fbpx
Сегодня
Здоровье 18:12 25 Окт 2023

"Родишь — пройдет": разрушаем мифы, услышанные в больничных кабинетах

Чуть ли не у каждой женщины есть своя история, связанная с советом врачей или знакомых родить и магически забыть обо всех болезнях. Причем, независимо от того, какой была жалоба, ответ один: родишь — пройдет. Действительно ли после беременности акне и сыпь на коже исчезают? Помогают ли роды снизить риск заболеть раком, а беременность — увеличить шансы женщины улучшить свое здоровье? К месяцу борьбы с раком молочной железы "Рубрика" развенчивает популярные мифы, связанные с беременностью и женским здоровьем.

English version here

У чому проблема?

Жіноче здоров'я довгий час практично не досліджувалось. Причини були різними у різні історичні періоди. Зокрема у США до 1993 року не вимагалось включати жінок у клінічні дослідження, бо жіноче тіло вважалось складним через гормональні коливання. 

Не останню роль зіграла "турбота" дослідників, які не проводили експериментів, щоб не зашкодити репродуктивній здатності жіночого організму. Адже у закладеному устрої обов'язком жінок було дати здорове потомство. 

Досі існує тенденція, що жіночий біль та хвороби не сприймаються серйозно. Аманда Вільямс, дослідниця в Університетському коледжі Лондона, вірить, що на це повпливали гендерні стереотипи: медичний персонал, як чоловіки, так і жінки, часто недооцінюють жіночий біль через поширений стереотип, що жінки занадто чутливі до нього або здатні перебільшувати. Через применшення серйозності болю жінкам відмовляють у повноцінному аналізі та лікуванні, прирікаючи до можливого прогресу хвороби.

Міфи про вагітність

Ілюстративне фото. Джерело: Shutterstock

Раніше "Рубрика" вже розповідала про це у матеріалі «Та що ви таке вигадуєте?», або чому частіше не лікують жінок: як нерівність проявляється в медицині

Також ледь не кожна жінка та дівчина у своєму житті на прохання встановити діагноз та виписати лікування чула "народиш — мине". Ніби вагітність — це панацея від усіх бід. І, на противагу розповідям про цілющі здатності вагітності, мало хто розповідає, з якими серйозними проблемами стикаються жінки у цей період. 

Водночас сама порада народжувати з метою вилікувати щось небезпечна має залишитись у минулому. "Рубрика" нагадує: вагітність повинна бути зваженим та обдуманим рішенням, адже дитина не антибіотик і не профілактика від осінньої застуди. 

Яке рішення?

На щастя, медицина іде вперед, і зараз ми маємо набагато більше можливостей вивчати наше здоров'я (більше не потрібно вагітніти, аби позбутись свербіння п'ятки). 

Однак статистика показує, що багато дівчат стикаються з необізнаністю про своє здоров'я. Вони елементарно не розуміють, як функціонує їхнє тіло. І саме незнання є найбільшою проблемою, адже воно робить людей вразливими до того, що каже оточення. 

Досліджувати жіноче здоров'я, популяризувати піклування про нього та не боятись говорити про жіночий організм, щоб якомога більше дівчат та жінок знали, як турбуватись про себе — ось головне рішення. 

Як це працює?

Експертка Ірина Лазо відмічає, що фраза "народиш — мине" більше ніколи не повинна звучати:

"Це про нашу етику та компетентність. Мені здається, що «народиш — мине» можна прирівняти до такої ж фрази «ой, все». Коли не маєш більше що сказати, не знаєш, що порекомендувати, відчуваєш свою некомпетентність, ти кажеш «народиш — мине». У ній також відчувається байдужість до пацієнтки, її запитів і турбот".

У цьому матеріалі ми розвінчуємо міфи про вагітність та жіноче здоров'я, які ви могли чути від знайомих або лікарів.  

Міф 1. Після пологів менструація більше ніколи не буде болючою

Акушерка-гінекологиня Ірина Лазо вважає, що цей міф народився з того, що під час менструації шийка матки відкривається на менш ніж сантиметр, коли ж під час пологів вона може збільшуватись до розміру долоні. Часто акушери питають у пацієнток, чи були у них болючі менструації, щоб зробити маленькі передбачення, чого очікувати на пологах. 

Міфи про вагітність

Ірина Лазо. Джерело: ФБ

"Ми часто порівнюємо ці два моменти: менструація і пологи. Тому що це взаємозв'язані процеси, тільки їх масивність, скажімо, відрізняється," — каже пані Ірина.

Біль під час менструації пов'язаний з купою факторів фізичного та емоційного здоров'я, насичення елементами й вітамінами організму жінки. Одна з причин також — певний кут між маткою і шийкою матки, через який проходження менструальних виділень може ускладнюватись і викликати біль. Інколи після пологів цей кут вирівнюється.

"І кожна по собі помічає, що один цикл може бути більш болючий, інший менш болючий, третій не відчутний зовсім, на четвертому ми помираємо тощо. Усі ці фактори ми просто можемо пов'язати шляхом самодослідження. І різним жінкам задля зменшення больових відчуттів достатньо різних речей: комусь наситити організм фолієвою кислотою, комусь зробити фізичні активності. Це комплексне питання."

Шийка матки після пологів не стає менш чутливою. Кількість нервових волокон зберігається така сама. Але на цю чутливість можна впливати: гормонами, які виділяються під час годування чи вагітності, збільшенням чи зменшенням естрогенів (саме естрогени дають ефект посилення болю, чутливості та сентиментальності). 

"Відповідно цей міф не зовсім правдивий: у когось справді може зменшуватись біль, а у когось навпаки посилюватись. І на це впливають не тільки пологи, а купа інших факторів. Жінки ж, з якими я спілкувалася на цю тему, відмічають збільшення чутливості, різницю у менструації, менструальному циклі.

Якщо ми маємо нормальне харчування, нормальний емоційний фон, баланс праці й відпочинку, то не факт, що саме пологи були причиною того, що менструальний біль зник", — пояснює лікарка.

Експертка зазначає, що пологи тут як фактор того, що жінка починає більше піклуватися про себе. 

Міфи про вагітність

Ілюстративне фото. Джерело: GETTY

"У цьому міфі, якщо і є частка правди, то у тому, що жінка починає більше піклуватись про себе. Вагітність це шлях жінки до кращого розуміння свого тіла, знайомства з ним. Бо коли ти вагітна, ти вимушена дізнаватись, що таке зробити, щоб тебе не нудило, як так сісти, щоб спина не боліла. 

Ми весь час відкладаємо піклування про себе, вважаємо це неважливим, але коли зустрічаємось з вагітністю, як відповідальні жінки, стараємось максимально доглядати за собою, вивчати своє тіло, уже тоді піклуватись про свою дитину. Мені здається, це такий легальний шлях для кожної майбутньої матері пізнати своє тіло, якщо до цього у неї не було такої можливості."

Міф 2. Жінка омолоджується після народження дитини

Є дослідження з приводу того, що протягом вагітності теломери (ділянки на кінцях хромосом, які відповідають за вік) підтримують свою довжину. Однак після пологів все стає на своє місце, і ці ділянки продовжують укорочуватись. 

"Можливо, саме з цих досліджень народився такий міф дані спекулювались і поширювались. Або ж другий варіант це візуальна зміна жінки. Під час вагітності наше тіло, шкіра, волосся насичуються вологою. Ця міжклітинна рідина наповнює тканини, тому шкіра може виглядати більш наповненою і згладженою. Інтенсивніше виділяється гормон росту, тому може швидше рости волосся і це справді може придавати комусь краси", — роздумує експертка над причиною виникнення міфу.

Вона додає, що після пологів такий "чудодійний" ефект не продовжується: волога виходить, тканини розтягнуті, їм потрібен час, щоб повернути свою форму. 

"Саме тому цей міф навіть трохи небезпечний, адже жінка у реальності зіштовхується з великим розчаруванням, що вагітність це не про омолодження. Після пологів вона повинна піклуватись про себе, а оточення має надавати їй необхідну підтримку для відновлення".

Міф 3. Жінка обов'язково повинна народити, щоб у неї не розвинулись певні хвороби, наприклад, рак молочної залози

"Дослідження кажуть, що грудне вигодовування зменшує ймовірність виникнення раку грудей, а пологи раку ендометрію. Але лише на декілька відсотків і дуже варіабельно. Зокрема щодо вигодовування, відсоток варіюється у залежності від того, скільки ти годувала, скільки разів була лактація. Умовно, якщо жінка годує більше ніж два з половиною роки, тоді ця варіабельність міняється у зворотний бік", — говорить Ірина Лазо.

Пані Ірина додає, що вагітність не дає ніякої гарантії, що всі можуть потрапити у той відсоток — ніхто не застрахований від онкології. Тому жінкам обов'язково варто періодично проходити обстеження та дбати про своє здоров'я.

"Народження дитини не зменшить ризики хвороб настільки, що ви перестанете турбуватися про це. Навпаки, рівень тривожності збільшується і з вагітністю, і з пологами, і з появою дитини. Жінка все одно буде періодично перевірятись, кожні три роки робити чек-ап на рак матки, робити УЗД, перевірятись після менопаузи тощо. У жодному протоколі не зазначено, що якщо ви народжували, то можете робити обстеження організму рідше", — пояснює гінекологиня.

Вагітність — це серйозний крок і трансформація цілого організму. 

Міф 4. Висипи минуть, коли народиш 

Напевне, найпопулярніший міф, який чула ледь не кожна дівчина. Особливо він шокує, коли ти йдеш до лікаря з метою побороти акне, а не стати мамою. 

"Тут питання полягає у тому, щоб знайти свій правильний шлях лікування шкіри, адже це комплексна проблема. Ми маємо подивитися, що людина їсть, на що її шкіра реагує у плані стресу, відпочинку, сну, на її гормональний баланс. І це ж все індивідуально: від гінекологічних проблем до розладів харчування. Якщо це тільки дерматологічна проблема, її можуть вирішити косметологи. Якщо ні, то підключаються інші спеціалісти", — пояснює Ірина Лазо.

Міфи про вагітність

Ілюстративне фото. Джерело: istockphoto

Експертка наголошує — відповідь "народиш — мине" абсолютно некомпетентна. Якщо ви зіткнулися з цим, то запитайте лікаря, як вагітність допоможе вирішити проблему. Просіть пояснити, що саме відбудеться у вашому організмі, які гормони будуть залучені? Яким чином прогестерон, який домінує на першому етапі циклу, вплине на шкіру?

"Треба змусити лікаря взяти відповідальність за ці слова. Запитати, хто допоможе виношувати дитину або турбуватись про неї опісля? Лікарю, ви дійсно вважаєте, що я мушу народити дитину для того, щоб полікувати акне? Чи точно це найпростіше лікування?"

Міф 5. Після пологів гормони нарешті приходять в порядок

"Це найсмішніший міф, адже вагітність навпаки величезний поштовх для коливання гормонів. І загалом гормони не можуть нарешті упорядкуватись від якогось конкретного фактора."

Пані Ірина наголошує: вагітність чудесним чином нічого не лікує. 

"Це велике навантаження на організм жінки, як фізичне, так і гормональне й емоційне. Бо гормони і є зв'язком між нашим фізичним та емоційним.

Ніщо не можна полікувати тим, що гормони просто починають фонтанувати, потім влаштовуються і знову повертаються на місця. Якщо комусь пощастило, або хтось просто перестав звертати на проблеми увагу через піклування за дитиною, і це змістило всю їхню увагу, це не означає, що воно так діє закономірно", — каже експертка.

Рішення — іти назустріч одне одному 

Лікарка говорить, велика проблема у тому, що суспільство не готове до того, що лікар може чогось не знати. І коли він чи вона каже "вибачте, я не знаю" або "я мушу почитати", то з великою ймовірністю зіштовхнеться з осудом. 

"Саме тому як лікарям варто вчитись визнавати свої зони компетенції та власні помилки, так і пацієнтам усвідомлювати, що інколи лікарі можуть більше часу витратити на ваші запити або ж перенаправити до іншого спеціаліста", — підсумовує гінекологиня.

4082

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: