fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:19 31 Гру 2022

Картина 44-го тижня війни: Обстріл “під ялинку”

31 грудня, у переддень Нового року, росіяни здійснили черговий масований ракетний обстріл України. Понад 20 ракет було випущено російськими стратегічними бомбардувальниками та ракетними комплексами наземного базування, переважно по Києву. 12 з них знищили сили українського ППО.

English version here

Чисельних руйнувань зазнали об'єкти цивільної інфраструктури Києва, Миколаєва, Запорізької області. Так, у столиці під обстріл попали житлові будинки, готель "Алфавіто", Національний палац мистецтв "Україна", стадіон "Темп". Наразі у Києві відомо про 1 загиблого і 20 постраждалих. В тому числі поранень зазнав японський журналіст. За повідомленням мера Віталія Кличка, система життєзабезпечення міста працює в штатному режимі. Вода та тепло в киян є. Без електроенергії перебувають 30% споживачів через аварійні відключення. Обмежено рух метро через перевірку відкритої ділянки на наявність уламків ракет. Рятувальники та енергетики працюють над подоланням наслідків обстрілу.

Імовірно, 11 ракетна атака України для кремля мала швидше психологічний характер. Про це свідчить той факт, що було випущено приблизно втричі менше ракет, ніж зазвичай, а руйнувань зазнали передусім об'єкти цивільної інфраструктури. Та й відбувся він лише через два дні після минулого обстрілу, хоча зазвичай між масованими обстрілами проходить близько 7-14 днів.  Що ж, вдатись до ракетного терору, щоб зіпсувати українцям Новий рік — від держави-терориста іншого очікувати й не доводиться.

Також у хроніці:

Стабілізація енергосистеми України, знесилення сил рф під Бахмутом, ЗСУ поряд з Кремінною, економічні підсумки року й можлива передача БМП від США та ПРО від Італії. Розповідаємо, як змінилася ситуація за останній тиждень 2022 року.

Південний напрямок

Суттєвих змін за тиждень на півдні України не відбулося. Триває позиційна війна. Окупанти сотні разів щодоби обстрілюють населені пункти Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської областей мінометами, артилерією, танками, авіацією, дронами-камікадзе. Найбільшу кількість вогню ворог зосередив на Херсоні. Постійних обстрілів зазнають цивільна, промислова та критична інфраструктура. Росіяни роблять усе, щоб зробити нормальне життя в місті неможливим, як до цього робили в Миколаєві. Так, 27 грудня вони обстріляли пологове відділення місцевої лікарні. На щастя, ніхто не постраждав.

Триває перекидання особового складу та воєнної техніки до окупованих великих міст півдня – Мелітополя, Бердянська тощо. Ймовірно, росіяни вбачають потенційну загрозу на цьому напрямку від ЗСУ.

Східний напрямок

Східний напрямок залишається "найгарячішим". Під Бахмутом Донецької області тривають спроби російського наступу з метою захоплення або оточення міста. Інститут вивчення війни припускає, що спроби росіян захопити Бахмут близькі до кульмінації, як це було на Херсонщині в серпні. Тобто вірогідно сили рф скоро не матимуть можливості продовжувати свій наступ і повинні будуть зайняти оборонну позицію або виконати оперативну паузу. Як зазначають експерти, війська окупантів помітно деградували — їм уже бракує особового складу та боєприпасів.

Аналітики організації припускають, що російське просування в районі Бахмута буде й далі сповільнюватися, а можливо, і взагалі зупиниться, якщо війська, які там перебувають, не отримають найближчим часом істотного підкріплення в живій силі та боєприпасах.

Своєю чергою триває український наступ на місто Кремінна Луганської області. Деокупація міста дозволить ЗСУ контролювати основні дороги на інші великі міста Луганщини — Сєвєродонецьк та Лисичанськ. 

Також це розширить плацдарм для подальшого наступу українських військ у регіоні. Операція має й важливе морально-психологічне значення, адже для кремля "звільнення" (окупація) цього регіону є ключовим виправданням війни.

Російські війська намагаються контратакувати та триматися за зайняті рубежі. росія посилила лінію фронту в районі, побудувавши розширену оборону і, ймовірно, зробить пріоритетом утримання лінії фронту по ній.

Ситуація на окупованих територіях

На окупованих територіях продовжує стрімко зростати злочинність. Яскравим доказом став резонансний злочин у Макіївці Донецької області. Там злочинці розстріляли сім'ю з 8 осіб, серед яких — 4 дітей. Окупаційна влада заявила, що вбивці — звичайні грабіжники і їх нібито вже спіймали. Але радник мера Маріуполя Петро Андрющенко припускає, що вбивство — справа рук "вагнерівців". За його словами, цей злочин мав відверто націоналістичний характер, оскільки вбито сім'ю ромської національності. Крім того, всі вбиті мають кульові поранення в голову з близької відстані. Андрющенко зазначив, що самі макіївці повідомляли, що злочин скоїли військові рф.

У тимчасово окупованих містах Луганщини люди масово вирубають дерева, щоб обігріти помешкання, розповіли в Луганській обласній військової адміністрації. Ситуація з опалювальним сезоном у великих окупованих містах Луганської області — критична, централізованого опалення практично немає, тому люди змушені обігрівати свої домівки самостійно.

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається стабільною й контрольованою Силами оборони України. Як зазначає Генштаб ЗСУ, сили рф продовжують підвищувати свій рівень підготовки, проводячи навчання на білоруських полігонах, де наразі налічують до 11 тисяч особового складу та понад 400 одиниць збройної військової техніки країни-окупанта.

Усього ж на території Білорусі, прикордонних Брянської та Курської областей росії поблизу з Україною зараз перебувають лише 22 тисячі російських військовослужбовців, що вдвічі менше, ніж було перед повномасштабним вторгненням 24 лютого і наступом на Київ. Тож реальних сил для наступу на північ України у ворога наразі немає. 

Також станом на 29 грудня росія вивезла з білоруської території всі запаси боєприпасів до артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню, які були створені напередодні нападу на Україну.

Водночас рф розширює контроль над військовими аеродромами Білорусі. Тривають додаткові роботи з обладнання аеродромів Мачулищі, Барановичі, Лунинець та прилеглої інфраструктури.

Підконтрольні та звільнені території України

Попри війну, Україна зберігає високий рівень надання телекомунікаційних послуг. А інтернет-покриття взагалі стало найбільшим у Європі. Цьогоріч понад 130 тисяч українців у 420 селах вперше змогли під'єднати свої домівки до інтернету. А 1140 соцзакладів отримали Wi-Fi. Понад 2500 українських шкіл вже  мають Wi-Fi в укриттях. За рік для надання інтернет-послуг було залучено понад 22 тисячі терміналів Starlink, зазначають у Мінцифрі.

НБУ та системно важливі банки створили спільну мережу з тисячі відділень, які працюватимуть у разі тривалих відключень світла. Ініціатива отримала назву POWER BANKING. Відділення спільної мережі забезпечені альтернативними джерелами енергії та резервними каналами зв'язку, мають посилену інкасацію готівки та додатковий персонал.

Ситуація з критичною інфраструктурою

Як і прогнозувалося, напередодні Нового року, 29 грудня, росіяни завдали чергового ракетного удару по Україні. Однак завдяки блискучій роботі сил української ППО рф не змогла добитися того, аби українці зустрічали новорічні свята в блекауті. Було знищено 58 із 70 російських крилатих ракет. В тому числі 16 із 16 ракет, які намагалися атакувати Київ. І хоча частина ракет змогли вразити об'єкти критичної інфраструктури, завдати суттєві пошкодження мережі та деяким електростанціям, проте до важких довгострокових наслідків для енергосистеми це не призвело. 

Відразу після обстрілу аварійні відключення електропостачання розпочалися по всій країні. Особливо важкою ситуація була на заході України, у Київській та Одеській областях. Так, 90% Львова тимчасово залишилося без світла. У Харкові було зупинено метрополітен. Однак швидкими темпами триває відновлення української енергосистеми. Так, уже 30 грудня Київ, де раніше була одна з найважчих ситуацій з електропостачанням, повернувся до стабілізаційних графіків відключення електроенергії.

У ніч із 29 на 30 грудня росіяни намагалися завдати повторний удар по енергосистемі, цього разу — дронами-камікадзе. Проте і тут їх чекала поразка – Сили оборони України знищили 16 дронів-камікадзе, які атакували Україну з південно-східного та північного напрямків.

Кабінет міністрів цього тижня схвалив рішення, яким спростив умови будівництва повітряних ліній електропередач і підстанцій. На час воєнного стану уряд скасував вимогу проведення оцінки впливу на довкілля щодо таких об'єктів. Таке рішення необхідне, щоб швидше відновити енергосистему. Як зазначили у Міністерстві внутрішніх справ, з початку повномасштабної війни рф пошкодила в Україні понад 700 об'єктів критичної інфраструктури.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

У четвер, 29 грудня, під час чергового масованого ракетного обстрілу України з боку рф, Міністерство оборони Білорусі повідомило, що протиповітряна оборона країни збила українську ракету з ЗРК С-300. Через падіння ракети зенітно-ракетного комплексу С-300 на території Білорусі, МЗС країни викликало посла України Ігоря Кизима, якому було висловлено рішучий протест. Влада Білорусі зажадала, щоб Україна "провела ретельне розслідування всіх обставин пуску зазначеної ракети, притягнула до відповідальності винних і вжила вичерпних заходів, щоб не допустити повторення в майбутньому подібних інцидентів". Можливо, росія та / або самозваний президент Білорусі Лукашенко намагатимуться "розкрутити" цей інцидент, щоб подати його суспільству своїх країн та міжнародній спільноті як "акт агресії України проти Білорусі". У Міністерстві оборони України заявили про готовність до участі в розслідуванні інциденту з падінням ракети. Українська сторона не виключає свідомої провокації з боку держави-терориста росії, яка проклала такий маршрут для своїх крилатих ракет, щоб спровокувати їхнє перехоплення у повітряному просторі над територією Білорусі.

Депутати парламенту Фінляндії Андерс Адлеркройц і Атте Хар'янне закликали владу країни ухвалити рішення про передання Україні танків Leopard 2 для протистояння повномасштабному вторгненню росії. Якщо депутати досягнуть своєї цілі — це справді може стати прецедентом, після якого інші країни також наважаться надати Україні сучасні танки, яких ЗСУ вкрай потребує.

Нас підтримують

Британія у 2023 році виділить 2,3 млрд фунтів на підтримку України. У тому числі Україну забезпечать озброєнням, яке підходить до радянських зразків техніки ЗСУ. Також днями країна-партнер передала Україні понад 1000 металошукачів VALLON та 100 комплектів для знешкодження бомб, щоб допомогти очистити мінні поля та зробити безпечною відновлену територію, будинки цивільного населення та інфраструктуру.

США розглядає можливість надання Україні бойових машин Bradley в рамках подальшого пакета військової підтримки, повідомляє Bloomberg. Однак видання зазначає, що остаточне рішення ще не ухвалене. Bradley — це добре броньована та озброєна потужною 25-мм гарматою та протитанковими ракетами TOW техніка, яка здатна істотно збільшити наземні бойові можливості ЗСУ.

Італія розглядає питання надання систем протиповітряної оборони для захисту українського неба. Як зазначають джерела журналістів, може йтися про новітні системи SAMP/T і Aspide. За своїми характеристиками вони здатні прикривати критичну інфраструктуру від балістичних та крилатих ракет та значно б посилили сили нашого ППО.

Німецьке федеральне агентство з надання технічної допомоги (THW) закупило близько 480 електрогенераторів і вже доставило 196 з них в Україну для стабілізації енергетичної інфраструктури.

Швейцарський художник зі світла Геррі Хофштеттер прибув до України, щоб підсвітити культурні об'єкти Києва своїми інсталяціями, підтримавши таким чином українців напередодні новорічних свят. Світлові інсталяції відбулися на будівлях Костелу святого Миколая, Центрального залізничного вокзалу, Батьківщини-матері та інших. Там з'явилися проєкції з українськими державними символами, абстракціями на різдвяну тематику, вишиванками, соняшниками та іншими зображеннями.

Економічні тенденції

Попри відновлення в другому кварталі, економіка України залишається пригніченою, зазначає НБУ у Звіті про фінансову стабільність. Цьогоріч ВВП впаде приблизно на третину, а у 2023 році зростатиме повільніше, ніж очікувалось, через удари по енергоінфраструктурі. 

Проте, як підкреслюють у Нацбанку, завдяки тій міцності, яку банківська система отримала раніше, реформам і регулярному стрес-тестуванню, реальний стрес-тест вона проходить доволі непогано. Довіра до банківської системи зберігається, система зберігає ліквідність, продовжує кредитувати. Однак попри те, що фінансовий сектор працює безперебійно, він зазнає відповідних і значних втрат. Це і недоотримані доходи, і додаткові витрати на облаштування відділень для роботи в періоди блекаутів.

Рішення

В Україні почали тестувати форму й білизну для жінок-військових, після чого одяг буде затверджено як офіційний. Спільно з волонтерами Міністерство оборони виготовило два варіанти костюма та спідньої білизни для військовослужбовиць, які будуть досліджені під час експериментального носіння у військових частинах. Після тестування форми та отримання зауважень та побажань від військовослужбовиць виробник допрацює екземпляри.

Наразі в ЗСУ служить 41 тисяча жінок, ще близько 19 тисяч — є цивільними працівницями, які працюють задля потреб армії. Комфортна й ергономічна форма та амуніція для них — це те, що може підвищити як ефективність, так і самовідчуття наших захисниць.

Рекомендації

Напередодні Нового Року та Різдва варто завчасно подбати про доступ до медичної допомоги, який може бути ускладнений як блекаутом, так і перевантаженістю медиків або їх відпустками. Національна служба здоров'я України надала поради, що необхідно зробити, аби не залишитися без доступу до медицини в період свят:

  • Уточніть графік роботи сімейного лікаря на випадок, якщо той планує відпустку.
  • Домовтеся про спосіб зв'язку з сімейним лікарем. Уточніть, чи зможе лікар швидко виписати направлення або рецепт за Програмою медичних гарантій.
  • Перевірте та, за необхідності, оновіть домашню аптечку. Якщо ви учасник програми "Доступні ліки", перевірте, чи не закінчуються у вас препарати, які ви отримуєте завдяки їй.
  • Дізнайтеся альтернативний номер виклику швидкої медичної допомоги, адже номер "103" може бути перевантаженим. Це можна зробити у місцевих органах влади, зокрема на сайтах територіальних громад.

Також в матеріалі "Рубрики" ми розповідаємо про техніки та практики від психологині, які допоможуть не "застрягати" в апатії, підбити підсумки року та налаштуватися на наступний рік.

1
2660

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: