fbpx
Сегодня
Фото 22:10 08 Фев 2024

У Києві п’ять мам семикласників однієї зі шкіл готують борщові набори для ЗСУ: навіщо це рішення

English version here

Фото: ГО "Матусин борщик"

В одній зі столичних шкіл п'ять мам семикласників розпочали історію потужного волонтерського руху «Матусин борщик», який нагодував вже десятки тисяч захисників.

Про це пише Рубрика, посилаючись у Фейсбуці на історію розвитку та роботи волонтерського руху.

У чому проблема?

З початком повномасштабного вторгнення російської армії на територію України сотні тисяч українців приєдналися до волонтерського руху.

Волонтери — це саме та сила, яка об'єднує нас та заохочує простягати руку ближньому. Ці люди на зв'язку 24/7, оперативно закривають потреби армії та допомагають українцям пережити складні часи.

Адже нашим захисникам потрібна не тільки зброя та військове обладнання й амуніція, але якісне та поживне харчування. Звичайно, військові забезпечені ним, але так хочеться домашнього та смачненького. До того ж деякі страви, як от гарячі супи та борщі, не так просто зберігати влітку, а взимку, коли морози не так просто вберегти свіжі овочі від замерзання.

Яке рішення?

Тому ще у вересні 2022 п'ять мам семикласників однієї київської школи зустрілися, щоб приготувати смачненьке для українських воїнів, а неочікувано для себе створили цілий волонтерський рух.

Вони відправили на фронт уже понад 60 000 борщових наборів і не зупиняються на цьому.

Фото: ГО «Матусин борщик»

Як це працює?

У вересні 2022 їх об'єднали не лише діти-однокласники, а й бажання допомогти ЗСУ. Вдома вони почали сушити м'ясо й овочі для приготування борщу в польових умовах.

З часом до них приєднувалися все нові й нові господині. І вже в червні 2023 одна з волонтерок Анастасія зареєструвала ГО «Матусин борщик».

ГО

Фото: ГО «Матусин борщик»

Сьогодні їхня команда — це 13 жінок, які з любов'ю готують для захисників.

ГО

Фото: ГО «Матусин борщик»

Завдяки донатам людей та розширенню команди збільшилися й кількість та розмаїття посилок:

  • Борщові набори,
  • джерки,
  • кабаноси,
  • енергетичні батончики.
ГО

Фото: ГО «Матусин борщик»

Активні волонтерки готують усе.

ГО

Фото: ГО «Матусин борщик»

Як розповідають, вони надсилають щомісяця до 7 000 порцій супів і борщів та близько 10 кг м'яса.

ГО

Фото: ГО «Матусин борщик»

А у відповідь отримують найкращу нагороду — звіти від захисників з подякою.

ГО

Фото: ГО «Матусин борщик»

Підтримати команду може фінансово будь-який охочий за посиланням у дописі.

Нагадаємо, що грибна ферма родини Ільчуків «Яблунівські печериці», що у Фастівському районі Київщини щомісяця надає 200 кг грибів, з яких виробники роблять сухі супи та борщі для потреб ЗСУ. А з 24 лютого до середини квітня 2022 родина Ільчуків безкоштовно віддала ресторанам та волонтерським організаціям 63 тонни грибів.

Окрім того, як раніше писала «Рубрика«, намагаючись підтримати захисників, іноді українці передають на фронт надто велику кількість харчів. Через польові умови, де, як правило, немає холодильників, їжа швидко псується.

У соцмережах з'явилося багато дописів військовослужбовців із застереженнями, щоб напередодні Великодня їм не надсилали надміру їжі, яку воїни просто не зможуть з'їсти. "Рубрика" зібрала прості правила, які допоможуть формувати передачки правильно, економити ресурси та дбати про військових. Читайте докладніше у нашому матеріалі: «Смаколики на фронт: що і як передавати, щоб не марнувати зусиль«.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: