fbpx
Сегодня
УрбанРубрика 11:13 23 Мар 2023

Нарисую тебе Украину: ТОП муралов, напоминающих миру о поддержке украинцев

Говорить о войне можно по-разному, но делать это нужно постоянно. По всему миру художники поддерживают Украину своими картинами, скульптурами, инсталляциями и, конечно, стенописями. “Рубрика” собрала для вас 20 самых интересных муралов и граффити в поддержку украинцев в разных странах Европы, Америки, Азии и Африки. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Світ має знати і не забувати про сміливу та відчайдушну боротьбу українців зі злом, що називається "росія". Про трагічні події, які відбуваються просто зараз у самому серці Європи, треба говорити голосно і робити це можна дуже по-різному. Мистецтво — один з найпотужніших рупорів.

Яке рішення?

Стріт-арт — вуличне мистецтво, яке здатне донести певні меседжі, почуття та думки до величезної кількості людей. Від самого початку війни росії проти України по всьому світу почали з'являтися роботи митців, які висвітлюють події в Україні та засуджують російську агресію.

Потужні стінописи в кольорах українського прапора не тільки показують незламність українців, а і нагадують жителям різних країн, що ми боремося за загальнолюдські цінності. І ми дуже вдячні кожному із художників та активістів, хто завдяки своїй енергії та таланту допомагає людям почути Україну.

Париж, Франція

мурали на підтримку українців

Цей мурал з'явився у французькій столиці за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення армії рф в Україну. В Інстаграмі під її фото вуличний митець Seth написав: «Для моїх українських друзів». В коментарях автор зазначив, що маленька дівчинка символізує мужність і рішучість українського народу, який бореться проти російського вторгнення. Робота під назвою L'Ukraine en marche ("Україна в дії") також вийшла у друкованому варіанті, а всі кошти від продажу малюнків автор спрямував на благодійну допомогу українцям.

До речі, художник має давні дружні зв'язки з Україною і не раз створював стінописи в українських містах. До прикладу, відомий мурал "Відродження" у Києві — його спільна творчість із нашим художником Олексієм Кисловим.

мурали на підтримку українців

«Vive la résistance ukrainienne!» ("Хай живе український спротив!") — мурал з таким гаслом можна побачити у самому серці Парижу біля Центру сучасного мистецтва «Centre Pompidou». Автором зображення став український художник Микита Кравцов. Сюжет муралу перегукується з сюжетом картини французького художника Ежена Делакруа «La Victoire guidant le peuple sur les barricades» ("Свобода, що веде народ"). Зображена на ній дівчина з профілем грецької богині з прапором та гвинтівкою в руках асоціюється з поняттям "свобода" ось уже майже два сторіччя.

Прага, Чехія

мурали на підтримку українців

Рік тому російські окупанти цинічно скинули бомби на маріупольський театр, у будівлі якого переховувалися від обстрілів тисячі мирних жителів. Внаслідок авіаудару загинули сотні маріупольців, серед них чимало дітей. Саме в цей час у Празі з'явився мурал із дівчинкою, яка під українським прапором ховає відомих казкових героїв: американського Мікі Мауса, британського баранчика Шона, чеського Крота, польських Лелика та Болека та німецьку бджілку Маю.

Автор муралу — Chemis, художник вуличного мистецтва казахського походження, який живе в Чехії.

"Україна зараз бореться, щоб захистити своє майбутнє і свою свободу, а також нашу. Як батько двох дітей, я не можу уявити безпорадність, біль і страх, які відчувають батьки в Україні. Ми всі бачили кадри трупів, зруйнованих міст і повних спортзалів жінок з дітьми та їхніх бабусь і дідусів. Продовжуйте допомагати й показувати, які цінності ми відстоюємо", — із таким закликом до людей звернувся у соцмережах художник.

Амстердам, Нідерланди

мурали на підтримку українців

У Нідерландах у графіті увічнили українських фермерів, які потягли в окупантів бронетехніку. Із самого початку війни росії в Україні українські фермери стали відомими в усьому світі. Всесвітні видання і соцмережі облетіли фото та відео наших селян, які під час боїв забирали, збирали та буксували трофейну російську техніку. Серед десятків одиниць найрізноманітнішої трофейної техніки були танки, БМП, ракетні установки, тягачі. У "трофеї" до наших фермерів потрапила навіть гордість армії рф — важка вогнеметна система "Сонцепік":

Вільнюс, Литва

мурали на підтримку українців

Цей зворушливий мурал з'явився на стіні Литовської військової академії у Вільнюсі. 

Автор стінопису Linas Kaziulionis створив його на знак солідарності з Україною. А надихнула його на створення муралу світлина документального фотографа, який зафіксував момент прощання українського військового із коханою. Також художник Лінас Казюліоніс закликав допомагати Україні, роблячи для цього все можливе.

мурали на підтримку українців

А влітку 2022 у Вільнюсі на "Будинку москви" з'явився ще один мурал, присвячений Україні. Художники із Литви, України та Естонії взяли за основу світлину, на якій зображена Тетяна Дроботя, медійниця волонтерського центру "Паляниця" — організації, яка активно допомагає українським захисникам на Запорізькому напрямку.

"Звичайно, «Дім москви» ми вибрали невипадково. Ця будівля мала стати символом могутності росії, ми зараз увічнимо в ньому те, що викликає конвульсії у кремля — рішучу відсіч України. У певному сенсі ми віддаємо «Дім москви» Україні. Можемо зробити це всі разом — художники, підприємці та всі люди доброї волі", — розповіла у коментарі пресі авторка ідеї Ліна Шліпавічюте.

Уельс, Велика Британія

мурали на підтримку українців

Британський вуличний художник із псевдонімом mydogsights теж не оминув увагою тему війни в Україні. Він створив цей мурал на одній з вулиць столиці Уельсу, оскільки хотів поділитися своїми емоціями через російське вторгнення в Україну. На ньому автор зобразив око людини, яка бачить вибухи у Києві. Потужна робота отримала велику популярність і поширення в мережі, тому митець вирішив випустити її у друкованому форматі й направити весь прибуток від продажу на допомогу українцям За словами автора, це найменше, що він як художник може зробити для України.

"Ми всі сиділи й дивилися, як розгортається ця жахлива ситуація, і хоча це небагато, я хотів зробити те, що я вмію найкраще, щоб підкреслити свій сум та гнів з приводу вторгнення росії. Сльоза каже сама за себе. Жахлива, жахлива ситуація", — написав у своєму Instagram художник.

Гданськ, Польща

мурали на підтримку українців

У Гданську з'явився мурал, на якому президент російської федерації путін зображений разом з двома іншими кривавими диктаторами — Гітлером і Сталіним. Написав його місцевий митець Пьотр Яворський, відомий під псевдонімом Tuse. Коментуючи свою роботу, художник зазначив, що путін діє, керуючись лише своїми імперськими прагненнями й більше нічим.

"Для війни не було економічних причин. Це щось особисте для нього", — написав митець.

мурали на підтримку українців

За рік у Польщі створили десятки муралів та графіті на підтримку України, але мурал на фото вище особливий — його відомий польський художник і майстер плаката Анджей Понґовський присвятив українським жінкам. Це данина їхній силі у важкі воєнні часи, а також символ боротьби за свободу. За словами автора, він був вражений силою українських жінок, адже сьогодні їм доводиться нести всю відповідальність за сім'ю і дітей. Своє захоплення митець втілив у силуетному зображенні жінки в синьо-жовтій гамі, із квітами і символами миру. Біля зображення — напис: "panna wolna", що означає "вільна панна".

Німеччина, Берлін та Франкфурт

мурали на підтримку українців

Мурал із символом миру, голубом, який тримає синьо-жовту оливкову гілку, прикрасив стіну одного з франкфуртських будинків. У такий спосіб художник Юстус Бекер проявив солідарність з Україною. У Юстуса є багато друзів в Україні, але ідея намалювати мурал виникла у нього не тільки через близькість до українців. Художник заявив, що у такий час потрібно висловлювати свою позицію. За його словами, "той, хто у цій ситуації поводиться нейтрально, підтримує агресора".

мурали на підтримку українців

У Берліні вуличні художники створили мурал про українців, які втратили близьких на війні. Мурал під назвою "Відсутній" (Absent) присвячений "всім людям, які не обирають війну, але втрачають у ній своїх коханих", — пояснили сенс стінопису його автори.

Рига, Латвія

мурали на підтримку українців

Латвія — одна з тих країн, які перебувають на передовій допомоги Україні від самого початку широкомасштабної агресії росії. Наші латвійські друзі завжди були лідерами у прийнятті важливих для України рішень. Вже рік вони допомагають нам озброєнням, технікою та гуманітарними вантажами.

На муралі у Ризі, столиці Латвії, дівчина-Україна впадає в обійми дівчині-Латвії. Обидві одягнені в одяг кольорів стягів своїх країн. "Разом ми сила" — мовиться на муралі.

Нещодавно із Риги до Києва приїхала чергова гуманітарна допомога — 11 сучасних пасажирських автобусів. На кожному автобусі є принт того самого знакового муралу з обіймами, зробленого у Ризі латвійським художником.

мурали на підтримку українців

Нью-Йорк і Чикаго, США

мурали на підтримку українців

У Нью-Йорку будівлю на розі 1-ої авеню та 14 вулиці (Мангеттен) прикрашає ще один мурал на підтримку України, його створив художник Сашко Даниленко. На ілюстрації можна впізнати знакові елементи Нью-Йорка (Статуя Свободи, Крайслер-Білдінг і Емпайр-Стейт-Білдінг), які утворюють тризуб — герб України. Стінопис створили за підтримки організації Razom for Ukraine:

"Ми створили цей мурал, щоб у креативний спосіб продовжувати тримати фокус американців на Україні, — розповіла президентка Razom Дора Хомяк. — Мурал розташований у частині Нью-Йорка, де живе багато молоді та студентів. Це також можливість для них легко передати допомогу Україні, скануючи наш QR-код. А ще це нагадування, що Нью-Йорк, у якому мер підняв український прапор, це місто, яке стоятиме з Україною до перемоги!"

мурали на підтримку українців

У Чикаго мурал, присвячений Україні, створили два американські художники — Конрад Едмондс на прізвисько Face та художник Sechor. Останній народився у Чикаго, виріс у Львові, а у 15 років знову переїхав до США.

Стінопис знаходиться у так званому "українському" районі Чикаго. На ньому зображена українська жінка, яка символізує силу українського духу та мужність народу України захищати свою свободу.

The Wall — Відень, Берлін, Женева, Марсель та Анкара

мурали на підтримку українців

У листопаді 2022 українські та європейські художники презентували новий арт-проєкт The Wall. У межах арт-проєкту українські та міжнародні митці обʼєднуються задля створення муралів у пʼяти містах — Відні, Берліні, Женеві, Марселі та Анкарі, аби показати єдність та протистояння країні-агресору.

"Проєкт The Wall — символ опору, стабільності та захисту, що відгороджує Європу від війни, — зазначає кураторка проєкту Катя Тейлор. — Водночас назва асоціюється з культовим альбомом Pink Floyd, рок-опери, що розповідає про героя, відгородженого від усього світу стіною, за якою він бореться зі своїми внутрішніми демонами. Та Україна має справу із зовнішнім демоном".

Першим у серії став мурал у Відні, створений у співпраці українця Нікіти Кравцова та француза Венсана Паронно (на фото вище). Урал "The Stripes of Freedom" ("Смуги свободи") ілюструє світле майбутнє та свободу. При його створенні митці переосмислили відомі жіночі портрети Густава Клімта. При цьому вони додали до твору українську та європейську символіку з метою відображення спільного.

мурали на підтримку українців

"Квітка демократії" — ще один мурал проєкту The Wall, розташований у Берліні. На стінописі зображена квітка, схожа на соняшник, на якій "проростають" свобода слова, незалежний вільний суд та право на отримання освіти. Цей мурал малювали український художник Андрій Кальков разом із німецьким митцем Денисом Шустером.

"Пелюстки — символи демократії, розірвані кайданки — право на справедливий суд. Ось ті зірки — символ Європи та Євросоюзу, а літери — Схід і Захід", — пояснив роботу німецький художник.

Санкт-Ґаллен, Швейцарія

мурали на підтримку українців

"Півень із Бородянки" як символ незламності українського духу прикрашає місто Санкт-Ґаллен у східній частині Швейцарії. На муралі є напис українською: "Ні війні".

Глиняний півень став відомий в усьому світі після того, як соціальними мережами розповсюдилося фото стіни зруйнованого будинку в Бородянці, на якій після удару російських військ дивом втрималася кухонна шафа з глиняною скульптурою півня зверху. Шафка з рядочками тарілок і декоративною глиняною фігуркою півня — чи не єдине, що вціліло у зруйнованій секції будинку.

Весною 2022 російські військові місяць обстрілювали зруйновані будинки, не даючи змоги місцевим розбирати завали, під якими перебували люди. Пізніше таку саму фігурку, що стала символом стійкості українців, отримав у подарунок тодішній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон під час візиту у столицю України.

Тбілісі, Грузія

мурали на підтримку українців

У Тбілісі теж є мурал, присвячений Україні. Автором став митець Олександр Корбан, який тогоріч представляв Україну на фестивалі Tbilisi Mural Fest. Стінопис з'явився напроти будівлі секції інтересів росії при Посольстві Швейцарії в Грузії.

В Грузії добре знають, що таке війна з росією. У ніч на 8 серпня 2008 року почалася перша європейська війна XXI століття. Тоді маленька, але горда Грузія вирішила першою з європейських країн сказати "ні" агресії росії. На жаль, дива не сталося: грузини програли в п'ятиденній війні. Наразі грузинська влада намагається балансувати між Києвом та москвою, але грузинські громадяни масово підтримують Україну в її опору російській агресії. Грузинів найбільше серед іноземних громадян, які воюють у підрозділах українських Збройних сил.

Ідлібі, Сирія

мурали на підтримку українців

Ще красномовнішим є малюнок на стіні розбомбленого російськими військами будинку в сирійському Ідлібі. "Солідарність сирійців з українцями", — так підписав свою роботу художник Азіз Аль-Асмар.

Найробі, Кенія

мурали на підтримку українців

У березні 2023 у місті Найробі, в Кенії, відкрили український мурал-триптих "Зерна культури". Назва "Зерна культури" — символічна. Вона підкреслює співпрацю, обмін між Україною і Африкою. Проєкт розглядає такі теми, як колоніальне минуле, національна ідентичність та стійкість.

Ще більше корисних рішень!

мурали на підтримку українців

Щоб привернути увагу до подій в Україні ще більше, закордонні майстри стріт-арту приїжджають і до нашої країни. Так, французький вуличний художник Крістіан Гемі, більш відомий як C215, створив графіті в українських кольорах на зруйнованих будівлях і техніці у Києві, Бучі та Гостомелі.

мурали на підтримку українців

Після звільнення Київщини від окупантів до України, як завжди інкогніто, навідався й англійський художник Бенксі (Banksy), графіті якого відомі у всьому світі. Він створив сім графіті — зокрема, у Києві, а також Ірпені й Бородянці.

Одна з найбільш обговорюваних його робіт — хлопчик, який кидає на татамі дзюдоїста. В останньому можна вгадати риси президента рф путіна, який нібито має "чорний пояс" з дзюдо.

24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну, Укрпошта ввела в обіг нову марку із назвою "ПТН ПНХ", на якому зображено саме це графіті Бенксі, створене на руїнах будівлі у Бородянці на Київщині.

мурали на підтримку українців

До речі, самому художнику марка сподобалася. Він опублікував у своєму Instagram нову марку від "Укрпошти" із коментарем: "Як завжди приголомшливо".

А ще анонімного художника визнали почесним громадянином Ірпеня, де він також залишив своє графіті. За словами мера міста Олександра Маркушина, воно привернуло увагу світової спільноти до масштабів руйнування в Ірпені та "увіковічило ідею відродження міста".

Також в Ірпені та Бучі з'явились графіті італійського художника TVBOY. Своїми роботами художник закликав зупинити війну в Україні.

мурали на підтримку українців

Його стріт-арти є біля Бучанської міськради, на зруйнованому росіянами Центральному будинку культури в Ірпені та на руїнах стадіону поруч.

мурали на підтримку українців

У своєму Інстаграмі художник ділиться, що в перший день його поїздки йому розповіли історію, яка його розчулила. Жінка з Бучі Ольга втратила свою 8-річну доньку після російських бомбардувань. Одного разу Ользі приснилося, як донька каже їй: "Мамо, я б хотіла мати сестричку". Тому Ольга вирішила усиновити дитину, ровесницю дочки, яка втратила батьків через війну.

Саме ця історія надихнула митця на створення стінопису на світлині вище.

TVBOY підписав фото своєї роботи так: "Діти — це святе".

Цей матеріал створено онлайн-виданням «Рубрика» в межах програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання «Рубрика» і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
30586

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: