fbpx
Сьогодні
Розбір 09:15 16 Гру 2021

Нульовий рівень вживання тютюну неповнолітніми: чи реально це в Україні?

English version here

Вживання тютюну на глобальному рівні є значним фактором ризику, і ВООЗ разом із партнерами проводить моніторинг цієї проблеми. Кожні два роки ВООЗ інформує міжнародну громадськість про стан справ у сфері контролю над тютюном у "Доповіді ВООЗ щодо глобальної епідемії вживання тютюну". Її представили влітку 2021 року, а трохи пізніше — звіт щодо трендів і порівняльний аналіз країн. Кілька днів тому доповідь представили в Україні — тож порівнюємо глобальні тенденції з європейськими та українськими.

сигарети

У чому проблема?

Руйнівний вплив поширеності куріння є невблаганним: щорічно хвороби, що пов'язані з вживанням тютюну, забирають життя 8 млн людей, у тому числі 1 млн людей вмирають внаслідок впливу пасивного куріння. В Україні від цієї залежності щорічно помирає 85 000 українців. Щодня – це 233 людини. Вживання тютюну — фактор №1 ризику виникнення неінфекційних захворювань, що становлять фактично понад 90% у структурі передчасної смертності в Україні.

Нульовий рівень вживання тютюну неповнолітніми: чи реально це в Україні?

Яке рішення?

Завдяки всеосяжній антитютюновій політиці, що проводиться відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) та заходів MPOWER, наразі вдалося врятувати мільйони життів, що є великим досягненням у боротьбі з тютюновою епідемією.

M — Моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів (Monitor tobacco use and prevention policies).

Р — Захист людей від тютюнового диму (Protect people from tobacco smoke).

О — Надання допомоги у припиненні вживання тютюну (Offer help to quit tobacco use).

W — Попередження про небезпеки, пов'язані з тютюном (Warn about the dangers of tobacco).

Е —Контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (Enforce bans on tobacco advertising, promotion and sponsorship)

R — Підвищення податків на тютюнові вироби (Raise taxes on tobacco)

Аби контролювати те, як світ виконує вищезгаданий комплекс антитютюнових заходів, ВООЗ раз на кілька років готує "Доповідь про глобальну епідемію тютюну" — у ній описуються глобальні й національні тенденції поширення вживання тютюну, а також фіксується ступінь реалізації MPOWER. 

У 2021 році ВООЗ підготувала свою Восьму Доповідь, де повідомила про успіхи в боротьбі з тютюновою епідемією та звернула особливу увагу на загрози від нових нікотинових та тютюнових виробів — зокрема, електронних сигарет та тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕНів). 

Нульовий рівень вживання тютюну неповнолітніми: чи реально це в Україні?

Як вказано в Доповіді, кількість споживачів тютюну знизилася у більшості країн — зараз у світі нараховують 1,30 млрд курців у порівнянні з 1,32 млрд 6 років тому. Однак є й сумні новини — майже чверть людства продовжує "сидіти" на тютюні. Так, 22,3% світового населення все ще вживає тютюнові вироби — 36,7% усіх чоловіків та 7,8% жінок. До речі, примітно, що на сьогодні близько 80% курців — а це приблизно 1 млрд осіб — проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходу. 

Нульовий рівень вживання тютюну неповнолітніми: чи реально це в Україні?

Але починаючи з 2017 року вже 102 країни повністю реалізували один або більше заходів MPOWER. За цей період в понад 4 рази зросла кількість людей, охоплених хоча б одним із заходів MPOWER — це 5,3 млрд осіб. 

Нульовий рівень вживання тютюну неповнолітніми: чи реально це в Україні?

Як це працює в  Україні?

  • Як вказує Доповідь, завдяки впровадженню заходів MPOWER, Україна досягла певних успіхів у подоланні тютюнової епідемії. Так, підвищення податків на електронні пристрої для куріння в Україні в Доповіді ВООЗ відзначили як найкращу міжнародну практику! Таке досягнення стало можливим завдяки прийнятому у 2020 році Закону № 466-IX, який запровадив податки на рідини, що використовуються в електронних сигаретах та ТВЕНах. 
  • Водночас Україна працювала й над підвищенням обізнаності населення про ризики вживання тютюнових та нікотинових виробів, досягнувши найвищого рівня виконання стратегії "Проведення антитютюнових інформаційних кампаній" — у тому числі завдяки проведенню двох національних інформаційних антитютюнових кампаній "Тютюновий дим – невидимий вбивця" та "Безпечного куріння не існує".
  • Ще одне досягнення України — найвищий рівень виконання пункту "Моніторинг споживання тютюну". Це є заслугою численних незалежних досліджень, що проводяться регулярно у тісній співпраці державних установ з міжнародними експертними організаціями та громадським сектором. 

Втім перед Україною все ще стоїть безліч невирішених завдань. І чи не найголовніше з них — проблема поширеності електронних пристроїв для куріння, які вперше згадуються саме у Доповіді ВООЗ 2021 року. І найстрашнішим є те, що від куріння електронних сигарет та ТВЕНів страждають саме діти.

Так, один з основних напрямків політики MPOWER — досягти нульового рівня вживання тютюну неповнолітніми. Як зафіксовано в Доповіді, наразі у світі тютюнові вироби вживають близько 38 мільйонів дітей віком 13-15 років — і особливо поширеним є вживання неповнолітніми саме електронних сигарет та ТВЕНів. Наприклад, в Україні кожен п'ятий школяр віком 13-15 років є теперішнім споживачем електронних сигарет.

У чому причина? Відповідь проста — усе це маніпулятивний маркетинг тютюнової індустрії, спрямований на наймолодшу аудиторію. Виробники сигарет агресивно просувають електронні пристрої для куріння серед дітей і підлітків за допомогою багатотисячного асортименту смакових добавок, реклами в соціальних мережах та оманливих заяв про продукцію.

Як заявляє ВООЗ, вона неабияк стурбована тим, що діти, які вживають електронні сигарети, у майбутньому мають майже втричі більші шанси стати постійними споживачами тютюну. Тому у своїй Доповіді ВООЗ рекомендує урядам запровадити норми, що дозволять захистити дітей від електронних сигарет і ТВЕНів та протидіяти вкоріненню толерування куріння в суспільстві.

Нульовий рівень вживання тютюну неповнолітніми: чи реально це в Україні?

Ще більше корисних рішень!

Що може зробити Україна, аби захистити своїх наймолодших громадян? Доведено, що найбільш ефективний спосіб виконати заходи MPOWER —  вдосконалити законодавство. У червні в першому читанні було ухвалено комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, норми якого базуються на РКБТ ВООЗ. Його основні норми пропонують, зокрема:

  • розширити вільні від куріння простори у всіх громадських приміщеннях та заборонити куріння пристроїв для нагрівання тютюну у цих місцях;
  • врегулювати ТВЕНи як тютюнові вироби та запровадити заборону їх продажу дітям;
  • заборонити рекламні заходи та спонсорство електронних пристроїв для куріння;
  • заборонити звичайні та електронні сигарети і тютюн для самокруток з характерним смаком і ароматом.

Якнайшвидше ухвалення законопроєкту №4358 врятує тисячі українців від залучення до смертельної тютюнової залежності — тож, можливо, саме час подумати про майбутню здорову націю та покоління вільних від тютюну українців?

Авторки:

Анастасія Бонковська – лідерка Молодіжного антитютюнового руху

Оксана Левицька – фахівчиня ГО «Життя»

1
2522

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: