fbpx
Сьогодні
Рішення 16:01 19 Січ 2023

Проєкт "Стріткод": тут, щоб робити історію ближчою

Що ви знаєте про хлопця, на чию честь назвали сусідню вулицю? А що розповідаєте друзям з інших міст про своє, коли ті приїжджають у гості? Насправді назви наших вулиць — дещо більше, ніж орієнтири. Вони відзеркалюють не тільки нашу історію, а й те, як ми її осмислюємо. Про проєкт, який допомагає це робити якісніше, у нашому тексті.

English version here

У чому проблема?
Не чути, що промовляють вулиці

Імена видатних постатей із назв вулиць інколи до нас просто мовчать. А мали б говорити. Про те, що зробив для України Дмитро Донцов, у чому велич Олени Пчілки, що дав світу Малевич, хто такі Січові Стрільці.

Про сучасних героїв годі й казати — щодня ми чуємо нові імена людей, що відчайдушно боронять країну. І не завжди можемо запам'ятати кожне з них. З різних причин, ми не завжди цікавимося іменами у назвах вулиць. А дарма, адже у них закодована наша історія та еволюція поглядів.

Українцям потрібні вулиці з українською ідентичністю. Українцям потрібні знання власної історії та взаємозв'язків між подіями. Щоб в майбутньому не дати жодного шансу на повернення носіям чужої культури чи історії. 

стріткод

Яке рішення?
"Історія на кожному кроці"

Історія живе в конкретних прізвищах, відгукується конкретними подіями, промовляє в міських просторах. Саме навколо історії у просторах міст, а також задля того, щоб заповнити прогалини історичної пам'яті українців, й об'єдналися учасники проєкту "Стріткод: історія на кожному кроці". Восени минулого року вони зареєстрували ГО "Історична Платформа". А вже взимку провели перше навколоісторичне опитування та з'ясували, що:

  • 98% респондентів старше 18 років вважають важливим для українців знання власної історії. Водночас "для себе" нею цікавиться майже 77% опитаних і близько 14% не цікавляться, але хотіли б.
  • Майже 87% опитаних бачать зв'язок між нинішньою війною росії проти України та недостатньою увагою до вивчення історії. При цьому викладання у школі добре оцінили тільки 35% респондентів.

До речі, опитування триває, долучитися до нього можна за посиланням.

"Простори наших міст все ще недостатньо красномовні у вимірі історії, недостатньо корисні у вимірі освіти, недостатньо інформативні в цілому. Ми створили проєкт "Стріткод: історія на кожному кроці", щоб це змінити", – розповідає голова ГО Інна Крупник.

Як це працює?
Тисяча історій

"Стріткод: історія на кожному кроці" — це найбільша інтерактивна онлайн платформа про історію України, вбудована в простори міст. Саме для неї команда збирає та верифікує разом з істориками інформацію про видатних людей та визначні події, на честь яких названі наші вулиці. А потім маркує простори та будівлі стріткодами — авторськими анотаційними табличками з QR-кодами, які ведуть на платформу.  

Команда має амбітну мету — понад тисяча історій з цікавими та маловідомими фактами про старих і нових героїв України. І всі ці 1000+ історій будуть інтегровані в  міський та громадський простір.

Стріткод: історія на кожному кроці

"Уявіть, що йдете знайомою вулицею і раптом помічаєте гарну табличку. Вона пропонує дізнатися більше про людину з назви вулиці, і ви думаєте собі: а й правда, хто це? Переходите на сайт і слухаєте або читаєте класну історію, яку потім зможете переповісти друзям, дітям, колегам — кому завгодно! Або ви навчаєтеся у школі,і вам треба реферат. З біології. Про Вернадського! "Стріткод" і з цим допоможе.

Сподіваюся, у цьому році на нас чекають цікаві знайомства і колаборації, зокрема і з освітянами. Адже тематичні квести та екскурсії, які ми плануємо запустити, могли б стати гарним доповненням до освітнього процесу", — каже співзасновниця ГО Наталя Демідова.

А це точно працює?

"Стріткод" — це синергія мрій, цінностей та мотивацій багатьох креаторів. Така синергія працює навіть на відстані: люди розкидані по містах, працюють дистанційно, але "Стріткод" рухається, живе, втілюється. Проєкт наразі волонтерський, але заради його втілення вже об'єдналися досвідчені дизайнери та ілюстратори, провідні історики та соціологи. А IT частину реалізує SoftServe Академія, підрозділ Центру розвитку талантів одного з найпотужніших гравців IT-ринку України.

"У нас вже є макети стріткодів та ілюстрації для першого пулу вулиць. Готуються авторські статті, активно верстається сайт. Так, ми прагнемо посилювати українську ідентичність та інформаційну безпеку українців через історію, доступну і знану на відстані кліку. І це просто треба побачити", – ділиться Наталя.

Ще більше історично-корисних рішень!

У першому запуску акцент на просвітницькій складовій. Це безпосередньо стріткоди й сама платформа. З часом, і досить скоро, додасться також розважальна "база": на основі стріткодів будуть побудовані маршрути тематичних квестів та екскурсій з доповненою реальністю. Отака ось інтерактивна "смарт-енциклопедія".

Проєкт стартує у пілотних містах і згодом буде масштабований по всій Україні. Які міста організатори обрали для пілота, поки секрет. Для встановлення стріткодів потрібні дозволи, тому ГО "Історична Платформа" зараз веде переговори із декількома міськрадами та вже незабаром оголосить, яке місто застріткодить найпершим!

2926

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: