fbpx
Сьогодні
Розбір 10:31 02 Лют 2021

Тюрма за ремінь, позбавлення прав за лампочку. Як Аваков хоче зміцнити владу за рахунок водіїв

За 2020 рік в Україні відбулося 168 107 ДТП, в яких загинули понад 3 тисяч осіб. Це набагато більше, ніж за той же час в ході бойових дій на Донбасі і найвищий показник за останні три роки. На українських дорогах катастрофа з безпекою — з цим ніхто не сперечається. Однак складається враження, що хтось у верхах МВС вирішив скористатися ситуацією і використовувати проблему для збільшення своєї влади.

3 лютого Верховна Рада розгляне у другому читанні скандальний законопроєкт 2695, який розширить і так немаленькі повноваження поліцейських, збільшивши корупційні ризики. Що це за законопроєкт і чому професійні юристи та активісти ним незадоволені — читайте в матеріалі "Рубрики".

English version here

Хитрий Аваков

Багаторічний глава МВС дуже досвідчений політик, тому знає, що для успішного просування складних законопроектів головне — це вибрати потрібний момент.

аваков

Так, у липні 2020 року на Столичному шосе під Києвом сталося чергове страшне ДТП: п'яний водій викраденого Mercedes Антон Желепа вилетів на зустрічну смугу і зіткнувся з Hyundai, погубивши цілу сім'ю з двох дорослих і двох дітей. 

У той же день Арсен Аваков нагадав про законопроєкт 2695, що знаходиться на розгляді Верховної Ради, який нібито може вирішити проблему. Його підтримав і Володимир Зеленський, після чого питання було практично вирішене. 

"ДТП на Столичному шосе під Києвом – останній страшний приклад недбалості і безвідповідальності деяких водіїв. Загинуло двоє дорослих і двоє дітей. За життя ще одного хлопчика борються наші лікарі. І це – не перша аварія, викликана цим водієм. Цей законопроект є надзвичайно важливим. Законодавча відповідальність за такі випадки – це гарантія того, що держава стоїть на захисті безпеки кожної сім'ї і кожного українця", заявив тоді глава держави. 

Смертельное ДТП под Киевом на Столичном шоссе

Смертельне ДТП під Києвом на Столичному шосе

Чи варто дивуватися, що в той же день парламент, від якого вимагали рішучих кроків, зібрався на позачергове засідання, щоб невідкладно проголосувати за законопроект в першому читанні. У такій ситуації розбиратися в хитросплетіннях закону ніхто б не став — будь-який голос "проти" суспільство сприйняло б однозначно негативно. 

У наступні пів року багато юристів і активісти усіма силами намагалися перешкодити прийняттю законопроєкту в другому читанні. На сайті президента навіть була зареєстрована петиція з вимогою зупинити розгляд законопроєкту, яка набрала найбільшу кількість — 30 тисяч голосів при 25 тисячах необхідних.

"Немає відповідальності сьогодні, коли співробітник поліції порушує закон. Неможливо притягнути його до відповідальності за незаконну зупинку автомобіля, за незаконну постанову. Цей механізм не працює. Надалі співробітники поліції будуть мати право зупиняти будь-який транспортний засіб. Водії будуть під постійною підозрою, що вони в стані алкогольного сп'яніння. Співробітник буде вас зупиняти, ви будете пред'являти йому документи, виконувати певні специфічні вказівки. А за фактом поліцейський буде просто шукати правопорушення, щоб або скласти на вас постанову і виконати план, або отримати неправомірну винагороду", — попереджає активіст і блогер Дмитро Бурмака. 

Однак вмовляння не допомогли: у листопаді 2020 року Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти законопроєкт у другому читанні. Тож 3 лютого закон може бути прийнятий, а значить саме час розібратися, що саме може змінитися в правилах незабаром. 

штрафи за порушення пдр

Штрафи виростуть у рази, а за пасок безпеки можуть заарештувати

У МВС давно говорять про те, що штрафи за порушення на дорогах в Україні занадто низькі. Якщо законопроект буде підтримано залою, то вони виростуть в рази.

За перевищення швидкості на 50 км/год і більше порушник повинен буде заплатити 3400 гривень (зараз 510 гривень). Якщо водій двічі за рік попадеться без паска безпеки, то його можуть заарештувати на строк від 5 до 10 діб або позбавити прав на термін від 3 до 10 діб.

За залишення місця ДТП зможуть позбавляти прав на термін до 6 місяців, або відправляти під арешт на строк від 10 до 15 діб. Покарання за водіння автомобіля в стані алкогольного сп'яніння має свою градацію, але навіть після першого разу водій позбувається прав.

Спочатку на рік і штраф в розмірі 10 200 гривень. Друге порушення за рік 20 400 гривень і позбавлення прав на три роки. Третій раз плати 40 800 гривень штрафу з позбавленням прав на 10 років, або арешт на 15 діб (теж з позбавленням прав).

"Рубрика" зв'язалася з практикуючим юристом, адвокатом Антоном Болтиком, щоб він висловив свою думку на рахунок підвищення штрафів.

"Я вважаю, що підвищення штрафу до 3400 грн за перевищення в 50 км це багато. Краще б ввели громадські роботи, тому що мажори всі будуть відкуповуватися. Особливо з урахуванням поточного безробіття в країні, але це моє бачення", сказав юрист.

Також, за словами Болтика, є ще одне важливе нововведення, скасування 22-ї статті про незначне правопорушення.

"Суди раніше часто йшли по ній назустріч. Наприклад, ти їдеш на машині і у тебе перегоріла лампочка. Співробітник зупинив тебе і виписав штраф. При повторному порушенні протягом року тебе зможуть позбавити прав від трьох до шести місяців або покарати 15 добами адмінарешту. Але це техпорушення, яке може виникнути по дорозі і жодної небезпеки не несе. Тепер стаття про малозначущість для таких правопорушень застосовуватися не буде", пояснив Болтик.

патрульна авто

Щопонеділка і на свята — "профілактика" на дорогах. Готуємося до колапсу?

Одне з головних нововведень внесення змін до статті 35 закону "Про Національну поліцію". Зараз у ній є 10 пунктів, за якими поліцейські можуть зупинити транспортний засіб (але не зобов'язані, це вже інший розділ).

Незабаром до них може додатися зупинка в "профілактичних цілях". Законодавці хочуть дозволити співробітникам поліції здійснювати зупинку без всяких підстав: у нічний час з 22:00 до 08:00, а також у святкові, неробочі, вихідні дні і на наступний день.

Особливо цікавий останній пункт, оскільки це означає, що тепер щопонеділка в Україні на дорогах буде відбуватися "профілактика".

"Вони додають статтю 35 пункт 11 закону "Про Нацполіцію" нова причина зупинки транспортного засобу заради профілактики по виявленню водіння автомобіля в наркотичному або алкогольному сп'янінні. Але ми розуміємо, що у поліцейських і зараз достатньо підстав для зупинки і визначення цих моментів. Тому таке нововведення може стати ще однією корупційною складовою. Та й яким чином збираються проводити тест?", задається питанням Антон Болтик.

"У МВС кажуть, що ця стаття імплементована з європейського законодавства, але у них є прилад, який дозволяє моментально визначити, чи є алкоголь в крові. У нас же трубка, мундштук, процедура, яка змушує всіх стояти і чекати", додав адвокат.

патрульна поліція

"Наша поліція не готова до таких повноважень"

Виходячи з усього вищезазначеного, може бути не зовсім зрозуміло, через що протестують активісти. Невже вони проти того, щоб виросли штрафи за водіння в нетверезому вигляді або порушення ПДР?

Ні, обурення активістів ховається в іншій площині. За їх словами, законопроєкт 2695 дарує поліції аж надто широке коло повноважень, які можуть бути використані Аваковим для посилення своїх і так не слабких позицій.

"Я вважаю, що наша поліція ще не готова до таких повноважень. Є дуже багато матеріалів, коли співробітники поліції не орієнтуються в законодавстві. Складають незаконні постанови без доказів. Відповідальність щодо п'яних за кермом потрібно підвищувати, але навіщо поліції потрібні такі повноваження? На жаль, не всі народні депутати знають текст цього законопроєкту, вважаючи його боротьбою з п'яними. Ні, вони можуть дати поліцейським повноваження, які взагалі не впливають на боротьбу з цією проблемою", заявляє активіст Дмитро Бурмака.

І їхні побоювання зрозумілі. Після реформи в поліції і далі процвітає корупція, співробітники у формі регулярно потрапляють у скандали і виявляються замішані в злочинах причому це стосується всіх підрозділів. Тож збільшення їх повноважень дійсно дуже великий ризик для нас усіх.

"Благими намірами вимощена дорога в пекло" ця фраза дуже добре описує ситуацію, що склалася. І добре було б, якби хтось зміг нагадати її значення нардепам під час голосування 3-го лютого.

Як повідомлялося, "Укравтодор" приймає повідомлення про неочищені дороги через додаток Waze.

15995

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: