fbpx
Сьогодні
Колонка 22:17 26 Кві 2023

Наслідки COVID-19: як розпізнати й чи можна захиститись від наслідків?

Багато українців, перехворівши на вірусну інфекцію COVID-19, ще певний час відчувають різні, часто неочікувані, порушення здоров'я. Пояснюємо причини такого явища і ділиться порадами, які  допоможуть запобігти ускладненням від коронавірусу.

Пандемія COVID-19 стала справжнім випробуванням як для медичної системи, так і для кожного/кожної українця та українки. Згадайте, скільки непевності та страху перед невідомим виникало три роки тому, коли світ лише дізнався про новий вірус. Усе людство діяло злагоджено, спеціалісти з охорони здоров'я допомагали пацієнтам подолати захворювання, і згодом  коронавірус став майже звичним, змінивши наші повсякденні ритуали.

Однак виявилося, що тільки гостре захворювання це ще не все, що приносить нам вірус. Уже за кілька місяців після початку пандемії лікарі почали помічати, що багато людей після одужання продовжує страждати від певних симптомів. Тривати вони можуть довго, в середньому від кількох тижнів до кількох місяців, хоча трапляються й випадки скарг протягом року та більше. Це явище назвали "довгий (лонг-) COVID-19", або "постковідний синдром".

Симптоми "довгого COVID-19" такі різноманітні, що лікарям складно систематизувати їх та одразу визначити, що в пацієнта саме цей стан. Особливістю коронавірусної інфекції загалом є те, що вона зачіпає майже всі системи організму, й відповідно, може провокувати в них зміни, які пізніше залишаються надовго та проявляються неочікуваним переліком скарг. До найпоширеніших скарг зараховують:

  • втому, слабкість і навіть нудоту;
  • порушення апетиту;
  • погіршення пам'яті та швидкості мислення, що назвали "мозковим туманом" (brain fog);
  • головний біль;
  • зникнення чи зміна нюху, спотворення смаку, зокрема нав'язливі фантомні запахи чи присмаки;
  • проблеми зі сном;
  • біль у м'язах і суглобах;
  • аритмія, зміни артеріального тиску;
  • тривалий кашель;
  • порушення в роботі травної системи;
  • висипка на шкірі, свербіж;
  • випадіння волосся тощо.

Загальні рекомендації щодо постковідного синдрому насамперед закликають чекати й покращувати свій стан за допомогою впорядкування способу життя, реабілітації. Збалансоване здорове харчування, відпочинок і регулярні прогулянки на свіжому повітрі допомагають організму швидше впоратися з хворобою, а тренування нюху знайомими ароматами (цитрусові, кава, парфуми тощо) можуть прискорити повернення цієї функції.

Однак вчені досі не мають надійного способу лікування "довгого COVID-19", і в частини пацієнтів він затримується на довгі місяці. Тому найкращий варіант, щоб зменшити ризик виникнення ускладнень коронавірусної інфекції – вакцинуватися. Одне із досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані.

В Україні вакцини від COVID-19 доступні у пунктах щеплень. Перевірити найближчий пункт вакцинації ви можете на сайті – https://vaccination.covid19.gov.ua/list

574

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: