fbpx
Сегодня
Экорубрика 15:11 10 Апр 2023

Полезные отходы: как на Сумщине из бутылок печатают снаряжение для военных

Почти 10 метров пластиковой нити, филамента, получается из обыкновенной бутылки из-под спрайта. А уже из этой нити на 3D-принтере можно напечатать все что угодно. Один раз потратив средства на детали для аппарата по переработке пластиковых бутылок в филамент, можно уже никогда не покупать расходный материал. Экологичное решение для полезных дел. “Рубрика” узнала, как оно работает. (укр.)

English version here

У чому проблема?

На початку повномасштабної війни до волонтерства долучалися всі, хто міг. Важливий внесок робили й ті, хто працював на 3D-принтерах. Вони друкували для військових численні деталі для автоматів та дронів. Серед них були й активісти з Охтирського Молодіжного центру. Однак у той час, коли майже все виробництво й торгівля зупинилися, пластику для друку не вистачало, купити його було ніде.

Яке рішення?

Максим Дьяков вирішив робити. Знайшов у ютубі відео і разом з колегами сконструював апарат. Максим з міста Охтирка Сумської області. До повномасштабної війни він з Радіоном Дубровкою проводили для дітей заняття з робототехніки та програмування.

Радіон — керівник Молодіжного центру в Охтирці. Максим — винахідник-любитель. В рамках одного з проєктів Молодіжного центру вони закупили два 3D-принтери й на них вчили дітей друкувати різні речі. Коли почалась війна, з головою поринули у волонтерську діяльність, збирали та розвозили гуманітарну допомогу, допомагали з ремонтом у постраждалих від обстрілів будинках. А згодом почали виготовляти обладнання для ЗСУ. Спочатку друкували на двох принтерах, а коли цього стало замало, третій принтер подарував Сергій Притула.

пластик для 3D-принтера з пляшок

"Якось до нас звернувся знайомий військовий, — пригадує Максим. — Спитав, чи можна надрукувати якусь штуку. Я навіть не знав, що це таке. Спробували — вийшло. І так почалося. Друкували ручки на автомати, хвостовики для дронів тощо".

Однак пластику не завжди вистачало і тоді Максим задумався про екологічне рішення:

"Я знайшов відео, де було показано, як зробити апарат для переробки пластикових пляшок у філамент. В апараті використовується двигун, як на 3D-принтері. Потрібні були ще мікросхеми та екран. Ми замовили все, що необхідно. Деякі деталі надрукували на тому ж 3D-принтері. І разом з Артемом Дьяченком почали збирати апарат докупи".

пластик для 3D-принтера з пляшок

Як це працює?

Коли Максим з Артемом починали робити апарат, то складники замовляли ті, що побачили на відео. Зараз же, говорять хлопці, можна сконструювати все необхідне навіть простіше і дешевше. Деталі можна придбати в багатьох магазинах, які продають 3D-принтери. Принцип роботи доволі простий.

На основу, яку замовили в інтернеті, хлопці встановили різак. Його можна зробити навіть зі звичайного канцелярського ножа. Кріплення для різака Максим надрукував на 3D-принтері. Пляшка нарізається стрічкою шириною 8 мм, далі проходить через нагрівач і на котушку намотується вже готовий філамент, який можна використовувати для друку.

З однієї пляшки, залежно від об'єму, може вийти від 5 до 10 метрів пластику. За словами Максима Дьякова, пляшки можна використовувати будь-які, але бажано обирати тонкі. Він працював з пляшками з-під солодких напоїв. Одна дволітрова пляшка плавиться приблизно годину. З пляшки залишаються дно та горловина. А з переплавленої дволітрової пляшки виходить два хвостовики для дрона.

пластик для 3D-принтера з пляшок

"Ми з цього пластику пробували друкувати різні брелоки, кубок для переможців у змаганні з комп'ютерних ігор і, звісно ж, хвостовики для дронів, — ділиться Максим. — Пластик з пляшок для цього виявився ще кращим за покупний, адже він більш пластичний".

Пристрій, який сконструювали Максим Дьяков та Артем Дьяченко уже працює, лишилося тільки встановити підставку для пляшки, щоб нарізання відбувалося автоматично. Адже до цього хлопці нарізали пляшку вручну.

За процесом друку варто слідкувати, адже філамент може порватися. Також, за словами Максима, цей пластик не підійде для 3D-ручки, адже температура нагрівання в ній 210 градусів, а у принтера — 260. Саме така температура потрібна, щоб розплавити філамент з пляшок.

А це точно працює?

Подібні пристрої для переробки пластикових пляшок у філамент можна купити готовими, а можна зібрати самотужки. Готовий апарат коштуватиме близько п'ятнадцяти тисяч гривень, а якщо закупити тільки деталі, то обійдеться в тисячі три-чотири.

"Тоді ми побачили, які деталі треба, й одразу купили. Зараз з'являється все більше удосконаленої електроніки, тому зробити такий апарат набагато простіше. Тут навіть комп'ютер не потрібний. Адже швидкість і регулятор температури налаштовуються вручну. У нас на електроніку пішло десь півтори тисячі, ще 450 гривень на двигун, плюс профіль, всякі шурупи тощо".

пластик для 3D-принтера з пляшок

Молодіжний центр в Охтирці, де працює Максим Дьяков, націлений на навчання дітей та молоді. Вони постійно беруть участь у різних міжнародних програмах. Планують зробити ремонт у майстерні, де зможуть навчати дітей в тому числі й роботі з пластиком, з 3D-принтерами та іншими інструментами. Щоб юне покоління могло зрозуміти, як змайструвати подібний апарат і виробити з пластику те, що забажають.

Ще більше корисних рішень!

Виготовлення філамента з пластикових пляшок — ідея не нова. Таку технологію застосовують в інших країнах. В мережі є покрокова інструкція та відео.

З пластикових пляшок також роблять арматуру, для цього тонку стрічку з пластикової пляшки скручують і нагрівають будівельним феном. Також можна робити іграшки, меблі, сітку-рабицю. Максим Дьяков має рішення навіть для переробки залишків від пляшок — горловини й дна.

"Я бачив відео, що з цих залишків можна робити тротуарну плитку. Просто на вогні переплавити, додати дрібний пісок і вийде чудова плитка".

Американський стартап Azure Printed Homes друкує з переробленого пластику справжні будинки. За допомогою 3D-принтерів створюються модульні оболонки. На будинок-студію потрібно 100 тисяч пластикових пляшок. В грошовому еквіваленті це приблизно 40 тисяч доларів, в той час, як за звичайне житло такого ж розміру треба віддати 150 тисяч доларів. Один будинок можуть надрукувати за три дні. Спочатку роблять на фабриці цілісний каркас зі стін, підлоги та даху, готують все для підключення комунікацій, потім везуть на місце і завершують роботи.

3248

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: