fbpx
Сегодня
Решение 15:32 15 Фев 2023

Канистерапия и реабилитация военных: как это работает?

“Рубрика” узнала, как в Запорожье ветеранам и их семьям помогают сертифицированные собаки-терапевты Аш, Берта, Мотика и Линда. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Війна — це стерті з лиця землі міста і села, смерть, кров, обстріли та вибухи. Усе це кожен день — поряд із нашими захисниками та захисницями. Разом із бойовим досвідом українські військові отримують фізичні й психологічні травми, а їхня психіка зазнає значних змін. Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), депресивні розлади, панічні атаки стають одними із найбільш частих "трофеїв", з якими військовослужбовці повертаються з передової.

Яке рішення?

Каністерапія є одним зі способів допомоги українським ветеранам та ветеранкам у боротьбі з психологічними травмами. Метод реабілітації за допомогою спеціально навчених собак добре зарекомендував себе в Україні ще до 2022 року. Раніше його використовували в роботі з дітьми, людьми з інвалідністю та в закладах для людей похилого віку. Нині собаки-терапевти працюють у реабілітаційних центрах для ветеранів бойових дій.

Так, у Запоріжжі проєкт із застосування методу каністерапії "Долоні миру" реалізує ГО "Александра і С". Запорізька область є однією з найгарячіших зон проведення бойових дій. У лікарнях Запорізької області проходять реабілітацію військові як з Запорізької, так і з інших областей України. Саме тому соціально-психологічна підтримка ветеранів та їхніх сімей у Запорізькому регіоні — пріоритет для багатьох місцевих громадських організацій, у тому числі й "Александра і С". Фахівці громадської організації та їхні чотирилапі партнери допомагають відновлюватися українським воякам і вже мають гарні результати. Анастасія Ігрушко, керівниця проєкту "Долоні миру" поділилася з "Рубрикою" досвідом у застосуванні методу каністерапії в роботі з ветеранами/ветеранками та членами їх сімей.

Проєкт реалізується завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Як це працює?

"Долоні миру" й лапи підтримки

Каністерапія та реабілітація військових

Громадську організацію "Александра і С" створили, щоб підтримувати людей, які потрапили в складну життєву ситуацію, та допомогти людям захиститися в умовах військового конфлікту та важкої економічної ситуації в Україні. Від 2016 року і до початку повномасштабної агресії росії фахівці ГО організовували для ВПО, учасників АТО та їхніх сімей індивідуальні та групові заняття із запобігання ПТСР та захисту особистісних прав, надавали соціально-психологічну, медичну та юридичну допомогу та підтримку. А ще — організовували навчально-практичні семінари та тренінги для тих, хто працює із вразливими верствами населення.

Каністерапією для ветеранів та їхніх сімей у громадській організації почали цікавитись у 2019 році. Тоді члени ГО "Александра і С" взяли участь у програмі підготовки каністерапевтів за підтримки німецького фонду "GIZ" і в результаті навчання уже в лютому 2020 року в Запоріжжі відкрили перший Центр каністерапії. Там собаки під керівництвом сертифікованих психологів та кінологів працювали з дітьми з інвалідністю, сімейними парами в рамках медіації, внутрішньопереміщеними особами, учасниками та ветеранами АТО.

Собаки воюють, рятують і лікують

Каністерапія та реабілітація військових

Історії про чотирилапих бойових побратимів наших захисників часто з'являються у пресі. А пес-розмінувальник Патрон взагалі став одним із символів опору України загарбницькій росії. Втім, науково доведено, що собаки здатні допомогати не лише на фронті, а й у процесі повернення військових до мирного життя. Посттравматичні стресові розлади, депресії та суїцидальні настрої — це те, із чим борються українські хвостаті терапевти.

Каністерапія — це різновид психотерапевтичної допомоги за участі собак-терапевтів.

Причому, як зазначає Анастасія Ігрушко, керівниця проєкту з каністерапії «Долоні миру», застосовуються не тільки безпосередні контакти людини з собакою, а й опосередковані — із зображеннями, образами, казковими героями. Терапевтичні собаки — інструмент, який фахівець використовує з різними варіантами терапії, виходячи з розуміння позитивного впливу тварин на здоров'я людини. Як пояснюють психологи, секрет у тому, що тварини неупереджено ставляться до людей.

Чому собака?

  • Собаки здатні дарувати людині відчуття дотику й прихильності.
  • Присутність собаки знижує психологічне та фізіологічне збудження, тим самим кудлатий терапевт має на клієнта стабілізувальну дію.
  • Оскільки собаки можуть демонструвати ті ж складні моделі поведінки, що й люди, вони є корисними об'єктами порівняння.
  • Собака здатен мотивувати клієнтів для подальшого відвідування фахівця. Присутність собаки часто допомагає клієнтам поглянути на фахівця, як на менш загрозливу фігуру, що підвищує комфорт клієнта під час сеансу.
  • Собака допомагає стабілізувати емоційний клімат у кабінеті терапевта. У результаті покращується взаєморозуміння між фахівцем і клієнтом.
  • Собака часто займає центральне місце в процесі терапевтичного сеансу.

Загалом для ветеранів та ветеранок взаємодія з собакою має велике значення, адже далеко від дому, під час проходження служби, на бойових позиціях з ними поруч дуже часто знаходяться саме собаки. Вони зігрівають воїнів, попереджають про небезпеку, а іноді можуть бути просто другом, якому довіряють та з яким підтримують комунікацію. Саме тому через собаку в каністерапії розвивається й підтримується довіра та розвиток особистості, розкриваються почуття та емоції, прискорюється процес психотерапії та соціальної адаптації.

Анастасія Ігрушко каже, що після початку повномасштабного вторгнення до каністерапії повернулися й ті ветерани, які вже її проходили. Після 24 лютого робота з багатьма з ними продовжувалася або поновилася, адже повномасштабне вторгнення росії привело деяких із них та їхніх сімей до ретравматизації — відкриття та іноді поглиблення пережитих психологічних травм.

Каністерапія та реабілітація військових

Як відбувається сеанс каністерапії?

Робота може проводитися як індивідуально, так і з групами. Не кожен може одразу відкритися психологу чи психотерапевту. І саме тут допомагає собака — його присутність позитивно впливає на людей і вони легше відкриваються. Як показує досвід каністерапевтів, часто, щоб допомогти людині заспокоїтися, розслабитися, достатньо лише присутності тварини під час сеансу, іншим же допомагає контакт з нею. У будь-якому випадку каністерапевт працює в партнерстві з кінологом та координує процес терапії.

Каністерапія впливає на:

  • розвиток емпатії;
  • зниження тривоги, поліпшення настрою, нормалізацію дихальних і серцевих ритмів, нормалізацію артеріального тиску, м'язового тонусу;
  • поліпшення комунікації;
  • поліпшення якості та обсягу рухів, поліпшення функціонування;
  • підвищення ефективності навчання;
  • терапію посттравматичного стресового розладу.

канистерапия для военных

Досягти значних результатів проєкту "Долоні миру" допомагають маленькі фахівці — сертифіковані собаки-терапевти Аш, Берта, Мотіко та Лінда, які з 2018 року працюють з дорослими та дітьми у каністерапії. Собаки також мають досвід роботи в психіатричній лікарні — у дитячому та дорослому відділенні, у стаціонарних закладах для людей похилого віку, у навчальних закладах у роботі зі школярами та студентами. Люблячі та емпатичні хвостаті терапевти із задоволенням йдуть на контакт і завжди готові дарувати свою любов людям, які потребують підтримки та допомоги.

Каністерапія та реабілітація військових

"Наш проєкт покликаний подати долоні допомоги тим, хто її зараз найбільш потребує. Тим, кому ми вдячні за наші збережені життя і хто чи не найбільше заслуговує на повагу та підтримку. Ми дуже хочемо та всіма силами намагаємось сприяти тому, щоб життя ветеранів та ветеранок було наповнене миром та любов'ю", — каже Анастасія Ігрушко.

У цьому непростому, але дуже важливому процесі собаки-терапевти займають одне з головних місць.

А це точно працює?

Каністерапія та реабілітація військових

Проєкт має вже багато історій, які надихають та мотивують. Ініціатори проєкту зізнаються, що навіть не уявляли, наскільки разючим може бути вплив собак-терапевтів на життя людей.

Так, Анастасія Ігрушко пригадує роботу з сім'єю ветерана АТО (з 2014 р.), який наразі знову встав на захист України. Захисник взяв під опіку трьох дітей — і вся родина взяла участь у каністерапії. Першочерговою задачею сеансів було налагодження гармонійних відносин та комунікації у родині. Але в процесі спілкування з каністерапевтом сплили факти домашнього насильства щодо дітей в минулому, тож тепер роботу продовжують задля соціально-психологічної реабілітації та адаптації дітей та опікунів.

Також Анастасія Ігрушко наголошує на ефективності каністерапії в сімейній медіації. Фахівці проєкту допомагають подружжям не лише порозумітися, але й часто — впоратися з конфліктними ситуаціями, навіть сімейними зрадами. У таких випадках каністерапія дозволяє працювати з травмою, сімейними цінностями, протидією домашньому насильству.

Команда проєкту пишається тим, що має змогу впроваджувати та розвивати каністерапію в Україні та надавати допомогу людям, які її потребують. І запрошує ветеранів та ветеранок, що знаходяться у Запоріжжі, долучитися до соціального проєкту "Долоні миру".

Ще більше корисних рішень!

Собаки — найпопулярніші терапевти та компаньйони серед домашніх тварин. Спільне співіснування з ними забарвлює наше життя, насичує його, допомагає проживати емоції. А медичні дослідження підтверджують вплив собак на наше здоров'я.

1️⃣ Зменшення рівня стресу та тривоги

Спілкування з собаками підіймає рівень окситоцину, який зменшує рівень гормону кортизол, що викликає стрес. Окситоцин (його ще називають гормоном любові) виділяється в мозку, навіть якщо просто спостерігати за собакою протягом кількох хвилин. А погладжування домашнього улюбленця та гра з ним допомагає знизити тривожність та заспокоїться ще швидше.

2️⃣ Зміцнення серцево-судинної системи та стабілізація кров'яного тиску

Згідно з кардіологічними дослідженнями, власники собак значно менше схильні до перепадів тиску та проблем із серцем. Крім заспокоєння під час спілкування та погладжування улюблених вихованців, велике значення мають і регулярні прогулянки з ними на свіжому повітрі.

3️⃣ Підвищення фізичної активності

Не секрет, що наявність домашнього вихованця змушує людину більше рухатися. Це стосується не тільки вигулу та прогулянок, але також сумісних ігор, купання та прибирання за тваринами.  

4️⃣ Зменшення ризику виникнення захворювань

Доведено, що спілкування з домашніми тваринами дозволяє підвищити імунітет. Крім того, діти, які виросли в сім'ях з домашніми вихованцями, набагато рідше стикаються з алергією.

5️⃣ Цілюща дія тварин на людину

Для полегшення болю та підвищення настрою під час лікування пацієнтів подекуди використовують терапію тваринами — анімалотерапію. Спілкування з тваринами дозволяє швидше відновлюватися після перенесених захворювань та відриватися від страху та тривог.

Цей матеріал створено онлайн-виданням «Рубрика» в межах програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання «Рубрика» і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

Рубрика:
Кейсы
1
41041

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: