fbpx
Сьогодні
Колонка 18:33 18 Сер 2023

Як заощадити при відкритті бізнесу: неочевидні поради від підприємиці

Це питання точно задає собі кожен майбутній підприємець, адже часто бізнес починається з обмеженого бюджету, з дефіцитом знань та досвіду в конкретній сфері діяльності. Це нормально, бо ніхто не народжується геніальним бізнесменом. Але можна озброїтися знаннями від інсайдерів та починати цей шлях уже підготовленими. 

Ділюся порадами, на чому можна заощадити при відкритті власної справи, як зберегти нерви та бюджет.

  • Детальний бізнес-план

Пропоную почати з банального — написати детальний бізнес-план. Сформуйте два розвитки подій: оптимістичний та супертрагічний, ваш реальний шлях буде десь між цими сценаріями. Будьте обережні з плануванням доходів, адже ви не знаєте сезонності, прихованих гравців ринку та неписаних правил. Також закладіть 20% додаткових форс-мажорних витрат, які ви не можете оцінити при написанні бізнес-плану. Потім ще раз передивіться його та подумайте, від яких пунктів можна відмовитися взагалі, а на яких заощадити. 

  • Партнерський бізнес

Один з неочевидних варіантів заощадити кошти при відкритті бізнесу — це взяти партнера. Ви зможете не тільки подвоїти стартовий капітал, а ще й розділити ризики. Обирайте партнера не тільки з грошима, а й експертизою. Це дозволить вам розділити повноваження, уникнути помилок, а також частково зекономити на персоналі. Звичайно, ви будете ділити порівну не тільки інвестиції, а ще й ризики, витрати та прибутки. Проте в оптимістичному сценарії це окупиться сторицею. 

  • Не вкладайте в те, що не окупиться

Головна економія інвестицій полягає в тому, щоб не витрачати їх на дорогі та складно окупні речі. Вам не обов'язково купувати приміщення, щоб відкрити кав'ярню, бо ви можете переоцінити трафік клієнтів чи поряд з вами відкриється три мережевих конкуренти за місяць. Так само це працює і з іншими напрямками бізнесу, не потрібно купувати склад чи авто для логістики, багато обладнання можна взяти в оренду. Взагалі намагайтеся все брати в оренду на початковому етапі, це економить кошти та розширює ваш кругозір, бо зазвичай ви будете комунікувати з профі в ніші.

  • Аутсорсинг

Також рекомендую працювати з підрядниками на аутсорсі. Юристи, бухгалтери, маркетологи, таргетологи, SMM-менеджери, програмісти, дизайнери, контент-мейкери — цих спеціалістів та не тільки ви зможете взяти на годину чи дві в тиждень в залежності від навантаження. Це набагато дешевше, ніж платити повну зарплатню професіоналу, для якого не буде повноцінної роботи. З цим підходом ви також економите на рекрутингу та страхуєте себе від помилки взяти на роботу людину, яка лише на словах профі. Економія часу та грошей!

  • Ретельні інвестиції

Дуже ретельно інвестуйте в ремонтні роботи магазинів, офісів, шоурумів тощо. Звісно, ми всі хочемо зробити естетичне дизайнерське приміщення для себе та покупців, але це повинно мати свої межі. Розрахуйте, скільки часу потрібно, щоб інвестиції в ремонт окупили себе, а далі спробуйте зменшити суми, які планували вкласти з самого початку. 

  • Друге життя речей 

Не соромтеся купувати обладнання чи речі, які вже були у використанні на інших підприємствах. Ви починаєте свій бізнес і тільки здогадуєтеся, яке точно обладнання вам необхідне, можливо, через два роки вам потрібне буде вдвічі потужніше. Не оминайте вінтажні барахолки та платформи з перепродажу, там нерідко можна знайти цікаві меблі, посуд чи аксесуари для інтер'єру. Якщо сумніваєтеся з приводу певної техніки, краще подивіться, чим користуються колеги або запитайте поради напряму. 

Заощадити не дорівнює обрати гірші матеріали чи погано надавати послуги. Якість, яка буде в фінальному результаті, не повинна страждати, але якщо є речі чи послуги, на яких можна заощадити, використовуйте цю можливість і потім реінвестуйте кошти.   

245

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: