fbpx
Сьогодні
Колонка 14:09 04 Лют 2024

Як тютюнові компанії полюють на дітей у соцмережах

Philip Morris International та British American Tobacco, дві найбільші світові тютюнові компанії, рекламують тютюнові та нікотинові вироби дітям та молоді у соцмережах, таких як Meta (Facebook), Instagram, X (Twitter) та TikTok. Про це йдеться у звіті неурядової міжнародної організації Campaign for Tobacco-Free Kids, що охоплює понад 60 країн світу. 40 % аудиторії, залученої маркетинговим контентом PMI та BAT в соцмережах, складають молоді люди віком до 25 років.

Контент, який рекламує Velo, Vuse (BAT) та IQOS (PMI) на Facebook, Instagram, X та TikTok, був переглянутий більше ніж 3,4 мільярди разів, 385 мільйонами осіб, з них 150 мільйонів молоді та 16 мільйонів підлітків віком до 18 років.

Як тютюнові компанії полюють на дітей у соцмережах

Для залучення молоді та створення іммерсивного (технологія повного або часткового занурення у віртуальний світ) маркетингового ефекту в соцмережах тютюнові компанії використовують набір тактик. Серед них:

  • прямий маркетинг

British American Tobacco та Philip Morris використовують щонайменше 56 акаунтів у соцмережах у 45 країнах для прямої промоції та продажу тютюнових та нікотинових виробів. Залучені лідери думок у соціальних медіа позначають ці сторінки, щоб розширити охоплення та використовують хештеги, не пов'язані з курінням, такі як #LoveTheUnexpected, #CricketFever та #StayInTheMoment, зокрема, щоб залучити аудиторію, яка не споживає тютюн чи нікотин.

  • лідери думок у соціальних медіа

BAT та PMI створили мережу лідерів думок у соціальних медіа по всьому світу, які показують вживання тютюнових та нікотинових виробів як частину «крутого» та «бажаного» способу життя. Тютюнові компанії залучають різноманітних інфлюенсерів: з різних ніш та з різною кількістю підписників: від мікро із тисячею підписників до мега з мільйонною аудиторією.

Як тютюнові компанії полюють на дітей у соцмережах

Як тютюнові компанії полюють на дітей у соцмережах

  • платна реклама

BAT та PMI використовують платну рекламу у Facebook та Instagram для просування тютюнових та нікотинових виробів. Варто зауважити, що така реклама не дозволена згідно з поточною політикою Facebook та Instagram, але тютюнові компанії ігнорують ці правила, а Meta (власник Facebook та Instagram) не ефективно забезпечує їх виконання. Як результат, тютюнові компанії просувають вбивчу продукцію, а Facebook та Instagram заробляють гроші.

  • колаборації зі спортивними брендами, музикантами, діячами культури

Тютюнові компанії співпрацюють з популярними спортивним брендами, музичними фестивалями та окремими діячами культури — все для того, аби асоціювати вбивчу продукцію з трендовим та стильним контентом у соцмережах. BAT вже довгий час співпрацює з командою McLaren Formula 1 Racing Team, музичною платформою Spotify. Також тютюнові компанії співпрацюють з брендами моди — Conde Nast Traveller, Elle, Designist, Vice, Harpers Bazaar та Esquire. 

Авто McLaren Racing з лого електронної сигарети від BAT

Авто McLaren Racing з лого електронної сигарети від BAT "Vuse"

Такі колаборації дозволяють тютюновим компаніям просувати свої продукти перед аудиторією, яка значно перевищує їхню власну.

  • знижки, конкурси та розіграші

Тютюнові компанії активно використовують промокоди на знижки, конкурси та розіграші, щоб залучити аудиторію до поширення свого контенту та збільшити охоплення. Таким чином тютюнова індустрія полює на дітей та молодь, які найчастіше споживають такий контент та легко піддаються на маніпуляції та заохочення.

Яка ситуація в Україні?

В Україні тютюнові компанії застосовують ті ж самі тактики, що й в інших країнах. Дослідження ВООЗ 2023 року демонструє, що 37,8% українців спостерігають рекламу тютюнових або нікотинових виробів. Основними джерелами такої реклами є місця торгівлі відповідної продукції (22,5%) та мережа інтернет (22,4%). Реклама найбільше приваблює молодь — серед осіб віком 18-29 років рекламу тютюну та нікотину помічали 69,2 % респондентів

Тютюнові компанії активно залучають лідерів думок  різних ніш та охоплень для реклами та просування продукції, здебільшого в Instagram та TikTok. Також співпрацюють зі стрімінговими платформами.

Наприклад, IQOS (PMI) співпрацює з українським стрімінговим сервісом Megogo для залучення нової аудиторії, з

українським фешн брендом BEVZA (у колаборації випустили лімітовану версію аксесуарів). 

Також IQOS пропонує бонусну програму для клієнтів (підтримка сервісів, екстра гарантії, передпродаж девайсів) та сертифікати на знижки в обмін на опитування.

Застосування вищеописаних тактик є прямим порушенням статей 16, 16-1, 16-2 Закону України №2899-IV, які забороняють рекламу, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання тютюну та електронних сигарет, зокрема, і в інтернеті. Винятком є інформація фізичних осіб на особистих сторінках в соцмережах, проте фізичні особи у разі реклами того чи іншого товару мають ставити відповідне маркування. Контроль за дотриманням цього Закону покладений на Держпродспоживслужбу України.

Також нагадаємо, що компанія Philip Morris International є найбільшим платником податків в бюджет росії з усіх іноземних компаній ($4,9 млрд за 2022 рік) та визнаним міжнародним спонсором війни проти України

Що з цим робити?

Неурядова міжнародна організація Campaign for Tobacco-Free Kids (CTFK) рекомендує впроваджувати такі заходи:

  • Урядам необхідно впроваджувати внутрішні та транскордонні заборони на маркетинг усіх тютюнових та нікотинових виробів та посилювати контроль за їх виконанням.
  • Компанії соціальних мереж повинні приймати та активно впроваджувати політики, що всебічно забороняють рекламу тютюну та нікотину на їхніх платформах. 
  • На Десятій сесії Конференції Сторін РКБТ ВООЗ (COP10) сторони повинні прийняти проект рішення та запропонувати рекомендації щодо подолання транскордонної реклами та просування тютюнових виробів у медіа. 
3128

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: