fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 18:50 29 Жов 2021

"Все починається у 14", або Що робити з підлітковим курінням

Куріння має те, чого не має більшість з нас — купу маркетологів, дизайнерів і спонсорів, які роблять все, аби воно виглядало крутим. Повнолітні роками працюють на те, аби неповнолітні ставали курцями. І їм вдається!

English version here

"Рубрика" розповідає, чим окрім "дорослої звички" є куріння, чому не діти мають нести відповідальність за першу затяжку та як допомогти юним курцям позбутися нікотинової залежності. 

Усі дорослі були дітьми

Анна — приємна та вродлива. Їй 43, вона перекладачка, книголюбка і колишня курчиня. Про свій досвід згадувати не любить і каже, що ця характеристика типова для дорослих. Мовляв, через це вони й засуджують підлітків, якими теж колись були.

"Усе починається у 14. Ти просто пробуєш, бо тобі цікаво, а вже далі спрацьовує все те, що ти не хочеш вчити на уроках хімії", — говорить Анна.

Вона пригадує, що курити почала у 14 і продовжувала до 38. Кинути цигарки не виходило три роки. Жінка каже — не те, щоб сильно старалася, швидше весь час думала про те, що її здоров'я не в тому стані, який їй хотілося б бачити і відчувати, але відмовитися від багаторічної залежності було складно. 

"Так виходило, що я постійно працювала з людьми, у яких були проблеми з легенями, з серцем… Після зустрічей із ними я курила з думками про те, до чого призведе нова затяжка. Я все одно курила і багато. А потім якось прокинулася зранку після якогось святкування, вкотре відчула жахливий смак у роті та зрозуміла, що більше не хочу так. Не було сильних ломок чи чогось такого. Я просто вчасно зрозуміла, що відмовившись від сигарет, нічого не втрачаю насправді", — розповідає Анна. 

Таких як вона, хто почав курити підлітком і переніс звичку у доросле життя, багато. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я за 2019-ий рік, кожна друга дитина у віці від 13 до 15 років вже бодай раз пробувала курити.

Попри те, що кількість курців серед неповнолітніх зменшується, вона все одно лишається великою. Якщо у 2003-му році курили 86% дітей, зараз їх 50%. Згідно з дослідженням, кожен п'ятий підліток має куріння за щоденну звичку, а кожен десятий вперше спробував цигарку в дев'ять або менше років.

Серед них і Віктор. Зараз чоловікові 60 і він не курить стільки ж, скільки йому було тоді, коли він почав курити — майже 10 років. Він розповідає, що з 35 почались проблеми з серцем, він не міг багато рухатися через слабкі легені, але й ігнорував попередження лікарів про те, що між життям і нікотином таки доведеться обирати.

"Ми з хлопцями курили за гаражами, у підвалах, ховалися від батьків і вчителів… Як закурив, не пам'ятаю, але точно пам'ятаю, що курити хотілося не менше, ніж їсти, пити чи, наприклад, спати. Зараз я розумію, що це була дуже сильна залежність. Бували періоди, коли у старшому віці я викурював по дві пачки на день і відчував, що навіть це ще не мій максимум. А потім, коли мені було 50, стався інфаркт. Закурити знову означало, що затяжка може стати останнім, що я зроблю в житті", — говорить Віктор. 

Коли питаю, чи могло б щось відбити у нього бажання курити, коли він був підлітком, той замислюється. А потім каже, що навряд дослухався б до суворих розмов. Тоді мовчить ще трохи і сміючись додає: "Та навіть батьків ремінь навряд щось дав би".

підліткове куріння

Цифрове покоління — "оцифрований" нікотин

Серед підлітків 13-15 років кожен п'ятий курить електронні сигарети і кожен тринадцятий вже пробував курити тютюнові вироби для нагрівання (ТВЕН) IQOS i Glo. Такі пристрої для куріння викликають не тільки більше інтересу у самих дітей, а й більше толерантності у батьків, адже від самого початку їхня рекламна кампанія відрізняється від цигаркової. 

Саме вдалу рекламу називає основною причиною популярності ТВЕНів кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та психотерапії УКУ Анастасія Широка. 

"Майже все в електронних сигаретах спрямоване на те, щоб привабити молодь. Симпатичні упаковки, різні запахи, смаки та форми гаджетів приваблюють, оскільки дозволяють виразити свою індивідуальність, мати «таку електронну сигарету», яка говорить щось про мене і не подібна на сигарети моїх друзів.  Разом з цим куріння на перерві об'єднує і дозволяє відчувати причетність до ровесників, а це так важливо для молоді.

Молодь надто погано усвідомлює ризики, пов'язані з курінням електронних сигарет. Більшість не знає про вміст нікотину в їхньому гаджеті, та як саме він впливає на фізичне і психічне здоров'я. Тютюнові ж компанії поширюють міф про «безпечнішу альтернативу»", — каже Анастасія Широка.

Водночас понад 70% підлітків вважають, що куріння електронних сигарет є безпечним для здоров'я або принаймні менш шкідливим, ніж звичайні сигарети. 

Але дослідження ВООЗ за 2019-ий рік спростувало меседж ТВЕНів про безпечне куріння — в аерозолі для нагрівання міститься понад 50 канцерогенних складників. А в електронних сигаретах є токсичні речовини — метали (хром, нікель, свинець), карбоніли (формальдегід, ацетальдегід, акролеїн, гліоксаль), шкідливі ароматизатори (діацетил, циннамальдегід, бензальдегід).

Як реклама приймає рішення за дітей

Контент, який нас оточує, впливає і на дітей, і на дорослих. Проте з підлітками це переважно простіше, адже підлітковий вік — це період пошуків способів виразити себе та свою унікальність, водночас відповідаючи тим чи тим уявленням про "крутих дорослих". 

"Підлітки схильні ідеалізувати та шукати собі кумирів, і це нормально, але якщо цей кумир з'являється в кадрі з IQOS або Glo, то це катастрофа. Оскільки повідомлення досить однозначне: «Якщо хочеш бути таким самим класним як я, роби як я». Молода людина, яка знаходиться в пошуку своєї ідентичності, легко приміряє на себе і такий образ. Звичайно, це не єдине, що спонукає спробувати курити, але вплив це здійснює дуже великий", — пояснює психологиня.

Сьогодні українські закони повністю забороняють рекламу тютюну, проте ТВЕНів це поки не стосується. Оскільки пристрої для нагрівання тютюну виробники реєструють як ґаджети, то й рекламну заборону вони обходять без проблем.

"Майже 80% підлітків бачили хоча б одну рекламу IQOS. І так, ця реклама була дуже привабливою — в ній був вражаючий чоловік, сексуальна жінка, вони розважалися та отримували задоволення від життя. Красива музика і влучне гасло переконували, що електронна сигарета — невід'ємна частина цього красивого життя", — додає Анастасія Широка.

За словами психологині, значну частину неповнолітніх курців приваблює можливість пробувати нові смаки. Тому важливими саме для цієї категорії є яскраві аромати, які часто можна відчути в місцях, де продаються наповнювачі для електронних сигарет.

Окрім цього, виробники ТВЕНів активно співпрацюють з блогерами в Інстаграмі та Тік-Тоці, чиєю аудиторією є підлітки. Вони розвішують містами борди, знімають яскраві ролики з зірками, дають інтерв'ю про те, як досягти успіху і дбають, аби на прилавках магазинів завжди була стильна викладка з їхньою продукцією. 

"Більшість рекламних ходів були відпрацьовані на звичних тютюнових виробах ще до появи електронних гаджетів, і вони залишаються дієвими. Відтак, якщо не вести активну кампанію попередження куріння серед молоді, не розповідати про всі ризики для фізичного та психічного здоров'я, не регулювати рекламу та продаж електронних сигарет законодавчо, у нас не так багато шансів вберегти підлітків від цих спокус", — додає психологиня. 

Влада розводить руками і перечитує закон

За питаннями, що стосуються дітей і їхніх прав, в Україні стежать з офісу Уповноваженого з питань дотримання прав дитини та сім'ї. Звертаємось туди з проханнями про зустріч з омбудсманкою Дар'єю Герасимчук. Хочемо розпитати про державні програми, спрямовані на захист дітей від пропаганди куріння.

Та в офісі уповноваженої кажуть про її щільний графік. Те саме "Рубриці" відповідає і сама Дар'я, коли звертаємось до неї напряму через соцмережі. 

Тоді надсилаємо офіційний запит із питаннями про те, на кого покладена відповідальність за протидію поширенню куріння серед неповнолітніх, чи стежить офіс уповноваженої за відповідною статистикою, про державні програми і заходи для боротьби з цим явищем… 

У відповідь — про те, що цим питанням в офісі омбудсмена не займаються. Державної статистики стосовно кількості неповнолітніх курців не ведуть. Серед державного регулювання — лише Закон "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення". 

Із повідомленнями про випадки пропаганди куріння поміж дітей до уповноваженої не звертаються також. 

куріння паління

То як вже згаданий закон про попередження куріння №2899-IV виконує свою функцію? 

  • Перш за все, він забороняє продаж тютюнових виробів неповнолітнім, але не трактує ґаджети для нагрівання тютюну як тютюнову продукцію, адже на момент його ухвалення ТВЕНів ще не було.
  • Закон забороняє всі види реклами сигарет, але дозволяє рекламу ТВЕНів і не забороняє викладку сигарет у вітринах.
  • Заборонено продаж тютюнових виробів неповнолітнім, але це не поширюється на ТВЕНи і погано контролюється.
  • На пачці сигарет обов'язково має бути текстове попередження про шкоду куріння на лицьовій стороні і графічне попередження на звороті, що займають по 50% кожне на своєму боці. Але місце для дизайну самого бренду залишається.
  • Забороняється куріння у громадських місцях, але у кафе та ресторанах незаконно облаштовують місця для курців.

підліткове куріння

Ще один шанс змінити все

Юрист Гліб Колосов каже — найбільшим викликом є ТВЕНи, і поки їхній статус не буде правильно визначений законодавством, суттєвих зрушень не буде також. 

"Електронні сигарети, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, а також ТВЕН не є в розумінні українського законодавства тютюновими виробами. Тому ми можемо бачити багато реклами цих девайсів як офлайн, так і в мережі, адже фактично реклама їх не обмежена Законом.

Крім того, такі девайси можна купити у вільному доступі в точках їх реалізації, магазинах електроніки чи онлайн і, на жаль, під час їх реалізації зазвичай не перевіряють вік покупця", — зазначає Гліб Колосов. 

стоп тютюн

Влітку 2021-го депутати ухвалили  у першому читанні так званий антитютюновий законопроєкт №4358. Його основні тези пропонують:

  • розширити вільні від куріння простори у всіх громадських приміщеннях (крім аеропортів, де мають бути відведені для куріння місця) та заборонити куріння пристроїв для нагрівання тютюну (у тому числі IQOS, glo) у цих місцях;
  • Визначити та врегулювати ТВЕН (використовуються разом з IQOS, glo) як тютюнові вироби, запровадити заборону продажу ТВЕН дітям;
  • заборонити рекламні заходи та спонсорство електронних пристроїв для куріння;
  • додати текстові попередження про шкоду куріння, що займають 30% від розміру пачки на упаковки ТВЕНів, електронних сигарет та рідин до них 
  • збільшити площу таких попереджень на сигаретних пачках з 50% до 65%;
  • посилити відповідальність за порушення законодавства у цій частині;
  • забороняє звичайні та електронні сигарети і тютюн для самокруток з характерним смаком і ароматом.

Що стосується попереджень, психологиня Анастасія Широка додає — для того, щоб вплинути на ситуацію з курінням, потрібно використовувати різні способи донесення правдивої науково доведеної інформації. Написи на пачках сигарет – це один зі способів, але він не має бути єдиним і має послуговуватись правильними формулюваннями.

"Щодо попереджень, то електронні сигарети від самого початку були представлені на ринку як засіб, який допомагає позбутися куріння, або як «безпечніша альтернатива». І тривалий час вони не регулювалися законодавчо, відтак не вимагалося, щоб на упаковці стіків HEETs чи АЙКОСів 30% площі займали попередження про ризики для здоров'я. На даний час ці попередження є, але вони сформульовані в значно м'якшій формі, наприклад «Продукт не є цілком безпечним». Погодьтеся, що це не є еквівалентом «Куріння викликає інфаркт та інсульт»", — каже психологиня. 

Як допомогти підлітку кинути курити

Тютюнова залежність — це вибір, нав'язаний зовнішніми чинниками. Тому відповідальність за такий вибір лежить не лише на тому, хто його робить, а й на державі та частково на оточенні курця. Якщо підліток почав курити, йому потрібна не догана, а допомога. Якщо ви є одним з батьків неповнолітнього курця, його старшим родичем, опікуном, вчителем або знайомим, поради для вас будуть такими:

  • Не демонструйте агресію стосовно підлітка і його шкідливої залежності, інакше він одразу закриється і матиме спокусу чинити вам наперекір і продовжувати курити.
  • Розкажіть йому про шкоду куріння, яка стосується як звичайних, так і електронних сигарет та ТВЕНів. Говоріть не лише про рак чи хронічні захворювання, а й про те, що можна побачити і відчути — жовтуватий наліт на зубах, неприємний запах з роту.
  • Поділіться власним досвідом. Розкажіть, чи пробували курити самі, чи вдалося вам від цього відмовитися і як це було.
  • Розкажіть підлітку про ресурси, які можуть стати помічними в процесі боротьби зі звичкою. Серед них сайт "Я кидаю курити", де зібрана корисна інформація про відмову від куріння та історії тих, кому це вже вдалося.
  • Запропонуйте разом знайти альтернативу цій залежності. Це може бути нове захоплення, мандрівка абощо. 
  • Запропонуйте підлітку за потреби проконсультуватися з лікарем, аби побачити, чи вплинуло куріння на стан його організму. Окрім цього, сімейні лікарі консультують з питань залежностей і дають вказівки, як їх краще позбуватися.
  • Не намагайтесь обмежити особистий простір підлітка, шукаючи сигарети у його особистих речах чи забороняючи щось. 
  • Спробуйте зробити відверті розмови про здоров'я і тілесність вашою корисною звичкою, взявши яку за правило ви, можливо, мінімізуєте ймовірність набуття підлітком звичок шкідливих. 
1
19856

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

0%

Майже 50 % дорослих українців курять

Курить кожен сьомий підліток в Україні віком 13-15 років

Чому так відбувається і що з цим робити?

Спецпроєкт медіа рішень “Рубрика” “Тютюн в Україні: хто вирішує долю здоров’я українців
та ринку” відповість на ці запитання.

Ми поговоримо з людьми, які приймають рішення у цій сфері в Україні, та проаналізуємо
ключові з них: від законодавчого рівня до реклами та програм захисту громадського
здоров’я. Усе це – щоб дізнатися, якою ситуація є насправді і як змінити її на
краще.

Спецпроєкт підготовлено в рамках грантової програми «Media Fellowship – 2021», що реалізовується ГО «Інтерньюз-Україна»

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: