fbpx
Сьогодні
Огляд 15:12 20 Гру 2022

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

росії не вдалося перетворитися на Ґрінча в Україні та вкрасти в нас Різдво та зимові свята. Попри все українці знаходять світло — від генераторів, велосипедів, батарейок — та “запалюють” святкові дерева по всій країні. “Рубрика” розповідає про ялинки перемоги, ялинки вільних людей, ялинки під землею — з вірою в українців.

English version here

У чому проблема?

росія продовжує тероризувати українців, обстрілюючи критичну інфраструктуру та цивільних, досі тримаючи в окупації частину територій та населення, продовжуючи свою загарбницьку війну. Та попри це — свята наближаються. Ще в листопаді українці почали обговорювати доцільність встановлення різдвяних ялинок у містах — думки тоді розділилися. Але, як завжди, українці знайшли рішення.

Яке рішення?

Росіянам не вкрасти наші свята й світло всередині. Традиційна атрибутика Нового року та Різдва — це не про банкет серед чуми, а про внутрішній ресурс, який зараз дуже потрібний українцям, щоб вистояти перед навалою. Ворог хоче для нас темряви й безнадії, але цього він не отримає.

І хоча на тлі відключень світла багато українських міст відмовилися від встановлення новорічних ялинок та святкової ілюмінації, інші до цього питання підійшли креативно й не дали путіну стати викрадачем Різдва.

Розповідаємо про українські ялинки-2022 та про те, які рішення знайшли в різних містах України.

Як це працює?

Київ: Ялинка незламності 

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

У Києві головна новорічна ялинка — Ялинка незламності — з'явилася в середині грудня. Як завше — на Софійській площі, а проте цьогоріч дерево значно менше, ніж у минулі роки, та й святкового ярмарку навколо немає (замість останнього на площі встановлюють точки для підзарядки гаджетів). Замість яскравої ілюмінації — надія та вдячність: ялинку прикрасили кульками з прапорами країн, що підтримують Україну, голубами миру та енергоощадними гірляндами. Світло в них забезпечує генератор. А верхівку ялинки прикрашає герб України.

За словами мера столиці Віталій Кличко, доцільність святкування Нового року в Києві він обговорював з військовими, які перебувають на передовій. "І один із хлопців сказав: «Чому моя дитина буде зараз без ялинки, без Нового року, без новорічного настрою?»" — переказав розмову Кличко. Тож у міській адміністрації вирішили: цьогоріч головна ялинка країни буде схожа на самих українців — незламна, патріотична та з турботою про інших.

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

З початку грудня можна помилуватися мінікопією головної ялинки країни, що розміщена біля Музею історії Києва

Втім і без розваг київські дітлахи не залишаться. Для них на території ВДНГ відкрився парк відпочинку "Зимова країна". Тут розмістилася Резиденція Санти, є ковзанка, вуличні атракціони, ялинка та гірки. Цьогорічну "Зимову Країну" освітять тільки енергоощадні лампи, а в разі відсутності електропостачання працюватимуть лише ті локації, освітлення й робота яких можливі за допомогою дизельних генераторів і альтернативних джерел енергії.

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

А традиційну ялинку на ВДНГ прикрасили особливими іграшками. Їх створили вихованці художніх шкіл Школа "Мозаїка" та "Художка". Для дітлахів майстер-клас зі виготовлення святкових прикрас став ще однією можливістю відірватися від тривожних новин і відчути казковий настрій зимових канікул "із мирного життя".

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

На Київському вокзалі теж вирішили дотриматися ялинкової традиції. Але цьогоріч прикраси на ялинці особливі — ілюмінація працюватиме… від велосипеда. Це і спосіб заощадити електроенергію, і нагода для пасажирів трохи розім'ятися, покрутивши педалі.

Львів: "їжача" ялинка

львів ялинка

У Львові ялинку "запалили" на традиційному місці — на проспекті Свободи біля Оперного театру. Міський голова Андрій Садовий зазначив, що для облаштування святкової локації не витрачали жодних додаткових коштів, а ілюмінацію на ялинці вмикатимуть тільки кілька годин на добу: з 17:00 до 22:00. Якщо ж у цей час на проспекті не буде світла, то і ялинка залишатиметься в темряві. 

Верхівку дерева прикрасили стилізованим протитанковим їжаком. Вага "прикраси" — 1,3 кг, розмір — 1,2 м. До речі, новорічне дерево подарувало місту одне з підприємств. Ялинка росла на теплотрасі і її коріння почали нищити мережі, тому і вирішили її зрубати.

Міська адміністрація вагалася до останнього, чи ставити ялинку в місті цього року, під час повномасштабної війни. Але порадившись із військовими та психологами, все ж вирішили, що святкове дерево потрібне. 

"Ялинка — це не просто святкова декорація, а багаторічна традиція. І ми встановлюємо її не на зло комусь чи всупереч, а завдяки тому, що маємо таку можливість і хочемо зберегти хоч частину гарних спогадів наших дітей. Їх і так пограбували, вкрали дитинство у всіх можливих значеннях", — каже Андрій Садовий.

Чугуїв: свято на вільній землі

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

На початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну під окупацію потрапила майже половина Чугуївського району Харківщини — 128 населених пунктів. Нині на звільнених територіях відновлюють комунікації, готуються до настання справжніх морозів, забезпечують ОСББ буржуйками та дровами. Але й про свята не забувають.

За словами очільниці Чугуєва Галини Мінаєвої, попри війну в місті встановлять новорічну ялинку. Серед новорічних атрибутів будуть шари, що світяться, та фотозони. У місті сподіваються, що відчуття свята покращить настрій містян та допоможе підтримати їх. 

"Сьогодні, коли йде мова саме про новорічні свята, я вважаю, що ми маємо це зробити. Життя продовжується, воно не зупиняється. Я пам'ятаю ще 14-й рік, коли ми їздили на передову взимку. У хлопців, які воювали буквально на самій передовій, у тих приміщеннях, де вони знаходилися, хоч напівзруйнованих, були атрибути новорічних свят. Була ялинка. І це якось по-особливому підбадьорює й надає наснаги", — сказала Галина Мінаєва.

Харків: світло під землею

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

А в самому Харкові новорічна красуня цьогоріч переїхала під землю. Тут головну різдвяну ялинку встановили у метро — з міркувань безпеки. 

"Ми розуміємо, що йде жорстока війна, і якщо раніше ми прикрашали нашу красиву ялинку на найбільшій площі Європи — площі Свободи, то зараз це неможливо зробити. Тому вирішили прикрашати ялинку на станції метро. Це буде безпечно", — прокоментував міський голова Ігор Терехов.

Висота ялинки становить всього 5,5 метрів, але це далеко не головне. Головне, що святу в місті бути, і вкрасти його в дітей росіянам не вдалося. Ігор Терехов також повідомив, що в метро відбудуться новорічні заходи для дітей і невеликий концерт. Вхід, звичайно ж, — безплатний.

Кіровоградщина: 12 ялинок і резиденція Святого Миколая

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

На площі в Кропивницькому встановили не одну, а 12 ялинок. Їх присвятили десятьом містам-героям Україні, Збройним силам і волонтерському руху. Ялинки прикрашали мешканці міст, які знайшли прихисток в Кропивницькому. 

В Олександрії Кіровоградської області в театральному сквері працюватиме резиденція Святого Миколая. 

"Наші дітки цілий рік старалися, писали листи Миколаю й чекають своїх подарунків. Для них у дворі театру прикрасимо живу ялинку, готуємо вистави та солодощі. Гучних розваг цьогоріч не буде, але ми не маємо забувати про наші символи. Як писанка — на Великдень, так "Щедрик" Леонтовича — на Новий рік. Він має звучати. Це наша культура", — вважає міський голова Сергій Кузьменко. 

Зі слів Сергія Кузьменка, допомогли організувати новорічне свято та купити дітям подарунки місцеві підприємці. Грошей з міського бюджету не виділяли.

Чернівці: народна ялинка

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

А в Чернівцях цьогоріч відмовилися від традиційної ялинки на головній площі міста. Та проте — знайшли альтернативу: меншу, ніж зазвичай, "народну" ялинку встановлюють на площі Філармонії, а прикрашають зробленими дітьми іграшками. Крім неї, на площі встановлять і традиційний атрибут українського Різдва — дідух вистою 2,5 метри.

Міський голова Роман Клічук зазначив, що кошти, які мали виділити на створення фотозони із залученням дизайнерів, доцільніше буде направити на оборону міста. Але до створення свята в Чернівцях долучилися й підприємці: так, на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської вони зголосилися облаштувати різдвяні атракції поряд зі своїми кав'ярнями.

Луцьк: патріотичне ялинкове тріо

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

У Луцьку на різдвяні свята традиційно прикрашають тріо живих ялинок, що ростуть на Театральному майдані. Гірлянди та класичні новорічні іграшки вирішили відкласти до мирних часів, а поки, як і в багатьох інших містах України, ялинки прикрасять поробками, виготовленими місцевими дітьми:

"Наше ялинкове тріо буде прикрашено прикрасами патріотичної та духовної тематики, що будуть виготовлені дітьми та викладачами мистецьких закладів та гуртків громади. Жодних коштів міського бюджету на вищевказані цілі витрачено не буде", — так вирішили в мерії.

Івано-Франківщина: "Ялинка перемоги" та живе дерево 

Івано-Франківщина:

А ось в Івано-Франківську новорічної ялинки не буде зовсім. Про це ще 10 листопада оголосив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. В обласному центрі замість центральної ялинки та ковзанки встановили інсталяцію "Ялинка перемоги", створену з сотень дитячих малюнків.

"350 патріотичних малюнків з гербами деокупованих міст, янголами-захисниками, псом Патроном, патріотичними гаслами випромінюють тепло і світло… З урахуванням економії електроенергії, плануємо підсвітити ялинку гірляндами, які живитимуться від альтернативних джерел енергії. Аби ворог не вкрав у нас Різдво, освітяни разом зі школярами створили атмосферу дива для дорослих і дітей", — зазначила заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Дротянко.

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

Ялинка у Богородчанах

Свій символ стійкості з'явився і в Богородчанах на Івано-Франківщині. Замість традиційної новорічної ялинки в місті висадили живе дерево — як пам'ять про рік нашої незламності та нашої майбутньої перемоги.

Одеса: напиши листа Миколаю та захисникам України

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

А в Одесі вже відкрилася резиденція Святого Миколая. Знаходиться вона в Одеському навчально-виховному комплексі "Надія", і завітати туди можуть усі охочі. Там діти можуть написати листа Миколаю, вітання й побажання українським захисникам, а також дітям зі звільнених міст України.

"Адже саме зараз, у важкий воєнний час, для малечі вкрай необхідно хоч ненадовго знов відчути себе в безпеці, затишку, добрі, казці. Особливо цього потребують гості нашого міста, діти з найгарячіших точок України, сім'ї яких знайшли домівку в щирій і приязній Одесі", — йдеться у повідомленні навчально-виховного комплексу.

У комплексі дітей навчають традиційних українських колядок, а також дають майстер-класи з виготовлення ялинкових прикрас, різдвяних свічок та ангеликів.

Миколаїв: ялинка в стилі мілітарі

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

А в сусідньому Миколаєві роль новорічної ялинки грає сам святий Миколай. А точніше, пам'ятник йому. Покровителя міста ще восени закрили від обстрілів мішками з піском. Напередодні новорічних свят захисну конструкцію пам'ятника покрили шістьма маскувальними сітками, які виготовили волонтери, — так і з'явилася "мілітарі-ялинка". Прикрасять "дерево" кульками та гірляндами. Які часи, такі й рішення.

Сумщина: вороги свята не зіпсують!

Сумщина: вороги свята не зіпсують!

У Тростянці на Сумщині, що на початку повномасштабного вторгнення місяць перебував у російській окупації, новорічну ялинку вже встановили. Про це повідомив міський голова Юрій Бова у своєму Facebook. 

"Почитав і послухав різні думки багатьох людей щодо ялинки. Мені більше до душі позиція багатьох військових. Радість для маленьких українців повинна бути. І ніякі орки не заберуть в наших дітей відчуття Нового року. Тому для тростянецьких дітей, що вдосталь натерпілися від окупантів, ялинку обов'язково встановимо в центрі нашої громади!" — так анонсував міську ялинку мер міста. 

У повідомленні міського голови також йдеться про те, що кошти на ялинку не витрачали — усі прикраси збереглися з минулого року.

Натомість у Сумах цьогоріч традиційну ялинку не встановлюватимуть. Очільник міста Олександр Лисенко зазначив, що кошти, які мали б витратити на утримання ялинки, направлять на обороноздатність. Але додав, що біля театру прикрасять живі ялинки, і закликав мешканців громади долучитися до прикрашання ялинок й приносити виготовлені власноруч прикраси — що сумчани й робили до 15 грудня.

Полтава: ялинка янголів

Полтава: ялинка янголів

У Полтаві вирішили не ставити головну ялинку, але продовжити добру благодійну традицію: проєкт "Ялинка янголів". Суть проєкту в тому, що діти записують свої різдвяні й новорічні бажання на паперових фігурках янголів, якими прикрашають ялинку в ТРЦ "Київ". Охочі долучитись до благодійності знімають паперового янгола з ялинки та здійснюють дитячі бажання — приносять під ялинку відповідні подарунки. Усі подарунки знаходять своїх адресатів через волонтерів. 

Ще більше корисних рішень!

Цьогоріч в Україні не буде гучних святкувань і гулянь. Не буде й масових святкових заходів. Війна вносить багато змін і розставляє пріоритети геть інакше, ніж мирний час. Проте українці все одно знаходять способи ділитися одне з одним світлом. 

Ялинки незламності: як українські міста готуються до свят попри війну

Так виглядає ялинка, встановлена у звичайному під'їзді одного з київських будинків. Одна з тисяч таких ялинок по всій Україні. Їх прикрашають небайдужі, а на відкриття кличуть усіх маленьких мешканців. Адже нашу малечу не можна залишати без свята. А Різдво не можна залишити без світла — навіть у повний блекаут. Навіть якщо те світло йде лише зсередини нас.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

7
10757

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: