fbpx
Сьогодні
Колонка 20:03 06 Жов 2023

Бізнес-перезавантаження. Або час засукати рукави

Бізнес має не просто адаптуватися до нових суворих реалій, а й використати їх як трамплін для подальшого розвитку.

Вже другий бізнес-сезон проходить в умовах війни. Українські підприємці, попри величезні збитки спочатку, більш-менш оговталися від шоку та звикли працювати в складних реаліях. Період ілюзорної стабільності для вітчизняного бізнесу.  Власне це нова пастка, що може стати фатальною для кожного підприємця. Адже саме зараз, аби вижити, бізнесу необхідно не просто плисти за течією, підлаштувавшись під реалії сьогодення, але й використати  їх як шанс, щоб змінюватися та розвиватися. 

Український ринок сьогодні – це жорстка конкурентна боротьба за можливість працювати 

Чинники, зумовлені війною (обстріли, зруйнована логістика, зростання цін, падіння попиту, втрата клієнтів) докорінно змінили усталені правила ринку. І бізнес, що вижив та адаптувався до нових умов, зараз буквально бореться між собою за можливість працювати. 

А таке жорстке конкурентне поле, відповідно, вимагає від сучасного підприємця змін. Перезавантаження. Неординарного мислення, комплексного підходу, розвитку нових перспектив та можливостей.  

Бізнесмен не має цуратися будь-яких методів ведення справ, крім непорушних правил закону

Перезавантаження власної компанії раджу розпочати з аналізу ринку:

  • Ретельно досліджуємо діяльність та методи роботи так званих лідерів думок. Це можуть бути відомі люди, успішні підприємства, розкручені популярні товари. Аналізуємо їх досвід та використовуємо здобуту інформацію у власних цілях. 
  • Слідкуємо за роботою конкурентів. За можливості, в умовах конкурентної боротьби, але в рамках закону, вивчаємо папери, пов'язані з їхньою роботою. Довіряємо лише цифрам. 
  • Аналізуємо виключно свіжу інформацію (рік-півтора). Війна змінила майже все. Тож довоєнні проєкти, методи роботи та бізнес-плани не актуальні й не працюють в сучасних умовах. 

Складні часи – складні рішення і нові можливості 

Проаналізувавши ринок, задача номер один – критично оцінити власну діяльність та діяльність компанії.  Виявити всі слабкі місця та недоліки в роботі. Власне після цього можна скласти стратегію адаптації та перспективи розвитку. 

  • Розширення географії присутності, вихід на нові міжнародні ринки. Географічна експансія, що у воєнні часи є стала оптимальним варіантом розширення власної справи. За сім місяців 2023 року експорт товарів і послуг з України склав $30,3 млрд.
  • Нові напрямки діяльності або випуск нових товарів. Адже в умовах війни та зниження попиту,  моно діяльність чи виготовлення моно продукту – занадто ризикована та безперспективна справа. 
  • Адаптація  асортименту товарів і послуг  під актуальні потреби ринку. Це може бути виробництво товарів подвійного значення, що стануть в нагоді військовим та забезпечуватимуть життя в тилу.
  • Розширення цільової аудиторії та клієнтської бази. Переорієнтація  бізнесу під нових клієнтів. Будуємо довгострокові відносини з аудиторією, пропонуючи знижки, бонуси, партнерські програми тощо. 
  • Впровадження нових технологій та максимальна оптимізація процесу виробництва. Використання всіх ресурсів. Навіть відходів.

І власне найголовніше, з чого варто розпочати перезавантаження бізнесу, – це змінитися самому. Розпочати з самокритики та некомфортних запитань до самого себе. Жодної прокрастинації чи рефлексії. Час для максимальної персональної залученості, навчання та розвитку власних підприємницьких  здібностей. І тоді, навіть в найскладніші для країни та нашого бізнесу часи, можна не лише вистояти, а й впевнено будувати плани на майбутнє. 

496

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: