fbpx
Сьогодні
Колонка 17:50 16 Вер 2021

Веселись і допомагай. Чому про благодійні проєкти треба говорити

English version here

Рубрика

Як піарити "добрі справи" та чому це має бути весело? 

Ми звикли, що про благодійність мовчать, а якщо і говорять, то це (часто) про сльози та жалість. Працює? Безсумнівно. Ефективно? Не завжди.

Змінюється все й навіть підходи до "експлуатації" людської емпатії. Погодьтеся, значно приємніше допомогти комусь, не заливаючись сльозами, а весело проводячи час. Та й розповідати про це простіше. 

Саме такої стратегії дотримується і законодавець альтернативної благодійності "Кураж", культовий захід з більш ніж п'ятилітньою історією.

Веселись і допомагай. Чому про благодійні проєкти треба говорити

Фото: kyivmaps.com

Допомагайте, "куражачись"

Сходити на "Кураж" має кожен. 

Це легендарна барахолка з благою метою: допомогти тим, хто цього потребує. Зібрати кошти для дитячих лікарень, допомогти табору для особливих діток чи подарувати усмішку Ба та Ді, підтримавши фонд "Життєлюб" — і все це з чудовим настроєм та шаленим драйвом.

Передати атмосферу неможливо, її треба відчути. Десятки локацій, зірки, музика, фуд-корт і сотні (багато сотень) усміхнених людей. Фух, ви вже зрозуміли, що я фанатка цього івенту.

Але зараз зовсім не про це. 

Мене як піар-менеджера довго турбували питання, наскільки важко у цій сфері  комунікувати з партнерами та ЗМІ, проводити піар-кампанію, та які інструменти найдієвіші.

Тому і запитала. В команди Куража.

Ділюсь з вами, бо це буде корисно для всіх. Не лише громадських та  благодійних організацій, але й бізнесу.

Бренди-друзі

Знайдіть тих, хто вас підтримає. У вас точно є однодумці, ті кому близька ваша мета. Запропонуйте їм співпрацю, дружбу чи попросіть про допомогу. Повірте, вам не відмовлять (принаймні не всі). Формуйте ком'юніті, підтримуйте зв'язки та не забувайте: один в полі не воїн. Принаймні не в цьому випадку.

Веселись і допомагай. Чому про благодійні проєкти треба говорити

Фото: Кураж / Facebook

  •  Наскільки легко бренди, компанії та лідери думок йдуть на контакт? Часто відмовляють?

Ми завжди прагнемо максимально поважати коло інтересів людини, з якою спілкуємося та пропонувати одразу те, що може її зацікавити. З Куражем зорі взагалі склалися так, що це ком'юніті і явище, яке не потребує презентації — всі знають і люблять Кураж, легко йдуть на контакт. Тому в даному випадку наша задача — гармонійно продовжувати представляти такий важливий проєкт, зберігаючи його унікальний вайб та висвітлюючи прості та зрозумілі цінності. Відмови трапляються, але у практиці піару — це нормальна частина робочого процесу.

Веселись і допомагай. Чому про благодійні проєкти треба говорити

Фото: Кураж / Facebook

Навчіться говорити

Про сторітелінг та його важливість не говорив тільки лінивий, але створити справді класну та "робочу" історію вміють далеко не всі. Навчіться розповідати про поблему і пропонуйте рішення. Правильний посил — запорука успіху, і не тільки в благодійності. Просто про складне і незрозуміле. А якщо ще й додати трохи веселощів та гумору, то питання майже вирішено. Ніякої зайвої драми, сліз та "сопливого" контенту. 

Це шкодить. Усім.

  •  Найбільший біль піарника в благодійності?

Найбільший біль — правильна подача матеріалу таким чином, щоб медіа було цікаво про нього писати, а читач не відчував примусу долучитися, жалості або інших не найприємніших почуттів, що так часто асоціюються з благодійністю. Якраз із Куражем ми навчаємося говорити про благодійність весело, з надією та радістю, вдячністю до тих, хто допомагає, та повагою до вибору тих, хто з будь-яких причин вирішив цього не робити. Адже суть альтернативної благодійності, яку просуває Кураж, — у свободі вибору, у легкості та відсутності зайвої драми. 

Веселись і допомагай. Чому про благодійні проєкти треба говорити

Фото: Кураж / Facebook

Експериментуйте з інструментами

Перевірена часом класика і провокації. Світ не стоїть на місці, тому покладатись винятково на один піар-інструмент означає самому рити собі яму. Звісно, старі добрі інструменти, такі як текст в усіх форматах, і досі прекрасно працюють. Ба більше, без них нікуди. Але забувати про інші не варто. 

Експерементуйте. Співпрацюйте. Дивуйтеся і дивуйте. 

І люди до вас повернуться, розкажуть друзям і прийдуть усі разом. А "сарафанне радіо" завжди було найкращою рекламою.

  • Улюблений та найбільш дієвий інструмент просування?

В першу чергу, це, звичайно, тексти будь-якого виду та формату. З початку нашої роботи ми приділяли значну увагу кожному листу, зверненню, коментарю… Якщо чесно, іноді на те, щоб сформулювати текст так, як нам дійсно подобається, йде купа часу, але це також і наша характерна риса: спілкуємося з людьми так, як хотіли б, щоб спілкувалися з нами, а тому намагаємося одразу вибудувати комунікацію таким чином. Окрім того, ми дійсно любимо кожного нашого клієнта і хочемо, щоб цим відчуттям проймалися і всі, до кого ми звертаємося. 

Ще одним з інструментів, який нам надзвичайно подобається, є креативні колаборації з брендами та людьми. Це можливість поєднати два існуючі круті напрями та отримати щось нове.

Говорити про благодійність треба. Це не просто потрібно, це життєво важливо. 

Тому говорімо про неї разом. Голосно. Весело. Куражачись. 

Щоразу даруючи нашу усмішку та допомогу, тому, хто цього так потребує.

3692

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: