fbpx
Сегодня
Кейсы 12:31 21 Янв 2024

“россия уничтожила почти 200 млн украинских книг”: как украинское издательство объединилось с БФ для мести оккупантам

Издательство Vivat совместно с БФ “Гуркіт” объявили о сборе русскоязычных книг, которые отправят на переработку, а вырученные средства направят в поддержку украинских сил ПВО. “Рубрика” рассказывает, как приобщиться. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Автомобілі живуть на фронті недовго — від двох тижнів до двох місяців. Потреба в них постійно висока, та чим більша інтенсивність та активність бойових дій — тим вона вища.

З точністю до навпаки можна сказати про книжки російською на книжкових полицях українців. І ми згадуємо про них поруч з автівками для військових не просто так.

Не хочете мати нічого спільного з росією, але в шафах і досі стоять книжки ворожою мовою? Не потрібно їх просто викидати чи спалювати! Вони можуть допомогти із транспортом на фронті. Як? — читайте далі.

Яке рішення?

Позбутися російських книжок з користю та перетворити їх на зброю проти країни-агресорки пропонує БФ "Гуркіт". У партнерстві з українським видавництвом Vivat фонд оголосив національну акцію по збору застарілої/радянської/російськомовної/пропагандистської літератури. Ціль збору макулатури — новенький пікап для українських сил ППО.

Як це працює?

Для мисливців за шахедами

Збір на забезпечення 10 мобільно-вогневих груп "Джедаї ППО" благодійний фонд "Гуркіт" оголосив ще наприкінці грудня. А щоб пришвидшити збір — закликав долучитись до ініціативи різні бізнеси. Партнерство з видавництвом та книгарнями Vivat дозволяє кожному українцю вписати в цю історію і своє ім'я.

"Ми взялися допомогти групам ППО, які перехоплюють ірано-російські дрони між Миколаївщиною та Київщиною. Тобто фактично тим військовим, хто захищає і столицю, і центральні, і західні міста країни. Задача великого збору  — повністю укомплектувати 10 мобільно-вогневих груп пікапами з турелями, тепловізорами, прожекторами, звʼязком, живленням, планшетами, софтом для управління вогнем", — говорить засновник БФ "Гуркіт" Влад Самойленко.

Усе це коштує недешево — загалом потрібно зібрати 10 мільйонів гривень. Долучитися до збору, поліпшити роботу ППО, у зручний та приємний спосіб подякувати нашим захисникам за чисте небо, збережені життя та інфраструктуру сьогодні може кожен із нас.

Що робити?

збір російськомовних книжок

Ви можете звільнити свої полиці, балкони, гаражі та дачі від шкідливих російських книжок, того, що давно не читаєте чи того паперового мотлоху. Принести це все у книгарні Vivat, звідки БФ "Гуркіт" забере макулатуру на переробку. Вторговані кошти будуть спрямовані на покупку автомобіля для шахедокілерів.

"Я вважаю, що підтримувати наші сили оборони — основне завдання тилу під час війни, — коментує генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова. — За майже два роки повномасштабного вторгнення росія зруйнувала понад 220 українських бібліотек. 400 бібліотечних споруд пошкодила. Загалом було знищено майже 200 млн книг. За десять років свого існування Vivat видав майже 23 млн книг. Це дуже багато, але в дев'ять разів менше, ніж знищила росія. Нам доведеться усією сферою не один рік відновлювати книжковий фонд. І тому, на мою думку, російські книжки не заслуговують бути в домашніх бібліотеках українців. Вони мають піти на переробку, кошти з якої будуть направлені на купівлю пікапа для ППО. А саме — на посилення 1 мобільно-вогневої групи, яка працюватиме на напрямку, де найчастіше перетинаються маршрути шахедів".

Засновник БФ "Гуркіт" Влад Самойленко пояснює механіку збору:

  • Ви приносите книги, журнали, зошити, брошури в книгарні Vivat, що розташовані в 4 містах України — Київ, Харків, Львів, Івано-Франківськ.
  • Волонтери фонду то все пакують і вивозять на переробку.
  • Вторговані за вторсировину кошти "Гуркіт" перераховує на збір, разом із Vivat готує проміжні звіти та ділиться динамікою процесу набору та інших форм співпраці.
  • Коли сума буде достатня — з'являється автомобіль! На який згодом кріпиться турель, встановлюється зв'язок, зарядки та інше обладнання з великого збору на забезпечення 10 мобільно-вогневих груп.
збір російськомовних книжок

Російські книжки, які скоро перетворяться на пікап для ППО

Книжки можна приносити в книгарні чотирьох міст за адресами:

  • Київ, вул. Петра Сагайдачного, 8
  • Київ, вул. Велика Васильківська,101
  • Львів, Галицька площа, 12
  • Харків, вул. Квітки-Основ'яненка, 2
  • Харків, вул. Сумська, 67 
  • Івано-Франківськ, вул. Труша, 4 
  • Івано-Франківськ, площа Ринок, 5

Усі магазини працюють:

Пн-Чт 10:00–20:00 

Пт-Нд 10:00–21:00

Книгарня Vivat

Киянин Олег приніс в книгарню Vivat коробку російських книжок і відразу ж скористався приємним бонусом у вигляді знижки — придбав книгу українською.

Збір триватиме до 20 березня. А щоб прискорити збір та ще більше заохотити його учасників, "Гуркіт" та Vivat пропонують додаткові підсилювальні елементи:

  • За кожні здані 5 кг макулатури ви отримуєте знижку 30% на наступну покупку у книгарнях Vivat.
  • Також готуються і скоро будуть продаватись листівки — за словами ініціаторів, "ну дуууже круті". Виторг з них теж буде спрямований на Vivat-мобіль для ППО.
  • З кожного чеку за покупку у книгарнях Vivat українських книжок кілька гривень також піде на поповнення збору.

В інших містах акція не діє. Ви можете відправити книжки у БФ "Гуркіт" Укрпоштою чи Новою поштою (щоб дізнатися адресу отримувача, напишіть у приватні повідомлення фонду у Фейсбук). Влад Самойленко додає, що наразі "Гуркіт" веде перемовини з поштовими операторами, аби пакунки з російськомовною макулатурою могли дістатися до Києва безплатно. Також ви можете організувати локальний збір макулатури або просто здати її самостійно до пункту переробки вторсировини й потім перерахувати отримані кошти на банку "Збір для Джедаїв ППО".

А це точно спрацює?

збір російськомовних книжок

Зібрані у книгарнях Vivat російські книжки відправляються на переробку

"Ми приємно вражені хутким резонансом та позитивним сприйняттям нашої спільної з Vivat акції, — говорить Влад Самойленко. — Так, наче її давно чекали. Акцію ми оголосили 20 січня, а вже 22-го одна з київських книгарень попросила вивезти макулатуру з приміщення, бо люди масово і жваво несуть застарілу, радянську, російську літературу, в перемішку з зошитами, журналами та брошурами. Орієнтовно за 2 дні тільки в книгарню на Подолі було здано близько 400 кг макулатури".

збір російськомовних книжок

Так виглядають 173 кг макулатури, які за один раз принесли в одну з книгарень Vivat

Для придбання 1 пікапу — Vivat-мобіля для ППО — потрібно близько 250 тисяч грн. Влад Самойленко каже, що з розрахунку 3,5 або 4 грн за кілограм макулатури, стає зрозуміло, що російських книжок на це треба не менше 60 тонн. Це багато. Однак, як свідчить досвід БФ "Гуркіт", ця місія є цілком здійсненною.

У 2022 році "Гуркіт" вже проводив подібну акцію в колаборації з київською комунальною книгарнею "Сяйво".

"Тоді відбулась магія — через досить короткий проміжок часу ми змогли придбати «макулатурний Сяйвомобіль». На початку листопада 2022 року на межі Херсонщини та Миколаївщини ми вручили пікап військовим. Це авто постійно виконувало задачі бійців, і навіть з лютого 2023 вивозило бійців з-під обстрілів. Я бачив тріщини на лобовому склі, але це дрібниці, головне, що захисники цілі", — розповідає Влад Самойленко.

пікап для ЗСУ від БФ

Пікап, який "Гуркіт" придбав для ЗСУ у 2022 році

Ще більше корисних рішень!

збір російськомовних книжок

"Здавати російські книжки — чисті ендорфіни", — ділиться киянка Анна

На фото вище — купа російської літератури, яку принесла до книгарні киянка Анна.

"Деякі речі мене дуже надихають зараз. Зокрема, книжки та збори на щось корисне нашим захисникам. Якщо це можна поєднати — взагалі кайф повний. Здала 10 кг старих книжок російською — провідала батьків до цього, отримала знижку в улюбленій книгарні Vivat 30%. Щиро рекомендую, чисті ендорфіни. І місце на полицях для нормальних книжок", — ділиться у соцмережах Анна.

У видавництві Vivat кажуть, що стоси макулатури ростуть не тільки в київських книгарнях. У Харкові вже зібралися два десятки повних коробок макулатури. В Івано-Франківську відвідувачка пообіцяла привезти майже 300 кг, а у Львові очікують від відвідувача одразу 15 мішків.

За словами Юлії Орлової, такі акції гуртують людей навколо спільної та важливої ідеї. Нагадують нам, що ми можемо допомогти силам оборони по-різному: принести російські книги, журнали, газети, поділитися інформацією про акцію зі знайомими, зробити посильний донат. Вчать не перекладати відповідальність за майбутнє своєї країни на інших. Адже кожен із нас має докладатися до спільної справи, а перемога — це справа кожного українця.

Організатори акції закликають українців — долучайтеся до збору, розповідайте про нього сусідам, друзям, колегам на роботі. Зробіть свої домівки чистішими, а наших захисників сильнішими й мобільнішими!

1029

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: