fbpx
Сегодня
Анализ 16:26 07 Июн 2018

А коррупционеры против. Как депутаты голосовали за Антикоррупционный суд

Верховна Рада підтримала законопроект про створення Вищого антикорупційного суду в Україні. За відповідне рішення, з урахуванням майже 2 тис. поправок, проголосували 317 народних депутатів. Зважаючи на важливість цього голосування, у Парламенті були присутні Президент України Петро Порошенко та прем’єр Володимир Гройсман, які закликали підтримати законопроект. Тож пропонуємо ознайомитися, як депутати голосували за це рішення.

Фото Reuters

Більшість фракцій підтримали створення Антикорупційного суду майже одноголосно. При цьому, серед тих, хто голосував проти — найчастіше були фігуранти гучних антикорупційних розслідувань.

Майже у повному складі підтримали створення Антикорупційного суду депутати від фракції "Блок Петра Порошенка". Із 136 народних обранців проголосували за 123. Ще двоє, — Олександр Третьяков та Валерій Давиденко, — утрималися, а троє — не голосували. 8 депутатів фракції були відсутні на засіданні. Серед відсутніх і фігурант гучного розслідування НАБУ про "бурштинову справу" — Борислав Розенблат.

"Це буде лакмусовий папірець цієї зали, тому що ми чітко побачимо, хто тільки на телевізійних ефірах чи на шпальтах газет бореться з корупцією, а хто реально в залі приймає рішення, які дозволять нам вирішувати цю проблему набагато більш ефективно", — зазначив напередодні голосування голова фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов.

70 депутатів із фракції "Народний фронт" також підтримали законопроект. Утримався лише Євген Дейдей, якого НАБУ підозрює у незаконному збагаченні. Ще 10 депутатів були відсутні під час голосування. Інший депутат, причетний до "бурштинової справи" Максим Поляков, був відсутній у залі засідань.

Серед позафракційних депутатів підтримали створення антикорупційного суду 43 народних обранці та 1 утримався.

Фракція Політичної партії «Опозиційний блок» майже у повному складі не підтримала законопроекту — 22 депутати голосували проти, 3 утрималися та 9 не голосували.  Ще 7 депутатів були відсутні.

Лідер "Опозиційного блоку" Юрій Бойко виступив напередодні голосування з трибуни та завив, що його фракція не підтримуватиме створення Антикорупційного суду, бо це нібито є порушенням Конституції.

"Більше року тому 335 депутатів цієї зали проголосували за проведення судової реформи. Народ очікував, що суди будуть змінені, але замість цього нам сьогодні пропонують, — і це особливий цинізм, — Парламент повинен прийняти рішення, яке напряму протирічить Конституції України, статті 125, згідно з якою заборонено створення окремих особливих судів", — сказав Бойко.

Фракція Політичної партії «Об'єднання "Самопоміч" підтримала створення Антикорупційного суду. 22 депутати проголосували за це рішення, 1 проти та двоє не голосували.

Лідер фракції Олег Березюк виступив напередодні голосування та висловив застереження щодо окремих ризиків.

"Самопоміч" бачить у нинішньому законопроекті один ризик, яким обов'язково спробують скористатися топ-корупціонери — номінування експертів до Ради міжнародних експертів буде робитися не урядами держав, які нам допомагають боротися з корупцією, а просто міжнародними організаціями. Сюди будуть знову намагатися провести "Найджелів Браунів" і видати їх за міжнародних експертів", — зауважив Березюк.

Прикметно, що єдиним із представників "Самопопомочі", хто не голосував за створення Антикорупційного суду виявився Андрій Журжій. Депутата звинувачують у корупційному правопорушенні.

"За результатами повної перевірки декларації народного депутата було встановлено відображення в ній недостовірних відомостей на загальну суму понад 1 млн 200 тис. гривень", — йдеться у заяві НАЗК.  

Серед депутатів групи «Партії «Відродження» 21 проголосував за створення суду та 1 депутат утримався.

Не підтримала законопроекту фракція "Радикальної партії Олега Ляшка". Лише двоє депутатів із 21 проголосували за. Ще 15 утрималися, двоє — проти та двоє — були відсутні.

Депутат від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук, якого також підозрюють у корупційних діяннях, голосував проти створення Антикорупційного суду.

14 депутатів із 20 від фракції «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» підтримали створення Антикорупційного суду. Троє — не голосували та один — утримався.

Група «Воля народу», до якої входить 19 депутатів також підтримала законопроект 18 голосами. Один депутат був відсутній у сесійній залі.

Під час голосування картки ще двох депутатів — Ніни Южаніної і Мустафи Найєма не спрацювали, тому вони звернулися до президії ВР із заявами з проханням зарахувати їхні голоси за законопроект про антикорупційний суд.

35
2970

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: