fbpx
Сегодня
Полезности 12:05 30 Июл 2021

Жара в Украине: как спасаться на улице, дома и на работе

Спасать придется самих себя, детей и домашних любимцев. В помощи нуждаются даже аквариумные рыбки (рос.)

English version here

Світ потерпає від спеки. За даними європейської програми Copernicus, що відстежує довгострокові зміни клімату, минулий червень став для Північної Америки найспекотнішим за всю історію кліматичних спостережень. В одній тільки Канаді екстремальні погодні умови призвели до загибелі щонайменше кількох сотень людей. У Туреччині спалахнули лісові пожежі, які підібралися до курортних міст Анталії та Сіде, декілька днів тому температура там сягнула вище 40 градусів за Цельсієм. Спека дісталася навіть до батьківщини Санта Клауса — у Лапландії фіксують +33,6°С, це столітній рекорд. Ще трохи і втікати з наших міст з розпеченими стінами і асфальтом буде зовсім нікуди.

как спастись от жары

Після невеличкого спаду температури, нестерпна спека знов повернулася і в Україну. Експерти вважають, що температурні рекорди зростатимуть і надалі, виною всьому — глобальне потепління. То так тепер буде завжди? І чи можна якось адаптуватися до такої погоди?

Для кого спека найнебезпечніша?

В першу чергу спека впливає на людей з серцево-судинними захворюваннями: гіпертоніків, людей з ішемічною хворобою серця, а також з хронічними захворюваннями (наприклад, з цукровим діабетом). Крім того, вона позначається і на здорових людях, що займаються фізичною працею, працюють на вулиці або в сильно нагрітому приміщенні, де немає кондиціонерів, або ведуть вуличні роботи.

 Дослідження вчених з Каледонського університету Глазго в Шотландії слідчать, що сильна спека впливає також і на ментальне здоров'я людей. Згідно з британськими статистичними даними, навіть невелике підвищення середньої температури влітку відбувається одночасно зі зростанням кількості суїцидів. Вищі температури підвищують рівень гормону стресу кортизолу в нашій крові; є докази того, що наші тіла виробляють більше адреналіну і тестостерону під час різких стрибків температури. Ці зміни можуть привести до збільшення сексуального апетиту, але також можуть підвищити ймовірність агресивної поведінки. Спека буквально валить з ніг, виснажує і змушує нас божеволіти.

В умовах міста спека завжди переноситься гірше. Під прямими променями сонця асфальт і стіни будинків можуть нагріватися до 65-70°. З кожного квадратного метра поверхні в спеку випромінюється 7-8 тисяч кілокалорій теплової енергії. Це і створює ефект фінської сауни. Але в парну ми заходимо на кілька хвилин, а в такій розжареній атмосфері людина може перебувати годинами. Для будь-якого дорослого організму це є серйозним стресом. Погано переносять спеку і діти: чим менша дитина, тим складніше їй впоратися, тому що у неї ще не розвинена адаптація.

Однотипні звернення до медичних установ різко зросли відразу у всіх регіонах України, де показники термометра перевищили 35-градусну позначку. Літні люди, сердечники і люди, які страждають на підвищений тиск, виявилися в перших рядах жертв зони ризику. Другою чергою йшли ті, хто, не маючи сил більше знемагати від спекоти, потягнулися на водойми. Пересидіти високі температури біля моря, річки, озера або навіть фонтану, звісно, простіше, але сумний список жертв спеки можна поповнити і там: бажання негайно зануритися у воду будь-де підвищує ризик загибелі і травматизму, а елементарна відсутність капелюха, особливо у тандемі з кухлем пива або ще й чогось міцнішого, можуть призвести до перегріву або теплового удару. Тільки у червні в українських водоймах загинуло більше 200 осіб.

Пережити пекельне літо, зберегти своїх близьких і залишитися неушкодженим самому допоможуть поради фахівців, які "Рубрика" зібрала для вас.

Спека надворі

как спастись от жары

☀️  Влітку організм повинен бути забезпечений базовою рідиною. На одну годину перебування на сонці потрібно споживати приблизно 1 літр чистої питної води. Для спекотної погоди підійдуть і інші види рідини (компоти, кваси, домашні лимонади). Останні, крім того, що містять воду, мають ще й різноманітний електролітний склад.

☀️  Також важливо не зловживати солодкими газованими напоями, тому що вони не вгамовують спрагу. Ще одна погана ідея — боротися зі спекою за допомогою алкогольних напоїв, навіть такими як пиво. Які б приємні асоціації не виникав вигляд прохолодної, вкритої крапельками конденсату пляшки, потрібно чітко усвідомлювати — молекули спирту володіють обезводжуючим ефектом. При цьому здається, що почуття спраги зникає, але насправді потім відбувається зниження вмісту води в організмі. 

☀️  Найпростіший спосіб самостійно контролювати кількість рідини в організмі — відстежувати колір сечі. Так, якщо колір світлий, білий, значить, ви споживаєте достатню кількість рідини, а якщо темний — значить, в організмі недолік рідини. Крім того, відвідування туалету кожні 1,5-2 години говорить про те, що ви споживаєте нормальну кількість рідини. Температура пиття повинна бути комфортною для споживання і влітку, і взимку — від 16 до 22 градусів. Така температура не викличе ні ангіни, ні будь-яких переохолоджень. 

☀️  У спекотну погоду важливо правильно підбирати одяг. Лікарі радять обов'язково носити головні убори, бажано з полями, щоб прикривалися обличчя і вуха, а одяг повинен бути з коміром і рукавами (якщо людина перебуває на сонці). При цьому перевагу слід віддавати натуральним або спеціальним легким тканинам, які захищають і не заважають теплообміну.

☀️  Незамінний аксесуар цього спекотного літа — шовкова хустка. Досить змочити шовкову хустку водою і обмотати нею шию і негайна прохолода і комфорт вам забезпечені. А суха хустка виручить вас, коли ви зі спеки заходитимете в супермаркет або магазин, де працює кондиціонер. При цьому така хустка невагома, багато місця не займає, її можна носити замість браслета аба прикрасити ручку сумочки, а модельєри вже придумали багато варіантів забарвлень унісекс та винятково для чоловіків.

☀️  Не використовуйте жодних засобів для укладки волосся. Людина може втрачати до 80% тепла через голову, тому шкіра голови повинна бути вільна від сторонніх речовин. Лаки і гелі, змішуючись з потом, створюють корку, через яку зайвий жар не зможе відвестися назовні.

☀️  Крім того, обережно потрібно шукати порятунку від спеки у приміщеннях з кондиціонерами. Допустима різниця температури між тією, що на вулиці, і тією, що в приміщенні — близько 10 градусів. При цьому важливо також звертати увагу ще й на направлення потоків повітря і не стояти в безпосередній близькості від кондиціонера під струменем холодного повітря. 

☀️  Що робити за появи перших ознак перегрівання (головний біль, нудота, запаморочення,  слабкість, сильне потовиділення, підвищена температура тіла):

  • Перейдіть у прохолодне приміщення
  • Напоїть потерпілого маленькими ковтками прохолодною (не холодною!) водою, мінеральною водою, трав'яним чаєм.
  • Охолодитися зовні допоможуть компреси зі змоченої у воді тканини.
  • Телефонуйте 103, якщо є блювання, симптоми тривають довше за 1 годину або погіршуються.

Спека вдома

как спастись от жары

Перший спосіб, як врятуватися від спеки в квартирі, — закрити вікна від потрапляння ультрафіолету. Використовуйте жалюзі або світлі штори з натуральних тканин. Синтетика і темні тканини швидко нагріваються і не рятують від тривалого впливу сонця. Повністю вирішити проблему за допомогою штор, на жаль, не вийде. Через нагріте скло спека все одно увірветься всередину. Поліпшити становище допоможе фольга, автомобільний захисний екран або дзеркальна плівка, яку можна купити в господарчому магазині. Вони зіпсують зовнішній вигляд вікон, але захистять кімнату від сонячних променів.

Побутова техніка виробляє велику кількість тепла, яке підвищує загальну температуру в кімнаті. Намагайтеся використовувати електроприлади лише в крайньому випадку. Найбільш "гарячі" пристрої в квартирі — плита, мікрохвильовка, стаціонарний комп'ютер і лампи розжарювання. У спеку краще використовувати мультиварку і світлодіодні або флуоресцентні світильники, які виділяють в 4 рази менше енергії.

У сильну спеку, щоб підбадьоритися і охолодити тіло, багато людей приймають холодний душ. Однак така звичка може серйозно нашкодити здоров'ю. Холодні водні процедури не охолоджують температуру тіла, оскільки організм у відповідь на холод, починає її підвищувати. Більш того, різкий перепад температур може згубно вплинути на здоров'я, зокрема стати причиною застуди, особливо для людей з ослабленою імунною системою. Існують і інші серйозні наслідки прийняття холодного душу в спеку, наприклад, підвищення тиску і розширення судин. Душ повинен бути приємно теплим.

Провітрювати приміщення теж потрібно правильно:

  • Намагайтеся відкривати вікна і балкони в ранкові та вечірні години, коли спадає температура
  • Створіть протяг у квартирі — хороша циркуляція повітря буде забезпечувати комфортні умови в приміщенні
  • Встановіть вентилятор біля відкритого вікна і направте його лопатями назовні — гаряче повітря буде видуватися і кімната буде швидше охолоджуватися
  • За наявності кондиціонера теж потрібно провітрювати. Обов'язково робіть це перед сном, щоб оновити застояне повітря. 

Сам кондиціонер повинен бути чистим, з фільтрами і в хорошому стані. Його потрібно час від часу промивати або дезінфікувати. Важливо, щоб у приміщенні підтримувався потрібний рівень вологісті повітря. Робіть це за допомогою кондиціонера або самостійно, вішаючи вологі простирадла або ставлячи ємності з водою в приміщенні.

Нерідко через спеку ми маємо проблеми зі сном. У задушливому приміщенні гірше засипається і сам сон стає неспокійним. Постільна білизна і одежа для сну повинні бути з натуральних матеріалів. Бавовна, льон і шовк довше затримують прохолоду і охолоджують шкіру, синтетика не пропускає повітря і створюють на шкірі парниковий ефект. Лайфхак: помістіть постільну білизну в холодильник перед тим, як лягати у ліжко — так засинати буде ще комфортніше.

Спека на роботі

​​как спастись от жары

Висока температура повітря дуже впливає на когнітивні процеси і психологічний стан людини. Це пов'язано з фізіологічними особливостями людини і функціонуванням мозку, тому що мозок потребує постійного кисневого збагачення. Через спеку спостерігається гіпоксія, відбувається втрата вологи, зневоднення організму. Все це призводить до того, що мозок не насичується киснем, порушується його кровообіг, внаслідок цього страждають пам'ять, підвищується дратівливість, зменшується концентрація уваги. Зрозуміло, що за таких умов продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає. Аби зменшити вплив підвищеної температури повітря на своїх працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також вжити певних заходів безпеки, щоб не допустити перегріву працівників у спекотні дні.

 🥵   Відповідно до ст. 13 Закону України "Про охорону праці" роботодавець зобов'язаний створити на робочих місцях комфортні умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Крім того, з настанням спекотної погоди необхідно перевірити і доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях. 

 🥵   Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхньою межею температури на постійних робочих місцях (тобто там, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше двох годин поспіль), є температура +28°С. Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і встановлення жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, влаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.

 🥵   При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря понад 35ºС тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5 годин, а 1,5-2 години — для осіб без спеціального одягу. Внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв має становити не менше 10% робочого часу на кожні 2°С перевищення.

 🥵   В охолоджуваних приміщеннях, щоб уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24-25°C (адже різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).

 🥵   Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). При цій температурі не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня і перенести години роботи на ранковий або вечірній час. В умовах підвищеної температури не рекомендується допускати до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років.

Спека і діти

Спека і діти

 👶🏻   Гуляти з дітьми найкраще виходити до 11 години ранку й після 18-ї вечора і завжди перебувати в затінку. Капелюшок на голові — обов'язковий!

 👶🏻   Не виходьте з дому без води. Завжди беріть чисту питну воду і давайте дитині часто робити кілька ковтків. Не замінюйте воду компотами, соками. Малюків до 6-ти місяців теж можна допоювати, але звісно, якщо сам малюк не проти. Так-так, якщо на вулиці дуже жарко, а вашому малюкові менше півроку, воду він пити все ж таки повинен, навіть перебуваючи на грудному вигодовуванні. Заливати воду в дитину не треба. Треба пропонувати — якщо немовля мучить спрага, воно не відмовиться від води. 

 👶🏻   В закритій люльці температура може підніматися до 38ºС. Пересідайте у відкритий візок — він краще провітрюється і дитині цікавіше. Геть шкарпетки і шапку! Мінімум одягу з натуральної, легкої тканини. Можна гуляти і просто в памперсі. Тепловий удар може розвинутися у немовляти, якщо мама занадто кутає крихту, дитина одягнена в тісний або синтетичний одяг і не отримує в жарку погоду водичку. 

 👶🏻   Не забувайте про засоби захисту від сонця. Використовуйте рекомендовані для віку вашого малюка і поновлюйте кожні 2 години.

 👶🏻   Ні на секунду не залишайте дітей в автівках самих. Дослідження, проведене компанією "Дженерал Моторс" показало, що в машині, припаркованій на сонці при температурі повітря в 35 градусів, вже за 20 хвилин температура повітря досягла 50-и градусів і вище. Через 40 хвилин — перевалила за 65.5 градусів. Злегка прочинене вікно ні краплі не врятувало ситуацію. Дитячий організм перестає працювати вже тоді, коли температура в машині досягає 40 градусів, а температура тіла у дітей піднімається в три-п'ять разів швидше, ніж у дорослої людини.

 👶🏻   Чим молодша дитина, тим більше уваги повинні приділяти батьки її стану у спеку. А поняття "спекотна погода" для дитини до трьох років — це 28°С і вище.

 👶🏻   Перші ознаки теплового удару у дитини: раптова примхливість, перезбудження, почервоніння шкіри обличчя, холодний піт, біль у животі. Дорослі люди, для яких температура 28 градусів є не дуже великим "перевантаженням", можуть списати ці симптоми на втому дитини або запідозрити початок інфекційного захворювання. Якщо заходи не прийняті, у малюка з'являється слабкість, його хилить на сон, з'являється головний біль, запаморочення, потемніння в очах або миготіння "мушок" перед очима. Шкіра дитини швидко висихає, стає гарячою і сухою. При відсутності допомоги розвиваються всі симптоми зневоднення: дихання стає переривчастим, порушується серцебиття, може з'явитися блювота, носова кровотеча, судоми, втрата свідомості.

 👶🏻   При перших симптомах теплового удару дитину потрібно якомога швидше перенести в прохолодне приміщення, зняти зайвий одяг, дати попити. Поїти дитину потрібно часто, але потроху, щоб не викликати блювоту. До чола і потилиці потрібно прикласти рушники, намочені холодною водою. Якщо дитині менше трьох років, краще відразу викликати "швидку". За появи важчих симптомів швидку треба викликати і для більш старших дітей.

 👶🏻   У спеку зберігається високий ризик підхопити й "літні" кишкові інфекції. Найбільш  уразливі діти, але і дорослих ця зараза може не оминути. При підвищеній температурі бактерії посилено розмножуються, живильним середовищем для них можуть бути фрукти, кисломолочні продукти та інше. Заразитися ентеровірусною інфекцією можна при купанні у водоймах, якщо вода заковтується або потрапляє в ніс. Адже вода в водоймах рідко буває хорошої якості. А ентеровірус влітку «на підйомі» і добре зберігається у відкритих водоймах. Проявляються такого роду інфекції у вигляді головного болю, підвищення температури, проблем з кишківником. У випадку підозри на вірусну інфекцію, звертайтесь до лікаря. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Спека і брати наші менші

как спастись от жары

 🐕   Пам'ятайте, що від спеки страждаємо не тільки ми, а й тварини. Коли на вулиці спека і немає дощів, не забувайте, що тварини і птахи теж хочуть пити, але у них немає такої можливості. Не полінуйтеся винести їм води. Щоб двірники не викидали ваші поїлки, залиште записку про те, що ця вода для тварин.

🐕   Домашні коти і собаки теж погано переносять спеку. Тому дуже важливо, щоб власники чотирилапих дотримувалися низки правил: по-перше, у квартирі повинно стояти кілька мисочок з водою — на кожну тварину приблизно дві-три, воду в яких потрібно регулярно оновлювати. Навіщо стільки мисок? Тому що більшість тварин, особливо кішки, дуже ліниві, а в спеку ще й економлять енергію. І якщо у них всього одна миска, як би їм не хотілося пити, вони можуть до неї не дійти, тому свіжа вода повинна бути в кожній кімнаті. До речі, все те ж саме стосується і гризунів — свинок, пацюків, шиншил, які від перегріву взагалі можуть загинути. У їх клітинах теж має стояти кілька поїлок.

🐕   Якщо немає кондиціонера, треба стежити за тим, щоб на тварин не падали прямі сонячні промені, приміщення провітрювалося, а підлога залишалася прохолодною — це практично єдиний спосіб охолодитися для ваших улюбленців. Не лінуйтеся для охолодження підлоги протирати її холодною водою кілька разів на день.

🐕   Якщо ви берете з собою вихованця в поїздку на авто, ні в якому разі не залишайте тварину в замкнутій машині. Навіть коли вам необхідно відлучитися всього на кілька хвилин, а лобове скло прикрите заслінкою. Все це не вбереже улюбленця від можливого теплового удару і навіть жахливої смерті.

🐕   У спекотні дні виходьте на прогулянку рано вранці (6-7 ранку), а ввечері після 18 години. У разі якщо денний вигул тварині необхідний, не проводьте на прогулянці більше 15 хвилин. Від рухливих ігор в цей період доведеться відмовитися.

🐕   Гладкошерсті породи собак і кішок особливо важко переносять спеку. У групі ризику також породи з укороченою мордочкою — їх мучить задишка через особливу будову глотки. Це перси і екзоти серед кішок, а також бульдоги і мопси серед собак. Не обливайте собаку чи кота водою з ніг до голови, так вихованець ризикує отримати запалення легенів. Найкраще змочувати животик, лоб, ніс, лапи та зовнішню поверхню вух чотирилапого прохолодною водою. Можна також змочити бавовняну тканину водою і пов'язати на голову тварині. 

🐕   Не варто також коротко стригти вихованця. Стрижка під нуль тільки зашкодить тварині, оскільки підшерсток грає роль регулятора температури.

🐕   Як зрозуміти, що у вашого вихованця тепловий або сонячний удар? Розказати вам про свої відчуття він не зможе. Звертайте увагу на симптоми. Перш за все це млявість, задишка, прискорене дихання, блідість слизових оболонок — наприклад, у собак і кішок бліднуть язик і кон'юнктиви очей. А ще стає сухою ротова порожнина. Якщо такі прояви є, треба намочити холодною водою рушники і обкласти ними тварину, обов'язково давати пиття. У випадку, коли це не допомогло, тварина так само лежить і важко дихає, беріть її і мчіть до ветеринара, тому що від сильного теплового удару собаки і коти вмирають з досить великою ймовірністю! Адже у них змінюються всі обмінні процеси. Це не так страшно для тварин молодих, тих, кому не більше трьох-чотирьох років, особливо якщо вчасно надати їм допомогу. Але може бути критично для собак і котів постарше, у яких вже є різноманітні патології серцево-судинної або дихальної системи.

аквариум с рыбками

 🐠  У спекотну погоду потребують допомоги і акваріумні рибки. Вода в акваріумі нагрівається, і в результаті цього цілком передбачуваного процесу, кисню в ній стає менше. При цьому більшість тропічних акваріумних рибок в природних умовах живе при температурі приблизно в 24-26°C. Влітку ж температура повітря настільки непостійна, що може нагріти акваріумну воду до 30°C. 

  • Кришку з акваріума краще зняти, тому що вона сприяє інтенсивному нагріванню води. Позбувшись неї, ви в буквальному сенсі слова не дасте рибкам задихнутися. Нестача кисню може спровокувати загибель всіх мешканців акваріуму.
  • Кидати в акваріум кубики льоду — не найбільш вдала ідея. Шматочки танучого льоду поступово стають менше і рибами вони можуть бути розцінені як їжа, що абсолютно неприпустимо. Щоб вирішити проблему швидко і ефективно — заморозьте воду в маленьких пластикових пляшках, а після — опустіть їх в акваріум.
  •  Для насичення води киснем застосовують так само аптечний перекис водню (3%). Однак щоб не нашкодити ні мешканцям акваріума, ні рослинам, додавати її потрібно відповідно до чітких пропорцій — не більше 2,5 мл на 10 літрів один раз на добу. У воді перекис розпадається на кисень і ту ж воду. При цьому ще й є відмінним антигрибковим і антибактеріальним засобом, використовувати її для профілактики таких неприємностей — добра справа.
1
1848

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: