fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 18:47 10 Лис 2023

Стріткоди: найкраще рішення дізнаватися про постаті з назв вулиць

Усміхнений Коновалець, стильний Грушевський, щирий Алмазов. Де на вулицях зустріти видатних українців?

Що було не так?

Цікавість українців до власного минулого зростає. Від початку повномасштабної війни понад дві третини наших співгромадян все частіше ставлять собі умовне питання: а що там у нас з історії? Про це йдеться в аналітичному звіті Київського міжнародного інституту соціології. Але якщо про найбільш "підсвічені" постаті більшість респондентів "щось чула", то Левко Лук'яненко невідомий 21% людей, про Олену Телігу не чуло 44%. Проте знову "спіткнулися" на Хрущові Микиті: до нього позитивно ставляться 23% українців. Досі.

Отже, щоб остаточно розірвати колоніальні зв'язки та нав'язане трактування/сприйняття історії, варто ще попрацювати. Над історичною просвітою, над популяризацією власних видатних імен. "Робота над історією" має відбуватися як на державному рівні, так і на рівні суспільних ініціатив чи фахових спільнот.

Є історія. Є рішення.

Чудовим рішенням такої "роботи над історією" є проєкт "Стріткод: історія на кожному кроці" від ГО "Історична платформа". Який вже стартував у міському просторі Києва.

У команди чітка візія: історія має промовляти до українців буквально на кожному кроці, в назві кожного топоніма. Вулиця Алмазова, проспект Грушевського, бульвар Примаченко, провулок Павла Лі. Хто всі ці люди, що вони зробили для України, чому їхні імена на адресних покажчиках? І головне — як їх "побачити"?

Тож, "Стріткод" підсвітив (і продовжує підсвічувати) видатні імена. На платформі проєкту, створеній спільно з командою SoftServe Академії та волонтерами програми OpenTech, збирається, цікаво подається, професійно верифікується інформація про кожну постать в назвах вулиць. А фасади на вулицях маркуються анотаційними табличками — стріткодами. Цієї осені — це 75 табличок в столиці.

З перших стріткодів нам вже підморгують з питанням "а чи знав ти, що…" Грушевський, Алмазов, Марія Примаченко, Коновалець, Болбочан та інші. Тільки ходи собі, шукай стріткоди та пізнавай історію.

Ось, наприклад, чи знаєте ви, що… Видатний військовий доби УНР Олексій Алмазов ще до тридцяти років став командиром артилерійської батареї. А історик Михайло Грушевський чи не з пелюшок знав, що буде професором. Народна художниця Марія Примаченко не любила білого кольору. А полковник Євген Коновалець цілком міг стати диктатором доби УНР. Сайт подає багато деталей та цікавих фактів, які дають можливість краще зрозуміти роль постаті в історії.

Проєкт Стріткод

Табличка з Олексієм Алмазовим

Проєкт Стріткод

Табличка з Євгеном Коновальцем

Ще одним аспектом маркування вулиць є  вшанування нещодавно загиблих Героїв чи жертв російсько-української війни. Роман Ратушний, Олександр Махов, Юлія Здановська, Павло Лі. Про них команда Стріткоду пише спільно з Платформою пам'яті Меморіал.

А що в частині міської естетики? Стріткод — це авторські таблички. До їхнього створення руки доклав головний дизайнер проєкту Олександр Івашко. Ключовим елементом стріткоду є портрет постаті, виконаний командою ілюстраторів проєкту під керівництвом досвідченого художника Сергія Федорова.

Стріткоди в Києві з'явилися за сприяння КМДА, Департаменту суспільних комунікацій: ГО "Історична платформа" — переможець Громадського бюджету участі. Команда пройшла кілька кіл узгодження з різними структурними підрозділами КМДА, макетування та перемакетування, домовленостей з балансоутримувачами, роботи з бюджетними документами та програмами. Інколи навіть доходило до Загальних Зборів співвласників окремих будинків. Майже класика: чи плитку класти, чи стріткод чіпляти?

Як це працює?

Перейти на Стріткод-платформу можна як зазвичай за посиланням, так і просто з вулиці — відсканувавши QR-код на табличці. Сайт пропонує "пірнати в історію" в різних форматах, зокрема — в кількох інтерактивних:

  • через хронологію життя, з відстеженням й певних історичних періодів
  • через цікаві та маловідомі факти

А для деяких стріткодів зовсім скоро буде доступна… доповнена реальність! Розвіртуалити історію можна з інстаграм-профілю проєкту.

Згодом на сайт будуть додані аудіоверсії текстів, щоб пізнавати історію було легше і людям з вадами зору, і користувачам в русі.

Будуть додаватися й тексти, відео, маршрути, тести.

Прочитавши про постать, ви можете залишити відгук про сайт, оскільки команда продовжує працювати над його покращенням.

Проєкт Стріткод

Табличка з Юлією Здановською

Далі буде

Співзасновниці проєкту Інна Крупник і Наталя Демідова діляться з Рубрикою планами на наступний рік: масштабування містами України та перші спецпроєкти із залученням освітніх закладів. Тому що знати історію необхідно, а вивчати її можна із задоволенням. Яким буде формат співпраці, стане відомо вже зовсім скоро.

Застріткодивши всю Україну, ГО "Історична платформа" прагне заповнити прогалини історичної пам'яті українців. Команда проєкту вірить, що в комплексі з іншими активностями та в співпраці з колегами, які мають схожі цілі та цінності, це точно можливо.

Якщо у вас є ідеї співпраці, яка посилить Україну та історичне просвітництво, обов'язково зв'яжіться з командою проєкту за електронною адресою [email protected].

А йдучи вулицями столиці, просто для себе та нашого майбутнього шукайте стріткоди на фасадах, скануйте, вливайтеся в спільноту тих, кому власна історія — не лише галочка в атестаті.

Хештег проєкту для Києва — #стріткод_київ.

2574

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: