fbpx
Сьогодні
Колонка 13:07 14 Лют 2023

"Рішення", якого слід остерігатися при знайомствах онлайн

Ще кілька років тому було помічено, що перед святим Валентином на понад 20% зростає використання додатку для знайомств Tinder. Самотні люди  у цей день роблять відчайдушну спробу терміново знайти собі пару. А тут ще й війна, коли відчувається гостра потреба в людському теплі,  і тимчасова самотність особливо неприємна.  

Онлайн знайомства — це сучасно, але також і небезпечно. Особливо  для молоді. Дослідження проєкту Thorn свідчить: більшість молодих людей, що потрапили в ситуації торгівлі людьми,  познайомилася зі зловмисниками саме онлайн.

Тобто, разом із кількістю інтернет знайомств зростає й активність торговців людьми, які шукають у мережі  жінок для сексуальної експлуатації.

Як цього уникнути і що слід знати про небезпеку?

Хтось може  припустити, що потенційний торговець людьми ховатиметься за фальшивим профілем, і вже на першому офлайн побаченні застосує насильство або наркотики для контролю потерпілої. Такий варіант не можна виключати, однак ймовірнішою є інша схема.

Багато торгівців людьми використовують для вербування справжні особисті профілі в соціальних мережах. Зазвичай все починається з того, що злочинець вибудовує нещирі стосунки з потенційною потерпілою та завойовує її довіру. Контакти та розмови мають різноманітні форми, але загалом слідують шаблонам: постійні улесливі коментарі до фотографій, далі приватні повідомлення та зустрічі офлайн.

Ця тактика називається «грумінг» — зловмисники прагнуть отримати такий контроль над потерпілою, коли вона добровільно співпрацює  у власній експлуатації та не може піти, або зробити їй це дуже складно. Одним із найрезонансніших прикладів є історія Карли Гомолки, яка під тиском чоловіка скоїла низку страшних злочинів.

Хоча кожна ситуація різна, загальний процес грумінгу зазвичай включає наступні кроки.

Націлювання на потерпілу: торгівці людьми добре вміють виявляти людей із помітною вразливістю чи незадоволеними потребами.

Далі — завоювання довіри,  це наступний крок після того, як зловмисник ідентифікував потенційну потерпілу.  Завоювавши довіру і краще розуміючи її потреби, торгівці людьми пропонують рішення для задоволення цих потреб. Таким чином людина потрапляє у пастку.

Далі йде ізоляція — життя потерпілої починає обертатися довкола зловмисника, і це створює майже повну залежність. Для цього торговці людьми віддаляють своїх жертв від усіх, хто може послабити їхній вплив.

Після цього починається експлуатація. Початок цього етапу може бути не завжди  очевидним для самих потерпілих. Зловмисники можуть починати повільно, підштовхуючи жінку до незручних вчинків. Наприклад, просити її зайнятися сексом із другом або пропонувати влаштовувати їй побачення за гроші.

Після встановлення контролю над потерпілими торговці людьми ретельно розробляють стратегії для подальшого збереження впливу. Підходи відрізняються залежно від особи чи ситуації. У багатьох випадках фізична сила не потрібна. Торговець людьми може тримати потерпілу в ситуації торгівлі людьми, продовжуючи ізолювати її, погрожуючи їй або її близьким, якщо вона спробує піти. Контролювати далі, використовуючи її залежність або навіть маніпулюючи її самопочуттям. Інколи достатньо ілюзії кохання, щоб утримати людину в ситуації торгівлі людьми.

Перебуваючи під впливом маніпулятора, помітити грумінг і на ранній стадії, і на пізніших буває досить важко. В усіх сумнівних ситуаціях слід  звертатися за психологічною допомогою. Також працює Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми 1574. Є онлайн ресурси, як от телеграм бот  SafeWomen.

Тож вітаючи  всіх з гарним святом, звичним уже для нас  Днем святого Валентина,  варто бажати щирого кохання — але й обережності та лише  приємних інтернет знайомств.

871

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: