fbpx
Сегодня
УрбанРубрика 17:12 30 Окт 2023

Кто напишет правила для стенописей? Или как художникам и горожанам искать совместное решение для муралов

В Киеве учащаются ситуации, когда жильцы домов выступают против муралов на своих стенах. Общество показывает запрос на участие в принятии таких решений. Можно ли его удовлетворить так, чтобы о вкусах не спорили? Как добиться компромисса? “Рубрика” рассмотрела последние конфликты и пообщалась с муралисткой с более чем 10-летним стажем Яной Волк и искусствоведкой, которая почти 10 лет назад уже предостерегала о негативных последствиях “мурализации” городского пространства, Евгенией Моляр. (укр.)

English version here

У чому проблема?

"Зупини муральний збиток Києву" — петиція з таким закликом з'явилася на сторінці електронних петицій Київської міської ради. За 10 днів вона зібрала майже половину потрібної для розгляду кількості підписів. А за місяць з оприлюднення — вже опинилася на розгляді.

"Мурали стали невіддільною ознакою Києва, вони збагачують культурний ландшафт нашого міста і впливають на його візуальний Образ, йдеться в тексті петиції авторства Марії Виноградової. Водночас, саме через мурали, їх виконання та місце розміщення, виникає велика кількість конфліктів у місті. Це повʼязано з різним сприйняттям їх мистецької цінності і, головне, непрозорою процедурою прийняття рішень щодо їх створення.

…Рішення щодо того чи іншого муралу зазвичай приймаються представниками районних державних адміністрацій без консультацій з громадою та експертним середовищем. Часті випадки, коли навіть співвласники будинків не дають згоду на створення муралу. Думка киян просто ігнорується. Особливе обурення викликає нанесення муралів на стінах будинків з охоронним статусом без попереднього погодження з Департаментом охорони культурної спадщини.

Ми, мешканці цього міста, висловлюємо наше серйозне занепокоєння щодо відсутності відкритої процедури погодження муралів на фасадах будинків нашого міста".

погодження муралів петиція

Що відбувається?

Мурали викликають скандали

погодження муралів

Напис на скандальному і станом на початок жовтня незавершеному стінописі на вул. Січових Стрільців, 31 у Києві

За останні місяці в столиці виникло кілька конфліктних ситуацій, пов'язаних зі створенням муралів на стінах житлових будівель. У першому, найгучнішому випадку частина мешканців історичного будинку виступила проти зображення, яке хотіла нанести на стіну фотомисткиня, авторка соціальних стінописів Євгенія Фуллен. За її задумом, мурал із зображенням героїв "Собору Паризької Богоматері" Віктора Гюго мав символізувати нашу вдячність Франції за військову підтримку України.

Активній частині мешканців будинку втілення задуму зовсім не сподобалося і дійшло навіть до виклику поліції.

погодження муралів

На першому, незавершеному варіанті стінопису Євгенії Фуллен — Квазімодо, що тримає Есмеральду

На підтримку жителів будинку виступила депутатка Київської міської ради, засновниця громадської організації "Місто-сад" Євгенія Кулеба.

Як з'ясувалося, будинок має охоронний статус і наносити на нього якісь зображення без погодження департаменту охорони культурної спадщини (ДОКС) міської ради не можна.

погодження муралів

Той самий мурал на Січових Стрільців, 31

Але це був не кінець історії. Станом на початок жовтня мисткиня представила в соцмережах новий ескіз муралу на тему "Собору Паризької Богоматері" і зазначила, що він з'явиться на тій-таки будівлі, що й раніше, і вже за згоди місцевих мешканців.

погодження муралів

Скриншот зі сторінки Євгенії Фуллен в Інстаграмі

Євгенія Кулеба на це відповідала тим, що на такі роботи немає погодження ні ДОКС, ні Шевченківської районної адміністрації, до відання якої належить цей будинок, тож юридичного дозволу немає. Відтак депутатка закликала жителів викликати поліцію в разі поновлення робіт.

27 жовтня консультативна комісія Департаменту охорони культурної спадщини зобов'язала художницю Євгену Фуллен замалювати неузгоджений мурал на вулиці Січових Стрільців власним коштом. Про це повідомила депутатка Євгенія Кулеба.

Згадана вище петиція теж стала одним із результатів цієї суперечки. Петицію палко підтримала сама Євгенія Кулеба, пообіцявши включитися сама і включити експертне середовище до розробки прозорого механізму створення стінописів.

Мурал хотіли замалювати, але передумали

погодження муралів

Скриншот з фейсбук-сторінки Євгенії Кулеби

Другий конфлікт стався через стінопис на вул. Липківського, 8 неподалік центрального залізничного вокзалу. Замість муралу канадського автора Еммануеля Джаруса ініціатори з благодійного фонду "Для моєї України" планували створити стінопис "з українським характером". Зображенням козака і двох військових, як розповів очільник фонду Сергій Москалюк, хотіли підтримати військових, які приїжджатимуть на залізничний вокзал. Але частина жителів відчула в стінописі приховану рекламу горілки "Козацька рада", яка використовує слоган "Український характер", тому обурилася. Ініціатори роботи згорнули і на момент написання цієї статті не відновлювали. 

Мурал

Мурал "Леся Українка" (вул. Стрілецька, 28), створений австралійцем Гвідо Ван Хелтеном у 2015 році

Яке рішення?

Що вимагають автори петиції

Комунікації, громадських обговорень і консультацій

Автори петиції вимагають:

  • "Розробити та затвердити на рівні місцевої влади Положення «Про погодження створення муралів у м. Києві».
  • Розробити відкритий процес залучення громади та експертного середовища до обговорення та погодження муралів.
  • Створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволяли громаді висловлювати свої думки та пропозиції щодо муралів.
  • Проводити консультації та громадські обговорення ескізів муралів перед їх затвердженням.
  • Заборонити створення нових муралів на фасадах будівель до впровадження відкритого механізму залучення громади та експертів".

Мурал

Мурал "Карусель" (вул. Стрілецька, 18), створений у 2015 році в межах арт-проєкту City Art польським художником Маріушем Варасом

Що кажуть чиновники?

Треба мати погодження власника будівлі й дотримуватися норм благоустрою

Певні правила, хоч і не загальноукраїнські й навіть загальноміські для Києва, все ж таки вже існують. Наприклад, на запит "Рубрики" заступник голови Шевченківської районної держадміністрації Олег Чуздюк повідомив, за яких умов можна отримати погодження на створення муралів у Шевченківському районі Києва:

  1. Коли є дозвіл Кабінету Міністрів України або відповідного органу охорони культурної спадщини, у разі, якщо будівля є об'єктом культурної спадщини національного або місцевого значення;
  2. Коли організатор отримав погодження власника будівлі/ підприємства/ установи/ організації, які мають будинок на праві повного господарського відання або оперативного управління, і дотримується цього погодження, виконуючи роботи;
  3. Коли є контрольна карта, видана Департаментом територіального контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) на тимчасове порушення благоустрою, а саме зміну зовнішнього вигляду фасаду будинку;
  4. Коли організатор дотримався усіх заходів безпеки, передбачених законами, Правил благоустрою міста Києва, та "інших чинних нормативно-правових актів".

погодження муралів

Мурал із гімнасткою Ганною Різатдіновою (вул. Стрілецька, 12), створений у 2015 році австралійським художником Фінтаном Мегі

А це справді рішення?

Що каже муралістка

Рішення — в дотриманні етичних норм і якісній комунікації

Творча група "Kailas-V", яку очолює Яна Волк, займається муралами вже понад 10 років. У її доробку — стінописи в Бахмуті, Енергодарі, Харкові, Черкасах, Києві та інших містах.

Яна Волк, Роман Партола

Яна Волк із колегою Романом Партолою на тлі роботи творчої групи/ Фото з архіву Яни Волк

"Малюючи в місті, ми передусім виходимо з моральних принципів, — каже Яна Волк. — Тому що твій мурал, наприклад, бачать діти, які йдуть до школи. І навряд чи ви захочете, щоб ваша дитина по дорозі до школи злякалась. Є люди поважного віку зі своїми застереженнями, і про це ми теж маємо пам'ятати".

Мурал

Мурал "Михайло Грушевський" на вул. Січових Стрільців, 75 намальований 2015 року компанією "Kailas-V" до 150-річчя першого президента України

Як це працює?

Внутрішній тест на три запитання

Яна Волк перед тим, як братися за створення муралу, пропонує відповісти на кілька запитань. Найголовніші, за її словами, перші два:

Чи не притягує/відображає ваша робота негатив?

Чи не лякає ваша робота дітей і чутливих людей?

Яна переконана: "Муралісти — це не ті, хто виражає свій внутрішній світ. Муралісти — це ті, які працюють в громадському просторі. Громадський простір — це люди. Ми працюємо для людей, як би це не звучало патетично. Саме це завжди має бути вихідним моментом".

погодження муралів

Мурал "Червоний велосипед" (вул. В'ячеслава Липинського, 13) навпроти київського велотреку є автопортретом канадського художника Еммануеля Джаруса, створений у 2016 році

Якщо на перші два запитання відповіді негативні, виникає наступне:

Чи вмієте ви малювати?

"У нас 99% потрапляння в макет. Ми малюємо фотографії, які виглядають як живі. Але, зізнаюсь чесно, у нас теж є «косяки», за які мені досі соромно і які ми намагаємося не повторювати", — каже керівниця творчої групи муралістів.

Тобто помилки можливі, але ж мурал — це не робота, викарбувана в камені, стінопис живе максимум п'ять років. А якщо фарби неякісні, то ще менше. А за бажання чи потреби його можна замалювати самому, продовжує Яна Волк:

"Муралісти не художники, це вихідці з графіті. Вони здебільшого абсолютно адекватно ставляться, коли замальовують їхню роботу".

погодження муралів

Затертий часом мурал (Георгіївський провулок, 9), створений у 2015 році в межах арт-проєкту City Art українським художником Тарасом Армом (Taras Arm)

Тож якщо відповідь на третє запитання ствердна, всі подальші погодження й отримання дозволів, на думку Яни, будуть радше бюрократичною тяганиною.

погодження муралів

Мурал "Українське Чорне море" (вул. Бульварно-Кудрявська, 35), створений південноафриканським митцем Джейком Айкменом у 2017 році

Якщо ставити вимогу погодження проєкту міськими депутатами — звідки впевненість, що депутати знаються на мистецтві? Як і мешканці умовного під'їзду, опитати кожного з яких часто дуже важко, це зріз нашого суспільства, де в кожного, за словами муралістки, свій "несмак".

погодження муралів

Мурал "Час змін" (вул. Стрілецька, 6), створений 2014 року дуетом українських художників Interesni Kazki

"Але це добре, що ми різні. І треба давати можливості різним людям. Що більше ви будете намагатися цих людей, які пробують щось зробити, запихнути в якісь рамки, то менше буде пристойних робіт. Буде прикрашальництво і містечковість. Не буде нічого чесного, нічого нового", — застерігає керівниця творчої групи муралістів. 

За її спостереженнями, коли кажуть: давайте заборонимо шароварщину, то потім 90% людей, особливо в невеликих населених пунктах, її й обирають.

погодження муралів

Мурал "Кролик, щур і мангуст" (вул. Олеся Гончара, 32А) авторства стрітарт-художника Пітера Роа з Бельгії, створений у 2016 році

"У нас немає надивленості, її треба створити. Треба дати можливість митцям, навіть криворуким. Якщо вони знайшли гроші і не малюють відверту пошлятину, то нехай пробують", — вважає Яна Волк.

Спілкуватися з мешканцями — важливо

"Якщо тобі надають по писку, це теж природний процес урегулювання ринку"

Яна Волк поділилася досвідом створення муралу, присвяченого адопції тварин. Стінопис "Сім'я для чотирилапого" з'явився у липні цього року так само в Шевченківському районі столиці (вул. Златоустівська, 23). Головною героїнею муралу стала зооволонтерка Анастасія Тиха, яка разом із чоловіком пішки вивела з охопленого війною Ірпеня близько 30 тварин.

погодження муралів

Головною героїнею муралу стала зооволонтерка Анастасія Тиха, яка разом із чоловіком пішки вивела з охопленого війною Ірпеня близько 30 тварин

Яна Волк розповідає: "Я обійшла майже всі квартири, хто був тоді вдома. І вони на мене «наїхали» з такими словами: «Значить, ви будете малювати на одному боці будинку, а на іншому хто намалює?» Ще просили, щоб фон був красивий". 

Муралістка переконана: коли ти спілкуєшся, показуєш людям, що будеш малювати, то потім зробиш те, що люди хочуть. Врешті ви залишитеся найкращими друзями. А якщо малюєш без згоди чи намальоване не відповідає погодженому, то отримаєш на горіхи ще під час роботи й тобі просто не дадуть її завершити.

погодження муралів

Мурал "Сім'я для чотирилапого" (вул. Златоустівська, 23), створений компанією "Kailas-V" у липні 2023 року

Також керівниця творчої групи вважає, що запорукою успішності проєкту є творча команда, де в кожного свої ролі. Хтось комунікує зі всіма зацікавленими сторонами, хтось працює над ним, щоб дизайн макета мав адекватне відображення на стіні. І мають бути митці, які це реалізовують.

погодження муралів

Мурал (вул. Олеся Гончара, 36А), створений у 2016 році в межах арт-проєкту Art United Us іспанським художником Себасом Веласко

"Якщо в митців є куратори, то все буде добре. А ні, то їм просто дадуть по писку, і вони більше не малюватимуть. Що також є природним урегулюванням ринку", — підсумовує Яна Волк.

Що каже мистецтвознавиця

Рішення — за експертними радами

Для мистецтвознавиці Євгенії Моляр скандал довкола стінопису на Січових Стрільців, 31 дуже показовий:

погодження муралів

Незавершений мурал на вул. Січових Стрільців, 31

"З 2014 року я послідовно писала і неодноразово говорила на лекціях про те, що ця практика є згубною для нашого міста, її треба негайно переглянути", — каже пані Євгенія.

Зокрема мистецтвознавиця в попередні роки говорила і про необхідність реального, а не формального залучення громади до ухвалення рішень щодо муралів, і про потребу в експертній оцінці таких робіт і вибору місця щодо них. Зокрема вона була категорично проти появи муралів у середмісті столиці, де вже сформований простір.

Євгенія Моляр продовжує: "Тоді були різні проєкти, зокрема, такого діяча, як Гео Лерус, який спільно з представниками Київської міської держадміністрації створив досить масштабний проєкт розмальовування київських будинків великими муралами. Тоді я знаходила відгук громадськості на свої тези, але це ніяк не було почуто, на жаль, у КМДА, оскільки КМДА активно брала участь у цьому процесі".

погодження муралів

Мурал "Вітряки", створений 2014 року художниками Олександром Корбаном, Віталієм Долгим (Ventel), Романом Кулешовим (Wius) на вул. Олександра Кониського (колишній Тургенєвській), 35А. В одній з публікацій Євгенія Моляр дивувалася, чому для муралу на суперсучасну тематику обрали локацію в центрі міста з історичною забудовою

Тому Євгенію Моляр дуже тішить, що наразі ці близькі їй думки стали популярними й дуже багато людей долучаються в тому числі до підписання петиції. На її думку, це дуже важливий крок.

Мурал

Мурал "Обійми безтурботності" (вул. Олександра Кониського, кол. Тургенєвська) 2, створений у 2016 році художницею з Пуерто-Рико Аною Маріеттою

"Якщо говорити про міжнародні досвіди, то є універсальний досвід регулювання таких проєктів. Це створення експертних рад, експертної комісії або фонду, який би займався розподіленням бюджету і визначенням доцільності чи недоцільності створення того чи іншого об'єкта в публічному просторі", — бачить рішення Євгенія.

Імпонує мистецтвознавиці й активна позиція художниці, яка завзято відстоює свій малюнок. Водночас Євгенія Моляр закликає, що спосіб ведення таких дискусій має бути етичним, без цькування й особистих образ.

Мурал

Мурал "Павло Скоропадський" (вул. Старовокзальна 12), створений компанією "Kailas-V" у 2015 році в межах проєкту CityArt, куратором якого був Гео Лерос

Інше рішення

Згадати практику "одного відсотка"

Мистецтвознавиця наводить також рішення з минулого, яке може спрацювати й сьогодні.

У Радянському Союзі існувала практика "одного відсотка". Тобто, коли будується якась нова будівля, один відсоток бюджету цієї будівлі спрямовується на створення об'єкта публічного мистецтва. Тоді це були монументальне панно або декоративні скульптури.

Мурал

Мурал "Лабіринт" (вул. Анатолія Кузнецова, колишня Дмитрівська, 62/20), створений у 2016 році в межах арт-проєкту Art United Us російським художником Рустамом Салемгараєвим

"Насправді такий приклад — це не пережиток радянського періоду. Сьогодні такі практики використовуються в багатьох європейських країнах і в Сполучених Штатах. Це те, на що варто б звернути увагу як на спосіб регулювання появи таких творів", — пропонує Євгенія Моляр.

погодження муралів

Мурал (вул. Золотоустівська, 28), створений у 2015 році артстудією SprayWay

Мурали вже стали звичною частиною нашого міського простору, створюються навіть прогулянкові маршрути цими стінописами та чимало "топів" таких творів і в Україні, і у світі. Наприклад, "Рубрика" робила навігатор найбільш разючими муралами столиці станом ще на 2018 рік, а також добірку світових муралів на підтримку України. Те, наскільки художнім буде наш міський простір, маємо вирішувати спільно, беручи до уваги думки фахівців. Нині думки — різні. Тож найкраще рішення для київських муралів ще попереду.

Мурал

Мурал "Святий Юрій" (вул. Велика Житомирська, 38), створений у 2014 році за ініціативою українського дуету художників Interesni Kazki, до якого входять Володимир Манжос (Waone) та Олексій Бордусов (Аес)

На фото Миколи Тимченка — стінописи у Шевченківському районі Києва

1313

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: