fbpx
Сьогодні
Небайдужа 15:26 18 Сер 2021

Одна за всіх і всі за одну: як кожен може допомогти жінкам у скруті

“Жінка для жінки” — проєкт, що допомагає жінкам встати на ноги, коли життєві ситуації здаються безвихідними. Розповідаємо, як це працює і як отримати допомогу тим, хто її потребує.

English version here

Фото: Рубрика

Пандемія коронавірусу завдала удару всьому світу по економіці, але окрім того ще вплинула на психологічний стан людей. У Світовій організації торгівлі заявили, що пандемія призвела до падіння світової економіки у 2020 році більше, ніж на третину. При цьому тривалі карантинні обмеження, втрата роботи та інші пандемічні фактори вплинули на те, що значно зросла кількість людей, які мають депресії, тривожні стани. Через півтора року після початку поширення хвороби увесь світ досі знаходиться на етапі відновлення.

З фінансовими та психологічними труднощами та новими викликами стикнулися більшість людей, зокрема, і без того незахищені верстви населення, наприклад, жінки. Історії тих, хто найбільше потребує допомоги, стали помітнішими.

Заступниця голови Громадської організації "Центр Жіночі перспективи" Марта Чумало вважає, що проблема жінок, які опинилися у скруті, досі актуальна, що жінки є більш незахищеними під час криз. 

Марта Чумало

"Криза вдарила дуже сильно по економічному становищу жінок. Багато з них втратили роботу і фактично залишилися наодинці з проблемами, які мали. Соціум підтримує економічну реалізацію чоловіка значно більше. Коли працедавець може обрати, кого звільнити, то швидше звільнить жінку, ніж чоловіка, тому що стереотипно вважається, що чоловік має годувати сім'ю, він кращий працівник, а жінка більш обтяжена домашніми обов'язками та репродуктивною сферою. Чоловік має більше свободи, може більше віддаватися роботі", — пояснює правозахисниця.

Марта додала, що під час кризи сильно скоротили кількість працівників та працівниць у тих сферах, які фактично були жіночими — туризм, ринки, громадське харчування, легка промисловість. 

Саме тому громадська організація "Центр "Жіночі перспективи", яка працює над вирішенням проблем безробітних жінок, жінок, що потерпають від насильства в сім'ї, торгівлі людьми, дискримінації та несприятливих життєвих обставин, у грудні 2020 року запустила проєкт, у межах якого жінки в скрутному становищі можуть отримати допомогу від інших жінок.  

Як це працює

Суть проєкту "Жінка для жінки" полягає в публічній розповіді конкретної історії. Проєкт пропонує прості інструменти підтримки —  фінансова допомога, покупка продуктів та ліків, замовлення послуг та надання роботи. Наприклад, протягом червня ініціатива зібрала 40 тисяч гривень для підтримки жінок, які звертаються зі своїми проблемами. 

Марта Чумало також наголосила, що вони безпосередньо не збирають грошей, а намагаються робити так, щоб люди допомагали напряму: "Ми не беремо жодної копійки на якісь операційні витрати чи на рекламу. Це все ми покриваємо з інших джерел, зовсім не з людських коштів. Нам важливо, щоб ця справжня благодійність була дуже прозорою та щирою, щоб не було жодних зловживань та взагалі підозр у цьому".

Водночас існує ризик зловживань у проханнях про допомогу. Саме тому кожну історію перевіряють перед тим, як опублікувати оголошення.

"Якщо ми маємо дружні ініціативи чи знайомих в тому місті, то просимо відвідати цю жінку чи зустрітися з нею, просимо волонтерок познайомитися з нею ближче особисто; якщо ні, то ми зважаємо на документи, які підтверджують слова. Ми дуже не хочемо, щоб наші благодійниці підтримували шахраїв. Як тільки щось підозрюємо, то відразу приховуємо та зупиняємо це оголошення, поки не перевіримо та не переконаємося", — пояснює Марта Чумало.

Правозахисниця розповіла, що до них ще жодного разу не зверталися шахраї, але одного разу була ситуація, коли виникли сумніви у правдивості слів жінки. Тоді у неї попросили документи, але вона відмовила, говорила щось на кшталт: "Це довго, а гроші потрібні зараз". Тоді жінці відповіли, що без підтвердження не опублікують оголошення. 

Також час від часу бувають оголошення, які не знаходять підтримки, але на такі випадки у проєкту є благодійниці та благодійники, які кажуть, що довіряють проекту, і просять писати їм особисто та надавати номери карток, бо не мають часу моніторити соціальні мережі.

"Цей проєкт насправді дуже про довіру, солідарність та людяність. Не було ще такого, що якась жінка, яка розмістила запит про допомогу у "Жінка для жінки" не отримала підтримки. У той чи інший спосіб ми намагаємося закрити потреби", — пояснює Марта.

Частина жінок, які отримали підтримку на конкретний запит, отримують фінансову незалежність та просять прибрати їхні оголошення.

"Наприклад, була жінка, котрій благодійник допоміг придбати якийсь прилад для манікюру. Вона почала працювати та сказала, щоб зняли її оголошення, бо вже надає послуги та заробляє більш-менш, дає раду", — розповідає Марта.

Водночас деяким жінкам у дуже вразливому становищі необхідна регулярна підтримка. Оголошення про них періодично оновлюють. Марта вважає, що жінки, яким постійно допомагають благодійники, не зловживають: "Немає такого, щоб вони постійно хотіли якісь великі суми. Не про великі суми йдеться, це на рівні виживання. Часом вони навіть кажуть, що "дуже незручно, може, комусь більше треба, але хоча би 500 гривень".

"Я не очікувала, що мені допоможуть"

Марині 40 років, вона живе на сході України. Вже майже рік жінка прикована до ліжка у своїй квартирі, бо отримала серйозні переломи, коли випала з вікна третього поверху.

До того, як сталася трагедія, Марина любила вирощувати квіти на вікнах: "Так і не розлюбила. Погано, що городу немає", — каже жінка.

"У мене багато переломів зі зміщеннями. Пролежала у реанімації два дні та місяць — у травматології", — розповідає Марина.

Тепер у жінки перша група інвалідності, вона не може працювати, рідко виходить із дому, бо не може цього зробити без допомоги інших людей. 

марина 40 років

Марина отримує пенсію у 1800 гривень. Цих грошей не вистачає на життя, потрібно постійно купувати ліки, оплачувати комунальні послуги, купувати продукти.

Жінка вже не знала, до кого звертатися зі своєю проблемою, родичів не має, син навчається. Тоді знайома з Фейсбуку, з якою вони обговорювали квіти, порадила звернутися у "Жінка для жінки".

"Ви знаєте, я не очікувала. Я звернулася і відразу мені надіслали 500 гривень, хоча у мене на той час взагалі жодної копійки не було. Мені дуже допомогли. Я періодично звертаюся: і гроші, і посилки буває надсилають", — розповідає Марина.

"Я розуміла, що сама не справлюся, це була остання крапля"

Ще коли "Жінка для жінки" не існувало, до Центру Жіночих перспектив з проханням про допомогу звернулася 41-річна Оля, яка проживає у Львові. Вона щойно народила сина та перебувала у пологовому. Жінка — кругла сирота з 19 років, чоловік зник, просто перестав виходити на зв'язок за декілька місяців до народження дитини, йти з дитиною було нікуди.

Їй потрібно було допомогти з орендою житла та чим-небудь на перший час, але до останнього Оля соромилася просити про допомогу. Марта розмістила це прохання у себе на сторінці у Facebook, люди відгукнулися. Одна жінка подарувала візочок, інші — купу памперсів, дитячих пелюшок, одягу. Саме Оля надихнула розпочати проєкт "Жінка для жінки".

"Я реально розуміла, що сама не можу викрутитися. Це була якась остання крапля, крик душі. Я випадково зайшла в інтернет і побачила, що можна звернутися у критичних ситуаціях (до Центру Жіночих перспектив — ред.). Подзвонила. Взяла слухавку пані Марта. Я плакала та розповіла все", — каже Оля.

Оля 41
Зараз жінка орендує квартиру навпіл з іншими людьми, від держави отримує 850 гривень допомоги на дитину. Коли сину виповнилося 2,5 місяці, Оля знову вийшла працювати на завод монтеркою комплектуючих до машин. Син має оплачувану няню, одну знайому 70-річну бабусю, яка з ним гуляє. Тривалий період Оля не зверталася у "Жінка для жінки", але час від часу, коли виникає скрутна ситуація, просить допомогти.

Водночас Оля налаштована позитивно, каже, що буде старатися і надалі. Нещодавно вона надіслала пакунок із дитячими речами до року іншій жінці, каже: "Приємно, що не тільки мені допомагають, а і я змогла зробити щось хороше".

Як допомогти

Допомогти конкретній жінці можна фінансово, або купити необхідні речі/продукти/ліки, або замовити платні послуги. Історії жінок, які потребують допомоги, можна прочитати у Facebook, Instagram та на сайті ініціативи.

Зі своїм запитом про допомогу потрібно звернутися до проєкту через соціальні мережі: залишити коментар під конкретною історією або написати повідомлення на сторінці проєкту.

жінка для жінки

Як звернутися за допомогою у "Жінка для жінки"

Якщо ви жінка і вважаєте, що опинилися у скрутному становищі, то щоб отримати допомогу, вам потрібно розповісти свою історію, відповівши на кілька питань в анкеті. Після цього з вами зв'яжуться правозахисниці.

Ваша історія з'явиться на сайті та буде доступна для перегляду благодійницями без оприлюднення ім'я, прізвища та контактних даних. Всі дані, які ви вкажете в анкеті —  конфіденційні, їх буде бачити тільки координаторка проєкту.

Також якщо ви можете надавати послуги за винагороду, хочете знайти роботу або підробіток, вкажіть це в анкеті, а правозахисниці з проєкту "Жінка для жінки" передадуть цю інформацію благодійницям.

Авторка: Анна Дикун

3751

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: