fbpx
Сегодня
Полезности 08:05 28 Дек 2022

Подарки незнакомцам: 25 идей, как порадовать тех, кто нуждается в частичке чуда

Совершенно необязательно дарить материальное. Иногда наше время и внимание скажут больше привычных подарков. Кроме того, радовать подарками можно и незнакомых людей, даря добро и поддержку, столь нужные украинцам сегодня. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Різдво та Новий рік уже зовсім близько, і ми навіть під час війни вже відчуваємо їх у повітрі. Цьогоріч ми маємо змогу відзначити Новорічні свята й зібратися в родинному колі біля ялинки насамперед завдяки нашим військовим, волонтерам, енергетикам, рятівникам, медикам, комунальним працівникам. Не слід забувати й про те, що цьогоріч далеко не всі родини зможуть зібратися разом, щоб з надією на мир і краще майбутнє відсвяткувати початок нового року.

Яке рішення?

Новорічні свята  — це любов, сім'я, доброта та дарування. І, мабуть, ви вже придумали, що подарувати своїм близьким, щоб показати їм свою любов та турботу.

То чому б не витратити ще деякий час на подяку та допомогу тим, хто теж потребує свята?  

Ми склали список із 25 простих способів поширити справжній дух новорічних свят та поділитися теплом, яке ви маєте вдома, з іншими. Надихайтеся, вмикайтеся, підключайте до створення цих чудових подарунків близьких, рідних та дітей. Розкажіть про них знайомим та в соцмережах. Не всіх таких проявів уваги та підтримки можна фізично торкнутися. До того ж цілком ймовірно, у багатьох випадках ви так і не дізнаєтеся, хто саме отримав ваші подарунки. Але, повірте, кожен із них зробить світ навколо нас трохи краще і світліше вже сьогодні.

Як це працює?

Подарунки для дітей

подарунки незнайомцям

1. Подаруйте дітям книжки. Тут є різні варіанти дій, про один із них ми розповіли тут. Але є й інші способи. Так, можна ініціювати допомогу книгарням прифронтових міст. Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА нещодавно розповіло зворушливу історію: там отримали дзвінок з Нікополя, міста, яке щодня потерпає від російських обстрілів. "Хочу замовити декілька книг на магазин. У нас дітей практично не залишилося, але хоча б пару книг на вітрину до свят…". Після цього до видавництва почали приходити замовлення від людей з усієї країни — але люди купували книжки не для себе, а для дітей Нікополя.

Дізнайтесь, які міста та книгарні потребують книжок та дрібки різдвяного дива для дітей, та оформіть замовлення книжок в українських видавництв для них.

2. Влаштуйте читання книжок для дітей. Запропонуйте почитати книги вголос у класі вашої дитини. Або зв'яжіться з місцевою книгарнею, щоб дізнатися, чи можете ви організувати читання вголос у дитячій секції. Якщо це можливо, виберіть книгу із різдвяними оповіданнями чи казками.

3. Багато дітей зустрінуть Новий рік у лікарні. Принесіть повітряні кульки, гірлянди, листівки, подарунки до дитячої палати місцевої лікарні. Ви, певно, не зможете вручити їх самим дітям через заходи безпеки, але ви можете попросити медперсонал передати їх або попросити дозволу на це батьків, які є з дітьми в цей час. Ваші маленькі подарунки та добрі слова можуть допомогти зробити свята в лікарні особливими для маленьких пацієнтів.

Подарунки для переселенців та старших людей

4. Чимало переселенців і зараз живуть у шелтерах, гуртожитках та дитячих садках. Принесіть їм чи передайте через благодійні організації маленьку ялинку з прикрасами, а для дітей — іграшки, набори для малювання, головоломки, книжки. Такі маленькі подарунки можуть створити відчуття свята для тих, хто не має змоги зустріти ці свята вдома. А ще — дадуть людям зрозуміти, що про них не забули та про них дбають. Це дуже важливе відчуття, а надто — у святковий період.

5. Організуйте для мешканців шелтеру турнір з настільних ігор або просто вечірнє чаювання. Побудьте поряд з ними й послухайте їхні історії. Жартуйте й сумуйте разом. Подаруйте людям, які втратили все, відчуття родини та дому.

6. Об'єднайте кілька знайомих сімей та "всиновіть" будинок для людей похилого віку.  Разом придбайте прості подарунки для кожного мешканця (крем для рук, шкарпетки, ліхтарики тощо) та домовтеся про час доставлення подарунків. Мешканцям будинку буде дуже приємно отримати такі новорічні сюрпризи, адже часто вони не мають нікого, хто міг би порадувати їх так. Якщо ви можете організувати особисту зустріч з мешканцями, побути з ними, послухати їхні історії — зробіть це. Людям похилого віку надзвичайно важливо мати таку увагу та підтримку.

7. Сходіть у супермаркет всією сім'єю та придбайте кілька найменувань продуктів, щоб покласти їх до благодійного кошика/полички для нужденних, які зараз є практично в усіх великих магазинах. Додайте до продуктів тривалого зберігання щось святкове — фрукти, цукерки, сидр, кремове печиво.

8. Розберіть свій гардероб, взуття та одяг ваших дітей і віднесіть хороші, але вже не потрібні вам речі в місце збору гуманітарної допомоги. Слідкуйте за тим, щоб одяг був у належному стані. Для когось ваші речі зможуть стати справжнім подарунком.

9. А якщо ви творча людина й маєте таких самих друзів, вирушайте до шелтера чи геріатричного пансіонату з колядками, новорічною виставою чи мініконцертом. Такий прояв турботи зігріє та запам'ятається мешканцям надовго!

Подарунки для тих, хто допомагає Україні вистояти

подарунки незнайомцям

10. Замовте на Різдво доставлення піци або іншої їжі співробітникам пожежної частини, поліційної дільниці або лікарні. Вони щодня допомагають нам впоратися із наслідками війни й не тільки. А ще можна принести каву дорожньому робітнику, поліціянту чи людині, яка працює на вулиці. Адже навіть у морози в них часто немає можливості відлучитися зі свого робочого місця за гарячим напоєм. Що може бути краще за неочікуваний приємний сюрприз? Такий маленький жест вдячності — найменше, що ми можемо зробити для них.

11. Якщо є можливість, занесіть кілька літрів бензину у кав'ярню, куди ви забігаєте випити кави, коли у вашому районі вимикають світло, у "Пункт незламності" в найближчій школі, до маленької крамниці, що працює під час відключень від генератора та дозволяє місцевим зарядити в ній телефони тощо. Вони підтримують нас, коли нам потрібна допомога, тож така подяка точно порадує їх.

12. Не всі герої носять плащі. Згадайте тих, хто цьогоріч попри все підтримував лад у вашому під'їзді, попри блекаут приходив на ваш дев'ятнадцятий поверх полагодити кран, що протікає, та просто був поруч. Передайте новорічну листівку, шоколад, пару яблук чи мандаринів консьєржці, двірнику, електрику, сантехніку, що обслуговують ваш будинок. Їм точно буде приємно, що ви згадали про них у свята.

13. Не забудьте також привітати з прийдешніми святами робітників найближчих до вас відділень "Укрпошти", "Розетки", "Нової пошти", "Епіцентру". Саме ці служби й бізнеси після російських атак допомагають тисячам українців залишатися зі світлом та на зв'язку, безплатно заряджати гаджети й телефони. Прості слова подяки та добрі побажання мають велике значення!

Подарунки для волонтерів і захисників

подарунки незнайомцям

14. Надішліть різдвяні листівки захисникам. Їх не обов'язково купляти, а можна намалювати й підписати разом із дітьми. Ми точно знаємо — яскраві поробки маленьких українців зроблять розташування й бліндажі трошки теплішими. А можливо, малюнок саме вашої дитини для когось із захисників стане йому або їй оберегом.

15. Також можна зайти на офіційні сторінки підрозділів та бригад і там написати кілька слів подяки та привітання з прийдешніми святами для наших захисників і захисниць.

16. Чимало наших захисників зараз перебувають у госпіталях через поранення. Їх теж можна порадувати напередодні свят — наприклад, приготувати для них їжу всією сім'єю. Звісно, зараз у шпиталях ніхто не залишається голодним, проте страви "як у мами й бабусі" стануть для військових трохи більшим, ніж просто їжею.

17. Станьте донором і здайте кров для поранених. Дізнайтеся заздалегідь правила забору крові, і знайдіть донорський пункт, щоб за лічені хвилини допомогти врятувати здоров'я та життя захисникам України. Ваша кров може врятувати й цивільних. Сьогодні донори потрібні Україні, як ніколи.

18. Знаєте місце, де наші невтомні жінки плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки, пакують теплі речі на фронт? Занесіть їм печива, кави або чаю, а якщо зараз немає світла, то й термос з окропом. А якщо печивко буде ще й власноруч спеченим — це додасть ще більше гарного настрою. Нехай їм стане тепліше.

19. Є ще один дієвий спосіб порадувати захисників, волонтерів, медиків, рятувальників — "підвісити" у тістечко чи гарячий напій у вашій улюбленій кав'ярні. Так ви підтримаєте і наших героїв, і український бізнес.

Подарунки для сусідів

20. Прикрасьте дошку оголошень у під'їзді та розмістіть на ній вітання для ваших сусідів. Можна навіть створити спільну дошку привітань, де кожен зможе написати побажання на Новий рік. Потішити людей можна й простим словом, тож не варто нехтувати цією можливістю.

21. А ще можна зробити й розмістити в спільному просторі будинку банку з побажаннями. Так кожен охочий сусід зможе витягнути з неї новорічне побажання для себе. Не забудьте переконатися, що всі ці побажання добрі — і нехай вони обов'язково здійсняться!

22. Тему смаколиків ми розкрили ще не до кінця. Адже сусідів теж легко порадувати власноруч зробленими ласощами! Наприклад, можна разом із дітьми спекти різдвяне імбирне печиво та пригостити ним сусідів на своєму поверсі. Рецепт для печива можна знайти тут (а крім того — ще й ідеї для екологічно нешкідливих прикрас — ними можна прикрасити не лише власну оселю, але й спільний із сусідами простір).

23. Практичні "подарунки" теж важать. Сьогодні у багатьох ліфтах багатоповерхівок небайдужі залишають "рятівні коробки". Про них ми вже писали тут. Якщо в ліфті вашого будинку такої ще немає — можливо, час взятися за її створення.

24. Маєте непотрібний килимок? Покладіть його на ґанок, щоб підійматися сходами, що ведуть до під'їзду, було не так слизько. Можливо, у вас є вазонки з рослинами, яким уже не вистачає місця вдома? Їх можна залишити в під'їзді й там їх і доглядати, зробивши спільний з сусідами простір зеленішим і приємнішим для ока. Поміркуйте про те, які ще дрібниці могли б зробити ваш під'їзд зручнішим і приємнішим, і можливо, виявиться, що ви — саме та людина, яка легко зможе ними поділитися!

Ще більше корисних рішень!

Маленькі подарунки для незнайомців

подарунки незнайомцям

Дарувати тепло насправді легко. Навіть найменша допомога — наприклад, з важкими сумками з супермаркету, які сусід несе на передостанній поверх, або з фотографією для незнайомців, які хочуть зробити групову знимку, або десять хвилин прибирання сміття в місцевому сквері або парку — усе це робить світ навколо трошки добрішим. Усе це — маленькі подарунки, які ми можемо робити одне одному щодня, але які особливо важливі зараз — у період свят, коли не всі мають поруч близьких, щоб розділити їх з ними.

Навіть у темряві є місце світлу й святу. Будьмо генераторами світла одне для одного.

Цей матеріал створено онлайн-виданням «Рубрика» в межах програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання «Рубрика» і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
14784

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: