fbpx
Сьогодні
Колонка 09:01 23 Чер 2023

Як боржнику розблокувати кошти на арештованому рахунку: пояснення юриста

У травні до юристів програми "Єднання заради дії" масово почали звертатися переселенці, які не могли розрахуватися банківською картою. Річ у тім, що на період дії воєнного стану боржники могли використовувати кошти зі своїх рахунків, якщо сума боргу не перевищувала ста тисяч гривень. Але з травня суму видаткових операцій обмежили до двох мінімальних зарплат – 13 тисяч 400 гривень. 

Як чинити? Що необхідно зробити боржнику, щоб використати хоча б ці кошти з арештованого банківського рахунку? Передусім – звернутися до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт, із заявою про визначення поточного рахунку в банку для здійснення видаткових операцій.

У заяві необхідно вказати:

  • номер поточного рахунку;
  • найменування банку, в якому цей рахунок відкритий.

Заяву можна подавати як особисто, так і в електронній формі, але тоді її необхідно підписати електронним цифровим підписом. При цьому важливо зафіксувати дату отримання заяви виконавцем. Наприклад, відправити документ цінним листом з описом вкладення, а при особистому поданні – отримати відмітку про прийняття.

Якщо кошти арештовано на поточних рахунках в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, то для видаткових операцій визначається лише один поточний рахунок. 

Після отримання заяви державний або приватний виконавець виносить постанову про визначення рахунку фізособи-боржника в банку для здійснення видаткових операцій протягом двох робочих днів. Якщо за два дні питання не вирішене можна подати скаргу на бездіяльність виконавця. Алгоритм дій при поданні скарги різний – залежно від того, подається вона на державного чи приватного виконавця. Скаргу на бездіяльність державного виконавця необхідно подавати начальнику відділу виконавчої служби, якому він підпорядковується. У разі бездіяльності приватного виконавця – письмово звернутися до Міністерства юстиції України або Ради приватних виконавців України з метою перевірки його діяльності. В найгіршому випадку – подати скаргу до суду. 

Не пізніше, ніж наступного робочого дня після винесення постанови, виконавець має надіслати документи в банк і перевірити наявність інших виконавчих проваджень. 

Важливо. Максимальна сума витрат становить 13 400 гривень на місяць. Кількість виконавчих проваджень та розмір заборгованості не впливає на розмір суми, яку боржник може "розморозити". Вона також не накопичується. Тобто, якщо цього місяця власник рахунку не витратив своїх 13 400 гривень, то це не означає, що наступного місяця у його розпорядженні буде вже 26 800 гривень. Щомісяця діє ліміт 13 400 гривень, який анулюється. 

Перевірити інформацію щодо відкритих виконавчих проваджень можна в Єдиному реєстрі боржників. Докладніше про органи державної виконавчої служби – на сайті Міністерства юстиції, а контакти приватних виконавців містяться в Єдиному реєстрі приватних виконавців України

Переселенці, чиї рахунки заблокували, звертаються до наших юристів щодня. Ми допомагаємо скласти заяву до державного чи приватного виконавця, щоб людина могла користуватися своїми коштами в межах максимальної суми, визначеної законом.

Також бувають випадки, коли права боржників порушуються. Наприклад, арешт накладають на спеціальні рахунки, а це заборонено законом. У таких випадках також допомагаємо скласти відповідну заяву, роз'яснюємо алгоритм дій. Надаємо правову допомогу БЕЗКОШТОВНО. Для цього ВПО необхідно лише заповнити онлайн-анкету, в якій коротко описати суть свого звернення та контакти. 

Ця стаття стала можливою в межах програми "Єднання заради дії", що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" та за підтримки Державного департаменту США

3794

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: