fbpx
Сегодня
Решение 10:30 16 Фев 2023

На случай новых блекаутов: изобретения украинцев, снабжающие светом

Отключения электроэнергии продолжаются. После зимы 2022-2023 годов украинцы точно знают, что альтернативные источники энергии спасают. "Рубрика" собрала в одном материале полезные изделия украинцев, которые будут очень помощными в современных реалиях.

English version here

У чому проблема?

Планові та аварійні відключення, позапланові та раптові — вони бентежать майже всіх українців, і ми, звісно, шукаємо нові рішення. 

Майстриня з салону краси наманікюреними пальчиками заливає з каністри дизель в генератор. На іншій стороні вулиці бариста під'єднує вуличне освітлення та модем кав'ярні до інвертора — так, щоб відвідувачам було так само затишно і зручно. 

Але такі рішення не для всіх. Деякі українці пішли далі та віднайшли ще крутіші рішення. Ми створювали їх ще задовго до того, як почались відключення електроенергії, тож про них — далі. 

Яке рішення?
Саморобна міні ГЕС

Перше рішення, що вже реалізували в Україні після початку повномасштабної війни: вінничан Іван Верещак збудував невелику ГЕС на річці Вінничка, приблизно за 30 метрів від багатоповерхового будинку, де мешкає. 

ГЕС

Як вона працює? Як пояснює пан Верещак, течія води "штовхає" ковші, обертаючи колесо. Сила крутного моменту за допомогою зірок і ланцюга з осі колеса передається на редуктор, який підвищує крутний момент, а, отже, може збільшити кількість кіловат на виході. 

Щоб виробити кіловат електроенергії, потрібно 50 метрів кубічних води за хвилину, що падає з висоти чотирьох метрів. Річка Вінничка ж може виробити 150-300 Ватт.

Іван Верещак

На створення ГЕС Іван Верещак витратив п'ять місяців та близько 10 тисяч гривень. За його словами, для запуску залишилося підібрати та встановити генератор з 12 на 220 В, який генеруватиме і накопичуватиме електроенергію — поки ж містянин користується позиченим генератором від трактора на 500 оборотів на хвилину. За словами інженера-аматора, установка зможе забезпечити його багатоповерховий будинок електрикою у критичній ситуації, залишилося лише знайти потрібний генератор.

А для того, щоб ви змогли реалізувати таку ідею самостійно, ми знайшли для вас інструкцію, як створити автономну міні ГЕС

Безгребельна електростанція — розробка інженера з Луганщини 

Це рішення створив ще у 2010 році українець Дмитро Акішин з Луганщини. Інженер розробив невелику безгребельну гідроелектростанцію, в основі якої — робота колеса, яке опускається під воду. Чим більша швидкість течії річки, тим швидше обертатиметься колесо, тим більше електроенергії ми отримуємо на виході. 

гідроелектростанція

Така гідроелектростанція ще з 2019 року живить ліхтарі на набережній Могилів-Подільського. Це маленький екземпляр — завбільшки 6 метрів у діаметрі, він не розрахований на отримання енергії у промислових масштабах, але здатен освітити в середньому близько 900 квартир. А, наприклад, 80 таких станцій можуть замінити Дністровську ГЕС. 

Електроенергія з атмосфери: рішення від школяра 

Український десятикласник Самуїл Кругляк завоював бронзу серед двох тисяч юних винахідників з усього світу ще у 2018-му. Його винахід дозволяє отримувати електроенергію з атмосфери за допомогою штучної іонізованої хмари завдяки сильному електричному полю, яке випромінюватиме іонізуюча вежа.

За допомогою пристрою можна добувати не тільки електроенергію, але й воду. Така установка коштує копійки, але користі від неї — на мільйони. Наприклад, у разі її можна на 82% забезпечити Кіровоградську область електроенергією.

​​штучна іонізуюча хмара

Базу для експериментів надала лабораторія МАН у Києві. Мінімодель установки вже працює і дає результати. Другий етап проєкту планують реалізувати вже у рідній Олександрії, де під генеруючу вежу можна залучити трубу покинутої ТЕЦ-1-2, проте на це необхідно витратити значні кошти.

Водогін, що постачає струм до квартир 

Артем Кудрявеньков з Кропивницького кілька років тому винайшов та запатентував «Розумне водопостачання», яке сьогодні може вирішити проблему не лише з електрикою, а й з водопостачанням. 

Ідея винахідника — встановити на останньому поверсі будинку резервуар, який час від часу наповнюватимуть водою. Звідти через труби з гідрогенераторами вона потраплятиме до осель. Коли вода подаватиметься до споживача, вона потраплятиме на гідрогенератори, які зможуть виготовляти електроенергію, котру далі можна використовувати для власних потреб

Просту технологію школяр запропоновав на презентації проєктів Малої академії наук, і зараз ідея може виявитись цілком дієвою та корисною. 

Сонячні панелі в багатоквартирному будинку

Українська розробка SolarGaps — це жалюзі з фотовольтаїчними модулями, які встановлюють на вікна ззовні будинку. Сонячні панелі, розташовані безпосередньо на жалюзі, збирають сонячну енергію, а сама конструкція забезпечує оптимальне затінення приміщення.

жалюзі із сонячними панелями

В автоматичному режимі жалюзі рухаються за сонцем, щоб зібрати якомога більше сонячної енергії. Її можна використовувати для живлення будь-яких приладів, що потребують електроенергії чи освітлення будинку. Це можливо за допомогою інвертора — пристрою, який підключають до мережі для перетворення сонячної енергії на електричну. 

Один квадратний метр сонячних жалюзі може генерувати до 100 Вт на годину. Цієї потужності вистачить, щоб зарядити 3 ноутбуки або забезпечити роботу 20 лампочок у домі.

Цей матеріал створено онлайн-виданням «Рубрика» в межах програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання «Рубрика» і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
5950

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: