fbpx
Сьогодні
Люди справи 10:01 25 Лют 2021

Ті, хто розповідають світу про кіборгів, війну і справжню історію. Як українці відвойовують Вікіпедію у росіян

English version here

21-е століття диктує інші правила боротьби пропаганд: з'являються нові потужні інструменти, але при цьому і виклики, на які держава має відповідати. Одним з таких полігонів для боїв давно вже стала "Вікіпедія".

Росія дуже швидко освоїла правила цієї боротьби і почала вести антиукраїнську пропаганду не тільки в російськомовній версії, але і на сторінках, які читають люди на Заході. Україна ж не відразу включилася в процес, тому якийсь час в англомовних статтях про терористів "ДНР-ЛНР" можна було зустріти такі словосполучення як "повстанці", "громадянська війна" та інші висловлювання з методичок російських пропагандистів.

Помітивши це, група волонтерів заснувала "Вікіпатруль", який щодня бореться за те, щоб Україна була представлена ​​в правильному світлі, а мільйони людей за кордоном могли прочитати правду про події в нашій країні. "Рубрика" зв'язалася з одним із засновників руху, співвласником компанії "Вікібізнес" Романом Мельником, щоб розпитати докладніше про їхню діяльність. Про євреїв і Богдана Хмельницького, інформаційні війни з росіянами і подальші перспективи проекту — читайте в нашому новому матеріалі.

Вікіпатруль Вікіпедія

"Ти ще повинен довести "Вікіпедії", що "ДНР" — шарашкіна контора"

На перший погляд може здатися, що правити "Вікіпедію" не важко — будь-хто може зайти на потрібну йому сторінку і внести зміни в текст. Однак насправді в онлайн-енциклопедії діють жорсткі правила і будь-яка нова інформація вимагає підтверджень з авторитетних джерел.

"Ще років п'ять тому я побачив в англомовній вікіпедії, що "ДНР-ЛНР" там позначають "невизнаними республіками". Після чого почав доводити, що це штучні формування, які не мають нічого спільного з державою. Витратив на це купу часу, поки не знайшов авторитетні обґрунтування. Допомогла одна з цитат Барака Обами, де він посилався на НАТО — було дуже важко", — розказав Роман Мельник. — "У "Вікіпедії" іноді включають надмірну формальність, академічність. Якщо ти не можеш навести приклади з якихось авторитетних джерел за типом New York Times, де є чітке визначення, що "ДНР" це шарашкіна контора, то твою правку вони скасовують. Типу ти з України і заангажований, а потрібно спиратися на щось нейтральне. А росіяни при цьому публікують всілякі дурниці. Ще років п'ять тому багато російських ЗМІ вважались досить авторитетними джерелами, тому доводилося пояснювати, що вони якраз і заангажовані".

Вікіпатруль Вікіпедія

Роман Мельник

"У статтях ми пишемо не тільки про війну і наші трагедії"

Активісти "Вікіпатруля" зосередили свої зусилля на роботі з англомовними сторінками. Також не забувають і робити тексти про Україну німецькою, польською, французькою, португальською та іншими мовами — благо, що команда у них багатомовна. Але визнають, що боротися на території російської "Вікіпедії" практично неможливо. 

"У росіян йде державне фінансування. Вони навіть підтримують місцеву "Вікіпедію", вливаючи в неї гроші. Трошки підкуповують. Є припущення, що російських вікіпедистів часто скеровують і корумпують ФСБшники. Це видно з їхньої поведінки у вікі. До речі, в Україні СБУшники теж намагалися вийти на конкретних вікіпедистів. Але лише щоби прибрати інформацію про певних політиків. Про національні інтереси мови не було, на жаль. Великим каменем спотиканням є той факт, що більшість росіян імперці за мисленням, тому продовжують російську пропаганду добровільно".

Держава в Україні поки працює з "Вікіпедією" не так щільно, проте деякі зрушення все ж є. Роман Мельник нам розказав про те, які саме:

"Ми плануємо певну співпрацю з нашими держорганами. Скоро повинні зустрітися з певними високопосадовцями і поговорити про те, щоб ми могли навчити наших дипломатів, політиків, у яких є багато помічників, як правильно редагувати "Вікіпедію". Вони все одно її використовують у своїй професійній діяльності, плюс вони освічені, тому виправити якусь жесть для них зовсім не проблема. У нашому МЗС, до речі, робили деякі речі і самі по собі, хоча можливо почули якраз наші заклики, бо ми активно розповідаємо про вікі. Наприклад, МЗ проводили невеликі вікіпедійні марафони, щоб про Україну більше писали в англомовній вікі".

Вікіпатруль просуває інтереси України по-різному і в різних площинах: "У статтях ми не тільки критикуємо Росію, війну і згадуємо наші трагедії, але і критикуємо поліцейський режим Авакова. Про Катю Гандзюк створили статтю в англійській "Вікіпедії", про Стерненка в російській переписали, бо там його називали вбивцею. Пишемо різними європейськими мовами про українську культуру, сучасні фільми, тих же "Кіборгів", наші серіали, запостили невелику серію про невизнаних українських композиторів".

Вікіпатруль Вікіпедія

"Росіянам не подобається, якщо пишуть, що з їхньої вини в Україні теракти"

Робота з "Вікіпедією" вимагає глибокого опрацювання джерел. Як згадує співзасновник "Вікіпатруля", непроста історія була з текстом по козацькому гетьману Богдану Хмельницькому, якого в англомовній версії звинувачували в масових вбивствах євреїв у роки визвольної війни:

"Вони дійсно постраждали, але я знайшов оригінал спогадів мандрівника з Німеччини, який був в Україні в 1640-х роках, де він писав, як євреї знущалися над українцями, ставилися гірше, ніж до собак. Він повернувся ще раз через 20 років і сказав, що такого вже тут не було. Ми це додали у текст, тобто трошки поправили біографію Хмельницького".

Втім, Роман Мельник визнає, що деякі перемоги в "Вікіпедії" краще не світити — занадто легко в ній все можна знищити вандальними методами:

"Росіянам не подобається, якщо пишуть, що у нас відбуваються якісь теракти з їхньої вини. Ми створили сторінку російською про вбивство генерала СБУ, але її видалили, пояснивши це тим, що окрема сторінка про нього вже є, а про вбивство не треба. Також ми створили статтю про "кіборгів", які захищали Донецький аеропорт. Вона ще досі дивом висить і виконує свою просвітницьку роль. Навіть якщо не для росіян, то для російськомовних українців. Проте більшість статей на патріотичну тематику з рос-вікі видаляють. 

Тому ми більше перейшли в англомовну, іспанську, польську, шведську, португальську версії. У нас є багато людей, що володіють різними мовами, діаспора допомагає. Хтось сам створює, а хтось тексти скидає. Ми створили сторінку на Patreon, але це більше, щоб показати нашу відкритість для фінансування. Ці гроші йдуть на оплату перекладів в основному. А так ми займаємося цим у вільний час, витрачаємо на це зароблені гроші, оскільки нам це цікаво. Ми ж займаємося "Вікіпедією" і в комерційних цілях (Нагадаємо, що Роман є співзасновником компанії "Вікібізнес" — Ред.), але і заради патріотизму. Це навіть не благодійність, оскільки зміцнюючи "Вікіпедію" ми робимо добру справу".

Вікіпатруль Вікіпедія

Роман Мельник

"Російська версія краще? А скільки статей для української вікі написав ТИ?"

Серйозні труднощі для української "Вікіпедії" створює те, що велика частина українців володіє і російською, тому конкурувати дуже непросто. Однак поступово процес йде: зараз український сегмент "Вікіпедії" займає 17-е місце в світі за кількістю статей, а відвідуваність плавно зростає:

"Так, наші українці більше читають російську Вікіпедію, тому що вона більша, якісніша, якщо не брати до уваги історію і сучасні теми. Є статті, які у нас кращі, але у них більше народу: академіків, маркетологів, які можуть розписувати детальніше. Але ми завжди говоримо українцям, які називають російську версію кращою: "А скільки статей написав ТИ?"

"Все одно процес перетікання потихеньку йде за двома напрямками. Люди йдуть в англомовну Вікіпедию — що дуже добре, і трохи більше гуглять українською. У всякому разі, відвідуваність нашої Вікіпедії поступово зростає, не швидко, але прогрес є".

Коли "Рубрика" зв'язалася зі співзасновником "Вікіпатруля", то він якраз перебував у Німеччині — тамтешня версія енциклопедії вважається однією з кращих в світі і за кількістю матеріалів, і по їх глибині. За словами Романа, це безпосередньо пов'язано з начитаністю населення і рівнем ВВП:

"Я зараз тимчасово в Німеччині і бачу, що вони багато читають. Якщо є молодь, то вони часто читають художню літературу і тільки німецькою — англійська не те. У німецькій "Вікіпедії" дуже велика глибина матеріалів, оскільки вони не женуться за кількістю, але беруть якістю.

Вікіпатруль Вікіпедія

"Студенти зможуть писати статті у "Вікіпедію" замість рефератів"

Коронавірус і локдаун вплинули і на роботу "Вікіпатруля". Організувати волонтерів виявилося набагато важче, а деякі плани довелося відкласти:

"У нас була певна невдача. Ми зібрали достатньо багато волонтерів, звали їх до себе в офіс, але толком не вийшло організувати — може, коронавірус вплинув. У нас є ядро ​​людей, але ми хочемо залучати молодих людей, студентів. Однак зараз якось незручно ходити по аудиторіях. Ми плануємо зв'язатися з усіма великими університетами Києва і домовитися, щоб студенти писали статті для "Вікі" замість рефератів. Молодь активна, знає англійську, тому хочемо зробити з них армію.

А якщо нас коли-небудь залучать до роботи в державній сфері, то ми можемо почати працювати більш проектно. Наприклад, створити в англомовній "Вікіпедії" тисячу сторінок про Україну — від князів до міст, представивши їх у найкращому вигляді. Є дослідження, які показують, що це добре впливає на туризм. Тому планів ще дуже багато".

💪  Якщо хочете долучитися до лав "ВікіПатруля" — пишіть Роману Мельнику або на сторінку ГО "Вікіпедія Україна"

Дивіться також рекорди Української Вікіпедії 2020 року, які вас здивують.

5096

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: