fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:53 28 Чер 2022

Хроніка подій: 125 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 28 червня і вже 125 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Вчорашній обстріл росією мирного торгового центру в Кременчуці вкотре довів світові: ми захищаємо свою країну від терористів. Від "Амстора", у який влучила ракета, до Кременчуцького НПЗ, який росія називає своєю ціллю, 10 кілометрів. Ракета влучила в "Амстор" не випадково. росія цілила у ТЦ навмисно!

"Московія стала найбільшою терористичною організацією світу. Це факт. І це має бути юридичний факт. І кожен у світі повинен знати, що купувати чи перевозити нафту орди, зберігати зв'язки з їх банками, платити податки й мита московії – це давати гроші терористам", – наголосив президент України Володимир Зеленський.

Українські ракети знайдуть свої високоточні цілі, — Данилов пообіцяв адекватну відповідь росії за обстріл українських міст. Секретар РНБО порівняв обстріли з бомбардуванням Лондона у 1940 році, яким фашисти намагалися зламати опір британців та підірвати їхній бойовий дух. "Але це призвело до прямо протилежного ефекту – бомбардування згуртувало і розлютило. Українці розлютилися і хочуть помсти", – зазначив Данилов.

За добу, 27 червня, ударна авіація Повітряних Сил завдала потужних авіаударів по позиціях окупантів. Фактично на всіх напрямках ведення бойових дій українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили до двадцяти групових бойових вильотів, в результаті яких:

  • уражено склад боєприпасів, 
  • позиції двох батальйонно-тактичних груп російських окупантів, 
  • знищено кілька десятків бойової броньованої техніки та живої сили рашистів.

У тимчасово окупованому рашистами Перевальську на Луганщині ЗСУ знищили військову частину ворога. Місцеві повідомляють, що там зараз багато швидких та багато поранених солдатів росії. У "лнр" удар підтвердили та заявили, що "українські війська вперше завдали удару по місту Перевальськ з американської РСЗВ HIMARS". Це тільки початок.

28 червня — День Конституції! Стаття 1: Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Сьогодні на все це посягає росія. Сьогодні ми захищаємо своє право бути саме такою державою. 

війна в україні день 125

Рада Безпеки ООН збереться, щоб обговорити звірства росії проти цивільних осіб в Україні. Засідання розпочнеться о 22 годині за київським часом.

Головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що протягом чотирьох днів окупанти випустили по Україні 131 ракету.

На Миколаївщині відбувся обмін військовополоненими між Україною та рф. На підконтрольну Україні територію повернулося 17 людей: 16 військовослужбовців та один цивільний. З 17 людей – 5 поранених.

Трьох людей повернули з території рф.

Також Україна повернула тіла ще 46 захисників. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

росія стягнула основні сили 6 армій, а досягла тільки тактичного успіху під Сєвєродонецьком, – такий висновок робить британська розвідка. За даними розвідки, збройні сили рф виснажуються, і в довгостроковій перспективі у них не буде достатньої бойової активності. Тим часом українські захисники зміцнюються у Лисичанську. Вони завдають успішних ударів по російському командуванню.

Сьогодні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з генералом США Марком Міллі та начальником штабу оборони Великої Британії Тоні Радакіном поточну ситуацію в Україні. "Українці готові захищати свою державу і своїх дітей, але нам потрібно більше зброї і боєприпасів".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Західна зброя, яка продовжує надходити до України, дозволить незабаром звільнити території навколо Миколаєва, Херсона та Харкова. Про це заявив ексспецпредставник США в Україні посол Курт Волкер. "Я думаю, що українці пройдуть і повернуть контроль над територією навколо Миколаєва і врешті-решт досягнуть міста Херсона на півдні, а також відкинуть далі росіян від Харкова", – сказав дипломат під час онлайн-трансляції Wilson Center. При цьому Волкер додав, що найближчим часом чекають дуже складні бої, однак у боях з ЗСУ "росіяни справді виснажилися".

В Україні з'явиться завод, який виготовлятиме Bayraktar. Про це заявив Міністр оборони України Олексій Резніков. Наразі триває комунікація між оборонними відомствами України та Туреччини, і ми продовжуємо роботу над реалізацією проекту будівництва заводу. Це плани середньострокової перспективи. І вони, стверджує міністр, будуть реалізовані.

Париж відправить в Україну "значну кількість" бронетранспортерів, – заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню. "Для швидкого пересування в районах під ворожим вогнем арміям потрібна бронетехніка… Тому Франція доставить значну кількість транспортних засобів типу VAB (броньована машина переднього краю), які оснащені зброєю", – сказав міністр. Лекорню також підтвердив відправлення в Україну шести додаткових САУ "Цезар".

Новини від партнерів

Франція засуджує ракетний удар росії по українському торговому центру і заявляє, що росія має відповісти за ці дії, – заявили в МЗС Франції.

Демонстрація глибини варварства путіна, – Борис Джонсон відреагував на ракетний удар по Кременчуку. "Цей жахливий напад ще раз показав глибину жорстокості та варварства, на яку опустився російський лідер. Наші думки знову звернені до сімей безневинних жертв в Україні".

Голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила про необхідність надати Україні всю можливу підтримку та закликала не шукати якнайшвидшого мирного врегулювання, яке передбачало б територіальні поступки з боку Києва. "Перше, що нам необхідно зробити, це надати Україні всю можливу підтримку. Якщо Україна не переможе, наслідки для решти Європи будуть дуже серйозними", – сказала Трасс в інтерв'ю німецькій газеті Welt.

Американський письменник Стівен Кінг, який активно висловлює підтримку Україні, відреагував на трагедію в Кременчуку. "Російські удари по українських цивільних об'єктах – це справжні терористичні атаки. Слава Україні!" – написав Кінг. "Стівене, росіяни жахливіші, ніж будь-який монстр у ваших романах…" – відповіли королю жахів в Міноборони.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро, який вважався вірним другом Владіміра Путіна несподівано звернувся до президента Франції Емманюеля Макрона: "Шановний пане президенте Емманюель Макрон, Венесуела готова прийняти будь-які французькі компанії, які хочуть добувати нафту для європейського та світового ринку". Економіка Венесуели заснована на видобутку нафти, яка дає 95% експортних доходів. Окрім нафти Венесуела експортує боксити, алюміній, каву, вугілля, нікель, смарагди, банани, квіти.

Макрон дав коментар про терміни та результати війни в Україні. "рф не може і не має виграти. Ми продовжимо вводити санкції проти росії, доки не буде досягнуто повної перемоги на українських умовах. Щодо термінів, ніхто не чекає, що війна закінчиться найближчого місяця".

Будуть суворі наслідки, – лідери G7 відповіли росії на загрози застосування ядерної зброї. "Будь-яке застосування росією хімічної, біологічної або ядерної зброї або пов'язаних з нею матеріалів в Україні матиме суворі наслідки".

У Польщі вирішили взяти приклад із литовців, які раніше зібрали 5 млн євро на "Байрактар" для ЗСУ, і також розпочали збір коштів.

А Литва продовжує демонструвати залізну волю. У країні офіційно заборонено імпорт російського газу. Відповідні поправки до закону про природний газ ухвалив Сейм республіки. "За" проголосували 123 члени парламенту.

Хороша новина для наших партнерів. Туреччина не блокуватиме вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. Сторони підписали меморандум напередодні саміту лідерів країн Альянсу у Мадриді, – повідомили у президента Фінляндії. Детальні кроки щодо вступу Фінляндії та Швеції до НАТО будуть узгоджені протягом наступних двох днів.

Що там на росії?

російські компанії, що використовують обладнання Cisco та IBM, не можуть продовжити ліцензії на раніше придбану техніку, пише російське видання "Ведомости". Коли ліцензії закінчаться, обладнання перестане працювати, каже джерело, а паралельний імпорт цю проблему вирішити навряд чи допоможе.

А що чутно про російських посіпак?

Є велика загроза нападу на Україну з території Білорусі, – вважає генерал ЗСУ Сергій Кривоніс. "Росіяни зараз посилено "обробляють" політичне керівництво цієї країни. Плюс вони досить жорстко контролюють настрої у білоруській армії. Вони там зараз мають практично у кожному підрозділі своїх офіцерів-кураторів, які чітко відстежують настрої. Також вони проводять додаткову пропаганду, щоби виправдати свої наміри щодо вторгнення на наші землі", – заявив він.

Санкціями по агресору!

Український суд заарештував майно російських компаній, у тому числі "РусАла", "Ростеха" та "Татнафти", на суму понад 4,5 млрд гривень. Про це повідомив Офіс генпрокурора України у Фейсбуці.

Компанія IHG, що володіє мережами готелів Holiday Inn та Crowne Plaza, припиняє всю діяльність у рф.

Канада посилила санкції проти оборонного сектору росії та білорусі. Під санкції потрапили 6 фізичних та 46 юридичних осіб, пов'язаних з оборонним сектором рф, 13 урядовців і 2 компанії з білорусі. Таке обмеження стосується і 15 українських колаборантів. Також Канада здійснить низку заходів щодо заборони експорту передових технологій, які можуть покращити оборонні можливості рф та білорусі: програмного забезпечення, квантових комп'ютерів тощо.

США заборонили імпорт російського золота, а також запровадили санкції проти десятків російських компаній та фізичних осіб, зокрема проти корпорації "Ростех".

Життя з урахуванням бойових дій

війна в україні день 125 поштова марка

Укрпошта відкриває свій магазин на Amazon! Укрпошта відтепер стає першою поштою у світі, яка це зробила. Тож тепер наші громадяни за кордоном, українська діаспора в США отримує можливість придбати марки "Українська мрія" на Amazon.

Продаж нової марки сьогодні стартував і в Україні. Марки "Українська мрія" вийшли тиражем 3 млн примірників і придбати їх можна у відділеннях Укрпошти, а також на українських та іноземних онлайн-маркетплейсах.

З 30 червня Україна почне продавати Європі електроенергію. Початковий обсяг експорту становить 100 МВт, його обсяг поступово збільшуватиметься. Це дозволить Європі частково замінити російські енергоресурси.

А в липні на українських АЗС скасують обмеження на кількість пального для водіїв в одні руки, — таку новину оприлюднив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус. Він зазначив, що ситуація з пальним стабілізується. Так, у червні Україна імпортувала майже 600 тисяч тонн нафтопродуктів, що на 50% більше у порівнянні з травнем

Київ і область

У разі перейменування вулиці киянам не потрібно змінювати документи. Про це повідомляє Роман Лелюк, директор Департаменту громадських комунікацій КМДА. Таким чином, нова назва вулиці не створюватиме жодних побутових проблем мешканцям.

Рожева панама соліста гурту Kalush Orchestra розквітла на транспортній розв'язці біля метро Лівобережна. Її створили озеленювачі Дніпровського району. Квітник площею 31,6 квадратних метрів висаджували 5 днів. На його створення використано понад 4 тисячі квітів.

Служба Безпеки України затримала у Києві агента рф, який корегував ворожі обстріли по інфраструктурних об'єктах столиці, серед яких – стратегічно важливий завод оборонної промисловості. Агентом виявився працівник одного з машинобудівних підприємств Києва. 

Сьогодні під час перевірки Національного ботанічного саду ім.М.Гришка у Печерському районі столиці піротехніки КАРС "Київська службі порятунку", знайшли шість снарядів та одну гранату часів Другої Світової війни. Небезпечні предмети знаходилися на глибині до 30 сантиметрів.

Чернігівщина

Перше модульне містечко на Чернігівщині монтують у селі Новоселівка. Це безоплатна допомога від уряду Польщі. У цьому містечку 180 будиночків, які загалом можуть розмістити 350 людей. Першочергово у будиночки розселятимуть людей, чиє житло було знищене внаслідок обстрілів, таких будинків 125. Надалі тимчасові помешкання надаватимуться родинам, чиє житло було пошкодженим

Донеччина і Луганщина

Окупанти провели розвідку в напрямку Миколаївка-Спірне, щоб викрити вогневі позиції українських військових. ЗСУ придушили ці спроби й змусили ворога відійти. Про це повідомляє Генштаб.

Також, за повідомленням Генштабу, українські військові зупинили та відкинули ворога в напрямку Довгеньке-Долина

війна в україні день 125 руйнування

У Лисичанську росіяни обстріляли 3 насосні станції, 2 мости та автомобільний тунель. Ворог ще раз вдарив по ймовірному скупченню людей, обстрілявши ринок.Також за минулу добу окупанти обстріляли багатоповерхівки й приватні садиби. Про це повідомляє очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Після обстрілу Лисичанська з РСЗВ "Ураган" 27 червня багатьом із 21 пораненого довелося ампутувати кінцівки. Про це розповів Сергій Гайдай в ефірі марафону вранці 28 червня. Нагадаємо, що люди, які потрапили під удар російської артилерії, стояли в черзі по воду. Загинув підліток 2007 року народження.

Бої навколо Лисичанська тривають, але поки місто тримається, – каже голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Запасів продуктів та ліків вистачить на декілька тижнів, але місцевому населенню залишатися у місті вкрай небезпечно. Останнім часом у Лисичанськ не доїжджають гумвантажі через постійні обстріли, а росіяни роблять все, аби вбити якомога більше мирних людей. Основною метою наших військ є втриматися у місті максимально довго.

росіяни розкрадають у Маріуполі все. Наразі окупанти мародерять залишки головного фонтану біля зруйнованого драмтеатру. Фонтан був мінікопією англійського фонтану із Скай Гардена. Тепер його розбирають під ширмою реконструкції. Але відомо, що сучасна установка та форсунки фонтана відправлять до Донецька, – повідомляє Маріупольська міська рада. 

Водночас окупанти готують окуповані території Донеччини до "референдуму". Про це повідомляє Петро Андрющенко. Радник мера Маріуполя говорить, що "референдум про анексію" Донецької області призначено на 11 вересня. "Окупаційні адміністрації" вже отримали вказівки підготувати місця та організувати комісії для проведення "референдуму".

Харківщина

До 31 людини збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу Харкова 27 червня. Серед них п'ятеро дітей 8-12 років, – повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко: "Вдарили наосліп, в бік міста, не цілячись в будь-які об'єкти, навмання".

Окупанти обстріляли Індустріальний район Харкова. Виникла пожежа на одному з підприємств. За попередніми даними, 5 постраждалих. Стан – середній, 1 госпіталізований у тяжкому стані. Про це повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

ЗСУ відбили штурм та змусили російських окупантів відійти на Харківському та Слов'янському напрямках. Також зупинили наступ на Лисичанському напрямку. Тим часом війська рф не припиняють обстріли населених пунктів з артилерії та мінометів, — повідомляє Генштаб.

Сумщина

Дмитро Живицький інформує про ситуацію в області: Після 2 ночі розпочався мінометний обстріл, 9 приходів по Великописарівській громаді. Жертв та руйнувань немає.

Полтавщина

Генпрокуратура повідомляє: після вчорашнього ракетного обстрілу торгового центру у Кременчуку, надійшло 40 заяв про безвісне зникнення рідних. Наразі відомо про 18 загиблих, тіла яких дістали з-під завалів. За медичною допомогою звернулося 59 осіб, майже половина в тяжкому стані, 1 людина від отриманих травм померла в лікарні. 36 людей зникли безвісти. На згарищі продовжують працювати рятувальники.

Станом на ранок у Кременчуці розібрали більш ніж половину завалів ТРЦ. Понад тисяча людей працювали над цим усю ніч. Робота триває.

28 червня на Полтавщині оголошено Днем жалоби для вшанування жертв внаслідок обстрілу росіянами ТРЦ в Кременчуці. Про це повідомив очільник ОВА Дмитро Лунін. У знак скорботи на будівлях органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій приспустять державний прапор із чорною стрічкою. Також в області встановлюються обмеження на проведення розважальних заходів та звучання музики у громадських закладах.

Уся Україна сьогодні плаче разом із Полтавщиною. росія – держава-вбивця.

"Якщо слідство доведе, що співробітники ТРЦ в Кременчуці знехтували заходами безпеки людей під час повітряної тривоги — їх притягнуть до відповідальності", – заявила генпрокурорка Венедіктова. Також під час брифінгу в Кременчуку очільник МВС Монастирський повідомив, що тіла загиблих не можуть впізнати через те, що вони сильно обгоріли — їх ідентифікуватимуть за допомогою ДНК, на що потрібно кілька днів.

13:30 – загиблих вже понад 20, 59 поранених. З'явились фото зсередини зруйнованого ТЦ. Про кількість загиблих повідомив заступник голови ОП Тимошенко.

Стало відомо, що одна з двох ракет, які російські військові випустили по Кременчуку на Полтавщині 27 червня, влучила в завод дорожніх машин "Кредмаш". За словами очільника заводу, там з 1989 року не випускають військових машин, лише авто для цивільних.

16:30 – уже 25 загиблих: у ТРЦ у Кременчуку після ракетного удару знайшли 18 тіл та 7 останків тіл загиблих. За словами глави МВС Дениса Монастирського, зниклими безвісти вважаються 21 особа. У лікарнях перебуває 24 поранених.

 Дніпропетровщина 

17:30 – вибухи у Дніпрі! Мер міста Борис Філатов на своїй сторінці в соцмережі підтвердив інформацію про "прильоти" та закликав містян не виходити з укриттів.

Російські окупанти завдали удару крилатими ракетами морського базування "Калібр" з акваторії Чорного моря. Шість ракет рашистів було спрямовано по місту Дніпро. Підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування "Схід" Повітряних Сил ЗС України збито три ракети ворога.

18:20 – у Дніпрі ракета влучила в СТО. Під завалами перебувають люди, рятувальники вже працюють. "Жодних військових, жодної зброї, жодної техніки. Нічого! Звичайні прості дніпряни, слюсарі та трудяги перебувають зараз під завалами", – повідомив Філатов. Крім СТО, постраждали також залізнична інфраструктура та промислове підприємство.

21:00 – окупанти вдарили ракетами по Криворізькій ТЕС. Наслідки з'ясовуються, – голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 47 обстрілів позицій українських захисників, застосовуючи при цьому реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

Кілька днів тому український інформпростір збурила новина про те, що російські військові викрали та вивезли обладнання однієї з найбільших СЕС в Україні, розташованої поблизу окупованого Токмака. Про це розповіли місцеві мешканці, які бачили, як демонтували обладнання. На щастя, інформація виявилася дещо викривленою. Власник СЕС Олександр Рєпкін повідомив, що працівники "самі проводили ремонтні роботи та знімали пошкоджене обладнання, щоб уникнути пожежі". Встановлена потужність СЕС становить 64,15 МВт, але через те, що станція перебувала на лінії вогню, вона втратила близько 20% потужностей. Збитки від руйнувань попередньо оцінюються на рівні 8 млн євро. Проте СЕС продовжує віддавати електроенергію в українську енергомережу, в непростих умовах забезпечуючи місто Токмак, а також Приморський та Приазовський райони Запорізької області.  

На Запоріжжі українські захисники знищили диверсійно-розвідувальну групу ворога, яка намагалась проникнути в тил, – повідомляє ОВА. Під час бойового зіткнення ліквідовано 6 окупантів, один загарбник потрапив до полону. "Ним виявився колишній ув'язнений за тяжкі злочини, який відбував покарання у виправних закладах тимчасово окупованої території Донецької області. Ось вам і "друга армія світу" – армія вбивць, кримінальників та мародерів", – йдеться в повідомленні.

Зрадників-поліцейських з тимчасово окупованого Бердянська відправлять у депресивні райони росії. Наприкінці серпня наших недополіцейських збираються ротувати в Сибір, Бурятію, Дагестан. В надії на безтурботне життя при окупантах зрадники забули про одну невелику деталь. Їх не любить жодна з воюючих сторін. Майбутнього у зрадників немає.

Херсонщина

У Станіславській територіальній громаді повідомили, що інформація про звільнення голови громади Івана Самойленка не підтверджується. Він досі перебуває у полоні військових рф. Його місцезнаходження поки що не відомо. Вчора про те, що Самойленка звільнили з полону, написала Білозерська селищна рада. 

російські війська намагалися знову захопити територію в районі Потьомкіного, Плотницького та Лапарєво

Українська авіація завдала удару по живій силі ворога та військовій техніці в Снігурівському та Бериславському районах. Противник втратив 18 військових, танк Т-72, самохідну гаубицю "Акація", автомобільну техніку та польовий склад боєприпасів у Херсонській області, – повідомляє ОК "Південь".

Будівлю філії "Суспільного" в Херсоні з початку окупації захопили російські військові. Усі працівники телеканалу відмовилися допомагати окупантам, тож тривалий час мовник просто не працював у місті. Натомість загарбники кілька тижнів тому оголосили про набір кадрів від імені Телерадіокомпанії "Скіфія". Як виявилось, набір був до нового медіа — ТРК "Таврия". Про це повідомив менеджер філії Суспільне Херсон Михайло Сваричевський. Працівники "Скіфії" з окупантами співпрацювати відмовилися, тож "адміністратором" ТРК "Таврия" росіяни призначили Лілію Макарову, колишню прибиральницю Суспільного в Херсоні. Ведучою окупаційного "мовника" стала… школярка. 

Сьогодні російські військові викрали законного херсонського мера Ігоря Колихаєва. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці його радниця Галина Ляшевська. За даними видання "МОСТ", Колихаєву вдягли кайдани та вивели з приміщення, де він перебував.

Херсонці розповідають, що в напрямку Крима з Херсона рухається безпреривна колона вантажівок. Вивозять зерно, овочі, все, що можуть знайти і відібрати. На залізничному вокзалі на коліях приготований состав вагонів-зерновозів. Сам  вокзал зараз ремонтується, готується до "відкриття сполучення з Кримом".  

В ККЗ "Ювілейний" окупанти роздають "продуктову допомогу", пайки беруть багатенько людей, бо грошей не залишилось майже ні в кого, а їсти треба. Херсон виживає, як може, тримається та сподівається на швидше визволення. Усі дуже чекають на ЗСУ.

Кабінет міністрів 28 червня погодив звільнення голови Херсонської обласної держадміністрації Геннадія Лагути. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Миколаївщина 

11 ракет випустили окупанти по Миколаєву. Частину з них ЗСУ вдалося збити, — розповів зранку Віталій Кім.

війна в україні день 125

Також удар прийшовся і по Очакову. Загинуло троє людей, серед них 6-річна дівчинка. Ще одна 3-місячна дитина зараз у комі.

СБУ затримала колишнього депутата міської ради Миколаєва, який розробив концепцію "Миколаївської народної республіки", яка надалі мала приєднатися до рф. Планів було багато, але всі вони вже ніколи не справдяться:

    • Миколаївщина виходить з-під юрисдикції та державно-адміністративного складу України та проголошує себе "мнр".
    • Протягом місяця перейти на російську мову, отримати власні герб, прапор і гімн.
    • Час існування "мнр" – виключно у період "спеціальної військової операції" рф.
  • Після її завершення – клопотати перед керівництвом російської федерації про включення "мнр" у склад рф окремим регіоном.

А це – Миколаївський  "денацифікаційований" окупантською ракетою стадіон. "Сьогодні прилетіло 8 ракет, три з них вдалося збити, інші влучили в різні місця Миколаєва. Дві з них влучили в містечко 79-ї бригади. На початку війни там була зруйнована прицільним пострілом одна з казарм. Сьогодні це містечко порожнє, там нікого немає – і його періодично обстрілюють російські війська. Інша ракета влучила в наш центральний стадіон. Добре, що ніхто не загинув, нікого там не було. Торік ми здали адміністративно-побутовий корпус – там усе новеньке… Знищено. Нове поле ми зробили з обігрівом – ракета поцілила туди, у чашу стадіону, залишивши після себе вирву в 15 м завширшки", – розповідає мер міста Сєнкевич.

Подробиці ранкового обстрілу Миколаєва:

  • окупанти влучили в міський стадіон та об'єкт військової інфраструктури.
  • Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено житлові будинки. В одному з районів вибито понад 200 вікон у восьми багатоповерхівках. В іншому – у шести приватних будинках частково пошкоджено покрівлю.
  • Як повідомили у Військовій комендатурі оборони міста, удари по Миколаєву були завдані з берегового ракетного комплексу "Бастіон", розташованого у тимчасово окупованій Херсонській області.

Одещина

На Одещині ще один "онікс" "мінуснули" наші військові. "Вражини  запустили ракету з тимчасово окупованого Криму", – повідомляє Сергій Братчук, Одеська ОВА.

19:20 – окупанти здійснили декілька ракетних ударів по Одещині. Захисники України збили одну з ракет. Про це повідомив Максим Марченко, голова Одеської ОВА. Постраждалих та руйнувань внаслідок атаки, на щастя, немає.

Захід України

війна в україні день 125 мурал

На паркані одного зі стадіонів Ужгорода закінчили малювати мурал до Дня Конституції. До акції долучилося 27 українських міст.

У Львові коригування вогню по Яворівському полігоні здійснював 71-річний колишній КДБ-шник. Через його дії загинули понад 50 військових, майже 150 отримали поранення. "Оперативники спецслужби встановили, що колишній працівник КДБ передавав ворожій стороні інформацію про місця розташування  ЗСУ та їх  озброєння. Згодом зібрані дані (точні локації з позначками на карті)  він надсилав куратору через спеціально прихований чат в Телеграм-каналі", – повідомляють в СБУ.

Львівська область готується до можливого нападу з боку білорусі, – заявив перший заступник начальника Львівської ОВА Годик. З його слів, для цього в області зводяться додаткові інженерні та оборонні мережі, а також налагодження взаємодії з Волинською областю. Годик додав, що мешканцям Львівщини потрібно бути готовими до посилення ракетних та авіаційних ударів з боку білорусі.

1
833

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: