fbpx
Сьогодні
Колонка 10:24 04 Жов 2023

Консультації у психолога онлайн та офлайн: чи є різниця?

Завдяки кіно ми звикли до наступної картинки прийому в психолога: він сидить у кріслі, а пацієнт лежить на кушетці. Та з початком пандемії, а потім і повномасштабної війни терапевти дедалі частіше почали приймати онлайн. Як із усім новим, люди не надто довіряють спілкуванню з фахівцем через екран монітора.

Вирішили розібратися, чи є різниця між консультаціями онлайн та офлайн.

Моя відповідь на це запитання могла б бути дуже короткою: «ні, різниці немає». Про це свідчить і мій досвід роботи, і наукові дослідження.

Так, не ми перші ставимо собі це запитання – за останні роки вчені провели безліч досліджень, в яких перевіряли результативність онлайн та офлайн сесій з психологами. Всі вони довели, що різниці немає. Наприклад, за даними останнього метааналізу (аналізу багатьох рандомізованих контрольованих досліджень, що досліджують одне питання) 2021 року з загальною вибіркою в 664 людини з різними тривожними розладами (від підліткової тривожності до фобії павуків і страху публічних виступів), психотерапія онлайн та офлайн мала однакову ефективність.

І кожен з цих видів консультацій має свої плюси. Давайте розберемо, які саме.

Консультації у психолога онлайн та офлайн

Плюси онлайн-консультацій 

  • Ви можете отримати допомогу в будь-якій точці світу в будь-який час. Зараз, коли велика війна розкидала українців по різних країнах, це дуже корисна опція. Якщо у вас сталася, наприклад, панічна атака в бомбосховищі, ви маєте можливість швидко написати чи зателефонувати терапевту й отримати своєчасну допомогу.
  • Людям, які зазнали дуже тяжких моральних травм, часто складно розкриватися перед психологом. В особливо складних випадках (полон, тортури, сексуальні злочини) пацієнт може перші 5-10 сеансів працювати з терапевтом, не вмикаючи камеру. Таким чином людина має можливість адаптуватися у своєму ритмі та встановити контакт із психологом.

Консультації у психолога онлайн та офлайн

Плюси офлайн-консультацій

  • Для терапевта значно простіше працювати. Сесії наживо дають психологу доступ до спостереження за проявами клієнта: його позою, жестами, зміною реакцій. І завдяки цьому швидше встановлюється більш глибокий контакт.   

Отже, вам обирати вид консультацій з психологом. Але абсолютно точно не варто боятися онлайн-спілкування. Воно не менш результативне, але може бути більш комфортним. 

«Фонд Маша» надає можливість учасницям офлайн-програми «Незламна мама» займатися з психологами онлайн і після закінчення проєкту. Зокрема, жінки та їхні діти, які проходили програму психоемоційної стабілізації на змінах за підтримки ООН Жінки, Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), мали змогу отримати по вісім онлайн-консультацій від уже знайомих по проєкту психологів чи психологів Центру ментального відновлення «Незламна» від «Фонду Маша».

Довідка

Програма «Незламна мама» впроваджується за технічної підтримки ООН Жінки та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого і оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

WPHF надає термінове фінансування місцевим жіночим організаціям громадянського суспільства (ОГС) в Україні. За технічної підтримки структури ООН Жінки WPHF фінансує жіночі організації та очолювані жінками ОГС для підтримки їх важливої діяльності на передовій, надання термінової гуманітарної допомоги жінкам-біженкам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також для захисту жінок та дівчат від сексуального та гендерно зумовленого насильства.

1001

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: