fbpx
Сьогодні
Колонка 11:17 30 Бер 2023

Синдром "поганої мати". Як звільнитися від почуття провини

Навіть у мирні часи матері часто почувають провину перед дітьми, бо, наприклад, не мають достатньо часу на малечу. Під час війни це відчуття тільки посилилося. Все, що мама створювала, планувала і робила для своєї дитини раніше, стало неможливим зараз. Як побороти відчуття провини і відчути себе «хорошою мамою»? 

Синдром «поганої матері» – це біль і сум через те, що, здається, ви не можете дати дитині потрібне і в достатній кількості. Самозвинувачення, врешті, веде до виснаження, розпачу та депресії.

– Зараз все більше і більше жінок звертається за допомогою у питанні «як бути достатньо хорошою мамою» і впоратися з болісним відчуттям провини, – говорить Ірина Басіста. – Я чую від них: «Я погано справляюсь зі своїми батьківськими обов'язками», «максимум, що я можу – це нагодувати дитину», «я мало часу проводжу з донькою», «у мене немає сил на те виховання, про яке я мріяла», «я в апатії» або «я сварюсь зі своїми дітьми», «мені здається, що я втрачаю свого підлітка»… Але всі ми зараз вчимося бути мамами в раніше невідомих умовах. А це вже свідчить про те, що ви вже достатньо хороша мама!

Як боротися з відчуттям провини?

  1. Найперше, про що треба подумати мамі в цей момент: хто насправді винен у тому, що все так? Це не мама, а росія і російські війська, які вторглися на нашу землю і зруйнували мирне життя.
  2. У нашого мозку лише одна головна задача – вижити, тому все, що ви зараз робите, націлене на виживання і пристосування до нових реалій. Виживете ви – виживуть ваші діти. Тому психіка робить усе, щоб долати стрес і продовжувати жити. Хтось справляється краще, комусь потрібно більше часу. Ми всі різні, тому по-різному проходимо і проживаємо воєнний досвід.
  3. Я знаю, що помічати свої недоліки простіше, ніж хвалити себе. Тому пропоную скласти список того, що у вас добре виходить.

Наприклад, 

  • До війни я не давала дитині дивитися мультики, а тепер без них не справляюсь. Але підібрала розвиваючі мультики і обмежила час перегляду. 
  • Я мало проводжу часу з дитиною, але знайшла чудову няню, садок, і всі вихідні ми разом. 
  • Я не можу впоратися зі своїм підлітком, але ходжу до психолога, шукаю спеціалістів і дивлюсь відео по вихованню. 
  1. Подумайте, де ви бачите точку зростання вас, як мами, занотуйте одну чи дві. Навпроти них напишіть, що ви можете покращити чи зробити для покращення. І виконайте хоча б одну дію на шляху до цього зростання. 
  1. Останній домашній експеримент: напишіть собі нагадування в телефоні чи повісьте на дзеркалі стікер з наступним текстом: «Я достатньо хороша мама, я найкраща мама для своїх дітей; я впораюсь»! І читайте щодня, а за тиждень спробуйте зазирнути в себе і відчути, як змінився ваш стан.

Будьте достатньо хорошою мамою і для себе!

Емоційна стабілізація – головна мета проєкту «Незламна мама» від «Фонду Маша». Це програма для постраждалих від війни жінок та дітей, спеціально розроблена спеціалістами з психології та посттравматичних синдромів. В офлайн-таборі, де учасниці знаходяться три тижні, з ними працюють психологи, потім вони отримують підтримку онлайн.

2086

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: