fbpx
Сегодня
Кейсы 13:23 13 Ноя 2023

“Игрушка не решит всех проблем, но подарит радость”: как работает инициатива, которая дает игрушкам новую жизнь, а детям — поддержку

В Украине запустили проект Circle of Toys (Круг игрушек) для того, чтобы дети со всего мира могли делиться своими игрушками. А вместе с тем — радостью и добротой. Чтобы когда-то любимые, но уже ненужные игрушки находили новых маленьких хозяев. А дети развивали навыки эмпатии и учились быть экологически ответственными. “Рубрика” рассказывает о том, как работает это решение. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Майже 5 мільйонів українців — внутрішньо переміщені особи. Через російську агресію багато українських родин втратили свої домівки та вимушені виживати, забезпечуючи себе лише речами першої потреби. Коли не вистачає на найнеобхідніше, до дитячих іграшок питання навіть не доходить. Бо хто ж думає про забави, коли всі кошти йдуть на житло та продукти.

Яке рішення?

Соціальна мережа допомоги Find Refuge запустила дитячий проєкт Circle of Toys (Коло іграшок). Мета проєкту проста, але дуже значуща — зʼєднати людей, які мають вживані іграшки в гарному стані (або можуть придбати нові), з дітьми, які на жаль, зараз можуть про них лише мріяти

Як це працює?

Дитячі мрії прості, вони можуть і мають здійснюватися

дитячий проєкт Circle of Toys

Фото ілюстративне

Мережа допомоги Find Refuge створена за ініціативи Project Ukraine — україно-британського проєкту в галузі IT. Започаткований до повномасштабної війни в Україні, Project Ukraine мав на меті залучити українських IT-фахівців до роботи в інноваційних проєктах і створити в Україні аналог Кремнієвої долини. Після лютого 2022 року Project Ukraine запустив нові ініціативи, які стали відповіддю на проблеми, що виникли внаслідок агресії росії проти України.

Один із них — платформа Find Refuge. Вона об'єднує тих, хто потребує допомоги, із тими, хто може допомогти. Тут згуртовують добровольців та організації для розв'язання різноманітних проблем людей, які опинились у складних життєвих обставинах, зокрема внаслідок війни. На платформі можна отримати консультації, поради, підтримку з різних питань — наприклад, щодо здоров'я, працевлаштування, пошуку житла, відкриття бізнесу в іншій країні тощо.

"Цього літа ми почали одержувати багато запитів на гуманітарні набори. Люди запитували про найнеобхідніші побутові речі — їжу, ліки, предмети гігієни, — розповідає Дарина Чепинога, директорка з розвитку Find Refuge. — Більшість із них мають дітей. Звісно, у таких ситуаціях ніхто й не думає про іграшки. Адже коли ти розрахуєш кошти на проживання та їжу, до іграшок справа навіть не доходить. Я сама мама, тому розумію, як важко іншим батькам, коли ти не можеш забезпечити своїй дитині щасливе та безтурботне дитинство. Саме так виникла ідея проєкту для дітей — Circle of Toys".

Волонтери-психологи платформи Find Refuge підтвердили, що для дітей гра — це не просто розвага. Це провідний вид діяльності, завдяки якому розвиваються когнітивні функції дитини та формується її особистість. Іграшки — це розвиток дрібної моторики, зняття психоемоційного напруження, формування побутових навичок, розвиток пам'яті, мислення, уяви, уваги та сприйняття мови. Це не просто забаганка, а важливий елемент становлення людини.

"Але навіть якби іграшки й були лише простим дитячим бажанням, хіба не добре показати дітям, що мрії можуть і мають здійснюватися? Що світ може бути безпечним, в ньому є хороші люди, які готові прийти на допомогу і підтримати. Звісно, іграшка не вирішить всіх проблем, але це чудова можливість подарувати дитині радість та віру в диво", — додає Дарина Чепинога.

Долучитися може кожен

дитячий проєкт Circle of Toys

Скриншот із сайту проєкту Circle of Toys

Діти ростуть швидко. Сьогодні улюблена іграшка завтра стає непотрібною. Тим часом десь у світі є інша дитина, яка мріє саме про таку іграшку.

У Find Refuge впевнені: робити добро важливо. Так ми змінюємо цей світ на краще, об'єднуючи людей у змістовний спосіб. А ще подаємо приклад своїм дітям і розвиваємо в них емпатію. Ділитися іграшками — означає робити добрі справи та вчити дітей бути небайдужими.

"Допомагати просто. Набагато простіше, ніж здається. Ви можете витратити всього пару сотень гривень і придбати нову іграшку, або поділитися тим, що у вас вже є, але в хорошому стані. Пройде кілька днів і ви, ймовірно, навіть не помітите витрачені кошти на покупку та/або на доставку. Але тільки уявіть, як цей ваш вчинок може докорінно змінити чиєсь життя", — говорить Дарина Чепинога.

Як стати ґівером (від англ. "давати")

Відправити іграшку тому, хто її потребує, можна у кілька кроків. Для цього потрібно перейти за посиланням та зареєструватися як ґівер. Як усе відбуватиметься:

Крок 1. Реєстрація

Натисніть на кнопку "Поділитися іграшкою". Платформа автоматично перенаправить вас на сторінку материнського проєкту Find Refuge.

Крок 2. Заповнення анкети

Заповніть анкету. Це не забере багато часу.

Крок 3. Перегляд запитів

Після реєстрації кожен ґівер потрапляє на сторінку з усіма актуальними запитами. Їх можна відсортувати за типом, а також у пошуку ввести ключові слова. Оберіть один або декілька, на які готові відгукнутися. Після успішної модерації ви побачите адресні дані для відправлення іграшки.

Крок 4. Відправлення іграшки

Після узгодження всіх деталей надішліть іграшку. Переконайтеся, що ви оплатили доставку, тому що людина, яка попросила іграшку, може не мати на це коштів.

Для проходження модерації та отримання адреси отримувача обов'язково потрібно надіслати фотографію іграшки, яку ви хочете відправити. Це може бути як зовсім нова іграшка, так і вживана іграшка, але в гарному стані. Якщо іграшка просто брудна, але ціла та справна, приведіть її у належний стан перед відправленням. Будь ласка, не надсилайте зламані, порвані іграшки чи ті, який ви не змогли привести до ладу. Адже дуже неприємно отримати омріяну іграшку зіпсованою.

Як стати сікером (від англ. "шукати") і отримати іграшку

Сікери — це люди, які потребують допомоги та турботи. Зокрема батьки чи законні опікуни, які хочуть подати заявку на отримання іграшки для своєї дитини або дітей. Подати заявку можна тут.

Крок 1. Реєстрація

Натисніть на кнопку "Отримати іграшку". Платформа автоматично перенаправить вас на сторінку материнського проєкту Find Refuge.

Крок 2. Заповнення заявки

Заповніть заявку, в якій зазначте вік та інтереси дитини, країну та місто, де ви перебуваєте тощо.

Крок 3. Обробка заявки

Очікуйте, коли ґівер відгукнеться на вашу заявку.

Крок 4. Отримання

Ґівер надішле іграшку за адресою, яку ви зазначили при реєстрації. Будь ласка, пересвідчіться, що ви вірно зазначили поштовий код і телефон.

Крок 5. Отримавши пакунок, не забудьте подякувати

За бажанням, ви можете надіслати ґіверу у відповідь відгук на Фейсбук-сторінку проєкту, чи прислати фото.

А це точно працює?

дитячий проєкт Circle of Toys

Фото ілюстративне

Проєкт Circle of Toys запустився 9 листопада і за першу добу отримав 3000 заявок, а ще через день їх стало вже понад 4000. За словами директорки з розвитку Find Refuge Дарини Чепиноги, вони дуже прості — хтось просить кубики, хтось машинку чи пазли, а хтось — брязкальця. Виконати такий запит під силу кожному. Також є запити на книги та гаджети. 

"Запитів, що вражають, дуже багато. Один з тих, що можу пригадати, — це молода мама, до 30 років. У неї троє діток, 6 років, 4 роки й півтора року. Вони самі з Куп'янська, зараз мама ніде не працює, чоловік військовий, та вже місяць вважається зниклим безвісти. Жінка просила розвивальні іграшки для наймолодшої дитини — більше нічого, — ділиться Дарина Чепинога. — Коли читаєш всі ці запити, починаєш розуміти, наскільки дрібними та незначущими можуть бути якісь інші побутові проблеми. Звісно, всі проблеми важливі, навіть дрібні, нікого не можна знецінювати, але читати такі історії дуже важко".

У перший день після запуску до проєкту також приєдналося 400 ґіверів.

"Наприклад, вчора один із сікерів оформив заявку, що його дочка мріє про плюшеву акулу, і знайшовся ґівер, у якого є ця плюшева акула, і наразі вона вже їде до одержувача, — додає Дарина Чепинога. — До речі, ґіверами можуть стати як українці, так і жителі інших країн. Поки що основний відсоток ґіверів з України, але вже є ґівери із Польщі, Німеччини, Австрії та Великої Британії. Також зараз ми активно працюємо над залученням ґіверів із США".

Ще більше корисних рішень!

дитячий проєкт Circle of Toys

Фото ілюстративне

Індустрія іграшок використовує найбільше у світі пластику — з нього виготовляться 90% усіх іграшок. За даними Єльського університету, приблизно 80% іграшок щороку потрапляють у сміття, забруднюючи довкілля.

Пластик не руйнується в навколишньому середовищі, натомість він перетворюється на мікропластик, який засмічує землю та океани, роками накопичується на звалищах, отруюючи повітря та ґрунтові води. Мікроскопічні шматочки пластмас знаходять навіть у морській солі! А ще ми споживаємо частинки мікропластику з продуктами та вдихаємо з пилом.

Ділитися іграшками — означає дбати про наше здоров'я та майбутнє нашої планети.

Можете допомогти не тільки іграшками? Реєструйтеся на платформі Find Refuge, приєднуйтеся до волонтерів платформи, завдяки вам цей світ може стати добрішим і кращим.

Рубрика:
Кейсы
6370

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: