fbpx
Сегодня
Спецпроект 14:41 08 Сен 2023

Не только Орвелл и Брэдбери: подборка небанальных антиутопий

"Рубрика" и Издательство "Vivat" предлагают подборку нестандартных антиутопий — историй о мирах, в которых вам бы не хотелось жить, но на которые так интересно посмотреть через щель! В конце концов это возможность посмотреть на то, во что может превратиться реальность и осознать, чего стоит остерегаться и как не дойти до крайностей.

Кожну зі згаданих у добірці книг ви можете придбати на сайті «Vivat» зі знижкою 10%, ввівши при оформленні замовлення промокод rubrika, який діятиме з 8 по 23 вересня. 

Джордж Орвелл, Ксав'є Кост "1984"

І хоча ми обіцяли обійтися в добірці без класичних антиутопій, не можемо оминути графічний роман "1984", який є новим прочитанням такої знайомої історії. Це все та ж історія про Вінстона Сміта, який намагається протистояти тоталітарній системі, але візуальний ряд від французького ілюстратора Ксав'є Коста робить її ще моторошнішою.

Ця адаптація роману Джорджа Орвелла побачила світ у 2021 році. Її цікаво буде читати і тим, хто добре знає оригінальний твір, і тим, хто лише планує з ним познайомитися. Геометричність ілюстрацій та кольорові рішення додають твору атмосферності, тож історія про Великого Брата грає новими барвами. У мальописі збережені основні ідеї та думки класичного твору. Це все ще історія про Вінстона Сміта рядового партійного функціонера, робота якого полягає в тому, щоб переписувати історію, підганяючи її під поточні потреби. Але прагнення донести людям правду приводить його до таємної організації. Це історія, яка була актуальна в часі написання і актуальна зараз, адже допомагає осмислити минуле, сьогодення і зробити висновки на майбутнє.

1984

Джессамін Чен "Школа ідеальних матерів"

"Школа ідеальних матерів" Джессамін Чен — це історія, яка сподобається поціновувачам "Оповіді служниці" від Маргарет Етвуд. Роман про суспільний тиск і батьківство, яке держава намагається регулювати й вирішувати, якою має бути любов, хто є ідеальними батьками, а у кого дітей варто відбирати. 

Головна героїня Фріда колись мала все, що потрібно для щастя — коханого чоловіка, дитину, роботу. Але раптом все пішло шкереберть — чоловік пішов до молодої коханки, з народженням дитини довелося працювати на не дуже оплачуваній роботі. Втомлена і пригнічена жінка на кілька годин залишила маленьку дочку саму вдома і поїхала до офісу, а тим часом сусіди пожалілися на плач малечі й викликали поліцію. Суд визнає, що Фріда погана матір і тимчасово відбирає у неї дитину. Вихід один — пройти школу ідеальних матерів, яка мало відрізняється від тоталітарної секти. Через що може пройти жінка, яка понад усе на світі хоче повернути свою дитину? Чим їй доведеться поступитися?

Школа ідеальних матеріа

Світлана Тараторіна "Дім солі"

"Дім солі" — це постапокаліптичне фентезі про Крим, в якому ця назва напряму жодного разу не звучить, але весь час на думці. "Крим повернеться додому" — вже на обкладинці обіцяє нам Світлана Тараторіна, але яким ми його побачимо?

Роман — історія спопелілого світу, який пережив катастрофу. Соляна буря перетворила колись квітучий півострів Кіммерик на пустелю, а її мешканців — на мутантів. Вони не лише змінюються тілесно, але і забувають минуле (знайомо, правда?). Відтак твориться світ нового порядку — Дешт, який нагадує химерний і дуже страшний сон. Однак частині людей вдалося врятуватися на летючій станції "Мати вітрів".

Один з них, Талавір, залишає станцію і відправляється на засолені землі, щоб розслідувати вбивство, згадати те, що для нього важливо і знайти Золоту Колиску — таємничу зброю, розроблену вченим Мамаєм. Це захоплива фантастична історія, в яку вплетені елементи антиутопії та персонажі і події з кримської історії. Любителям заплутаних цікавих сюжетів читати обов'язково!

Дім солі

Роб Гарт "Сховище"

У світі "Сховища", створеному Робом Гартом, людство потерпає від наслідків глобального потепління та браку ресурсів. Корпорація "Хмара" — чи не єдина в Сполучених Штатах оаза. На перший погляд, життя тут комфортне і безпечне, є все, що може потрібне людині — у сховищі можна жити в комфорті, працювати, заводити родину і все не залишаючи безпечного простору. Однак корпорація контролює економіку, тож працювати на неї – єдиний спосіб вижити й альтернатив фактично немає. Це і лякає. Згодом з'ясовується, що на працівників чекає несправедливість, перепрацьовування, відсутність гарантій і все не так ідеально, як обіцяли рекламні плакати.

Пакстон — колишній бізнесмен, який свого часу програв "Хмарі". Вона зруйнувала життя чоловіка, та попри це він улаштовується туди на роботу — це єдиний спосіб заробити на життя. У корпорації Пакстон зустрічає колишню вчительку Цинію й опиняється ідеальним пішаком в її руках. Адже дівчина шпигунка, яка прагне вивести "Хмару" на чисту воду і розповісти світові, чим насправді є ця бізнес-імперія. Це історія, яка підтверджує — що б не сталося, людство продовжить боротися, навіть з останніх сил.

Сховище

Румаан Алам "Ілюзія безпеки"

Здавалося б, "Ілюзія безпеки" — це звичайний трилер про сімейний відпочинок, який перетворився на жахіття. Але не все так просто. Історія від Румаана Алама проводить нас у світ, в якому безпека стає ілюзією. Це початок кінця світу і хто знає, що з тим світом станеться?

Це мала бути звичайна сімейна відпустка. Аманда з Клеєм та дітьми спланували ідеальні вакації у глухому куточку Лонг-Айленду. Гамірний Нью-Йорк залишився позаду, а розкішний орендований будинок у цьому райському місці обіцяв спокій. Але в їхні двері постукали — на порозі стояло незнайоме подружжя. Охоплені панікою, вони розказали, що в місті стався блекаут, телефони та інтернет не працюють. Але чи варто Аманді та Клею довіряти цим людям? Що сталося у Нью-Йорку? Чи є будинок, ізольований від цивілізації, справді безпечним місцем? Комфорт і безпека — лише ілюзія. Гроші нічого не варті. Значення має лише одне: люди, що зібралися разом в одному місці. Тільки це їм і лишилося.

Ілюзія Безпеки

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Полезности
379

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: