fbpx
Сьогодні
Колонка 11:00 09 Тра 2024

У Мені хочуть досягти рівня, за якого громада використовуватиме передові енергоефективні рішення у всіх сферах життя

Збереження навколишнього середовища, зменшення викидів забруднюючих речовин, оптимізація витрат на комунальні послуги і, як наслідок, поліпшення якості життя мешканців – ключові причини, чому Менська громада взялася за впровадження енергоефективних технологій. У цьому напрямку громада працює вже з 2013 року.

За цей час на території громади успішно реалізувала низку проєктів із підвищення енергоефективності:

  • перевели частину котелень на альтернативні види палива;
  • встановили сонячні панелі на будівлі міського ЦНАПу та побудували станцію сонячних батарей;
  • оновили вуличне освітлення міста та міських населених пунктів, використовуючи енергозберігаючі технології;
  • здійснили енергоефективну реновацію приміщення дитячого садочка «Сонечко»;
  • розпочали заліснення малородючих земель.

Водночас у громаді визнають наявність прогалин в енергетичному напрямі, які сьогодні суттєво стримують розвиток використання енергоефективних технологій. Одна з ключових проблем для Мени – брак кадрів. Вкрай складно знайти фахівця у сфері енергоменеджменту, особливо на заробітну плату в органах місцевого самоврядування.

Інша суттєва проблема – низька енергоефективність будівель та інженерних мереж, значна частина з яких побудована без врахування енергоефективних стандартів. Це призводить до великих витрат енергії на опалення та кондиціонування повітря. У підсумку громада вимушена витрачати значні кошти на оплату вартості енергоресурсів.     

Також у Менській громаді наразі недостатньо використовуються відновлювані джерела енергії, як-то сонячні панелі, вітряні турбіни або геотермальна енергія. Причина банальна – висока вартість подібних проєктів та недостатні фінансові спроможності самої громади. Це сповільнює процес зменшення залежності від традиційних джерел енергії та впливу на довкілля. Але робота у цьому напрямку триває. Потенціал у громади є.

У Мені хочуть досягти рівня, за якого громада використовуватиме передові енергоефективні рішення у всіх сферах життя

"Нашій громаді необхідно впровадити комплексні заходи з енергоефективності, зокрема, модернізацію житлового та комунального секторів, встановлення енергоефективного освітлення та опалення, інтеграцію відновлюваних джерел енергії та розвиток програми з енергозбереження. Потрібно також удосконалити системи управління енергоспоживанням, провести інформаційні кампанії та навчальні заходи для мешканців щодо ефективного використання енергії та зменшення витрат", – пояснює Геннадій Примаков, міський голова Мени, який наразі перебуває на фронті. 

У місті переконані, що досягненню цих цілей сприятиме співпраця  з DiXi Group "В рамках напрацьованого МЕПу будуть розроблені заходи, як-то утеплення будівель, модернізація опалювальних систем та встановлення відновлюваних джерел енергії. Це допоможе нам зменшити витрати на комунальні послуги, суттєво знизити  рівень викидів парникових газів, оптимізувати використання наявних ресурсів та розширити використання відновлювальної енергетики. Інвестиції в енергоефективність та відновлювані джерела енергії  також стимулюватимуть економічний розвиток громади, дозволять створити нові робочі місця. Усе це позитивно вплине на якість життя наших мешканців", – наголошує Геннадій Примаков.

Мена прагнедосягти рівня, за якого громада використовуватиме передові енергоефективні рішення у всіх сферах життя. Створити стійку, сучасну та ефективну енергетичну систему. Після завершення співпраці з DiXi Group тут планують активно впроваджувати запропоновані проєкти енергетичних планів та залучати додаткові ресурси й фінансову підтримку для реалізації найкращих для громади проєктів з енергоефективності.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

416

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: