fbpx
Сьогодні
Колонка 16:05 09 Кві 2023

Як позбутися окулярів за ніч

Погано бачите вдалечінь? Коли кермуєте, запотівають скельця окулярів? Незручно з контактними лінзами, бо на них потрапляє макіяж або їх треба знімати перед басейном? Є чудова альтернатива – нічні лінзи. Що це таке, чи усім вони підходять та які проблеми розв'язують?

З'явилися це ноу-хау ще 20 років тому у США, проте в нас ортокератологія поширилася не так давно. Сучасний метод коригування певних вад рефракції – міопії, або іншими словами короткозорості, й астигматизму – передбачає застосування лінз вночі. Вони дають змогу нехірургічним шляхом змінювати форму рогівки, що й забезпечує якість зору. Погодьтеся, такий варіант набагато зручніший. Особливо тим, хто боїться лікуватися лазером і кого дратують окуляри.

Що потрібно знати про нічні лінзи

Нічні лінзи ще називаються жорсткими (ортокератологічними). Вони щільно прилягають до рогівки й тиснуть на неї, таким чином впливаючи на її епітелій. Той під дією тиску розподіляється з центральної частини ока на периферію, змінюючи рельєф поверхні. Після зняття лінз набута нова форма рогівки зберігається протягом дня, й людина добре бачить. Ефект можна порівняти із лазерною корекцією, тільки триває він лише до вечора. А там на ніч ви знову надягаєте лінзи – й зранку на вас чекає результат. 

Треба зазначити, що на відміну від денних, нічні можуть не лише коригувати зір, а й стримувати прогресування міопії. Проте це стосується тільки дітей, бо в них ще росте очне яблуко.

Нічні лінзи виготовляються із силікону: спеціальний матеріал пропускає кисень, що важливо для очей. Їхній діаметр розраховується точно під рогівку, тому для кожного пацієнта підбирається свій розмір. Як і кривина поверхні.

Денні чи нічні – які лінзи обрати

Якщо постали перед вибором, зважайте на три головні стоп-фактори:

  • мало спите: лінза дає потрібний ефект лише за вісім годин носіння, тому любителям нічного способу життя цей метод не підійде; 
  • маєте великий ступінь рефракції: міопії понад мінус шість, астигматизму – за п'ять;
  • страждаєте на далекозорість або тільки на астигматизм.

Нічні лінзи розраховані на людей з невеликою короткозорістю (від мінус 0,5 до мінус шести) або на тих, хто крім міопії страждає ще й на астигматизм (до мінус чотирьох). Важлива умова: рівень астигматизму має бути нижчим за короткозорість.

Переваги

Жорсткі лінзи гідно оцінять: 

  • ті, хто пов'язані з екстремальними видами діяльності;
  • охочі займатися спортом без обмежень, особливо плаванням та бойовими мистецтвами. З денними лінзами в басейн не можна через небезпеку запалення очей;
  • пацієнти, яким протипоказана лазерна корекція зору, наприклад, через малу товщину рогівки;
  • люди, які  не можуть використовувати денні лінзи через сухість очей або алергічне запалення;
  • моделі, актриси, публічні особи завдяки безпеці користування косметикою, мається на увазі макіяж очей;
  • діти та їхні батьки. Адже лінзи залишаються завжди вдома, тому не загубляться й не випадуть з ока. Плюс весь день дитина вільна від окулярів і денних лінз. Тож батьки можуть не хвилюватися, що маля бігтиме, вдариться об щось і розіб'є окуляри чи під лінзу йому щось потрапить;
  • турботливі дорослі як засіб, що стримує розвиток міопії в дітей. Нічні лінзи тиснуть на рогівку й гальмують ріст ока. Це й стабілізує міопію.

Перестороги

Зважте всі за й проти. Зокрема, ви маєте знати:

  • нічні лінзи розраховані на рік, а іноді, залежно від їхньої жорсткості, і на менше;
  • коштують вони недешево; 
  • потрібно користуватися щоночі, інакше не буде ефекту;
  • доведеться відмовитися від лінз на час хвороби: в разі нежитю, кашлю, температури. На цей випадок слід мати окуляри. 

Крім інфекційних захворювань, діють й інші протипоказання:

  • цукровий діабет;
  • дегенерація рогівки;
  • порушення сполучної тканини;
  • запальні та алергічні стани.

Чи одразу й увесь день ви добре бачитимете?

Це залежить від рівня міопії. Якщо до мінус двох, то після першої ж ночі відчуєте результат. Можливо, після обіду будете бачити трохи гірше, але вже за день ефект посилиться й триватиме довше. Сенс нічних лінз у накопичувальній дії. 

Відповідно за вищого ступеня короткозорості метод спрацює трохи пізніше – десь на п'ятий день зір стане відмінним. Однак, слід зважати, що це все дуже індивідуально.

Але, погодьтесь, можливість бачити вдень без будь-яких перешкод – це таке диво. Просто надягніть на ніч жорсткі лінзи.

949

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: