "Якщо я не бачу відгуку на свою технологію в ЄС, то можливо мені звернути увагу на ОАЕ".  Аналогічно, гнучкість може вимагатись і в бізнес-моделі, моделі монетизації. Можливо вам варто не продавати технологію, а надавати її безкоштовно, а монетизацію вибудовувати через додаткові сервіси?

559

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: