fbpx
Сьогодні
Що відбувається 15:30 21 Січ 2023

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Про новий “Рамштайн” та рекордні партії озброєння для України, трагедії в Дніпрі та Броварах, бої за Соледар і Бахмут, та чому Україна досі без танків Leopard — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за останній тиждень.

English version here

Південний напрямок

На півдні країни, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях, тривають важкі позиційні бої. Ворог продовжує укріплюватися на окупованих територіях. Сили рф постійно обстрілюють підконтрольні Україні населені пункти з мінометів, артилерії, танків, авіації, щоб дестабілізувати там гуманітарну ситуацію. Обстріли ведуть із використанням запальних боєприпасів, заборонених Женевською конвенцією. 

Українські сили завдають вогневого ураження російським силам на Кінбурнській косі — останній окупованій частині Миколаївської області. Звідти ворог намагається атакувати Очаків та інші міста й села, що знаходяться поблизу узбережжя. Як зазначали військові, питання контролю над Кінбурнською косою можливо вирішити лише під час повного звільнення Херсонської області.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

16 січня росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю і передмістю, у результаті чого 5 людей, серед яких 2 дітей, дістали поранення.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Східний напрямок

Тривають запеклі бої за міста Соледар і Бахмут Донецької області. Взяття Бахмута залишається головною оперативною ціллю рф на цьому напрямку фронту. Своєю чергою взяття Соледара, що знаходиться північніше, за задумом російських військових зможе пришвидшити падіння українського міста-фортеці Бахмут.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

За інформацією американської розвідки, попри чисельні масовані штурми російських сил, зокрема ПВК "Вагнер", повністю зайняти Соледар окупанти так і не змогли. Хоча росіяни за останній тиждень досягли певного прогресу, це їм обійшлося дорого — вони фактично закидають тілами українські позиції.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Сьогодні Бахмут зруйнований на 60%. ЗСУ тримають оборону, росіяни тиснуть, і так уже пів року поспіль. Водночас у місті не припиняється життя. До початку повномасштабної війни тут жили понад 80 тисяч людей. Зараз у місті лишається близько 8 тисяч цивільних мешканців. Працюють пункти незламності з гарячою їжею, є старлінки.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Тривають бої навколо окупованого міста Кремінна Луганської області, де відбувається український контрнаступ. За даними Міноборони Британії, бойові дії характеризуються складною серією локальних атак та контратак у лісистій місцевості. Проте загалом ЗСУ продовжують поступово просувати свою лінію фронту на схід на околиці Кремінної. Повернення міста під контроль України дозволить значно порушити логістику всьому угрупованню ворожих військ у регіоні.

За інформацією ГУР МО, путін наказав новопризначеному командувачу окупаційних військ в Україні валерію герасимову захопити Донбас до березня. Зазначимо, що це вже далеко не перші строки, які ставить перед собою ворог. І жодного минулого разу навіть наблизитися до цілі в запланований термін у нього не вийшло. 

Ситуація на окупованих територіях

росія депортувала від 260 тисяч до майже 700 тисяч неповнолітніх українців. У тому числі було депортовано від 1,5 до 2,5 тисяч дітей-сиріт. А щонайменше 400 дітей уже стали членами російських родин. Про це розповіли під час презентації аналітичного звіту про депортацію громадян України в росію та Білорусь.

При цьому дітей відсилають щонайменше до 57 регіонів рф — від Сахаліну до Дагестану. Життя у географічно та культурно віддалених від України регіонах може ще більше поглибити психологічні проблеми дітей, спричинені війною та самим фактом депортації.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

На цю ситуацію вже звернули увагу міжнародні організації, такі як ЮНІСЕФ, Гаазька конференція з міжнародного приватного права, Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Там зазначають, що ані депортація, ані насильницька передача українських дітей в російські родини не відповідають ані міжнародним конвенціям, ані міжнародному гуманітарному праву, ані принципу найкращих інтересів дитини.

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається без змін. Цього тижня стартували спільні льотно-тактичні навчання авіаційних підрозділів збройних сил РБ і росії. У білоруському відомстві наголосили, що для проведення навчання залучать усі аеродроми та полігони ВПС і військ ППО Збройних Сил Білорусі.

Під виглядом навчань росія посилила бойове авіаційне угруповання в Білорусі. Загальна кількість літаків та гелікоптерів на території Білорусі зараз становить близько 50. Проте наразі Україна не фіксує збільшення сухопутних сил рф та РБ поблизу кордонів України.

Українські сили оборони продовжують створювати на півночі країни мобільні групи ППО на базі потужних позашляховиків. Вони захищатимуть небо як на підступах до Києва, так і повітряний простір над населеними пунктами півночі та північного заходу України. Мобільні вогневі підрозділи вже захищають підступи до об'єктів критичної інфраструктури на Волині, а також стратегічні об'єкти Сумщини. Наразі вже діють 19 таких груп.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Підконтрольні та звільнені території України

Цього тижня Україна оговтувалася від одразу двох масштабних трагедій. Перша сталася 14 січня у Дніпрі, коли під час масованої ракетної атаки російська ракета X-22 влучила в багатоповерхівку. Внаслідок вибуху та під завалами будівлі загинуло 46 людей, близько 80 було поранено,11 осіб залишаються зниклими безвісти. З 18 під'їздів будинку 4 непридатні для життя, 236 квартир зруйновано. Без житла залишилися близько 400 осіб. Зазначимо, що X-22 не є високоточною зброєю. Її застосування по цілях в або поблизу українських міст вже неодноразово призводило до масштабних трагедій і є актом тероризму.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Друга трагедія сталася 18 січня в Броварах Київської області. Там розбився гвинтокрил, на борту якого знаходилося вище керівництво МВС. У результаті його падіння на будівлю дитячого садочка загинули глава МВС Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та державний секретар МВС Юрій Лубкович. Загалом трагедія призвела до 14 жертв, серед яких 1 дитина. Служба безпеки розпочала провадження через падіння гелікоптера. Серед основних версій — порушення правил польоту, технічна несправність і умисні дії. 

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Ситуація з критичною інфраструктурою

Черговий масований удар (уже 12-й) по об'єктах критичної інфраструктури завдала рф 14 січня. Українська ППО знищила 25 із 38 російських ракет різних типів, однак енергосистема країни не уникла прильотів і руйнувань. Було пошкоджено дев'ять блоків ТЕС, три магістральні підстанції та повітряну лінію. Це призвело до зростання дефіциту потужності в енергосистемі, тому з 15 січня по всій країні застосовуються аварійні відключення електроенергії.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

20 січня дефіцит електроенергії скоротився завдяки теплій погоді та додатковій генерації. З ремонту вийшов один із блоків ТЕЦ, відбулося невелике зростання генерації на інших ТЕЦ та ГЕС, а також "зеленої" генерації з відновлюваних джерел енергії. Але хоча дефіцит потужності й знизився, але все ще залишається суттєвим. У вечірній пік генерація може покрити трохи більше, ніж три чверті споживання.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні

Європарламент у четвер проголосував за резолюцію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії росії проти України. Депутати підкреслили у ній, що спеціальний трибунал має притягнути до відповідальності не лише президента рф путіна, а й самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка й керівництво Білорусі. 

Також Європейська комісія розглядає можливість створення офісу міжнародної прокуратури для розслідування злочину агресії росії проти України. Однак тут все ще залишаються складні юридичні та політичні питання, які потребують подальшого обговорення, зазначають у ЄС.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Відразу дві країни, які рф вважає своїми союзницями, зробили зовсім не "союзницькі" до неї кроки. Так, уряд Сербії вирішив направити в Україну гуманітарну допомогу для підтримки її енергосистеми, що зазнає руйнувань від російських обстрілів. А глава МЗС Ірану заявив, що його держава не визнає анексію росією окупованих територій України.

19 січня представники міністерств оборони дев'яти країн Європи підписали "Талліннську декларацію", де міститься зобов'язання подальшої військової допомоги Україні. Декларацію підписали міністри оборони Великої Британії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії. "Ми зобов'язуємося спільними зусиллями забезпечити безпрецедентний набір пожертвувань, включаючи основні бойові танки, важку артилерію, протиповітряну оборону, боєприпаси та бойові машини піхоти для оборони України", — йдеться в документі.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Нас підтримують

Тиждень виявився насиченим на анонси військової підтримки від міжнародних партнерів перед черговим засіданням формату "Рамштайн". Багато з них заявили про рекордні пакети підтримки для України.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

США підтвердило виділення Україні чергового пакета військової допомоги в розмірі 2,5 мільярда доларів. До нього входять додаткові боєприпаси для систем HIMARS і NASAMS, 90 бойових машин піхоти Stryker і 59 БМП Bradley, сотні тисяч боєприпасів та інша зброя й техніка.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Німеччина анонсувала весняний пакет військової допомоги Україні на суму понад 1 млрд євро. У нього увійдуть 40 бойових машин піхоти Marder, 7 зенітних самохідних артилерійських установок Gepard, ще один зенітно-ракетний комплекс Iris-T та ракети для нього.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Велика Британія планує передати Україні 600 ракет Brimstone у рамках пакета військової допомоги. Brimstone можна запускати по наземних цілях як з землі, так і з повітря.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Швеція оголосила про наміри передати Україні самохідні артилерійські установки Archer, 50 БМП Stridsfordon 90, а також протитанкові ракети NLAW. САУ Archer широко визнана як одна з найсучасніших артилерійських систем у світі, здатна стріляти снарядами на відстань до 50 км.

Данія вирішила передати всі 19 гаубиць Caesar, замовлені у Франції. 

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Нідерланди запропонують Україні зенітний ракетний комплекс Patriot слідом за Штатами й Німеччиною. Також В уряді Нідерландів потенційно готові обговорити надання Україні винищувачів F-16, якщо Київ озвучить таке прохання.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Канада передає українським військовим 200 броньованих автомобілів Senator APC. Також відбулася закупівля системи ППО NASAMS для України.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Фінляндія анонсувала 12-й пакет військової допомоги для України на 400 млн євро, який в рази більший за всі попередні. 

Литва оголосила про новий пакет військової допомоги України, який включатиме зенітні гармати L-70, вертольоти Мі-8 та боєприпаси. 

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Естонія надасть рекордний пакет допомоги на суму 113 млн євро. За даними ERR, туди входять десятки 155-мм і 122-мм гаубиць, тисячі снарядів і вантажівок для їх використання, понад сотню протитанкових гармат Carl-Gustav і більше тисячі одиниць боєприпасів до них.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Латвія відправить в Україну зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами й безпілотники.

Франція розглядає можливість надання Україні французьких бойових танків Leclerc, але рішення з цього питання ще не прийняте, повідомляє Politico.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

На жаль, так і не вирішили питання надання Україні європейських танків Leopard та Leopard-2. Окрім Німеччини, 12 інших європейських країн мають Leopard у своїх арсеналах, але вони потребують схвалення Берліна на їх передачу. За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі "Рамштайн", але він доручив підготуватися своєму міністерству до "дня, який, можливо, настане".

Що характерно, прем'єр Польщі Матеуш Моравецький натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва Leopard 2 і без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго.

Економічні тенденції

Попри падіння української економіки на понад третину, українці в середньому оцінили економічну ситуацію в країні краще, ніж у листопаді 2021 року. Про це йдеться в опитуванні, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Якщо до повномасштабної війни 58% українців низько оцінювали економічну ситуацію, то зараз 53,9% спиняється на середніх її оцінках. Так, опитування засвідчило, що на грудень 2022 року українцям в середньому було необхідно отримувати близько 14,2 тис. грн (340 дол.) на місяць, щоб жити, за їхніми уявленнями, нормально. Для порівняння, у листопаді 2021 це число становило 16,4 тис. грн (630 дол.).

"Цю парадоксальну зміну в громадській думці, як і інші значні її трансформації, можна пояснити консолідацією та національним піднесенням під час війни", — зазначив автор дослідження, соціолог Сергій Дембіцький.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Рішення

Досвід України у діджиталізації будуть впроваджувати в інших країнах. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) активно розробляє новий великий проєкт підтримки цифровізації України та підтримає розвиток "Дії" в інших країнах, повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

Федоров зазначив, що українські інновації в наданні послуг — mobile first, цифрові документи, автоматичні послуги без чиновника, мобільний підпис, державні цільові виплати – викликають дуже великий інтерес та попит серед інших держав. Понад 10 країн активно вивчають та планують запозичити досвід української "Дії". Зокрема, Естонія на Давоському форумі вже презентувала застосунок mRiik, який розроблений на базі "Дії" та є його аналогом.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Рекомендації

В умовах війни і блекаутів далеко не завжди є доступ до чистої питної води. Однак споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. У МОЗ пояснили, як можна зрозуміти, яка вода є небезпечною, і як її можна очистити в домашніх умовах:

Перед вживанням слід переконатися, що:

  • Вода не забарвлена,
  • Уній не з'являється піна під час трусіння посудини з нею,
  • У неї відсутній хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах.

Картина 47-го тижня війни: зброя для українського контрнаступу

Ефективні та доступні методи знезараження води:

  • Кип'ятіння. Кип'ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад.
  • Активоване вугілля. На літр води потрібно 5 таблеток. Таблетки краще подрібнити. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась. 
  • Таблетки з активним хлором. Використовуйте згідно з інструкцією.
  • Йод. На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину. МОЗ наголошує: використовуйте цей метод лише у крайніх випадках! А людям з ураженою щитоподібною залозою краще взагалі утриматись.

Також "Рубрика" підготувала ТОП-7 книг для військових і добірку додатків, які розробили спеціально, щоб допомогти українцям під час війни.

1
1708

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: