fbpx
Сегодня
Освіта 16:38 30 Авг 2018

Новая школа и новые правила: что изменится с 1 сентября?

Все, что должны знать родители первоклашек об образовательных нововведениях (укр.)

Наприкінці лютого Кабмін затвердив новий Державний стандарт початкової освіти, який починає діяти з 1 вересня 2018 року. Іншими словами з початком цього навчального року МОН запустить пілотний проект «Нова українська школа», який покликаний підняти базову українську освіту на новий рівень.

Над реформою Міністерство працювало два роки, був врахований досвід семи країн світу – Канади, Фінляндії, Польщі, Шотландії, Ірландії, Франції та Сінгапуру. У відомстві підкреслюють – навчання має бути цікавим для дітей, школярі отримуватимуть більше практики, аніж теорії, ще й навчяться правильно застосувати отримані навички у повсякденному житті.

Тож за кілька днів над 448 тисяч дітей вперше сядуть за парти і почнуть навчатись так, як до цього лише 200 класів по всій Україні.

У цій статті ми зібрали все, що мають знати батьки першокласників про освітні нововведення. Старші класи новації нормативно не зачіпають.
школа

ПРАКТИЧНІ ЗМІНИ

12 років навчання за новими програмами

першокласник

Діти, які у 2018 році підуть до першого класу, здобуватимуть середню освіту вже 12 років і навчатимуться за новими програмами.

Згідно з новим законом, середня освіта буде розділена на три рівні. Перший – початкова освіта (4 роки), її реформа стартує цьогоріч. Другий – базова середня освіта тривалість 5 років (із 1 вересня 2022 року). Третій – профільна середня освіта тривалістю три роки (з 1 вересня 2027 року), яка складатиметься з двох рівнів.

Інфографіка освіта

Інфографіка Слово і Діло

За новим навчальним планом у першому класі більше годин (315 замість 272) буде приділено вивченню мови та літератури й математики (140 замість 136). На предмети «Громадянськість та історія», «Природознавство», «Суспільство і здоров'я», «Технології та інформатика» буде виділено 140 годин, а ось фізкультури стане менше (105 годин замість 136).

Крім того, зміниться підхід до вивчення предметів. Так, на математиці діти повинні будуть не тільки рахувати в межах 100, а й застосовувати ці знання у різних життєвих ситуаціях: уміти відшукати місця у кінотеатрі, номер потрібного будинку тощо.

Це сприятиме формуванню навичок соціальній взаємодії, допоможе застосовувати знання на практиці, розвиватиме критичне мислення і творчість.

Цікаво, що, крім обов'язкових вмінь у читанні та математиці, відтепер у дітей розвиватимуть так звану академічну доброчесність, тобто повагу до чужої інтелектуальної власності. Так, згідно зі стандартом, після 4-го класу дитина повинна вміти дотримуватися правил цитування та посилання на використані джерела.

Кількість уроків залишилася незмінною: 23 години на тиждень, заняття в дітей триватимуть до 12-ої години. Тривалість уроків у першокласників становить, як і раніше, 35 хвилин.

Державна мова навчання

Усі предмети в усіх класах вестимуть українською мовою. У школах національних меншин частину предметів дитина вчитиме рідною мовою, решту – державною. За задумом міністерства, належний рівень знання української мови гарантує учням успішний вступ до ВНЗ.
НУШ

Сучасне обладнання та інклюзія

Сучасне обладнання та інклюзія
НУШ передбачає нове середовище: мобільні парти, зручні відкриті шафи, комплекти Lego, ноутбук і принтер для вчителя, а також цілу купу важливих дрібничок: терези, мікроскоп, лупу, набір магнітних цифр і знаків, моделі геометричних тіл.

Як розповіла міністр Лілія Гриневич, цього року на реформування початкової школи з державного бюджету виділять 1,8 млрд гривень. Значна частина коштів, а саме 998 млн, передбачені на забезпечення учнів освітніми матеріалами та меблями, 387 млн піде на підвищення кваліфікації вчителів та майже 164 млн – на придбання техніки.

Для кожного першокласника передбачається особиста парта, яка має мути легкою та мобільною. Класи будуть розділені на сім зон: навчальну, інтерактивну, ігрову, творчу, живий куточок, зону відпочинку, бібліотеку і вчительське місце.

Кім того, з цього року деякі школи стануть інклюзивними. Батьки зможуть написати заяву про інвалідність у їх дитини, і вона отримає можливість вчитися нарівні з іншими дітьми в інклюзивному класі. Вчителю в такому класі можуть дати помічника.

Фінансування НУШ

Домашні завдання

школа

За новою концепцією освіти вважається, що учням початкової школи ще зарано давати такі навантаження, як домашні завдання. Тому у першокласників їх не буде. Замість цього більшу частину матеріалу школярі будуть розбирати разом із педагогами та однокласниками. Повинно бути вербальне оцінювання, але не просто слова «добре», «молодець» тощо.

У другому класі введення домашніх завдань може бути за рішенням керівництва школи, але щоб це займало у школярів не більш 45 хвилин.

У 3-4 класах домашнє завдання вже буде, але на нього діти мають витрачати не більше 1 години 10-30 хвилин.

Нова система оцінювання

школа

Звичне оцінювання відтепер скасовано. За новим стандартом, у початковій школі повинно бути формувальне оцінювання. Тож замість табелів МОН запровадило свідоцтво досягнень для учнів 1 класів. Про це йдеться у наказі Міністерства освіти і науки України від 20 серпня.

Зокрема, вчителі оцінюватимуть досягнення учнів, як зазначається у документі, за наступною 4-рівневою системою:

– має значні успіхи;
– демонструє помітний прогрес;
– досягає результату з допомогою вчителя;
– ще потребує уваги і допомоги у вивченні того чи іншого предмета.

Перша частина свідоцтва досягнень заповнюватиметься у жовтні, як проміжний звіт, друга — у травні, як підсумковий звіт.

Завантажити свідоцтво можна за цим посиланням.

Всі підручники можна буде скачати онлайн у форматі PDF

книжки

Цього шкільного року абсолютно всі підручники, які потрібні для навчання у школах, можна буде скачати онлайн у форматі PDF.

Знайти і скачати їх можна на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

БАЗОВІ ПРИНЦИПИ НУШ

Міністерство освіти та науки задекларувало наступні основні принципи Нової української школи:

Школа має бути цікавою

За результатами моніторингу впровадження нового Стандарту початкової освіти, 92,5% директорів шкіл відповіли, що спостерігали в дітей більшу зацікавленість у навчанні, порівняно з учнями інших класів початкової школи.

Школа має давати практичні знання

Практикорієнтованість навчання – один з головних викликів для української освіти. Тому з першого дня учні НУШ навчаються на практиці і опановують не тільки академічні навички (українська мова, математика, природничі науки тощо), а й соціальні – уміння співпрацювати в команді, мирно вирішувати конфлікти, вчитися самостійно, не боятись помилок і брати на себе відповідальність за рішення.

Школа має бути безпечною

Відчуваючи небезпеку, дитина перестає думати, а значить – і навчатись. Тому перед новим навчальним роком 22 тисячі вчителів навчали зокрема й створювати безпечне освітнє середовище. Це як фізичне середовище, в якому дитині комфортно навчатись, так і ментальне, яке полягає в доброзичливому ставленні, відсутності цькувань і готовності допомогти.

Школа має бути відкритою для батьків

Вчителі дають розгорнутий зворотний зв'язок щодо успіхів дитини разом з рекомендаціями для покращення, а шкільна адміністрація публікує інформацію про отримання фінансування і витрати, підтверджуючи це документами.

30
16939

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: