fbpx
Сегодня
Защитники 10:12 14 Окт 2018

14 изменений в ВСУ за последние годы, о которых вы могли не знать

Посвящается Дню защитника Украины. Как изменилась украинская армия с 2014-го? (укр.).

З 2014-го року українські бійці захищають територіальну цілісність і незалежність України від російської збройної агресії. Кажуть, що українська армія якісно змінилася за цей час, але часто факти про значущі перетворення губиться серед інших інформаційних приводів.

«Рубрика» зібрала 14 змін, що відбулися у ЗСУ за останні 4 роки. Дізнайтеся, що нового у наших захисників.

1. За 4 роки чисельність ЗСУ збільшилася вдвічі

За даними міністра оборони України Степана Полторака, на початок лютого 2018 року чисельність ЗСУ сягнула 255 тисяч осіб. 4 роки тому чисельність Збройних сил була 146 тисяч.

Сьогодні в нас практично створена професійна армія. Тільки за останні два роки ЗСУ підписали контракти з 130 тисяч військовослужбовців — це люди, які вже воювали, вмотивовані, досвідчені, пройшли підготовку, зокрема з партнерами із США, Канади, Великобританії.

2. Рекордний бюджет

За 4 роки фінансування ЗСУ досягло рекордної цифри – у 2018 році Міноборони отримало бюджет у 83,3 млрд грн. Це найбільше фінансування української армії за всі роки незалежності.

Загалом витрати на Збройні сили України сьогодні складають майже 3% ВВП. А в 2019 році на потреби армію планують виділити близько 200 млрд гривень.

3. Кожний 10 військовослужбовець ЗСУ – жінка

Кожний 10 військовослужбовець ЗСУ – жінка

На сьогоднішній день контракт зі Збройними силами України підписали 25 тисяч жінок, які проходять службу на рівні з чоловіками-військовими. Таким чином кожний 10 військовослужбовець України – це жінка.

Збільшення кількості жіноцтва у війську стало можливим за рахунок розширення переліку професій, на які дозволено працевлаштування жінок. Їм стали доступні такі військові професії як кулеметник, снайпер, гранатометник тощо. Цей перелік розширили 2016 року, а у 2017-му на контракт до ЗСУ прийняли 3 тисячі жінок.

При цьому на території проведення ООС служили чи продовжують служити біля 7 тисяч жінок, у яких укладено контракт з Міноборони.

Варто зазначити, що у вересні парламент надав можливість українським жінкам ставати генералами ЗСУ, що є вагомим досягненням у питаннях ґендерної рівності. Наразі в українській армії понад 3 тисячі жінок-офіцерів і 70 – жінок-полковників.

Читайте також: Жінкам-генералам в Україні бути. Про ґендер у ЗСУ.

4. Введення нового вітання «Слава Україні! – Героям слава!»

Під час параду на честь 27-ї річниці Незалежності України 24 серпня військовослужбовці почали використовувати вітання "Слава Україні!" – "Героям слава!" замість звичайних вітань. 3 вересня за поданням Президента України Петра Порошенка в парламенті було зареєстровано законопроект № 9036 "Про внесення змін до статутів Збройних Сил України".

І ось 4 жовтня 2018 року Верховна Рада цей законопроект. Відповідно до змін, гасло "Слава Україні" звучатиме під час вітання чи прощання старших офіцерів з військовослужбовцями, про що писала «Рубрика»

Раніше статут ЗСУ передбачав, що старший за званням говорить "Вітаю, товариші", на що військовослужбовці відповідали: "Доброго здоров'я, товаришу", додаючи наприкінці військове звання.

Окрім того, в статуті закріплять можливість використовувати звернення "пан" замість радянського "товариш".

Відповідно до документа, поза строєм на вітання начальника або старшого за званням "Доброго здоров'я, пане" або "Вітаю, воїни", військовослужбовці відповідатимуть: "Доброго здоров'я, пане", додаючи наприкінці військове звання.

А під час прощання – "До побачення, панове", у відповідь – "До побачення, пане".

5. Відмова від «радянщини» у формі військових

Військові звання та знаки розрізнення ЗСУ

Військові звання та знаки розрізнення ЗСУ

У липні 2016 року Президент України  Петро Порошенко затвердив документ «Предмети уніформи і знаки відмінності Збройних сил України», який прибирає радянські п'ятикутні зірки з погон українських військових.

Відтепер на погонах з'явилася відзнака у формі ромба. Вона була розроблена з врахуванням історичних відомостей та традицій української армії ще з часів Запорізької Січі.

Також змінили колір одягу і головних уборів. Тепер уніформа Сухопутних військ – захисно-зелена, Повітряних сил – сіро-синя, Спеціальних сил операцій –  сіро-сталева. Бійці ВДВ змінили блакитний берет на темно-бордовий.

6. Перехід на стандарти НАТО

Перехід на стандарти НАТО

Протягом останніх 4 років українська армія переходить на основні стандарти Альянсу. Наші військові систематично тренуються із солдатами іноземних країн, беруть участь у великих міжнародних навчаннях, зокрема під егідою НАТО.

На сьогоднішній день за стандартами НАТО вже підготовлено 1400 інструкторів.

Згідно Державної програми розвитку Збройних Сил реформування української армії за зразком НАТО має завершитись до 2020 року.

7. Зарплата військових зросла у 3 рази порівняно з 2014 роком

Сьогодні зарплата рядового українського солдата складає 7,5 тисяч гривень, офіцерського складу – 10 тисяч гривень. Вищу платню отримують військові на Донбасі. Рядовий, який виконує завдання у зоні бойових дій, заробляє 17 тисяч гривень. Оклади у десантників і морської піхоти, вони  сягають 20 тисяч.

Якщо порівнювати ці суми із грошовим забезпеченням 2014 року, то зарплата військових зросла у 3 рази.

Відповідно до проекту бюджету на 2019 рік, з наступного року зарплати військових зростуть ще на 30%.

8. ЗСУ використовує нове озброєння вітчизняного виробництва

Одна із найголовніших змін у ЗСУ – їхнє озброєння. Особливо значення має використання зброї вітчизняних оборонних підприємств. Так у 2017 році вітчизняні оборонні підприємства виготовили і передали ЗСУ понад 2000 одиниць озброєння.

Серед найновіших розробок – БМП-У, БРЕМ «Лев», ПТРК «Стугн-П», БТР-4М, «Оплот-Т», ЗРК » Печора», РСЗВ «Вільха», ОТРК «Сапсан», БТР «Фантом»,  тощо.

9. Нова емблема воєнної розвідки України

Нова емблема воєнної розвідки України

З 2016 року Головне управління розвідки Збройних сил України отримало новий герб.

На новій емблемі українських розвідників зображена сова, що тримає в лапах караючий меч, що пронизує територію Росії.

Гасло українських розвідників написано латиною — «Sapiens dominabitur astris» («Мудрий буде панувати над зірками»).

Для фону нового герба Головного управління розвідки ЗСУ обрало кольори прапора України, а територію РФ, в яку впирається вістря меча, зафарбували сірим кольором.

10. Створення Сил спеціальних операцій (ССО)

ССО України

5 січня 2016 року було створено новий підрозділ ЗСУ – Сили спеціальних операцій (ССО).

Сили спеціальних операцій — це комплекс особливих заходів з залученням всіх видів розвідки та проведенням інформаційно-психологічних операцій задля досягнення єдиної мети –знищення ворога держави.

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на ви!».

Відомості про особовий склад Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, а також про осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали з ними на конфіденційній основі, становлять державну таємницю і підлягають захисту відповідно до Закону України «Про державну таємницю».

11. Нова система продовольчого забезпечення

Харчування ЗСУ

Раніше якість харчування у більшості військових частин була предметом постійних скарг та нарікань. До 2015 року військові ЗСУ обходилися послугами аутсорсерів – цивільних компаній, які поставляли продукти, готували їжу та видавали її військовим. Якість такої їжі була незадовільна.

Реформа процесу харчування в ЗС України – це зміна формату роботи з постачальниками та процесу приготування їжі. Восени 2015 року на нове харчування перевели дві пілотні військові частини – Західну військово-морську базу (м. Одеса, в\ч 2238) та Національну академію сухопутних військ ім. П. Сагайдачного (м. Львів).

Крім того, скасовані норми споживання (грами) продуктів харчування. Єдине обмеження — це калорійність, вартість та наявність обов'язкових страв у меню.

Натепер у тих військових частинах, які перейшли на нове харчування, страви готують саме військові кухарі, які у разі необхідності передислокування підрозділу пересуваються разом із ними.

До реформи, відповідно до Постанови КМУ №426, військовослужбовці мали доступ до де-факто 40-45 продуктів харчування. У реформованих військових частинах натомість діє Каталог з 396 позицій продуктів, зокрема, м'ясо, риба, овочі, фрукти та кисломолочні продукти. Начальник продовольчої служби може замовляти будь-які позиції з цього Каталогу на визначену суму.

Бюджет МО України на харчування у 2018 році – 3,5 млрд грн. З них: ремонт їдалень – 325 млн грн, нове обладнання – 41 млн грн.

У 2017 році на нову систему харчування було переведено 23 військові частини. На нову систему харчування у 2018 році планується перевести ще 51 військову частину.

12. Затвердження інституту військового капеланства

КАПЕЛАН

Тепер присутність священика у військових частинах нормативно врегульована. З липня 2014 року співпраця релігійних організацій з військовими структурами питання створення інституту військового капеланства вперше вийшла на загальнодержавний рівень. Кабінетом Міністрів України 2 липня 2014 р. було видано розпорядження «Про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі». Від 14 грудня 2016 року діє наказ № 685 міністра оборони, яким вводиться в дію Положення про службу військового духовенства.

Сьогодні капелани духовно підтримують воїнів, проте їм заборонено брати безпосередню участь у бойових діях та мати зброю. У складі батальйону може утримуватися одна посада військового священика, навіть якщо чисельність зазначених підрозділів менше ніж 500 чоловік особового складу.

У Збройних силах України наразі 102 штатні посади капеланів. Заповнені 67 із них.

13. Удосконалення системи підготовки військ

 142 навчально-тренувальний центр сил спеціального призначення

Станом на сьогодні створено 142 навчально-тренувальний центр сил спеціального призначення. У вересні 2018 року до центру на випробування надійшли полегшені бронежилети й нові балістині шоломи від UaRms, НВП «Темп-3000» та «ДІСІ». На базі центру планується створення навчального комплексу з підземними інженерними комунікаціями для підготовки спецпризначенців. Новий навчальний комплекс буде використовуватися для практичного відпрацювання тактики дій, стрілецької та спеціальної підготовки бійців ССпО в умовах обмеженого простору.

Також було відновлено роботу 201 навчального центру оперативного забезпечення (Кам'янець-Подільський). Навчання проводиться за 38 спеціальностями, з них лише 10 спеціальностей — за напрямком для військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту. Завершується облаштування 16-ти класів та встановлення необхідного технічного інвентарю. Зокрема, ц червні 2018 року на одному з полігонів, в районі проведення операції Об'єднаних сил, військові інструктори центру провели двотижневу поглиблену підготовку вогнеметних підрозділів оперативно-тактичного угруповання «Північ».

Однією з новацій у системі тренування українських військ є застосування підготовки штабів рівня батальйон-бригада з використанням сучасних засобів імітації бойових дій та програмного забезпечення типу JCATS.

14. Українська армія — найсильніша в Європі серед країн-не членів НАТО

ЗСУ сильні

Збройні сили України у 2018 році посіли восьме місце у рейтингу найефективніших армій Європи за версією Global Firepower.

«За версією Global Firepower саме українська армія – найсильніша на європейському континенті серед збройних сил країн-не членів НАТО», — повідомив Президент України Петро Порошенко.

Варто зазначити, що у загальному рейтингу найсильніших армій світу Україна посідає 29 місце. У 2017 році Україна посіла 30 позицію у світі. Усього у рейтингу оцінюють 136 армій країн.

75
36999

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: