fbpx
Сьогодні
Колонка 11:09 15 Лют 2023

Чи здатні риби відчувати біль?

Коли ви купуєте рибу у супермаркеті чи проходите повз прилавки з морепродуктами, чи задумуєтеся ви в цей момент, звідки береться риба на продаж? Багато людей вбачають у рибі гуманну альтернативу м'ясу, адже про страждання, яких зазнають такі тварини, як кури, корови та свині на промислових фермах говорять постійно. Для споживачів все важливішими стають умови, в яких вирощуються сільськогосподарські тварини, проте у багатьох країнах немає жодних правил захисту добробуту риби, яку виловлюють для їжі. І це не дивно, адже суспільство вважає риб нерозумними та байдужими істотами, що не відчувають біль. Проте чи дійсно це так?

Чи здатні риби відчувати біль?

Фото Unsplash

Дослідження, яке провели Sentient Media — некомерційна новинна організація, що розслідує корупцію в сучасному тваринництві, демонструє, що риби відчувають біль так само як люди, свині чи кури. Наприклад, риби уникають хворобливих подразників та навіть стороняться тих місць, де їм було завдано страждань.

«У риб є нервова система, тож вони мають відчувати біль. Я просто думаю, що ми, люди, ігноруємо це», — сказав один із представників рибної промисловості, додавши: «Ми ставимо бар'єр між собою та рибою більший, ніж для інших тварин».

Інший представник індустрії, британський менеджер з рибальства та колишній комерційний рибалка, пояснив, що він не особливо замислювався над тим, що риби здатні щось відчувати й скептично ставився до того, що дрібніші види відчувають так само, як більші. Та, продовжуючи обмірковувати свою відповідь, він зрештою визнав, що «з погляду відчуттів, мабуть, риби все ж нічим не відрізняються від інших тварин».

Проте комерційне рибальство лишається одним із видів виробництв, яке закон не зобов'язує відповідати бодай якимось правилам забезпечення добробуту. Снасті та судна, які використовуються в комерційному рибальстві, призначені лише для ефективного вилову риби та збільшення прибутку компанії. Майже всі методи цієї промисловості викликають сильний стрес у риби, якої щорічно у всьому світі виловлюється від 787 мільярдів до 2,3 трильйонів рибин. Наведені оцінки щодо кількості риби, яка щорічно гине у всьому світі під час рибальства, були зроблені на основі обсягів вилову риби та виробництва аквакультури за підрахунками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН з урахуванням розрахункової середньої ваги для різних видів риби.

Нерідко комерційні рибальські снасті бувають величезними, особливо на великих промислових рибальських суднах, які можуть спіймати сотні тисяч риб одночасно. Наприклад, неводи можуть тягтися на понад 900 метрів у довжину й досягати глибини більш ніж 200 метрів, при цьому найбільші неводи можуть вмістити в собі до півмільйона (!) рибин. Оглушення в комерційній риболовлі — рідкість, а патрання живцем є звичайною практикою.

Чи здатні риби відчувати біль?

Комерційний рибальський корабель і його сіті / Фото Pexel

Багато риби помирає ще на ранніх стадіях вилову, а ті, які залишаються живими, задихаються на палубі або помирають під час подальшої обробки, часто випатрані ще при свідомості. Деяку рибу кладуть на лід ще живою, що подовжує її страждання. Половина всієї спійманої риби йде на виробництво рибного борошна та риб'ячого жиру, які в основному використовуються як корм для риби, що вирощується на фермі, та для інших сільськогосподарських тварин.

Одним із методів комерційного рибальства є донне тралення. Проблема цього методу лову полягає у тому, що при волочінні великих, обтяжених сіток дном океану в них попадає все, що трапляється на їх шляху. Внаслідок цього виловлюється багато нецільових для комерційної діяльності видів, що впливає на біорізноманіття океану. На додаток до черепах, морських ссавців, молодої риби та безхребетних, які потрапляють у сітки, глибоководні корали також стають жертвами тралення. 

Чи здатні риби відчувати біль?

Морський ссавець фоцена, що стала жертвою тралення / Фото Wikipedia

Глибоководні коралові ліси можуть формуватися століттями, але, коли траулер знову і знову протягає крізь них трал, щоб упіймати рибу, вони знищуються, а разом з ними гине і все живе довкола. Корали є життєво важливими не лише для риб, крабів, офіур, молюсків, губок, черв'яків, морських зірок і морських їжаків, які живуть серед них. Вони також вважаються життєво важливими пунктами зупинки мігрувальних видів, таких як кити. 

Донне тралення значною мірою сприяє й кліматичній кризі. Рибальські човни, які тягнуть важкі сітки океаном, непрямим чином виділяють стільки ж вуглекислого газу, скільки вся авіаційна промисловість. Вуглець вивільняється з донних відкладень у воду й посилює закислення океану, а також негативно позначається на біорізноманітності. 

Навіть після того, як рибальські судна залишають промислові райони, так звана «примарна риболовля» покинутими та загубленими рибальськими снастями продовжує завдавати шкоди біорізноманіттю, адже риба, інші водні тварини та морські птахи випадково потрапляють у них і залишаються вмирати.

Чи здатні риби відчувати біль?

Загублені рибальські снасті / Фото Pixabay

Багато людей вживають рибу, адже знають, що жирна морська риба є джерелом жирних кислот омега-3, які необхідні для підтримки здоров'я серцево-судинної системи. Енн Кульце, докторка медицини, експертка з харчування та здорового способу життя, стверджує, що низьке споживання омега-3 жирів пов'язане з серцевими нападами, депресією, артритами, хворобою Альцгеймера та аутоімунними захворюваннями.

Але чи можна знайти рослинну альтернативу омега-3? Виявляється, що так. Введіть у свій раціон такі продукти, як лляне насіння, салат із капусти, шпинату та іншої темної листової зелені, ріпакову олію, соєві боби, тофу та насіння чіа. Також для поціновувачів червоної риби, які дотримуються рослинного харчування, Wanted Vegan пропонують рослинне сашимі зі смаком червоної риби. Воно ідеально підійде для приготування рослинного тартару, ролів, суші чи салату з морепродуктами. Замовити сашимі можна на сайті компані

Чи здатні риби відчувати біль?

Рослинне сашимі від Wanted Vegan / Фото Wanted Vegan

Хочете перейти на рослинну дієту, та не знаєте, з чого почати? За посиланням ви знайдете безплатний десятиденний челендж з рослинного харчування від UA Plant-Based. Під час нього ви дізнаєтеся про те, чи є рослинний раціон повноцінним, чому все більше людей і бізнесів обирають «plant-based», як збалансувати рослинне харчування та чим замінити традиційні продукти. Долучитися до боротьби за світ, вільний від страждань тварин, можна, ставши частиною команди «Відкритих кліток» або підтримавши проєкт благодійним внеском.

1946

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: