fbpx
Сегодня
Объясняем 11:01 15 Мар 2019

Порошенко VS Нацкорпус. Чего следует ожидать?

Уличные акции, взаимные обвинения и столкновения под знаком избирательной кампании. Эксплейнер #ЧтоПроисходит (укр.).

З чого почалося загострення? 

25 лютого журналісти антикорупційних та інформаційних проектів, об'єднаних під назвою «Bihus.info», почали свій «серіал» про розкрадання можновладцями коштів в оборонній галузі. Більше того, до справи безпосередньо причетні наближені до президента особи. Мова йде, зокрема, про Ігоря Гладковського, сина Олега Гладковського – екс-заступника секретаря Ради безпеки та оборони. Також у списку фігурантів справ опинилися керівник ТОВ «Оптимумспецдеталь» Андрій Рогоза та нинішній голова «Укроборонпрому» Павло Букін.

У журналістському розслідуваннівиявили, що державні підприємства «Укроборонпрому» закуповували деталі в підставних фірм за цінами, що перевищують ринкові в рази. 4 березня Петро Порошенко підписав указ про звільнення Ігоря Гладковського, а також зняття з посади голови Міжвідомчої комісії з  політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю. З посад були усунені голови «Харківського конструкторського бюро машинобудування імені Морозова» та «Ізюмського приладобудівного заводу».

Однак попри те, що відповідні справи розглядають і НАБУ, і САП, і Генпрокуратура (і за твердженням Юрія Луценко, досить успішно. Мовляв, до суду на момент публікації розслідування вже було направлено 111 обвинувальних актів і засуджено 77 посадовців), діями нинішнього президента, частина оточення якого опинилася в центрі скандалу, незадоволені націоналістичні політичні сили.

Тур президента містами України. Як сталися сутички?

Отже, що ж було далі. 9 березня на майдані Незалежності, а потім – біля стін Адміністрації Президента відбулися протести, організовані партією «Національний корпус», за участю представників «Національних дружин» (організація, афілійована з «азовським рухом» та Нацкорпусом як таким). Обурення через скандал з розкраданням в оборонці (у першу чергу, спрямоване на адресу президента) переросло в силове протистояння з поліцією.

В той же день Нацдружини влаштували акцію в Черкасах, куди президент завітав для вшанування 205-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Представники націоналістичних рухів намагалися потрапити на сцену, де виступав Порошенко, однак дорогу їм загородила поліція. Якщо в Києві внаслідок сутичок постраждали 3 правоохоронців, то в Черкасах – 22 (серед яких був начальник поліції області Валерій Лютий). На ситуацію як пропрезидентські сили, так і представники МВС відреагували з одностайною критикою. Аваков заявив, що «агресивно налаштовані юнаки хотіли «хардкору», а не справедливості і законності», а за версією БПП, за цими акціями «стоять проросійські реваншисти та олігархи-втікачі».«Національний корпус» та «Національні дружини» свої дії ж пояснюють необхідністю встановити порядок та відновити прозорість у здійсненні державних закупівель в оборонній галузі.

Ще одне зіткнення відбулося в Житомирі, куди 11 березня прибув Петро Порошенко. Представники націоналістичних сил зустріли його з вигуками «ганьба» та закликами посадити до в'язниці винних у розкраданнях в оборонному комплексі. Цього разу обійшлося без постраждалих і травмованих, однак активісти пообіцяли, що продовжуватимуть свої мітинги. Під час виступу Порошенко заявив, що крім зовнішнього ворога, існує ще й внутрішній фронт, на якому також вдасться досягти успіху за умови єдності зусиль.

нацкорпус порошенко

Фото Житомир.info

Надалі ситуація повторилася в Чернігові. Із аналогічними закликами (як-от «Свинарчуків за грати!») представники «дружин» та «Нацкорпусу» приїхали на виступ президента в Чернігові. Цього разу також обійшлося без сутичок, але не без моментів «на межі фолу». Порошенко, всупереч застереженням держохорони, пройшов крізь натовп «Нацкорпусу».

Отак ПАРАШЕНКА зустрів Чернігів

Posted by Сергій Головня on Wednesday, March 13, 2019

 

16 березня, як оголосили націоналістичні спільноти, вони вийдуть з ідентичними лозунгами на майдан Незалежності в Києві. Акція буде присвячена боротьбі з корупцією, зокрема, і в оборонному секторі. Кінцевий пункт маршу речники політичної партії не розголошують.

А що робитиме «Нацкорпус» та «Дружини» під час виборів?

Як зауважують самі лідери «Національних дружин» (організація вже офіційно зареєстрована на виборах у якості спостерігачів)– вони готові навіть застосовувати силові засоби у випадку, якщо спостерігатимуть порушення на дільницях і бездіяльність правоохоронних органів.

Цікавий факт: ЦВК уже зареєструвало рекордну кількість громадських організацій спостерігачами на виборах Президента України (139, для порівняння – у 2014 році їх було 10). Враховуючи, що громадська організація мати по два офіційних спостерігача на кожній виборчій дільниці, уявіть собі їх потенційну кількість у день голосування.

Готовість радикально налаштованих патріотів установлювати «справедливість», не перебираючи засобами, викликає побоювання. На заяву швидко відгукнулися в МВС, де нагадали, що монополія на подібні заходи належить виключно представникам правоохоронних органів.

Кому ж це вигідно? Версії та думки

Хоча в засудженні застосування насильства при проведенні демонстрацій солідарність проявили і прибічники, і опоненти діючої влади, переконання, що активність «Нацкорпусу» та «Національний дружин» є спланованою акцією з дестабілізації ситуації перед виборами, усе ж виникає. Політичний експерт Олександр Палій вважає, що вимоги націоналістів абсолютно не виконувані в короткий проміжок часу, а тому потреба «лише поспілкуватися з президентом і запитати в нього стосовно справи з оборонкою» – штучна та надумана. Мовляв, їм не потрібен політичний діалог, а радше – привід для демонстрації сили. З іншого боку, як зауважує політексперт Віктор Безпалько, позаяк кожне парамілітаризоване угрупування в Україні є предметом змагання для влади і силових структур, не варто відкидати думку, що нинішній очільник МВС Арсен Аваков (який вважається досить близьким союзником основного конкурента для Порошенка – Юлії Тимошенко) міг за допомогою «благородного гніву» активістів спробувати відібрати політичні очки на користь іншого кандидата. Попри те, що сам міністр у соцмережах закликав «не розкручувати спіраль ненависті», це не відміняє теоретичну можливість такого сценарію подій. У будь-якому випадку, націоналістичні сили поки що не мають критичного рівня підтримки серед населення, хоча все частіше висувають лідерські гасла. Можливо, вони спробують власні сили у парламентських виборах, що відбудуться восени. В будь-якому випадку, зростання активності націоналістичних рухів – те явище українського політичного ландшафту, яке слід брати до уваги.

3107

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: