fbpx
Сегодня
Решение 09:05 17 Фев 2024

Превратить чтение в донат: как работает благотворительный онлайн-магазин "Книжные силы Украины"

До войны члены команды Украинской академии лидерства собирали собственные библиотеки и наслаждались заполнением своих книжных полок. Но в условиях войны решили превратить книги в помощь ВСУ. Так родилась благотворительный онлайн-магазин "Книжные силы Украины", где прибыль от продажи книг передают на нужды армии. "Рубрика" узнавала как это работает и сколько средств уже удалось собрать.

English version here

У чому проблема?

Вже майже два роки повномасштабного вторгнення росії українці всіма силами продовжують допомагати ЗСУ. Попри інколи важкий фінансовий стан та "втому від донатів", волонтери шукають різні методи збору коштів. Зокрема віддають особисті речі на благодійність. 

Через воєнні дії люди вимушено переїжджають до інших міст та країн, лишаючи частину своїх речей вдома. Часто серед них домашні бібліотеки, які люди збирають протягом всього свого життя. Книжки припадають пилом на поличках замість того, аби стати у пригоді новому читачу. 

До того ж вартість нових друкованих примірників не завжди по кишені, а от вживані мають нижчу ціну й найчастіше хороший стан. Цінність книжки не втрачається попри роки й деколи навіть зростає. Тож аби книга продовжувала виконувати свою місію, вона має потрапляти до різних читачів. А заодно й залучити донати для ЗСУ. 

Яке рішення?
КСУ для ЗСУ

Оксана Лашенкова та Юрій Манілов збирали свої книжкові колекції, аж поки не мусили виїжджати з Маріуполя до початку обстрілів. Забрати з собою всю бібліотеку вони не встигли й досі не знають, чи залишилося щось від неї. Проте ця втрата підштовхнула їх до нових ідей — продовжити життя книг і допомагати ЗСУ. 

Оксана та Юрій разом із командою з Української академії лідерства заснували благодійну онлайн-книгарню "Книжкові сили України" (КСУ), де пожертва конвертується в подвійний донат. Одні віддають на користь армії свою книгу, а інші — гроші за неї. Кошти з продажів перераховують на рахунок благодійного фонду "Коммон гуд", який допомагає українським військовим. Із зібраних коштів волонтери купують та ремонтують дрони, а також направляють гроші на нагальні потреби військових. 

"Популяризувати читання і допомагати нашим військових — наші дві основні цілі зараз. Кожен з нашої команди обожнює книги всім серцем і ми хочемо, аби таких поціновувачів ставало все більше", — розповідає копірайтерка Книжкових сил України Таліна Дітчук. 

Як це працює?

Благодійна онлайн-книгарня має власну платформу та сторінки в інстаграмі та фейсбуці. Проєкт повністю волонтерський, тож ані засновники, ані інші працівники на ньому не заробляють. Аби сайт Книжкових сил України мала зручний функціонал, співзасновник Юрій Манілов розробив телеграм-бота. Він виконує дві пріоритетні задачі — швидко реєструє потенційних продавців, а також отримує та зберігає фотографії книжок для продажу. 

Книжкові сили України

Команда "Книжкових сил України". Зображення: Таліна Дідчук

Після реєстрації та завантаження фото команда за допомогою бота обробляє книгу та викладає її на сайт. Важливою умовою є те, що власник має зберігати книгу у себе, допоки її не куплять. Коли це станеться, бот надішле деталі — кому та куди її відправляти. 

Донатити книжки до книгарні можна нові та вживані різних жанрів та мов. Єдине виключення — вони не повинні мати нічого спільного з росією

"Книги не мають бути російською мовою або російських авторів чи видавництв. Навіть якщо книга українською, а написав письменник з рф. Такі випадки ми теж зустрічали. Ми за цим стежимо та відбираємо книжки. Також ми не працюємо з електронними, лише з паперовими виданнями", — пояснює Таліна. 

Вона додає, що ціну на свою книгу-донат встановлює власник. Книгарня зі свого боку дає рекомендації ставити вартість книги нижчу на 30% від оригінальної. Також свою роль під час оцінки вартості відіграє і стан обкладинки та сторінок.

"Якщо книга коштує 300 гривень, то ми рекомендуємо ставити на неї ціну 200-250 гривень. Інколи люди сильно занижують вартість, у нас є книги за 30 та 50 гривень. Люди самі обирають, яку ставити ціну", — підкреслює копірайтерка КСУ. 

За понад рік своєї роботи благодійна книгарня отримувала замовлення не лише по Україні, а й з-за кордону. Таліна каже, що найбільше купують нон-фікшн, художні та романтичні жанри. Великий попит мають книги Жадана, їх одразу розбирають.  

"Активність купівлі книг щомісяця різна. Коли був період різдвяних свят, то був шалений ажіотаж. Наразі трохи менше купують. Часто активують людей оголошення про наші нові збори", — зазначає дівчина. 

Траплялися в книгарні випадки, коли придбану книгу з якихось причин власники не відправляють. Якщо така ситуація сталася і протягом десяти днів нічого не змінюється, то покупцю пропонують обрати іншу наявну на сайті книгу на суму, яку він вже задонатив. 

"На жаль, такі ситуації трапляються. Власники виставляють книжку і зовсім не задумуються про те, що її незабаром потрібно буде відправити. Ось така безвідповідальність", — каже Таліна.

Попри це команда книгарні відкрита до спілкування й готова допомогти вирішити непорозуміння. Окрім того, що люди донатять для українських військових, часто відправники книжок додають милі подарунки або листи з теплими словами для совїх покупців. 

Також команда простежує тенденцію, що одна й та сама книга може потрапляти декілька разів на сайт книгарні. Тобто власник книги постійно змінюється, а сама книга — ні. Це свідчить, що читачі довіряють проєкту та продовжують розділяти його цінності. 

Незабаром на сайті планують зробити рейтинг кращих продавців місяця. До нього потраплятимуть люди, які вчасно відправили всі свої книги та чиїми книгами дуже задоволені нові власники.

Благодійна онлайн-книгарня допомагає ЗСУ та просуває ідею буккросингу — постійного обміну книгами. Також проєкт дає можливість знайти читачам ексклюзивні, старі книги чи ті, які перестали видавати. А також придбати їх дешевше, ніж у звичайних магазинах. 

А це точно працює?

За час свого існування "Книжкові сили України" продали п'ять тисяч книг. Загальна сума донатів для ЗСУ склала мільйон гривень. Один з останніх закритих зборів був на дрон для підрозділу аеророзвідки Соловей Про зібрані та витрачені гроші книгарня звітує на своєму сайті в розділі "звітність" та в соцмережах. 

"Чим більше людей про нас дізнається, тим більше донатять книжками та грошима. Ми навіть вже маємо багато своїх корпоративних клієнтів, які постійно купують та продають. У нас ніколи немає проблем, що не вистачає книжок ", — ділиться Таліна.

Наразі сайт книгарні щомісяця нараховує близько 500 книг. Тож кожен читач може не лише задонатити свою прочитану книжку, а й придбати нову. 

У майбутньому проєкт планують масштабувати та продовжувати популяризувати книжки й читання. Команда КСУ мріє про збільшення продажів, партнерство, відкриття власних офлайн-осередків, де відбуватимуться різноманітні заходи та зустрічі із постійними клієнтами. 

793

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: