fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:30 30 Січ 2021

Бійня за Раду. Як Скічко став главою області і кому відкриває дорогу в парламент?

Призначення колишнього шоумена, а нині нардепа від «Слуги народу» Олександра Скічка главою Черкаської області — вирішене питання. В останній тиждень від жаданого крісла його відділяв лише указ президента України, який був підписаний Володимиром Зеленським 29 січня

Пішовши на область, Скічко позбувся депутатського мандата, який він отримав після перемоги на 197-му окрузі в Черкаській області. А це означає, що у Верховній Раді звільняється ще одне місце, за яке обов'язково розгорнеться запекла боротьба. Як Скічко став головою ОДА і хто з відомих гравців може вплутатися в гонку за жаданим мандатом — читайте в матеріалі Рубрики. 

«Зелене літо» більше не повториться

Влітку 2019-го вся Україна переживала унікальний політичний період: на хвилі обожнювання до Володимира Зеленського і надій на новий проект "Слуга народу" кандидати-мажоритарники від президентської партії брали округ за округом. При цьому більшість з них або були взагалі нікому невідомі, або ж прийшли в політику з публічних професій. Втім, тоді це нікого не бентежило. 

Шоумени, весільні фотографи, юристи і продюсери йшли на вибори і перемагали. Подекуди траплялися осічки, як з актором Сергієм Сивохо, який програв на 49-му окрузі в Донецькій області, проте загальний тренд був дуже сприятливим. 

197-й округ, здавна вважався аграрним, не став винятком. Олександр Скічко набрав більше 50% голосів і з легкістю обійшов свого головного конкурента — депутата Владислава Голуба, який переміг на цьому окрузі у 2014-му році. Того разу Голуб посів друге місце і поки не знає, чи буде робити ще одну спробу. "Рубрика" зв'язалася з колишнім нардепом, який попросив нас не квапити події. 

"Давайте почекаємо початку виборчого процесу і тоді будемо приймати будь-які рішення. Я поки що не бачив указ про призначення пана Скічко (розмова відбулася до його оприлюднення — Ред.) Губернатором, а точніше головою Черкаської обладміністрації. Так що зараз округ не є таким, в якому мають відбутися вибори. Це перший момент, а другий — в будь-якому випадку вибори відбудуться тільки 31 жовтня. А це так багато для нашої країни", — сказав він в коментарі виданню. 

Інші потенційні кандидати теж поки не позначили своїх амбіцій, але зараз ходять чутки про те, що у виборах можуть взяти участь і колишній нардеп Олег Ляшко, і екс-прем'єр Арсеній Яценюк. Втім, останнє малоймовірно — колишній глава уряду явно хоче повернутися у велику політику і не просто так регулярно відвідує телеканали з пулу Ріната Ахметова, нагадуючи про себе електорату. Але для нього участь в гонці на окрузі — явне зниження, а цілком ймовірно і програш — може остаточно поховати його кар'єру. 

"Не треба говорити гоп, поки не перескочиш. Ми ще не бачили документа про призначення Скічко головою ОДА (розмова відбулася за кілька годин до указу — Ред.), Тому округ ще не вільний поки. А коли буде вільний, то я переконаний, що в окрузі може виграти саме потужний місцевий кандидат. Наприклад, екс-нардеп від округу Голуб, або хтось із місцевого політичного об'єднання "Черкащани". Я думаю, що медіа чари вже вивітрилися і люди будуть дивитися на тих, хто до них близький, а не на тих, хто говорить з екрану телевізора. А в цьому сенсі якраз аграрні об'єднання типу "Черкащан" можуть бути у виграші. І ролики того ж Ляшка в ефірі тут не допоможуть", — сказав "Рубриці" місцевий журналіст, випусковий редактор видання "Прочерк" Назарій Вівчарик.

олег ляшко

Останній шанс для Ляшка?

Одним з головних сюрпризів минулої осені стала поразка Олега Ляшка на довиборах у 208-му окрузі Чернігівської області, звільненому після самогубства нардепа Валерія Давиденко.

Округ, який Ляшко не без підстав вважав своїм базовим, віддав перевагу нардепу від "Слуги народу" Анатолію Гунько, якого пов'язують з олігархом Віктором Поліщуком (власник мережі магазинів "Ельдорадо" і ТЦ Gulliver)

Здобути перемогу Ляшку не допоміг ні величезний фінансовий ресурс, ні медіапідтримка імперії олігарха Ріната Ахметова, на каналах якого він з'являвся із завидною регулярністю. Більш того, у списки внесли ще й двійника Гунька, який відтягнув на себе частину голосів. Все одно не допомогло. Для Ляшко, який ще шість років тому посідав третє місце на президентських виборах, це оглушливе фіаско.

Ще болючіше Олегу Валерійовичу може бути від того, що ще за кілька місяців до виборів ЗМІ пророкували йому статус "спадкоємця" Юлії Тимошенко в якості лідера "Батьківщини". Нібито вона вже замислюється про те, щоб піти на спочинок, а Ляшко в разі перемоги на довиборах може приєднатися до її політичній сили і згодом очолити за підтримки все того ж Ріната Ахметова, який давно вважається його негласним спонсором.

Однак Ляшко програв, а це значить, що будь-які домовленості (навіть якщо вони існували) відкладені в довгу шухляду.

"Якщо мені не зраджує пам'ять, то 197-й округ переживав кілька періодів. У 90-ті там були дуже популярні комуністи і соціалісти, потім нішу зайняв "Блок Юлії Тимошенко" і дуже довго її утримував. У 2014-му був короткий період захоплення "Народним фронтом" і "Блоком Петра Порошенко", але і "Радикальна партія Олега Ляшка" теж була в топі. Чи може Олег Валерійович виграти? Може, але поразка на 208-му показує, що його прийоми вже працюють не так добре. Якщо він зробив висновки, то шанси є. Але я думаю, що він буде дуже добре зважувати третя поразка поспіль буде вже занадто", розповів "Рубриці" політолог Андрій Варда.

Список інших кандидатів на цьому окрузі поки що під великим питанням. Напевно один з них буде представником аграрного лобі від холдингу "Миронівський хлібопродукт", який належить олігарху Юрію Косяку в цих місцях у нього потужні бізнес-інтереси і зв'язки.

Не виключено, що за місце спробують поборотися і багато парламентських партій. Навряд чи в гонку включиться "Опозиційна платформа За життя", а ось "Батьківщина", "Європейська солідарність" або "Слуга народу" цілком можуть спробувати додати собі "багнет" в парламенті. Чи буде це якийсь "варяг" або вони спробують заручитися підтримкою деяких регіональних лідерів? Як показала минула осінь, на виборах такого рівня краще працює саме другий варіант голосувати за прийшлих в регіонах не дуже-то люблять. Та й взагалі вважають за краще не довіряти чужинцям тому новопризначеному голові ОДА Скічко краще підготуватися до "теплого" прийому.

скічко зеленський

Усі кажуть, що Скичку допоміг тесть-мільйонер. Але справа може бути не в ньому

Черкаська область по праву вважається складною. Досить сказати, що Скічко став четвертим губернатором, призначеним Зеленським за неповні два роки президентства. 

Його попередник Сергій Сергійчук, який прийшов на область з СБУ, протримався рівно чотири місяці. З чим пов'язана така швидкоплинна кар'єра? За наявною інформацією, перед призначенням на посаду Зеленський поставив перед Сергійчуком два глобальні завдання — реалізацію програми "Велике будівництво" і вирішення питання із завищеними комунальними тарифами. 

На цьому грунті у Сергійчука відразу ж виник конфлікт з власником місцевої ТЕЦ і екс-нардепом Анатолієм Шкрібляком, фірму якого не так давно пов'язували зі схемами закупівлі вугілля з ОРДЛО. Кажуть, що саме стараннями бізнесмена Сергійчук міг позбутися крісла так швидко. Яким чином посада дісталася Скічку? Сам він пояснює своє призначення близькістю до Офісу президента і давньому знайомству з Володимиром Зеленським. Недоброзичливці кажуть, що цьому могли посприяти його родинні зв'язки — новий очільник області доводиться зятем мультимільйонеру Леоніда Юрушеву.

скічко

Однак ключові інтереси впливового тестя зосереджені в сфері залізничних перевезень, що, до речі, пояснювало активність Скічко щодо міністра транспорту Владислава Криклія кажуть, що молодий нардеп був зовсім не проти зайняти його кабінет. До того ж головні бізнес-активи Юрушева розташовані в Дніпрі та Київській області, а не в Черкаській. Тож роль тестя в його призначенні виглядає сумнівною Скічко-міністр був би для нього вигіднішим.

Є й інша версія не секрет, що сам Скічко теж з досить заможної родини. Його батько був керівником відділення "Райффайзен Банк Аваль" в Черкасах, а зараз є головою наглядової ради "Європейського промислового банку", який належить колишньому "регіоналу" Андрію Орлову.

І це дуже важливо, оскільки Орлов неодноразово світився в схемах по організації поставок вугілля з ОРДЛО. Його називають одним із головних "авторитетів" у цій галузі. А це в свою чергу змушує згадати нас про підозри СБУ на адресу Шкрібляка, який міг отримувати вугілля з окупованих територій, але не зійшовся характером з колишнім головою ОДА. Чи не буде йому простіше домовитися з новим очільником області?

Зрозуміло, все це може бути лише дурними збігами, але в області до призначення Скічка теж відносяться без ентузіазму.

"Швидка зміна губернаторів, які не тільки не встигають почати дійсно якусь роботу, а навіть вникнути в проблеми області, вже переростає в анекдот. Вертикаль влади стає все слабшою. І зараз сюди знову направляють людину, орієнтуючись на її медіавпізнаваність, а не на професіоналізм. Тепер регіоном спробують управляти хлопчик і тесть. Скічко має управлінський досвід? Наскільки він знайомий з проблематикою Черкаської області?", зазначив у розмові з "Рубрика" журналіст Назарій Вівчарик.

"Попередник Скічка Сергійчук хоча б обіцяв те, що кожен може перевірити, а це і інтернет в райони, і запуск поїзда, і інвестиції. А Скічко в уряді говорив про комфортні умови для мешканців області. Тобто говорив про високе, вічне і абстрактне. Ці постійні перестановки погані для області, погані для влади, погані для людей. А найгірше, що на перший погляд адекватних людей Боднара і Сергійчука немов використовували, вони немов стали розмінною монетою і самі, очевидно, будуть тепер мати образу на владу. Також це показово для інших адекватних людей: не йдіть на співпрацю з командою Зеленського, тому що все одно вас потім викинуть, навіть не повідомивши причину", завершив він.

скічко

Справедливості заради потрібно відзначити, що Скічко теж ризикує. Зробивши ставку на губернаторство, він позбавляє себе мандата народного депутата і теплого місця в транспортному комітеті Верховної Ради. Якщо він не впорається, то може круто нашкодити своїй політичній кар'єрі — другий шанс не факт, що буде. 

Тому стежити за його діяльністю буде вкрай цікаво. Так само, як і за гонкою на 197-му окрузі, де вже навесні може початися боротьба за вакантне крісло депутата Верховної Ради.

147951

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: