fbpx
Сьогодні
Колонка 11:33 29 Бер 2023

У півтора рази більше рубок: ясінянський лісгосп стаханівськими темпами знищуватиме Карпати?

Суцільні рубки у Ясінянському лісгоспі

Десь зараз Ясінянський лісгосп (Закарпаття) проводить лісовпорядкування. Тобто розробляє менеджмент-план, який визначає, що буде відбуватися в лісгоспі наступні 10 років. З колегами з Української природоохоронної групи ми проаналізували проект нового менеджмент-плану, він вражає. 

По-перше, за законом, Ясінянський лісгосп мав обговорити менеджмент-план з громадськістю і опублікувати проект менеджмент-плану в мережі. Але на практиці ці документи з'явилися у вільному доступі буквально в останній момент, ще й не повністю. Як завжди, повна прозорість лісової галузі)

По-друге, у найближчі 10 років Ясінянський лісгосп планує щорічно рубати 108 тисяч кубометрів. Для порівняння, це десь 3600 фур з деревиною. 108 тисяч кубометрів – це в півтора рази більше, ніж було передбачено менеджмент-планом за минуле десятиріччя! Тобто Ясінянський лісгосп свідомо нарощує обсяги рубок.

По-третє, а що це будуть за рубки? З одного боку, рубки головного користування. Порівняно з минулим десятиріччям, їх буде на 45% більше. І більшість з них (80%) – це суцільні рубки. Зокрема в мішаних ялинових лісах, де їх проведення заборонили в грудні 2020 року. Саме ті суцільні рубки, відмову від яких так багато разів декларувало керівництво лісової галузі та навіть Міндовкілля. На жаль, тільки на словах.

З іншого боку, Ясінянський лісгосп планує купу санітарних рубок. Каже, що багато лісів сохне та потребує втручання. Але в переліку запланованих рубок – десятки ділянок старезних природних лісів, де ні про яке всихання чи захаращення не може бути й мови.

Для прикладу, наводимо фрагмент документу, де санітарні рубки заплановані в природних високогірних лісах віком 132-172 років. У Карпатах таких залишилося вкрай мало, це природоохоронна цінність європейського масштабу!

ясінянський лісгосп

Частина старих лісів, де плануються санітарні рубки, – це взагалі праліси. У 2019 році лісгосп відмовився визнавати пралісами понад 660 гектарів лісів, а потім ще й заблокував міністерську комісію, яка мала вирішити питання. З того часу ці ділянки перебувають у статусі "спірних", будь-які рубки на них заборонені. Але Ясінянському лісгоспу все одно.

Взагалі в 2022 році Ясінянський лісгосп проходив процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Міністерство дало добро, але поставило низку умов. Серед яких – не проводити рубки в лісах, які охороняються Бернською конвенцією. Це зокрема високогірні ялинові, а також букові ліси. Сам лісгосп під час ОВД повідомляв, що таких лісів – 5500 гектарів. Звісно, в останній версії менеджмент-плану лісгосп планує рубки й у таких лісах.

А от ще один фокус Ясінянського лісгоспу. У новому менеджмент-плані частина раніше протиерозійних лісів дивним чином перетворилася на експлуатаційні ліси. Тобто під час лісовпорядкування Ясінянський лісгосп вирішив, що частину лісів, які раніше мали запобігати селям, паводкам та лавинам, можна перекваліфікувати в ліси практично без обмежень на рубки.

ясінянський лісгосп

Ніякої аргументації таких змін лісгосп не наводить. Цікаво, що про це думають мешканці Ясінянської громади, які регулярно страждають від паводків, зокрема з людськими жертвами. Чи буде їм ок? Особливо враховуючи, що ерозія та Ясінянський лісгосп – практично синоніми.

ясінянський лісгосп

Ерозія грунту внаслідок діяльності Ясінянського лісгоспу

З умовно позитивного: новий менеджмент-план лісгоспу поки що лише проект. Його ще має погодити Міністерство захисту довкілля. Тому є шанс (невеликий), що ця дичина не пройде. Ми вже звернулися до Міндовкілля з цього приводу.

З однозначно негативного: Ясінянський лісгосп – лише один з багатьох в Українських Карпатах. Прямо зараз лісовпорядкування проходять інші закарпатські лісгоспи. Публічного доступу до проектів їхніх менеджмент-планів немає, але найвірогідніше, що там історія така ж сама. Збільшення обсягів рубок, знищення залишків старовікових лісів, маніпуляція з категоріями лісів і так далі. Будемо аналізувати нові документи в міру їх надходження.

5012

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: