fbpx
Сегодня
Полезности 10:47 01 Окт 2020

Международный день вегетарианства: его важность и положительное влияние

Фото unsplash

Всесвітній день вегетаріанства (World Vegetarian Day) – щорічне свято, головною метою якого є привернення уваги суспільства до вегетаріанської культури харчування. Все більше людей щороку свідомо відмовляються від м'яса та інших продуктів тваринного походження. Існує декілька основних причин, чому люди стають вегетаріанцями. Хтось відмовляється від м'яса через етичні міркування, турбуючись про тварин та інші живі організми. Інші стають вегетаріанцями, аби покращити своє здоров'я та загальне самопочуття. Також екосвідомі люди обирають вегетаріанство, щоб зменшити кількість викидів парникових газів та адресувати глобальні проблеми пов'язані зі зміною клімату.

Чому цей день важливий для світової спільноти?

Міжнародний день вегетаріанства надихає задуматися над етичними питаннями, адресує екологічні проблеми та проблеми зі здоров'ям. Офіційне святкування цієї дати поширює інформацію про особливості та переваги вегетаріанського способу життя. Це також істотно збільшує і без того широке коло людей, зацікавлених у відмові від м'яса, адже знайомить їх з особливостями та перевагами вегетаріанського способу життя.

Це важливо, адже промислове тваринництво забирає життя у понад  25 мільярдів тварин щороку. Середньостатистичний американець відповідальний за насильство та вбивство в середньому 90 тварин кожного року. На щастя, ми можемо врятувати тварин та зупинити страждання живих істот, просто змінивши свої харчові звички. 

Також відомо, що промислове тваринництво є джерелом трьох парникових газів: метану, діоксиду азоту та вуглекислого газу. Результати дослідження показують, що якби всі стали вегетаріанцями до 2050, вже завдяки припиненню виробництва червоного м'яса викиди парникових газів пов'язаних із промисловим тваринництвом, зменшилися б на 60%. А якби всі стали веганами, кількість викидів зменшилася б приблизно на 70%.

Міжнародний день вегетаріанства

Фото unsplash

Вегетаріанство – важливий крок на шляху до веганства

Більшість веганів розпочинають свій шлях свідомого харчування саме з вегетаріанства. Перш за все, такий перехід є менш стресовий для нашого організму. Крім того, набагато легше психологічно поступово відмовлятися від продуктів тваринного походження. На щастя, оскільки веганство стає більш популярним, наразі можна знайти все, від рослинних сирів та йогуртів і до улюбленої з дитинства згущеним молоком. А рослинне молоко сьогодні продається майже у всіх великих супермаркетах та навіть у деяких невеличких крамничках. Ви можете обрати своє улюблене серед різноманіття горіхових, бобових та злакових напоїв. Саме відмову від молочних продуктів часто асоціюють зі значним покращенням самопочуття, чистою шкірою та здоровішою системою травлення. Крім того, перейшовши на веганство, можна зробити свій внесок до припинення експлуатації тварин. 

Але не варто переживати, якщо ви досі не змогли перейти на веганство. 23% вегетаріанців відмовляються від м'яса поступово. І тільки одна людина з п'яти може в один день свідомо відмовитися від усіх продуктів тваринного походження. 

Навіть відмовившись лише від м'яса, ви вже робите великий внесок у майбутнє планети. Важливо далі залишатися відкритими та поінформованими щодо свідомого харчування та етичного стилю життя. Змотувавши своїх друзів чи рідних спробувати вегетаріанську дієту, ви вже проявляєте важливий для планети активізм. 

Якщо ви досі не змогли відмовитися від м'яса, станьте вегетаріанцем хоча б сьогодні, на один день. Приготуйте смачні вегетаріанські страви та візьміть із собою на роботу, щоб поділитися з колегами. Також ви можете просто зробити смачну вегетаріанську вечерю для рідних. Якщо не маєте часу, навідайтеся до улюбленого ресторану та спробуйте нову вегетаріанську страву. Покажіть своїм прикладом, що бути вегетаріанцем – це не лише корисно і правильно, але і смачно. Кожен з нас може зробити чималий внесок, інформуючи інших про користь вегетаріанства. 

Міжнародний день вегетаріанства – це час кожному свідомо поглянути на своє харчування та задуматися над тим, як наша їжа впливає на здоров'я і самопочуття, навколишнє середовище та суспільство в цілому. Святкуйте цей день разом з друзями чи рідними та пам'ятайте, що просто відмовившись від м'яса, ми не лише дбаємо про своє здоров'я, але й вирішуємо чимало екологічних та етичних проблем.

Авторка: Софія Остимчук, представниця кампанії Веган Челендж

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: