fbpx
Сегодня
Кейсы 16:56 27 Дек 2023

Как производитель из Ирпеня помогает украинцам очищать воду во время войны

Ирпенское предприятие Ecosoft подверглось сокрушительным российским обстрелам в марте 2022-го года. Оно релокировалось в Тернополь, где сразу возобновило работу. В настоящее время Ecosoft уже на старом месте производит фильтры и системы очищения воды не только для обычных потребителей, но и под специальные нужды украинских защитников и пострадавших населенных пунктов.

English version here

"Рубрика" побувала на підприємстві Ecosoft під час візиту делегації Європейського економічного та соціального комітету і дізналася, як усе вдалося.

Ecosoft існує вже понад 30 років. Підприємство починалося як сімейна компанія, а 2018-го року стало частиною міжнародної BWT Group. Унікальність виробника — у його якнайширшому асортименті: від звичних фільтрів-глечиків до систем очищення розміром з немалий будинок, розроблених спеціально під потреби замовника.

У чому проблема?

24 лютого 2022-го року для цього ірпінського підприємства, як і для тисяч інших, усе змінилося. Вже о п'ятій ранку директор операційного департаменту Юрій Чечайлюк зателефонував колегам на виробництво та сказав припинити роботу і рятувати родини. Невдовзі територію заблокували й масовано обстрілювали росіяни. 

"Наш склад був зруйнований 7 березня, а фабрику знищили наприкінці березня минулого року", — розповів пан Юрій гостям.

Ecosoft

На фото: Юрій Чечайлюк (крайній ліворуч) розпочинає екскурсію підприємством для Олівера Рьопке (крайній праворуч), його колег та медійників

Яке рішення?
Вчасна евакуація і релокація

Багато членів колективу евакуювалися до Тернополя, туди перенесли й бізнес. 

Дуже допомогло те, що перед великою війною підприємство замовило собі певне обладнання і матеріали й на момент початку вторгнення вони були ще в дорозі, тому поїхали вже в Тернопіль. 

Одразу після звільнення Ірпеня від росіян, у квітні минулого року, Юрій Чечайлюк повернувся на підприємство і побачив, що вціліла тільки одна будівля. 

"20 жінок уже чекали на відновлення роботи"

Водночас директор операційного департаменту з подивом дізнався, що близько 20 жінок-працівниць уже чекають на відновлення роботи й готові стати до праці. 

Ecosoft

На фото: Працівниці займаються упакуванням готових картриджів для фільтрів

Також вціліла частина обладнання, ще частину вдалося очистити й відновити. Усе це дало поштовх для відновлення виробництва.

"Крок за кроком ми намагалися організувати тут якісь процеси і запрошували наших працівників повернутися", — розповів Юрій Чечайлюк.

Ecosoft

На фото: Другий зліва Олівер Рьопке, третій — Юрій Чечайлюк

Пан Юрій із захватом згадує, як зателефонував трьом колегам-жінкам, які евакуювалися до Португалії, і вже за три дні вони повернулися додому, щоб працювати далі.

"Ключовим моментом нашого успіху було те, що всі кваліфіковані працівники негайно повернулися до компанії після того, як ми відновили діяльність", — поділився директор операційного департаменту.

У червні 2022 року Ecosoft повернув виробництво з Тернополя в Ірпінь, а вже у квітні 2023-го — тернопільську частину бізнесу остаточно згорнули. 

До великої війни на підприємстві працювало 420 людей, зараз удвічі менше, але нині цієї кількості достатньо, адже й продажі становлять 50% від обсягу до великої війни. 

Закордонні партнери терпляче чекали своїх замовлень

Ecosoft

На фото: У вітальні підприємства розміщений фрагмент російського снаряда — одного з тих, що руйнували Ecosoft у березні 2022-го року

Через російські обстріли від виробничої будівлі лишився тільки металевий каркас, але компанія вирішила відбудувати її ще кращою, ніж раніше. Нині робота триває. Якщо не буде серйозних змін, наступного року Ecosoft планує вийти на рівень виробництва, що був до великої війни.

Зараз Ecosoft виробляє свою продукцію в орендованому приміщенні. 

"Поблизу вціліла єдина велика складська будівля, от ми її й орендували і розмістили там наше виробництво. Почали з ручного процесу, але крок за кроком, придбавши певне обладнання, перезапустили майже всі процеси", — уточнив Юрій Чечайлюк.

Ecosoft

На фото: Одне з приміщень орендованої виробничої будівлі Ecosoft

Великою підтримкою для компанії стало те, що європейські та інші партнери не скасували своїх замовлень, а терпляче на них чекали.

І нині саме експорт дозволяє втриматися на плаву і відновлюватися далі.

Ecosoft

На фото: Цей виріб поїде в Португалію

Також пан Юрій провів делегацію Європейського економічного та соціального комітету безпосередньо на виробництво, де показав, як усе працює і розповів, як компанія допомагає мобілізованим колегам, іншим військовим та жителям сіл і міст, які потерпають від нестачі якісної води. 

Як це працює?
Системи, які з доступної води роблять чисту

Ecosoft

На фото: Пакування контейнерів для картриджів

"Ще під час окупації Ірпеня ми встановлювали автомати і точки розливу води для жителів. Тому що тоді водоканал не працював, а ми таким чином допомагали ірпінцям десь брати воду", — пригадав Юрій Чечайлюк.

Ecosoft

На фото: Пакувальниця продукції Ecosoft

Нині тут розробляють рішення під потреби українських захисників та постраждалих населених пунктів. На підприємстві виготовляють багато локальних систем, які дозволяють з будь-якої доступної води зробити чисту. 

"Ми їх постачаємо по всій Україні, їх можна встановити в будь-якому місці, підключити навіть до генератора чи до якоїсь локальної мережі і забезпечити людей чистою питною водою", — розповів пан Юрій "Рубриці".

Є системи, які дозволяють брати воду з річки. Ecosoft розробив їх для військових, а зараз вони використовуються і для цивільних, і водоканалами. 

Юрій Чечайлюк пояснює: "На виході там не питна вода, але вода, на якій можна приготувати їжу. Це теж важлива частина, тому що бутильовану воду для пиття можна доставити, а приготувати їжу вже можна з цієї поверхневої води".

Ecosoft розробляє й системи для відновлення водоканалів, наприклад, нині таку готують для водоканалу Курахового. Працюють і над системами для очищення шахтних вод.

"У нас є інженерна група, яка розробляє технології під доступну воду. І далі ми вже це виготовляємо і пропонуємо готові рішення саме для певних ситуацій, які виникають в поточних реаліях", — наголосив Юрій Чечайлюк.

Ecosoft

На фото: Модульна система очищення води. Компанія передала Миколаєву та Херсонщині вже кілька десятків таких виробів

Зокрема в мобільній системі все водоочисне та супутнє обладнання змонтовано в утепленому модулі, споживачі отримують його вже налагодженим. 

"Грубо кажучи, можна з річки взяти воду і для батальйону приготувати їжу. Це комплекс з генератором і всім необхідним: забрали водичку, очистили й подали на кухню", — описує Юрій Чечайлюк.

Ecosoft

На фото: Готовий картридж для побутового фільтра на виході з конвеєра

Своїм мобілізованим колегам Ecosoft допомагає з екіпіруванням та спеціальним обладнанням. Також CEO компанії Андрій Мітченко та його родина створили Благодійний фонд Water Saves Life Ukraine для надання підтримки постраждалим від воєнних дій на території України. За перші три місяці війни фонд допоміг 15 родинам працівників Ecosoft, що повністю втратили своє житло, та 36 іншим сім'ям у відновленні домівок.

Найширший асортимент для побутових споживачів

Дуже широкий асортимент виробів Ecosoft пропонує і звичайним споживачам. Адже українці не мають у своїх кранах води, яку можна пити без обробки. Для споживання її необхідно доочищувати і кип'ятити. 

Ecosoft

На фото: Упакування і складання готових картриджів

Як запевнив Юрій Чечайлюк, Ecosoft — одна з небагатьох компаній не тільки на українському, а й на європейському рівні, яка пропонує настільки широкий набір рішень для очищення води. Вони працюють у наших домівках, ресторанах та кав'ярнях, а також на передовій.

Ecosoft

На фото: Працівник монтує систему RObust, яку використовують у ресторанах, кав'ярнях тощо

Ecosoft передавав свої фільтри-глечики лікарням у різних містах, вимушеним переселенцям, іншим людям та установам, які мали таку потребу.

"Чудовий приклад відновлення"

Президент Європейського економічного та соціального комітету Олівер Рьопке відвідав Ecosoft наприкінці свого дводенного візиту в Україну. Пан Олівер наголосив, що це дуже знаково. В межах візиту він мав зустрічі з українськими урядовцями, парламентарями, представниками профспілок, активістами громадських організацій, а також відвідав Бучу, де на власні очі побачив свідчення російських воєнних злочинів.

"Наш завершальний візит був сюди, на підприємство, яке займається очищенням води. Це позитивний підсумок, який показує, що реконструкцію та відновлення потрібно починати зараз, і це й відбувається вже зараз", — зазначив Олівер Рьопке. 

Він продовжив: "Ми не повинні чекати, поки ця жахлива війна закінчиться. Ми бачимо, що велика частина України намагається жити в нормальних умовах. Люди працюють, триває виробництво, компанії інвестують, навіть відбувається експорт на інші ринки. Я вважаю, що це чудовий приклад відновлення".

Ecosoft

На фото: Делегація Європейського економічного та соціального комітету на виробництві Ecosoft. Президент комітету Олівер Рьопке третій на передньому плані, біля нього на задньому плані Юрій Чечайлюк

Рубрика:
Кейсы
2496

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: