fbpx
Сегодня
Небайдужа 15:21 12 Май 2023

Солидарность во время войны: 7 инициатив, помогающих женщинам в Украине

В результате российско-украинской войны многие женщины стали единственными кормилицами и воспитательницами в своих семьях, оказавшись в уязвимом финансовом и социальном положении. В частности, только 25% женщин возлагаются на регулярную заработную плату как основной источник дохода. Какие украинские инициативы помогают женщинам — в материале "Рубрики".

English version here

У чому проблема?

"Війна в Україні стала також і війною проти жінок та дівчат", — констатував у лютому цього року представник агенції ООН з питань сексуального та репродуктивного здоров'я (UNFPA) в Україні Хайме Надаль. За даними агенції, доступ жінок до базових засобів існування та медичної допомоги істотно знизився. Крім цього, з початку повномасштабного вторгнення і до 28 березня 2023 року Генпрокуратура зафіксувала 175 фактів вчинення сексуального насильства, пов'язаного з воєнним конфліктом

Яке рішення?

Поки триває війна, глобально ситуацію не змінити, але мінімізувати негативні чинники й боротися з наслідками кризових явищ можна. Це покликані зробити численні ініціативи різного масштабу: від локальних, які залучають кілька сотень людей, до міжнародних, які працюють з українськими біженками у всьому світі. "Рубрика" розповідає про сім ініціатив, які допомагають жінкам і дівчатам долати виклики, пов'язані з безробіттям, гендерно обумовленим насильством, захистом прав тощо.

Проєкт «Women UA»

Яку допомогу можна отримати: психологічні сесії, кар'єрні зустрічі, правозахисні заходи, групи підтримки

проєкт Women UA

Скріншот з інстаграм-сторінки проєкту

Ініціативу заснувала в березні минулого року журналістка Ірина Мусій. На той момент вона працювала рекрутеркою в IT-компанії. 

"Я написала пост, що запускаю ініціативу щодо підтримки жінок, які виїхали за кордон, або з гарячих точок, або в принципі втратили роботу. Закликала інших рекрутерок, менторок, коучів тощо приєднуватися до нас, щоб допомагати жінкам шукати роботу, орієнтувати їх, куди рухатися", розповідає Ірина.

Спонтанно утворена невеличка команда волонтерок у перші місяці проводила консультації, як створювати резюме, де їх розміщувати, на яких міжнародних сайтах шукати вакансії, підбирала для жінок конкретні пропозиції тощо. Так вдалося швидко працевлаштувати кількох жінок, які вимушено виїхали за кордон. Через зростання запиту індивідуальні консультації згодом трансформувалися в безкоштовні групові онлайн-заходи.

"Вони були присвячені тому ж таки складанню резюме, створенню кар'єрного плану тощо. Ми провели кар'єрний інтенсив із фаховими кар'єрними консультантками, на якому розповідали не тільки, де і як шукати роботу, а й як відстоювати свої права на ринку праці. У нас сформувалася вже певна аудиторія, ми проводили заходи відповідно до її запитів. У грудні ми змогли провести 10 психологічних групових сесій для всіх зацікавлених", — ділиться Ірина. 

З-поміж останніх заходів безкоштовна лекція-розмова на тему "Кар'єра в ІТ: досвід Senior-розробниці з Amazon і світчерки-тестувальниці", що відбулася офлайн у Києві, надалі також планується кілька кар'єрних заходів.

Women UA

Оскільки ресурси волонтерок невеликі, вони можуть допомогти обмеженій кількості жінок. 

"Контент у нашому телеграм-каналі та інстаграмі такий, що може бути цікавим для тих, хто потребує підтримки, там є чимало порад. Ми не можемо знайти всім роботу, але намагаємося дати певні підказки для більш ефективного пошуку", — підсумовує засновниця проєкту.

Як звернутися: @WOMEN UA, через телеграм-канал чи інстаграм

Громадська організація "Пані Патронеса"

Яку допомогу можна отримати: юридичну, психологічну, соціальну підтримку.

Пані Патронеса

Тренінг для фахівчинь Безпечних просторів для жінок і дівчат з виявлення випадків гендерно зумовленого та домашнього насильства в Кам'янському / Фото з фейсбук-сторінки "Пані Патронеси"

У 2020 році 10 недержавних громадських організацій з Дніпра та області організувались в ініціативу "Пані Патронеса" для підтримки, захисту та допомоги жінкам, які постраждали від насильства або потрапили в складну ситуацію. 

"Тоді якраз тривала ковідна пандемія, і, на жаль, наші державні структури не завжди готові були допомагати постраждалим. А тим часом жінки опинялися на вулиці без допомоги", — розповідає голова громадської організації "Пані Патронеса", експертка у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в Україні Ганна Карпеченкова.

Ініціатором об'єднання була громадська організація "Мартін-клуб", що офіційно функціонує з 1999 року. Ця організація вимушено переїхала в Дніпро 2014 року з окупованої Макіївки. 

"Отже, ми об'єдналися, стали допомагати різними ресурсами постраждалим жінкам, жінкам з дітками, вагітним, літнім жінкам у тих випадках, коли у них не було зовнішньої підтримки, — веде далі Ганна Карпеченкова. — У Новомосковському районі «Мартін-Клуб» заснував соціальний будинок «Рукавичка», який став прихистком для таких жінок. Деякі жінки там живуть достатньо довго, деякі зовсім трошки".

Ганна Карпенко додає, що при "Рукавичці" працює пекарня "Мама 1". Жінки, перебуваючи в безпечному місці у комфортних побутових умовах, можуть долучатися до роботи на кшталт випікання печива, тістечок. З часом "Мартін-клуб" створив ще соціальну кав'ярню "Horizontal", де продаються вироби з цієї пекарні.

Зараз у межах проєкту, який реалізує ініціатива, у Дніпрі, Павлограді та Кам'янському працюють кризові кімнати для постраждалих від домашнього та гендерно обумовленого насильства

На жаль, повномасштабна війна тільки збільшила запит жінок на допомогу. До "Пані Патронеси" звертаються вимушені переселенки з Донецького, Запорізького, Миколаївського регіонів. 

"Часто вони потребують комплексної підтримки: починаючи від документування воєнних злочинів і закінчуючи наданням екстреної грошової допомоги чи одягу. Виїжджає багато одиноких жінок поважного віку, яким треба підтримка, які мають захворювання. На жаль, також, продовжуємо виявляти з-поміж тих, кого евакуювали до Дніпра, постраждалих від домашнього насильства, — ділиться очільниця "Пані Патронеси". — Ми реагуємо на кризові ситуації, а також надаємо довготривалий супровід жінкам, які опинилися у складній ситуації".  

Точкою входу для жінок, які потребують допомоги, є телефон гарячої лінії 099 632 7701 (працює щодня з 9.00 до 21.00). Ганна Карпеченкова наголошує: звертатися за допомогою можуть жінки з усієї країни, єдине, що саме в дніпровському регіоні "Пані Патронеса" зможе запропонувати їм мережеву підтримку. 

Як звернутися: гаряча телефонна лінія 099 632 7701 (щодня з 9:00 до 21:00) або ж через месенджери Вайбер та Телеграм. Також можна написати на Фейсбук-сторінку "Пані Патронеса"

Кабінети швидкої гінекологічної допомоги 

Яку допомогу можна отримати: огляд лікаря-гінеколога, консультацію, медико-психологічну допомогу, за потреби отримання засобів екстреної контрацепції.

безкоштовна гінекологічна перевірка для жінок

"Це кабінети медико-психологічної допомоги жінкам, які постраждали від різних видів насильства, — пояснює координаторка проєкту в Тернопільській області, представниця громадської організації "Відродження нації" Ольга Горошко. — Також сюди може звернутися жінка, у якої є нагальна потреба чи гострий стан. Припустимо, був незахищений статевий акт. Якщо протягом двох годин після нього жінка звернеться в цей кабінет, вона отримає безкоштовну конфіденційну допомогу від медиків. Завдяки цьому вона з високою імовірністю зможе убезпечитись від зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, та від непланованої вагітності".

Загалом у шести пілотних областях уже працюють 62 гінекологічні кабінети безбар'єрного доступу, їхня кількість зростатиме. 

У чому переваги таких кабінетів? Ольга Горошко перераховує:

  • Найперше у цей кабінет не потрібно записуватись, він діє як швидка допомога.
  • Друге гінекологічний кабінет безбар'єрного доступу працює цілодобово сім днів на тиждень.
  • Третє   інформація про пацієнток конфіденційна.
  • Четверте кабінет обладнаний гінекологічним кріслом-трансформером, на якому можна обслуговувати жінок з інвалідністю, маломобільних жінок.

"Кабінет дуже добрий тим, що пропонує допомогу не тільки жінкам, які постраждали від гендерно обумовленого насильства, а й будь-якій жінці, яка має нагальні гінекологічні проблеми", — наголошує Ольга Горошко.

Вік жінок і дівчат, які можуть звернутися до кабінету, необмежений. Уся допомога безоплатна.

Кабінети облаштовані за підтримки БФ "Український жіночий фонд", представництва ООН UNFPA в Україні та міністерства закордонних справ Данії.

Як можна звернутися: поки що проєкт працює у шести областях Вінницькій, Волинській, Тернопільській, Полтавській, Львівській та Дніпропетровській. До кінця року його географія значно розшириться. 

Проєкт "Жінка для жінки" 

Яку допомогу можна отримати: фінансову допомогу, допомогу речами, ліками, продуктами за запитом.

Жінка для жінки

Скріншот з сайту проєкту

Проєкт "Жінка для жінки" створила у грудні 2020 року громадська організація "Центр Жіночі Перспективи" для допомоги жінкам, які опинилися у кризових життєвих обставинах. 

"Рубрика" вже розповідала, що суть проєкту полягає у публічній розповіді конкретної історії. Людина, яка опинилася у скруті, ділиться своїми проблемами та потребами, а інші небайдужі можуть надати їй допомогу безпосередньо, отримавши від координаторів проєкту фінансові реквізити чи контакти. 

Заступниця голови Громадської організації «Центр Жіночі Перспективи» Марта Чумало розповідає, що з початком повномасштабної війни запит від жінок на допомогу значно зріс.

"Раніше ми публікували одну-дві історії на тиждень, а зараз є десятки запитів на день. Ми не можемо покрити цю потребу, тому вимушені вибирати історії людей, які опинилися у найбільш вразливому становищі, — ділиться Марта Чумало. — Жінок з прифронтових територій, багатодітних, жінок з дітьми з інвалідностями, самотніх матерів… Тих, кому справді значно важче, ніж іншим". 

Але в організації фіксують усі запити, які надходять і намагаються додатково розсилати орієнтовно сто ящиків допомоги на місяць. Ящики наповнюють базовими наборами продуктів, засобів гігієни. 

Марта Чумало наголошує, що допомогу жінки отримують напряму: "Ми не збираємо кошти на себе і не перерозподіляємо їх. Коли людина хоче іншій людині допомогти, вона отримує її картку і може переказати кошти безпосередньо".

Є благодійники (в основному з-за кордону, але також і кілька в Україні), які анонімно допомагають жінкам. Наприклад, кілька людей разом узяли контакти 30 найвразливіших жінок і зобов'язалися надсилати їм щомісяця протягом пів року по три тисячі гривень. Або ж окремі благодійники цільово допомагають саме конкретній людині щомісяця. 

"Дуже важливий момент: ми в різний спосіб перевіряємо, щоб ця історія не була фейком, зазначають ініціатори проєкту. — Наприклад, просимо надіслати геолокацію, якщо жінка говорить, що перебуває у прифронтовій зоні, просимо надіслати якийсь чек із магазину тощо, медичні довідки, інші підтвердження. Аналізуємо всю інформацію, і тільки коли віримо цій людині, надаємо доступ до неї іншим людям". 

Як можна звернутися: залишити коментар під конкретною історією на фб-сторінці проєкту або написати повідомлення на сторінку проєкту, заповнити заявку на сайті.

Лінія "ЮрФем: підтримка"

Яку допомогу можна отримати: юридичну та психологічну допомогу, яка надається постраждалим від сексуального насильства, в тому числі пов'язаного із збройним конфліктом, а також допомога у справах, які стосуються дискримінації.

ЮрФем

Скріншот з сайту "ЮрФем"

Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» із початку повномасштабного вторгнення надає правову допомогу постраждалим від сексуального насильства, в тому числі пов'язаного зі збройним конфліктом. "Рубрика" розповідала про неї в інтерв'ю з головою організації Христиною Кіт.

"Ми працюємо в широкому розумінні з сексуальним насильством, тобто це не лише воєнні злочини. Це також сексуальне насильство, яке вчиняється поза межами фронту, тобто випадки зґвалтування, сексуальні домагання у публічних місцях, у громадському транспорті, у навчальних закладах. Тобто ми працюємо комплексно з цією проблемою", пояснює адвокатка, координаторка "ЮрФем: підтримка" Марта Змисла.

"ЮрФем: підтримка" об'єднує понад 30 адвокатів та адвокаток у різних регіонах України. Ці фахівці долучаються до надання юридичної допомоги постраждалим у відповідних регіонах.

"Якщо людина потребує психологічної підтримки, то завдяки нашим партнерам ми скеровуємо постраждалу до них і вона отримує повний комплекс психологічної допомоги", додає координаторка "ЮрФем: підтримка".

Допомогу надають безоплатно та конфіденційно. 

Як можна звернутися: гаряча телефонна лінія 068 145 55 90 (з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00), через месенджери, заповнити заявку на сайті.

Проєкт "GIDNA"

Яку допомогу можна отримати: професійну психологічну допомогу жінкам, які пережили сексуальне насильство від російських військових або стали свідками такого насильства.

проєкт Гідна

Скріншот з сайту проєкту

Проєкт "GIDNA" запрацював 31 січня 2023 року. У межах проєкту жінкам надають безоплатні консультації від психотерапевток, які мають досвід роботи з травмою насильства та пройшли спеціальне навчання у психологині Рут Дорум з Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition). Фахівчиня спеціалізується, зокрема, на роботі з травмами сексуального насильства та ментальними наслідками війн. Ці знання унікальні для України та є запорукою ефективної психологічної допомоги нашим жінкам, переконані ініціатори проєкту, благодійний фонд Future for Ukraine. Допомогу можна отримати як на офлайн-консультації з психотерапевткою, так і онлайн.

За словами психотерапевтки проєкту "GIDNA" Анастасії Ратушної, насамперед людині потрібно справлятися з первинними наслідками травматичних подій, відновлювати базові фізіологічні функції. Але також усвідомлювати, що з нею сталося, відновлювати своє життя, стосунки з іншими людьми. Тобто людина проходить певні етапи відновлення, і щоб ефективно працювати з темою травми, їй треба розуміти, що це за етапи, яка їхня специфіка, як працювати на кожному з них. Саме тому дуже важливо, щоб фахівець був обізнаний з темою травми, знав, що треба для того, аби допомогти людині це подолати. 

Консультації можна отримати онлайн. Також мешканки Києва, Дніпра, Житомира, Запоріжжя Львова, Одеси, Миколаєва, Чернівців та Харкова можуть відвідати психотерапевта особисто на офлайн-сесіях.

Протягом 2023 року проєкт планує надати допомогу 200 постраждалим жінкам. 

Як можна звернутися: заповнити заявку на сайті gidna.org

Проєкт "Незламна Мама"

Яку допомогу можна отримати: психологічну допомогу, стабілізацію, реабілітацію для мам з дітьми, які потребують психологічної допомоги внаслідок пережитої окупації, блокади міста, втрати члена родини, втрати житла, пережитих воєнних злочинів (сексуальне насилля/катування тощо). Пріоритет надається жінкам, звільненим з полону та жінкам-жертвам воєнного злочину з Харківської, Херсонської, Миколаївської, Донецької, Луганської, Запорізької областей. 

Благодійний фонд

Ілюстрація з фб-сторінки Фонду "Маша"

У червні 2022 року Фонд "Маша" разом з Асоціацією єврейських організацій і общин України ВААД запустив проєкт "Незламна мама". Це програма стабілізації емоційного стану жінок і дітей, які постраждали від війни, спеціально розроблена фахівцями в галузі психотерапії та посттравматичних синдромів. Три тижні учасники заїздів працюють з психологами в Карпатах. Після цього на тих, хто потребуватиме терапії й надалі, чекає до трьох місяців психологічної підтримки та кураторства онлайн. 

За дев'ять місяців проєкт допоміг більше ніж 1300 жінкам з дітьми. Організатори зазначають, що зміни на весну та літо 2023 року вже сформовані. Програмою не передбачена фінансова чи гуманітарна допомога.

Усі згадані вище рішення безоплатні для клієнток. Тож якщо ви потребуєте допомоги, варто не зволікати зі зверненням до фахівців.

Як можна звернутися: заповнити заявку на фб-сторінці Фонду "Маша" або на сайті проєкту.

1
1002

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: