fbpx
Сьогодні
Колонка 11:41 01 Бер 2023

Рік російського ядерного тероризму

24 лютого ми відзначаємо роковини повномасштабного вторгнення й водночас – роковини початку повномасштабного російського ядерного тероризму. Захоплення атомних електростанцій та їх обстріли, аварійні зупинки енергоблоків, брехня та шантаж – це тільки частина російських методів тиску на Україну та світову спільноту. Й понад надзвичайну небезпеку таких дій, жодна з них не дала рф перевагу у цій війні. Тож час підсумувати все, що сталося з українськими атомними об'єктами за цей рік та зробити висновки.

У перший день повномасштабного вторгнення російські війська захопили Чорнобильську АЕС та Зону відчуження – території, які десятиліттями залишалися закритими через свою небезпеку. В ніч з 24 на 25 лютого наш SaveEcoBot фіксував стрибки радіації у 30 разів безпосередньо на території станції та навколо неї. На захопленій території окупанти активно переміщалися важкою військовою технікою, окопувалися у Рудому лісі та навмисно підпалювали заражений деревостій. Це спричинило вивільнення в атмосферу радіоактивних речовин.

Ми у SaveDnipro від початку пильно спостерігаємо як за рівнем радіаційного фону в Україні, збираючи дані від державних та приватних систем і встановлюючи власні станції, так і за перебігом російського ядерного тероризму. Ми створили лендінг із хронологією окупації ЧАЕС та будемо доповнювати його інформацією про ядерний тероризм щодо інших АЕС, що постраждали від російської агресії. Лендіг доступний українською та англійською мовою, щоб якомога більше людей дізналися про хижацтво росії. Ми мусимо привернути увагу громадськості та міжнародних інституцій до російського ядерного тероризму.

2,5 млрд грн –  це сума збитків через окупацію Зони відчуження, за повідомленням Міндовкілля

Окупація Чорнобильської зони відчуження тривала з 24 лютого по 31 березня. За цей час окупанти вивели з ладу систему контролю радіаційного стану та знищили майже 100 одиниць сучасного обладнання центральної аналітичної лабораторії м. Чорнобиль. Водночас через постійні пожежі в унікальному комплексі Чорнобильського заповідника знищено майже 12 тис. га угідь. Загальні збитки від усіх дій російських військ склали 2,5 млрд грн, й ще доволі довго Україна не зможе відновити той рівень наукових досліджень та робіт, що був до початку повномасштабного вторгнення.

11 ракет пролетіло у небезпечній близькості від АЕС України від початку повномасштабного вторгнення

Певно, за цей рік росіяни жодного разу по-справжньому не замислилися про те, які насправді наслідки можуть мати їхні дії. Інакше не можна пояснити того, що у різний час у небезпечній близькості над українськими АЕС пролітали російські крилаті ракети. 7 ракет пролетіло над Південноукраїнською АЕС, 2 ракети – над Хмельницькою АЕС та 2 ракети над Запорізькою АЕС. Важко та дуже страшно уявляти, що могло статися, якби ці ракети випадково впали на будь-яку з атомних станцій!

3 рази відбувалася аварійна зупинка атомних енергоблоків на різних АЕС України через масовані ракетні обстріли об'єднаної електромережі

Коли в росії зрозуміли, що українців не перемогти на полі бою, то почали масовані ракетні атаки енергооб'єктів критичної інфраструктури  України. Через перебої в електропостачанні, 3 рази відбувалась аварійна зупинка атомних енергоблоків різних АЕС. 15 листопада були частково знеструмлені Хмельницька та Рівненська АЕС, 23 листопада через зниження частоти в енергосистемі на Рівненській, Південноукраїнській, Хмельницькій та Запорізькій АЕС спрацював аварійний захист й всі енергоблоки були автоматично відключені, а внаслідок масованої атаки 10 лютого 2023 року зупинили один з енергоблоків ХАЕС. Попри закладену можливість таких аварійних зупинок, це небезпечно, адже всі АЕС мають отримувати електроенергію для власних потреб, зокрема, для охолодження ядерного палива у реакторах. А дизель-генератори, якими оснащені станції, розраховані на певний строк роботи, тож якби об'єкти енергетичної мережі не вдалося полагодити, могли статися дуже страшні речі.

Принаймні 17 разів війська рф обстріляли українські атомні електростанції

Для російського ядерного тероризму не існує меж, тож росіяни обстрілювали українські атомні електростанції. 19 вересня російські війська здійснили обстріл Південноукраїнської АЕС, ймовірно, ракетою "Іскандер", яка вибухнула за 300 метрів від ядерного реактора, де утворилася вирва діаметром 4 м та глибиною 2 м.

Водночас найбільше обстрілювали саме окуповану Запорізьку АЕС, оскільки вона знаходиться близько до лінії фронту та є значним важелем впливу у руках росіян. Фактично, росіяни перетворили станцію на військову базу. Від ночі, коли ЗАЕС була захоплена, "прильоти" припадали на територію промислового майданчика, майданчиків біля енергоблоків, майданчика поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП), поруч із дільницею зварювання та сховищем джерел випромінювання тощо. Через такі обстріли 5 серпня було серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, 20 серпня була пошкоджена одна з будівель ЗАЕС, станція працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. А внаслідок обстрілу 20 листопада було щонайменше 12 «прильотів», й зафіксовано пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, що призвело до нерадіоактивного витоку.

1 раз росіяни здійснили підрив боєприпасів прямо на майданчику захопленої ЗАЕС

Невибіркових обстрілів ЗАЕС росіянам виявилося мало, тому 14 березня 2022 року окупанти підірвали частину боєприпасів на майданчику захопленої Запорізької атомної електростанції. Це сталося біля руїн учбово-тренувального центру та енергоблоку №1.

Принаймні 9 разів внаслідок обстрілів було пошкоджено лінії електропередач на Запорізькій АЕС

Постійні обстріли на Запорізькій АЕС не тільки спричиняли руйнування будівель, а й пошкодження ліній електропередач, що з'єднують станцію з об'єднаною енергосистемою України. Як було зазначено раніше, радіаційна безпека будь-якої атомної електростанції залежить від її спроможності отримувати та віддавати електроенергію в енергосистему країни. Зокрема й через постійні пошкодження високовольтних ліній, енергоблоки ЗАЕС зупиняли чи переводили на рівень потужності, при якому забезпечувалися тільки власні потреби станції.

Принаймні 7 разів на Запорізькій АЕС відбулось аварійне включення дизель-генераторів, внаслідок пошкодження ліній електропередач, що живлять станцію

Атомні електростанції – це дуже складні енергетичні об'єкти, у яких безпека залежить від безлічі факторів. Хоча при їх проєктуванні ймовірність фізичних впливів різного рівня  враховувалася, та навряд інженери уявляли, що ворогом буде безпринципний ядерний терорист. Тому внаслідок пошкоджень ліній електропередач Запорізької АЕС, не завжди вдавалося обмежитися зниженням рівня потужності енергоблоків. У ситуаціях, коли ЗАЕС зовсім втрачала зв'язок з енергомережею, відбувалося аварійне включення дизель-генераторів. Це ставалося принаймні 7 разів за минулий рік, й тоді відлік до ядерної катастрофи обраховувався годинами. До нині нам пощастило, що українським енергетикам вдавалося все полагодити вчасно.

Що більше часу проходить від початку окупації Запорізької АЕС, то стає зрозуміліше, що потрібно діяти активніше. Щоб сприяти роботі із формування нового механізму радіаційної безпеки, ми у "SaveDnipro" організували круглий стіл "Ядерна безпека України – безпека Світу. План дій для України", що відбувся 21-го лютого.

У заході взяли участь представники Міністерства енергетики України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, ДСНС, Українського гідрометеорологічного центру, Державної інспекції ядерного регулювання України, та Черкаської військової обласної адміністрації. На заході також були присутні представники громадського та експертного середовища: керівниця ГО "SaveDnipro" Ірина Черниш, головний розробник SaveEcoBot Павло Ткаченко, двоє представників Greenpeace: Шон Берні та Ян Ванде Путте, що є експертами із ядерної енергетики та енергетичної політики і перебували з місіями на ЧАЕС та ЗАЕС, а також народна депутатка колишнього скликання і членкиня ГО "Міжнародний центр Перемоги України" Вікторія Войцицька та представник ГО "Екодія" Артем Колесник.

Мета круглого столу полягала у спробі вибудувати дорожню карту щодо подальшої діяльності основних зацікавлених сторін у напрямку забезпечення інтересів України на міжнародному та внутрішньоукраїнському рівнях у питаннях ядерної безпеки під час війни.

3 рази росіяни відкрито шантажували Україну та світ діями, що можуть спровокувати ядерну катастрофу на Запорізькій АЕС

Шантаж – це невіддільна частина будь-якого тероризму, навіть ядерного. Росії виявилося замало просто окупувати та обстрілювати ЗАЕС, принаймні тричі вони відкрито погрожували світу діями, що здатні спричинити ядерну катастрофу на найбільшій у Європі атомній станції.

8 серпня загарбники заявили про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати. У своїй заяві начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф генерал-майор валерій васильєв, котрий тоді командував гарнізоном ЗАЕС, сказав, що «тут будет или русская земля, или выжженная пустыня». 18 серпня цей же командир пригрозив: «Може бути розглянуто питання про виведення до «холодного резерву» 5-го та 6-го енергоблоків, що призведе до зупинки станції». Якби енергоблоки зупинили, то енергію, що вони виробляють, не можна було б використовувати на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції. Це наблизило б можливий сценарій радіаційної катастрофи.

Вже восени, 20 жовтня, стало відомо, що росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС, яка містить близько 18 млн кубометрів води. Якби її підірвали, Запорізька АЕС залишилася б без води для охолодження енергоблоків.

Принаймні 5 разів росія розповсюджувала брехню про створення Україною "брудної бомби" та підготовку провокації із використання радіоактивних речовин

Терористи завжди брешуть та блефують, й російські ядерні терористи – теж не виключення. Окупанти створювали та поширювали фейки про порушення ядерної безпеки на Запорізькій АЕС, зокрема стверджували, що завезена ними важка військова техніка та боєприпаси – це власність України. У жовтні 2022 року росіяни обвинувачували Україну у підготовці "брудної бомби" на ЗАЕС, для якої, за твердженням рф, може бути використане відпрацьоване ядерне паливо та радіоактивні відходи, які зберігаються на майданчику станції. У січні 2023 року росіяни вже брехали про нібито "зберігання на території Рівненської АЕС наданого Україні озброєння та боєприпасів", а у лютому міністерство оборони рф звинуватило Україну в намірі здійснити радіаційне забруднення своєї території для звинувачення москви напередодні надзвичайної сесії Генасамблеї ООН 22 лютого.

Напротивагу рф, Україна завжди дотримувалася своїх зобов'язань перед МАГАТЕ і вимог 7 стовпів ядерної безпеки на своїх ядерних об'єктах. І зараз, у роковини повномасштабного вторгнення, рівень радіаційного фону в країні безпечний, й перевірити це можна на нашій мапі радіаційного фону.

Принаймні 5 разів ГУР повідомляв, що росіяни готують провокації на атомних станціях України – ЧАЕС та ЗАЕС

Головне управління розвідки України неодноразово повідомляло про підготовку провокацій на окупованих атомних електростанціях. У березні з'явилась інформація про підготовку теракту на ЧАЕС, відповідальність за який окупанти спробують перекласти на Україну. Тривожна інформація надходила і з Запорізької АЕС, востаннє світ про провокації попереджали на початку грудня, коли росіяни завезли на територію захопленої електростанції кілька реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) «Град». Російська мета таких провокацій одна – упевнити світ у своїй безпринципній жорстокості та готовності до найважчих злочинів, щоб отримати бажане. Та Україна та світ готові цьому протистояти.

Принаймні 28 днів МАГАТЕ не мало зв'язку з окупованими ЧАЕС та ЗАЕС

Галузі, у яких застосовуються ядерні технології, надзвичайно зарегульовані, за їх використанням та впровадженням пильно слідкують як на рівні окремих країн, так і на рівні міжнародного співробітництва. Зокрема, Міжнародне агентство з атомної енергії, прагне сприяти мирному використанню ядерної енергії та перешкоджати її використанню в будь-яких військових цілях, зокрема у вигляді ядерної зброї. Програми МАГАТЕ сприяють розвитку мирного застосування ядерної енергії, науки та технологій, забезпечують міжнародні гарантії проти неправомірного використання ядерних технологій та матеріалів, а також сприяють розвитку стандартів ядерної безпеки та їх реалізації. Саме тому так важливо, щоб в Агентства був постійний зв'язок з атомними енергостанціями країн-учасниць агенції. Проте через російську військову агресію МАГАТЕ не мало зв'язку з ЧАЕС та ЗАЕС 28 днів.

189 днів триває місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕ

Попри важливе місце МАГАТЕ у системі світової ядерної безпеки, тільки 1 вересня перша місія Агентства прибула на Запорізьку атомну електростанцію. Нині, у роковини повномасштабного вторгнення, місія безперервно триває 189 день. Дуже важливо, що зараз на ЗАЕС присутні незалежні експерти, оскільки це дає змогу об'єктивніше моніторити ситуацію, що склалася. Зокрема, інспектори можуть на власні очі бачити всі дії росіян на станції, що допомагає розвіювати їхню брехню.

Щоб припинити російський ядерний тероризм, SaveDnipro та інші громадські організації звернулися з колективним відкритим листом до представників керівних і виконавчих органів МАГАТЕ та провели відповідну акцію у Відні під час 66 генеральної конференції Агентства. Громадськість вимагає виключити росію зі складу Ради керуючих МАГАТЕ, призупинити права рф як члена МАГАТЕ, відсторонити громадян рф від виконання обов'язків у виконавчому органі МАГАТЕ та призупинити все поточне технічне співробітництво та науково-технологічні обміни між Агентством та Державною корпорацією з атомної енергії «росатом» та АТ «росенергоатом».

Що ж, у день роковин повномасштабного вторгнення в Україну, є доцільним підсумувати рік російського ядерного тероризму. Важко порахувати скільки разів світ був за крок до катастрофи. Цей рік висвітлив наскільки неідеальною є світова система безпеки та як багато часу та кризових подій потрібно для того, аби протистояти новим викликам. Попри щоденну небезпеку, погрози, шантаж та обстріли, світу не вдалося ні зупинити війну, ні, принаймні, створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС. Небезпека залишається такою ж гострою, як і в перший день. Світова спільнота має активізувати ці зусилля, а громадянське суспільство повинно посилити тиск на міжнародні організації, що скоріше закінчити цей ядерний тероризм. Лише разом можна зупинити це ядерне божевілля!

793

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: