fbpx
Сьогодні
Колонка 11:55 22 Бер 2024

Розвиток економічного мислення – інвестиція в успішне майбутнє!

Економіка та фінанси є неминучою складовою повсякденного життя кожної людини. Економічні рішення супроводжують нас на кожному кроці: коли купуємо продукти, відкладаємо гроші на освіту, пенсію чи відпустку, обираємо професію чи роботу, сплачуємо комунальні послуги, кредити, податки тощо. І те, наскільки грамотними є ці рішення, напряму впливає на наше індивідуальне і колективне майбутнє. 

Про це варто пам'ятати у контексті обговорення і планування відбудови і розвитку України. Адже у їх серці лежить людський капітал. І саме тому вже зараз (якщо ще не вчора) ми маємо інвестувати в економічну освіту нашої молоді. Це розуміють освітяни, це розуміє експертне середовище і, на щастя, це розуміють головні освітні стейкхолдери. Однак попереду найважливіше масштабне перетворення цього розуміння у реальність.

Впродовж багатьох років у більшості непрофільних шкіл економічні дисципліни майже не викладалися або трималися у програмі на ентузіазмі окремих вчителів чи директорів у рамках варіативної складової. Вона дозволяє школам впроваджувати спецкурси та факультативи з економіки як вибіркові дисципліни.

З 2025 року ситуація суттєво зміниться, адже розпочнеться впровадження обов'язкового дворічного курсу з підприємливості та фінансової грамотності у 8-9 класах. Його мета надати школярам знання та практичні навички в управлінні особистими фінансами та реалізації підприємницьких ідей. Станом на зараз фінансова грамотність викладається у близько 10 відсотках шкіл. До 2025 року, згідно з планами Міністерства освіти та науки, цей показник має сягнути 100 відсотків.

Розвиток економічного мислення – інвестиція в успішне майбутнє!

Презентація неформальних ініціатив у галузі економіки

І ось тут ми натрапляємо на нагальну проблему звідки взяти таку велику кількість кваліфікованих людей, які викладатимуть цей новий предмет? В принципі, звідти, звідки беруться вчителі довколаекономічних дисциплін, а саме серед вчителів географії, історії, інформатики, математики тощо. Тому готуватися їм варто вже зараз.

Рекомендуємо розпочати з Школи фінансової грамотності для педагогів "ТАЛАН" і спеціалізованих курсів на Прометеусі та EdEra. А далі звернути увагу, на матеріали, які готують в рамках проектів "Ціна держави" та "Останній капіталіст", вони пригодяться як для розширення своїх знань, так і для підготовки до уроків. 

Розвиток економічного мислення – інвестиція в успішне майбутнє!

Ігор Хворостяний – новий генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки. Презентував на Форумі бачення майбутнього викладання економіки в рамках шкільної програми

Ми в Центрі Бендукідзе вже декілька років навчаємо вчителів довколаекономічних дисциплін імерсивним методам викладання за підтримки наших партнерів з Фонду Фрідріха Науманна за Свободу, "Нової Енергії", Мультимаркету Аврора та Полтавської асоціації бізнесу, і у співпраці з обласними та місцевими департаментами освіти. Також цього року запрошуємо тих освітян, які хочуть опанувати інноваційні методі викладання економіки і згодом поділитися цими знаннями зі своїми колегами, долучитися до міжнародної програми Economic Fundamentals Initiative "Інноваційні методи викладання економіки".

Не забуваємо ми і про самих учнів! Щоб зацікавити їх розвитком свого економічного мислення, ми долучили Україну до Міжнародної економічної олімпіади. Цьогоріч в першому національному етапі Економічної Олімпіади в Україні взяло участь більш ніж 9300 дітей з усіх регіонів, крім Криму.

Розвиток економічного мислення – інвестиція в успішне майбутнє!

Фото з 2 етапу Міжнародної економічної олімпіади, що для Західного регіону відбувся у 10 березня Івано-Франківську, в Університеті Короля Данила

Переконані, саме за таким симбіозом формальних і неформальних ініціатив майбутнє якісної економічної освіти, що стане запорукою успішного майбутнього української молоді та країни загалом.

1560

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: