fbpx
Сегодня
Кейсы 09:00 09 Дек 2023

Тайные Санты и Николаи: как украинцы окутывают поддержкой других

В Украине действуют сотни инициатив, проектов, акций, цель которых — быть рядом с теми, кому сейчас очень необходимо тепло. Речь идет и о военных, и о людях из числа ВПЛ, и о детях. И даже о животных. В этом тексте мы расскажем, как приобщиться к этим проектам и подарить немного рождественского настроения другим (укр.)

"Миколай про тебе не забуде": дарунки для дітей Дніпра

У Дніпрі акція "Миколай про тебе не забуде" вже 14-й рік поспіль проводять волонтери обласного благодійного фонду "Твори добро!" разом з мешканцями міста. Вони збирають та вручають подарунки для дітей з малозабезпечених та багатодітних родин, а також — дітей з інвалідністю.

"Наша команда піклується, щоб попри будь-які життєві обставини вітання від святого-чарівника отримала кожна дитина, але найголовніше — прагнемо зберегти у таких дітей віру в дива і добро та їхнє дитинство", — говорять члени команди.

благодійні проєкти до Різдва

У такі коробочки триває збір подарунків у межах акції

До 2022 року волонтери проводили благодійні концерти, майстер-класи, квести. Але через війну та безпекову ситуацію від цього довелось відмовитись. Цьогоріч дітей підтримують так: збирають подарунки від людей у спеціально виокремлених локаціях, все принесене на Фабриці Святого Миколая формується в іменні дарунки відповідно до віку, статі та захоплень дитини (включають три обов'язкові складові: іграшка, солодощі та канцелярське приладдя), далі — все будуть розвозити та вручати особисто.

"У 2021 році ми змогли привітати понад 2000 дітей, у 2022 — 1132 дитини, адже чимало сімей були змушені були покинути свої домівки через війну. Але ті, хто залишилися, потребують дива не менше, а в умовах війни частіше навіть й більше за тих, кому «на свята» традиційно приділяють увагу", — говорять волонтери. 

Підтримати проєкт можна так: 

  • Стати уособленням святого Миколая і придбати для дітей подарунки, які приймаються у спеціальних пунктах збору та на Фабриці св. Миколая.
  • Організувати збір подарунків у своєму навчальному закладі, місці роботи, офісі чи магазині.
благодійні проєкти до Різдва

Точки збору акції відкриті по всьому Дніпру

  • Допомогти з зібраних подарунків сформувати іменні подарункові набори на Фабриці Святого Миколая.
  • З 18 до 25 грудня стати водієм та/або помічником св.Миколая й особисто привітати кожну дитину, вручивши їй подарунок (це стосується Дніпра).
  • Розказати про акцію своїм друзям та знайомим, щоб вони також долучились (це можна зробити до 25 грудня включно).

Для тих, хто наразі не в Дніпрі, але все одно хотів би долучитися до благодійної ініціативи, є банка. А тут можна почитати, куди приносити подарунки.

"Пакет Добра": дарунки для дітей Кривого Рогу

Акція "Пакет Добра" діє в Кривому Розі. Небайдужі криворіжці у восьмий раз спробують подарувати сиротам та дітям з родин, які потребують особливої підтримки, те що їм потрібно.

благодійні проєкти до Різдва

Так виглядають пакуночки "Пакета добра"

Умови прості: людині, яка хоче допомогти, дадуть одну дитину, якій потрібно зібрати подарунок. Отримати ім'я дитини можна, зателефонувавши за номером 098-033-032-8 або написавши у фейсбуці чи в інстаграмі

З рекомендованого списку потрібно обрати 5-8 предметів (загальною вартістю 600-650 грн) та купити їх. Волонтери говорять, що обмеження по сумі потрібно, аби всі подарунки були рівноцінними. 

Обов'язково потрібно написати листа дитині. 

"Головне: зверніться до обраної Вами дитини на ім'я; знайдіть для неї добрі, сповнені надії та любові слова підтримки, адже їм важко і страшно в ці смутні часи, і саме підтримка та порада від дорослої людини, яка згодилась зібрати Пакет Добра, дасть впевненість в тому, що добро переможе. Якщо Вам у цьому потрібна порада запитайте її в чаті сторінки Пакета Добра або ж на наступному етапі", йдеться на сторінці акції. 

благодійні проєкти до Різдва

Зібрати подарунок дитині може будь-який криворіжець

Привезти все куплене для дитини можна в Культурно-громадський центр ШELTER+ за адресою вул. Джона Маккейна 28 (колишня Армавірська), це р-н 44-го кварталу (це можна зробити щодня з 11:00 до 19:00). Або передати пакунок волонтерам Волонтерська платформа "Компас".

Тут можна знайти поради, що дарувати дітям в залежності від статі та віку (у переліку є і заборонені речі). А тут більше почитати про те, за якими правилами збирати майбутній "Пакет Добра".

Таємні Миколаї та Санти для військових

У Кропивницькому розшукують Таємних Сант для мінометників 121 бригади ТрО. Усіх охочих закликають допомогти із закупкою індивідуального подарунка для кожного захисника (орієнтований бюджет — від тисячі грн) або задонатити, тоді волонтери самі все закуплять для дарунка.

благодійні проєкти до Різдва

Оголошення від волонтерів з Кропивницького

"В окопі не прикрасиш ялинку і не розвісиш гірлянди. А слово «подарунок» має геть інше значення. Але в наших силах зробити невеличке свято для військових, повернути їм святкову радість та вмотивувати на нові звершення. А воїни, котрі знаходяться у піднесеному настрої, — здатні творити неймовірні дива", — говорить волонтер ініціативи Дмитро.

Подарунки можна відправити Новою Поштою або занести в крамницю "ProTrack" в центрі Кропивницького. Акція діятиме до 15 грудня, а доставлятимуть всі подарунки самі волонтери. Також вони обіцяють надати звіт по всьому відправленому.

Ще один Таємний Санта працює у Кривому Розі до 18 грудня. Теплі речі, окопні свічки, дитячі листівки, смаколики та інше підуть захисникам та захисницям на передову.

"Ця акція дозволить нам сказати «Дякую!» тим, хто оберігає наш спокій в холодних окопах. Цією акцією ми зможемо подарувати турботу і тепло нашим воїнам на передовій. До цієї акції має долучитися кожен! Чекаємо вас з подаруночками на штабі за адресою Степана Тільги 9 в будні дні з 10 до 17. Також ви можете відправити гостинці для хлопців новою поштою (для цього пишіть в дірект, ми скинемо дані для відправки)", — йдеться у повідомленні громадської організації "Вікінг".

Торік у "Вікінгу" вдалось зібрати 20 коробок з дарунками.

Окремо можна стати Миколайчиком і для захисниць. Акцію оголосили у "Землячки. Ukrainian Front". На сторінці розписали, як зібрати дарунок для жінки, з чого він має складатись. Потрібно вкласти лист до захисниці та сам подарунок. Це можуть бути термошкарпетки, термокружка, термоковдра, крем для обличчя чи рук, бальзам для губ, сухий душ або сушкар, хімічні грілки/газові горілки, смаколики, кава/чай. 

У «Землячки. Ukrainian Front» радять купувати ті речі для жінок, які б взяли із собою у похід. Дарунки прийматимуть до 1 січня 2024-го.

Підтримка літніх людей

Також можна попіклуватись про літних людей та зробити подарунок і їм. Для цього слід долучитись до ініціативи благодійного проєкту "Старість НА радість". Завдяки волонтерам можна виконати мрію літньої людини. Запити — різні: від теплого спортивного костюма та сенсорного телефону.

благодійні проєкти до Різдва

Один з листів літньої людини до проєкту "Старість НА радість"

В іншому благодійному фонді "Let's help" закликають долучитись до збору різдвяних подарунків для самотніх бабусь та дідусів. Щорічний проєкт називається "Огорни теплом". Інструкція, як долучитись до нього:

  1. Купити подарунок самостійно та покласти його у різдвяний будиночок у ТРЦ Gulliver чи ТРЦ Ocean Plaza (з 05.12.23 по 28.12.23). "Let's help" забере всі подарунки 29 грудня та передасть їх в геріатричні пансіонати.
  2. Зробити внесок на сайті на будь-яку комфортну суму. На зібрані кошти волонтери придбають кожному підопічному новорічний подарунок і привезуть стареньким.
благодійні проєкти до Різдва

У "Let's help" щомісяця допомагають людям похилого віку в геріатричних пансіонатах та самотнім літнім людям

Піклування про тварин

Можна купити подарунки близьким у крамниці Animalism, а всі кошти підуть на порятунок тварин від війни. Це проєкт UAnimals. 

"Зігріти близьких теплим пледом «Рись» — це зігріти тварин у притулках. Утеплити когось із рідних пухнастим регланом «Хохітва» — це нагодувати тварин у вогневих зонах. Потішити дитину свистунцем «Сипуха» — оплатити лікування евакуйованим котові чи собаці. Ми щиро прагнемо, аби речі з крамниці були зручні й зігріли вас не тільки своїм теплом і красою, а й думкою, що ви долучаєтеся до руху з порятунку тварин, коли купуєте світшот, футболку чи шарф", — йдеться на сторінці UAnimals.

Благодійний світшот від Animalism

Благодійний світшот "Хохуля" від Animalism

А в Happy Paw спільно з лінією магазинів Eva оголосили благодійний проєкт "Свята з хвостиком". Ініціатива покликана допомогти безхатнім тваринам пережити зиму.

Як долучитися?

  1. Завітати на https://teploeva.happypaw.ua/
  2. Знайти там котика чи песика, яких бажаєте зігріти
  3. Оберіть стиль будиночка, де хвостик зможе перезимувати в теплі
  4. Додайте елементи затишку: дрова, їжу або м'яку лежаночку

Кожен елемент утеплення = донейт.

Проєкт можна підтримати до кінця грудня.

Рубрика:
Кейсы
931

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: